8.1.08

Το τέρας
«Σημεία και τέρατα!», λέει ο λαός. Μα απλά «τέρας» είναι το απρόσμενο και αναπάντεχο. Σαν το Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Που δεν βγήκε μόνος του. Το ΠΑΣΟΚ τον έβγαλε.
Το πιο αποκρουστικό και απαίσιο τέρας στην αρχαιότητα ήταν η Γοργώ. ¨Οποιος την κοίταζε μαρμάρωνε. Γινότανε πέτρινο άγαλμα.Γι’ αυτό η αποκρουστική γυναικεία κεφαλή της με την κρεμασμένη γλώσσα κοσμούσε την ασπίδα της Αθηνάς, το γνωστό γοργόνειο.
Λένε σωστά πως η Βουλή είναι η ασπίδα της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και οι απανταχού συνταγματάρχες και πάσης ιεραρχίας καταλυτές της Δημοκρατίας στέλνουν μπράβους και τανκς κατά προτεραιότητα στη Βουλή.
Πριν από λίγο καιρό η Εθνική τηλεόραση μας έστειλε εικόνες από τη Βουλή, αυτή την ασπίδα της Δημοκρατίας. Και για μια στιγμή όλοι πέτρωσαν. Καταμεσίς μια γυναικεία κεφαλή είχε γκριμάτσα του μυθικού τέρατος. Μερικοί επιμένουν πως είδαν τα μάτια και τη γλώσσα της Γοργώς. Εμείς το γράφουμε με δισταγμό, γιατί ξέρουμε πως η Ελλάδα είναι χώρα του μύθου. Να έγινε και των τεράτων; Όλα πιθανά, αφού ο Μητασοτάκης έγινε πρωθυπουργός και η κυρία Μαρίκα κυρία πρωθυπουργού.
Στα πολύ παλιά, στα αρχαία που επανέρχονται, η ασπίδα λεγόταν «σάκκος». Και στα παλιά, τον καιρό της προεκλογικής, ο Μητσοτάκης μοίραζε υποσχέσεις κρατώντας ένα σάκκο. Και ο αθεόφοβος τον κρατούσε ανάποδα και κανείς δεν το πήρε χαμπάρι. Ούτε η Μαρίκα. Μα ούτε και οι ψηφοφόροι.
Αυτή η ασπίδα ήταν χωρίς γοργόνειο. Ήταν «αιγίδα» φτιαγμένη από δέρμα «Κατσίκη». Και διάβολε. Του βγήκε σε καλό. Καλό δικό του και κακό δικό μας.
Ένας λαός «τέρας», αφού ψηφίζει το κακό του.Θα μου πείτε πως μπορεί να τον ψήφισε ο Μένιος. Με τον τρόπο του. Όλα πιθανά. Οι Ελβετοί ήταν για πολύ μακρό διάστημα οι μισθοφόροι της Ευρώπης. Μέλη της «Επικατάρατης» Λεγεώνας. «ΠΑΝ»
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ, Πέμπτη, 24 Μαϊου 1990)

Δεν υπάρχουν σχόλια: