5.1.08

E. Λ. Μ. Ε. Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΠΛ. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 4
ΤΡΙΠΟΛΗ. Τρίπολη, 14 Ιουνίου 1990.
Αριθ, Πρωτ. 61.
Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Παιδείας
και Θρησκευμάτων.
Κοινοποίηση: Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Αρκαδίας(κ. Δαλαμάγκα).
Κύριε Υπουργέ,
Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων διέταξε Ένορκο Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.) «για απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη για Εκπαιδευτικό συμπεριφορά κλπ.», η οποία ουσιαστικά αφορά διδασκαλία του Σχολικού Συμβούλου των Φιλολόγων του Νομού μας σε σχολείο (Γ΄ τάξη Λυκείου) της Τρίπολης. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Αρκαδίας, έχοντας έννομο παιδαγωγικό και συνδικαλιστικό συμφέρον και ενδιαφέρον, συζήτησε το θέμα και αποφάσισε τα εξής (συνεδρίαση της 13/14ης Ιουνίου 1990):
1. Απευθυνόμενο σε κάθε αρμόδιο, ζητεί να λάβει γνώση των πραγματικών στοιχείων που οδήγησαν στην Ε.Δ.Ε., για τον πρόσθετο λόγο ότι αυτή διατάχτηκε μετά από έγγραφη καταγγελία θεσμοθετημένου φορέα της Εκπαίδευσης (Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων), χωρίς να ακολουθηθεί η νόμιμη σχετική (παιδαγωγική, πρωτίστως) διαδικασία.
2. Θεωρεί ότι είναι τουλάχιστον αντιπαιδαγωγικό να εμπλέκονται μαθητές και εκπαιδευτικοί σε «Ένορκο» Διοικητική Εξέταση, και μάλιστα τέτοιου χαρακτήρα. Η οποιαδήποτε διδασκαλία και οι συντελεστές της δεν είναι δυνατόν να αποτελούν αντικείμενο Ε.Δ.Ε. στο σύγχρονο σχολείο.
Τα αποτελέσματα κάθε διδασκαλίας δεν είναι άμεσα και χειροπιαστά, ώστε να έχει τη δυνατότητα ο οποιοσδήποτε, καταγγέλλων ή διενεργών Ε.Δ.Ε., να «εξετάσει» ή να προ-δικάσει το «απαράδεκτο» ή όχι μιας διδακτικής πράξης. Ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε κρίση για την ποιότητα κλπ. Της συγκεκριμένης διδακτικής πράξης, μόνος αρμόδιος γι’ αυτό, ουσιαστικά και σύμφωνα με το νόμο, είναι ο Σύλλογος των Διδασκόντων του σχολείου, ο οποίος εν προκειμένω ώφειλε και οφείλει να λάβει θέση.
3. Ανησυχεί διότι ο «εκ γενετής» ανοχύρωτος θεσμός, τα προσδοκώμενα παιδαγωγικά του αποτελέσματα και το κύρος του Σχολικού Συμβούλου δέχονται σοβαρό πλήγμα εξαιτίας μιας τέτοιας διοικητικής συμπεριφοράς της ίδιας της Πολιτείας. ( Η ΕΛΜΕ Αρκαδίας ζητεί επίσης να πληροφορηθεί αν η αντικατάσταση του «υπό εξέταση» Σχολικού Συμβούλου και συναδέλφου ως Προέδρου του Βαθμολογικού Κέντρου Τριπόλεως σχετίζεται με το θέμα).
4. Τέλος, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Αρκαδίας θέλει να πιστεύει ότι η εν λόγω ενέργεια του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν θα αποτελέσει απαρχή διωγμού κάθε ελεύθερης ή πρωτοποριακής προσπάθειας στα όχι και τόσο ευτυχή σχολεία μας. Χωρίς ασφαλώς το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ να εγκρίνει με, με κανέναν τρόπο και απ’ όπου και όποιον επιχειρείται, τη χειραγώγηση των μαθητών μας υπέρ ή κατά του ενός ή του άλλου κόμματος ή δόγματος.
Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Αρκαδίας
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
ΒΑΣ. ΜΠΙΣΤΟΛΑΣ (Τ.Σ.) ΜΙΧ. ΜΕΡΓΟΥΠΗΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. 2ο Λύκειο Τριπόλεως ( Σύλλογος Διδασκόντων).
2. Μαθητικό Συμβούλιο 2ου Λυκείου Τριπόλεως.
3. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Λυκείου Τρίπολης.
4. Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Αρκαδίας (κ. Δαλαμάγκας)
5. κ. Νομάρχης Αρκαδίας.
6. Διεύθυνση και Γραφείο Δευτ/θμιας Εκπ/σης Αρκαδίας
7. Μέλη ΕΛΜΕ-ΟΛΜΕ.
8. Τοπικός Τύπος.
Οι καθηγητές Αρκαδίας καταδικάζουν ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας κατά Σχολικού Συμβούλου( ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ, Δευτέρα, 18 Ιουνίου 1990

Δεν υπάρχουν σχόλια: