5.1.08

ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΕΣ
--------------------------------------------
Το ότι οι Νομάρχες ήσαν εντελώς ανεπαρκείς να αντιμετωπίσουν τα θέματα εκπαίδευσης στο Νομό, το είχαμε τονίσει ήδη από το 1985. Γι’ αυτό το 1986 δημιουργήθηκε με « Εντολή Υπουργού » σε κάθε Νομαρχία το « Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης ».Οι Νομάρχες όμως το περπάτησαν με δεκανίκια, όπως περίπου περπατάνε οι τραυματίες με καθολικά κατάγματα.
Το Φεβρουάριο του 1990, στο ΥΠΕΠΘ βρισκόταν το δίδυμο Σημίτη-Κ0ντογιαννόπουλου. Περιγράφοντας την αθλιότητα οργάνωσης του Γραφείου Σχολικών Συμβούλων Αρκαδίας προκλήθηκε κοινή σύσκεψη του ΥΠΕΠΘ Σχολικών Συμβούλων και Διοικητικών Προϊσταμένων Νοτίου Ελλάδος . Θα ακολουθούσαν όμοιες συσκέψεις και των υπόλοιπων διαμερισμάτων της χώρας. Τότε συμφωνήσαμε για την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού συντονιστικού οργάνου στην έδρα κάθε Νομού. Πριν καλά τελειώσει η πρώτη σύσκεψη «διαφώνησε» ο κ. Μητσοτάκης με την « Οικουμενική» και μείναμε πάλι στο « περίμενε ».
Φαίνεται όμως πως δεν είχαμε απόλυτα δίκιο. Γιατί οι Νομάρχες δεν είναι εντελώς άσχετοι με την εκπαίδευση. Είναι σαν τους μαυροπίνακες των σχολείων, όπου πάνω τους εγγράφεται όλη η κομματική και διοικητική αθλιότητα του Νομού. Ανεξαρτήτως χρώματος. Κι ανεύθυνοι, σαν τους μαυροπίνακες.
Εξάλλου, κι αυτό το « μαύρο » είναι ίδιο και απαράλλαχτο στη σημασία με το μαύρο στη λέξη « τα μαυρόπαιδα ».
Συμπληρωματικά αναφέρουμε πως τότε (12-2-1990) γράφτηκε σε 5΄λεπτά και δημοσιεύτηκε το περίφημο «ΑΓΑΛΜΑ» που κατάγγειλε η ΔΑΚΕ Αρκαδίας. Το κείμενο κορυφώνεται προβλέποντας το κατάντημα ενός επαναστατικού και ουσιαστικού θεσμού της μεταρρύθμισης 1982-1986, του Σχολικού Συμβούλου. Η καταληκτική φράση: «Σαν και μας που υπογράφουμε» ΠΑΝ.(Δηλαδή ΠΑΝ. Δαλαμάγκας) είναι σαφώς δηλωτική και υποδηλωτική της επερχόμενης ταπείνωσης. Το μαρμάρινο «ΑΓΑΛΜΑ» της μεταρρύθμισης θα καταντούσε απλή πέτρα της «Αντιμεταρρύθμισης» Μητσοτάκη.
Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας.
Τρίπολη, 1990.

Δεν υπάρχουν σχόλια: