5.1.08

Επιμόρφωση Αθλιότητας(2)

Ασφαλώς και θα ξέρετε τα μοντέρνα παιχνίδια των παιδιών. Είναι τα τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα και όλα τα άλλα που επινόησε η σύγχρονη τεχνική και επιστήμη, γήινα και εξωγήινα.
Ένα τέτοιο τηλεκατευθυνόμενο παίγνιο (κατά την έκφραση: «τα παιδία παίζει») είναι και η ΣΕΛΜΕ Τριπόλεως. Έτσι δε διευθύνεται, αλλά κατευθύνεται με διορθωτικές παρεμβάσεις από μήκος 100 και πάνω χιλιομέτρων. Έχουμε στην Τρίπολη το προνόμιο της κατ’ αποκλειστικότητα παραγωγής ενός νέου είδους, των «Κατευθυντών», στη θέση των πάλαι ποτέ Διευθυντών. Τηλεχειρισμούς, λοιπόν, χρειάζεται η Σχολή Επιμόρφωσης των Καθηγητών. Και μια παρουσία κάθε 15 μέρες.
Το πιο καταπληκτικό που μάθαμε και το δημοσιεύουμε με κάθε επιφύλαξη (όχι από αμφιβολία για την ακρίβεια, αλλά από αδυναμία ακριβούς σχολιασμού) είναι πως όταν λείπει ένα ποσοστό μαθητών-καθηγητών ( η ταρίφα είναι 20%) απουσίες δε μπαίνουν. Θεωρούνται όλοι παρόντες! Για να καταλάβετε το «συλλογισμό» του κ. Διευθυντή (κάπου στην Κυπαρισσία μένει) πρέπει να φέρετε στο νου σας το «δόγμα Γκέμπελς», την αρχή αντιποίνων του Χιτλερικού φασισμού. Μετέφεραν την ευθύνη του άγνωστου ενόχου μιας αντιστασιακής πράξης στους συγχωριανούς, συντοπίτες και συμπολίτες. Και εκτελούσαν, κρέμαγαν.
Αυτοί οι «αθεόφοβοι», αντιστρέφοντας το φασιστικό δόγμα, μεταφέρουν την ανευθυνότητα των πολλών στην υπευθυνότητα των λίγων. Και όλοι αθώοι.
Στο σύγχρονο «δημοτροπικό» σχολείο η γνωστή ευθύνη της δημοκρατίας μπήκε στο παιχνίδι των πελατειακών σχέσεων. Παιδεία ανευθύνων.
Να δείτε πως οι μαθητές της ΣΕΛΜΕ πριν αποφοιτήσουν με «άριστα» θα διαθέσουν λίγα λεπτά του φθινοπώρου για να φυτέψουν ένα ξερό κυπαρίσσι στην είσοδο της Σχολής. Έτσι για να θυμίζει Κυπαρισσία. Βέβαια ο Διευθυντής είναι νέου τύπου (FAX). Αλλά τηλέτυπο φυτεύεται;
Όπως και η ανοχή των πάντων. Απλώς διανέμεται δωρεάν.
( Κ. Ν. Παρασκευή, 16 Μαρτίου 1990)

Δεν υπάρχουν σχόλια: