5.1.08

Δ.Α.Κ.Ε. ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Μ.Ε.
Νομού ΑΡΚΑΔΙΑΣ.

Προς
Τον κ. Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
ΑΘΗΝΑ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1. k. Νομάρχη Αρκαδίας.
2. Προϊστάμενο Β/θμιας Εκπ.
Νομού Αρκαδίας.
3. ΚΥΣΔΕ. - ΥΠΕΠΘ
4. Δ.Α.Κ.Ε. - ΑΘΗΝΑ
5. ΟΛΜΕ-ΑΘΗΝΑ
6. ΕΛΜΕ - ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ
(ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ)
Κύριε Υπουργέ,

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Αρκαδίας καταγγέλλει σκανδαλώδη και παιδαγωγικώς απαράδεκτη κομματική ενέργεια του Σχολικού Συμβούλου, κλάδου ΠΕ2, κ. Δαλαμάγκα Παναγιώτη, που διαπράχτηκε ενώπιον μαθητών κατά την ώρα μαθήματος.
Συγκεκριμένα ο ως άνω Σχολικός Σύμβουλος επισκέφτηκε την 27 Απριλίου το 2ο Λύκειο Τριπόλεως και την 1ην διδακτική ώρα ζήτησε να διδάξει ο ίδιος Νέα Ελληνικά στην Τρίτη τάξη του Λυκείου, τμήμα 3ο (Γ3), ύστερα από συνεννόηση με την καθηγήτρια του μαθήματος. Αντί όμως να διδάξει την προγραμματισθείσα ενότητα από το διδακτικό βιβλίο προέβη στην ανάγνωση και το σχολιασμό του παραπλεύρως άσχετου με το μάθημα κειμένου από την τοπική εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ» της 24ης Απριλίου 1990, το οποίο, όπως είπε στους μαθητές ο ίδιος ο κ. Σύμβουλος, είναι δικό του κείμενο που το δημοσίευσε στην εφημερίδα με το ψευδώνυμο «ΠΑΝ». Χωρίς να μας ενδιαφέρει η πατρότητα του κειμένου επικεντρώνουμε την καταγγελία μας στο γεγονός ότι είναι ένα έντονα κομματικό δημοσίευμα με λέξεις και φράσεις ξένες προς το παιδευτικό ήθος και το σοβαρό πολιτικό λόγο ( όπως «Κατσικοκλέφτες» κ.ά.). Την ενέργειαν αυτήν ανέφεραν με αγανάκτηση γονείς των μαθητών και μαθητές της τάξεως στο Διευθυντή του Σχολείου και σε μας.
Nομίζουμε ότι η πράξη αυτή είναι ασυμβίβαστη με το υψηλό παιδαγωγικό λειτούργημα που του έχει αναθέσει η Πολιτεία, υποβιβάζει το ρόλο του Σχολικού Συμβούλου και υποσκάπτει το σκοπό και την ενότητα του σχολικού έργου. Επειδή μάλιστα
-2- προέρχεται από κατέχοντα υψηλή θέση στην εκπαιδευτική ιεραρχία συνιστά απροκάλυπτη και βάναυση απόπειρα επηρεασμού των μαθητών εις βάρος ενός κόμματος που με δημοκρατικές διαδικασίες ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Η ενέργεια αυτή εισάγει την ευτελή κομματική αντιπαράθεση στο σχολείο και καλλιεργεί τη διάσπαση της μαθητικής κοινότητας, τη στιγμή που από όλες τις πλευρές αναγνωρίζεται και ομολογείται η ανάγκη να παραμείνει ο ευαίσθητος χώρος του Σχολείου μακριά από κομματικές εμπάθειες και μονομέρειες, που διαστρεβλώνουν το φρόνημα και παγιδεύουν την ελεύθερη σκέψη. Είναι οφθαλμοφανές ότι το κείμενο , που αντικατέστησε το διδακτικό βιβλίο, προδίδει κομματική στράτευση, εμπάθεια και επίδειξη μικροκομματικού πνεύματος και η παρουσίασή του σε τάξη μαθητών είναι και νομικά ανεπίτρεπτη.
Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Αρκαδίας, που πάντοτε αγωνίστηκε για τη δημιουργία ελεύθερων συνειδήσεων και για την ελεύθερη έκφραση του φρονήματος, καταδικάζει τέτοιες στρεβλωτικές επεμβάσεις από εκείνους μάλιστα που είναι ταγμένοι για την προστασία και προαγωγή της Παιδείας και ζητάει από τα όργανα της Πολιτείας την άμεση επέμβασή τους, προκειμένου ν’ αποτραπούν παρόμοιες ενέργειες με ανεξέλεγκτες πλέον αντιδράσεις γονέων και μαθητών.

Τρίπολη, 30 Απριλίου 1990
Με τιμή
Η Συντονιστική Επιτροπή
ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

1. Μέλεγος Σωτήριος, Προϊστάμενος Φυσ. Αγωγής Αρκαδίας
2. Κοκόρης Ιωάννης, Φιλόλογος, Δ/ντής 2ου Λυκείου Τριπόλεως.
3. Καλαμούτσος Γεώργιος, Φυσικός, Δ/ντής Λυκείου Τεγέας.
4. Πλιώτας Γεώργιος, Μαθηματικός, 2ου Λυκείου Τριπόλεως.
5. Τσεκούρας Ευάγγελος, Μαθηματικός,2ου Λυκείου Τριπόλεως.
6. Σελίμης Γεώργιος, Φυσικός ΤΕΛ Τριπόλεως.
7. Τόγκας Ιωάννης, Τεχνολόγος, ΤΕΣ Τριπόλεως.
8. Καπογιάννης Νικόλαος,Γυμναστής,2ου Γυμνασίου Τριπόλεως.
9. Κουρέτας Ιωάννης, Γυμναστής, 2ου Γυμνασίου Τριπόλεως.
10. Μιχάλης Ιωάννης, Γυμναστής, 3ου Γυμνασίου Τριπόλεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: