5.1.08

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Τρίπολη, 21-6-1990 ΑΡΚΑΔΙΑΣ Αριθ. Πρωτ.: 20.
ΤΡΙΠΟΛΗ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φιλολόγων Αρκαδίας, μόλις ενημερώθηκε για το θέμα που ανέκυψε και την Ε.Δ.Ε. που διατάχτηκε από το ΥΠΕΠΘ- ύστερα από καταγγελία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Λυκείου Τρίπολης- εναντίον του Σχ. Συμβούλου κ. Δαλαμάγκα με αφορμή τα μέσα που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια μιας διδασκαλίας, συνήλθε σε έκτακτη «ανοιχτή» συνεδρίαση, στην οποία παρέστησαν μέλη του Δ. Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Λυκείου Τρίπολης, ο καταγγελλόμενος Σύμβουλος και άλλοι συνάδελφοι φιλόλογοι. Μετά από διεξοδική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων το Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Αρκαδίας Επισημαίνει τα εξής:
1.Κάθε διδασκαλία είναι γεγονός μοναδικό και ανεπανάληπτο. Η μέθοδος και οι στόχοι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του διδάσκοντος σε συνεργασία, ίσως, με τη Μαθητική Κοινότητα.
2. Τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη των διδακτικών στόχων επιλέγονται, βέβαια, από τον διδάσκοντα, με μοναδικό κριτήριο την παιδαγωγική του ευθύνη και το χρέος του έναντι των μαθητών του.
3. Τα αποτελέσματα της διδασκαλίας δεν είναι-σε καμιά περίπτωση-άμεσα. Σε γενικές πάντως γραμμές, μπορεί μια διδασκαλία να θεωρηθεί επιτυχής, εφ’ όσον τελειώσει ομαλά και χωρίς–εξωδιδακτικές και προσωπικές- αντιδράσεις, αντιπαραθέσεις ή συγκρούσεις.
4. Σε κάθε περίπτωση και για κάθε πρόβλημα που τυχόν ανακύπτει κατά τη διδακτική πράξη αρμόδιος –για το παιδαγωγικό μέρος- είναι ο Σύλλογος διδασκόντων σε συνεργασία με το Διευθυντή του Σχολείου και τους Σχολικούς Συμβούλους.
5. Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων δε συμβάλλει στο έργο του σχολείου, εάν παρεμβαίνει στο καθαυτό διδακτικό και παιδαγωγικό έργο. Ακόμη κι αν δεχτούμε μια τέτοια παρέμβαση, αυτή πρέπει να γίνει μέσω του και προς τον Σύλλογο διδασκόντων, του οποίου είναι βοηθός και συνεργάτης και με τον οποίο έχουν κοινό σκοπό: Την επιτυχία του έργου του Σχολείου και τη δημιουργία υπεύθυνων και ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.
Β΄ Κάνει έκκληση
1. Σε κάθε φορέα που άμεσα ή έμμεσα σχετίζεται με το Σχολείο για αυτοσυγκράτηση, νηφαλιότητα και διάθεση συνεργασίας.
2. Στον κ. Υπουργό Παιδείας για αποκατάσταση της αναγκαίας «γαλήνης» και του απαραίτητου πνεύματος συνεργασίας μεταξύ όλων των σχολικών παραγόντων – όχι με μέσα διοικητικά αλλά με συμβουλευτική και παιδαγωγική παρέμβαση, η οποία θα κατοχυρώνει την ελευθερία της διδασκαλίας και θα υπενθυμίζει παράλληλα το ανεπίτρεπτο κάθε κομματικής, εντός του σχολείου, χειραγώγησης- χειραγώγησης που έτσι κι αλλιώς είναι αναποτελεσματική και από όλους καταδικαστέα.
Για το Δ. Σ.
Η Πρόεδρος Η Γραμματέας
(Τ. Σ.)
Μ. Σιώρα Θ. Ράλλη

Κοινοποίηση:1)κ. Υπουργό Παιδείας, 2) κ. Νομάρχη Αρκαδίας. 3) Δ/νση και Γραφείο Β/θμιας Εκπ/σης Αρκαδίας. 4)Σύλλογο Διδασκόντων 2ου Λυκείου Τριπόλεως. 5)ΟΛΜΕ, 6)ΕΛΜΕ Αρκαδίας. 7)Μέλη Συνδέσμου Φιλολόγων Αρκαδίας. 8)Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων. 9)Τοπικό Τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: