16.1.08

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ
21 Σεπτεμβρίου 1935
-----------------------
«Περί διοικήσεως και διαχειρίσεως Ιερού Ναού Κοιμ. Θεοτόκου Αγιάσου Μυτιλήνης ως προσκυνήματος».
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Έχοντες υπόψη το άρθρο 79 του κωδικοποιημένου νόμου 5439 «περί ενοριακών Ναών και εφημερίων και Ταμείου >Αποδοχών και Ασφαλίσεως του κλήρου Ελλάδος προτάσει του επί της Παιδείας και των Θρησκευμάτων Υπουργού μετά σύμφωνον γνώμην του Συμβουλίου της Επικτατείας αποφασίζομεν και διατάσσομεν.
Αρθρον 1.
Η Διοίκησις του εν Αγιάσσω ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η διαχείρισις της περιουσίας αυτού καθ’ ο Παλλεσβιακού προσκυνήματος ανατίθεται εις Επιτροπήν συγκειμένην εξ επτά μελών, άτινα εκ καταλόγου δέκα πέντε πολιτών Αγιασσωτών, γηγενών, υπό του Νομάρχου Λέσβου προτεινομένων εντός του μηνός Δεκεμβρίου εκλέγει και διορίζει ο επί της Παιδείας και των Θρησκευμάτων Υπουργός.
Η πρώτη προς διορισμόν πρότασις του ειρημένου Νομάρχου θα γίνει εντός μηνός από της ισχύος του παρόντος.
Αρθρον 2.
Η διάρκεια της θητείας της Επιτροπής είναι τριετής. Η επιτροπή αναλαμβάνει τα καθήκοντα αυτής άμα τη κοινοποιήσει του διορισμού της, εκλέγουσα μεταξύ των μελών της τον Γραμματέα και τον Ταμίαν αυτής.
Η επιτροπή ευρίσκεται εν απαρτία παρόντων τουλάχιστον των τεσσάρων εκ των μελών της, αι αποφάσεις δε αυτής λαμβάνονται κατά πλειοψηφίαν, νικώσης εν περιπτώσει ισοψηφίας της ψήφου του Προέδρου. Την Επιτροπήν συγκαλεί εις συνεδρίασιν ο Πρόεδρος αυτής εις τα Γραφεία του Ιερού Ναού, δύναται δε να συγκληθεί αύτη υπό τριών μελών εν περιπτώσει δυστροπίας του προέδρου προς σύγκλησιν.
Αρθρον 3.
Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται το προτεταγμένον των άλλων μελών εις το περί διορισμού διάταγμα, αντιπρόεδρος δε το επόμενον εν τω Διατάγματι μέλος της Επιτροπής. Εν περιπτώσει μη αποδοχής της θέσεως του επιτρόπου εντός διμήνου, παραιτήσεως, αδικαιολογήτου απουσίας επί τρίμηνον εκ των συνεδριάσεων των συνεδριάσεων της επιτροπής, νομικής ανικανότητος ή θανάτου τακτικού τινος μέλους αντικαθίσταται τούτο διά τον υπολειπόμενον χρόνον της υπηρεσίας εκ του υπολοίπου των δέκα πέντε προταθέντων υπό του Νομάρχου προκαλουμένου παρά του Υπουργού της Παιδείας κ.λ.π. του διορισμού.
Εάν ο κατάλογος των προταθέντων μελών εξαντληθεί ο Νομάρχης Λέσβου κατόπιν ανακοινώσεως του Προέδρου της Επιτροπής περί του αριθμού των κενών θέσεων υποδεικνύει διπλούν αριθμόν.
Αρθρον 4.
Πάντας τους εν τω Ναώ και τω ιδρύματι υπηρετούντας μισθοδοτουμένους ή μη, διορίζει και παύει η Επιτροπή πλην των Ιερέων και Ιεροδιακόνων, Ιεροψαλτών και νεοκόρων διοριζομένων υπό του οικείου Αρχιερέως τη συμφώνω προτάσει της Επιτροπής.
Αρθρον 5.
Η ορκωμοσία των υπαλλήλων και υπηρετών γίνεται ενώπιον της Επιτροπής ήτις προσδιορίζει και τον μισθόν τούτων διά του προϋπολογισμού και κανονίζει και τα καθήκοντα εκάστου.
Αρθρον 6.
Η Επιτροπή υποχρεούται εντός δέκα ημερών από του διορισμού της να συντάξει τον ετήσιον προϋπολογισμόν του ιδρύματος του Ναού και εντός του αυτού μηνός να υποβάλει τούτον εις τον Νομάρχην Λέσβου, υποχρεούμενον να τον υποβάλει ακολούθως μετά της σχετικής γνώμης του εις το Υπουργείον Παιδείας (τμήμα θρησκευμάτων) προς τελικήν έγκρισιν. Κατά το δεύτερον έτος της θητείας της Επιτροπής υποχρεούται αύτη να συντάξει και υποβάλει τον προϋπολογισμόν προς τον Νομάρχην Λέσβου εντός τριάκοντα ημερών από της υποβολής του προϋπολογισμού υπό του Νομάρχου να αποφανθεί επί τούτου δι’ αποφάσεως του Υπουργού.
Παρελθούσης της ως άνω προθεσμίς των τριάκοντα ημερών ο προϋπολογισμός θεωρείται εγκεκριμένος καθ’ όλα τα κεφάλαια και άρθρα αυτού και δύναται να κάμει χρήσιν αυτού η Επιτροπή του Ιερού Ναού.
Αρθρον 7.
Η Επιτροπής δικαιούται να αναγράφει εν τω προϋπολογισμώ κονδύλια ή και να ζητεί εκτάκτους πιστώσεις διά τας διαφόρους εμφανιζομένας ανάγκας της κωμοπόλεως Αγιάσσου και των κατοίκων αυτής ως και διά τα κοινωφελή έργα τ’ αφορώντα τον τε Ιερόν Ναόν και την κοινότητα Αγιάσσου.
Τα κονδύλια και τας πιστώσεις εγκριθείσας διαθέτει η Επιτροπή κατόπιν αποφάσεως αυτής.
Αρθρον 8
Η Επιτροπή δύναται να εκποιήσει μέρος ή και το όλον της κτηματικής περιουσίας του ιδρύματος τη εγκρίσει του Υπουργείου Παιδείας, τηρουμένων των σχετικών περί εκποιήσεως ακινήτων διατάξεων.
Αρθρον 9.
Η Επιτροπή του Ναού υποχρεούται να διασκευάσει μίαν ή και πλείονας αιθούσας του ιδρύματος διά μουσείον του Ναού.Εις το Μουσείον τούτο θα κατατίθενται τα έργα των Λεσβίων καλλιτεχνών δωρούμενα ή αγοραζόμενα ως και παν προσφερόμενον, τα αναθήματα εκείνα άτινα συνδέονται με την ιστορίαν συντελεσθέντος θαύματος αναγραφομένου εις ειδικόν βιβλίον το οποίον διαφυλάσσεται εν τω Μουσίω. Επίσης εις το Μουσείον θα κατατεθώσιν αι παλαιαί εικόνες του Ναού ως και τα άμφια εκείνα, άτινα έχουσι ιστορικήν αξίαν.
Αρθρον 10.
Ως πόροι του ταμείουκαθορίζονται:
1) Αι καταθέσεις και εν γένει τα εις μετρητά περισσεύματα του Ιερού Ναού εκ δωρεών, κληρονομιών, κληροδωτημάτων, επιχειρήσεων, αφιερωμάτων κ.λ.π. εισπραττομένων πάντων υπό της Επιτροπής,
2) τα χρεώγραφα του ιδίου Ναού,
3) τα εισπραχθησόμενα εξ εκποιήσεως των ακινήτων του ιερού ιδρύματος συμφώνως τω άρθρω 9 του παρόντος Διατάγματος.
Η Επιτροπή καταβάλλει εις το ΤΑΚΕ 2% επί των ακαθαρίστων εσόδων υπέρ της ασφαλίσεως και 10 υπέρ των αποδοχών του Κλήρου, μεμειωμένου κατά το εις τους ιερείς ετησίως καταβαλλόμενον διά μισθοδοσίαν ποσόν, υποχρεούται δε ο Ναός εις μισθοδοσίαν των ιερέων αυτού της εις αυτούς συντάξεως καταβαλλομένης υπό του ΤΑΚΕ.
Αρθρον 11.
Η Επιτροπή παραλαμβάνει παρά της προκατόχου διά πρωτοκόλλου υπογραφομένου υπό του Προέδρου της Επιτροπής και του αποχωρούντος τοιούτου άπαντα τα κινητά και ακίνητα του ιδρύματος.
Αρθρον 12.
Ο Ταμίας δεν δύναται να κρατεί εις χείρας του ποσόν άνω των 5.000 δραχμών, το επιπλέον καταθέτει αμελητεί εις μιαν των Τραπεζών Εθνικής, Ελλάδος ή Αγροτικής ή εις το Ταχυδρομικόν Ταμευτήριον.
Αρθρον 13.
Τας πληρωμάς ενεργεί ο Ταμίας κατόπιν εντάλματος του Προέδρου υπογραφομένου και παρά του Γραμματέως. Διά πληρωμήν άνω των 10.000 δραχ. απαιτείται απόφασις της Επιτροπής.
Αρθρον 14.
Διά του παρόντος ούτινος η ισχύς άρχεται από της δημοσιεύσεώς του εις την εφημερίδα της Κυβερνήσεως καραργείται το από 21 Ιουνίου 1933 Διάταγμα περί διοικήσεως και διαχειρίσεως του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγιάσσου Μυτιλήνης ως προσκυνήματος.
Εν Αθήναις τη 21 Σεπτεμβρίου 1935
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΑΪΜΗΣ
Ο επί της Παιδείας κ.λ.π. Υπουργός
Δ. ΧΑΤΖΙΣΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: