14.12.06

ARETHΟUSA - ΑΡΕΘΟΥΣΑ.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Κ Α Τ Α Σ Τ Α Τ Ι Κ Ο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΕΠΩΝΥΜΙΑ, ΕΔΡΑ, ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ.
Άρθρο 1ο. Ιδρύεται πολιτιστικό και περιβαλλοντικό κοινωφελές σωματείο των «ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΤΕΓΕΑΤΙΚΟΥ ΛΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ», υπό την ιερή σκέπη και προστασία του Αγίου Θύρσου και της Αγίας Άννας, με την επωνυμία «ΑΡΕΘΟΥΣΑ» και έδρα το ΔΗΜΟ ΤΕΓΕΑΣ Αρκαδίας.
Άρθρο 2ο. Σκοπός του σωματείου είναι:
1. Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Αρκαδίας και ειδικότερα της Κοιλάδας του Αλφειού, του Μανθουρικού Πεδίου, της Λίμνης και Παραλίμνιας Ζώνης της Τεγέας και της περιβάλλουσας το Τεγεατικό Πεδίο Ορχήστρας των Αρκαδικών Βουνών και, γενικότερα, η προαγωγή της Παιδείας.
2. Η δημιουργία και ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των κατοίκων της Τεγέας και των Δήμων του Κεντρικού Αρκαδικού Οροπεδίου.
3. Η καθοιονδήποτε τρόπο προβολή, προστασία και ανάδειξη των ορέων που το περιβάλλουν, της χλωρίδας και πανίδας τους. ως στοιχείων ταυτότητας της Αρκαδίας.
4. Η έρευνα, μελέτη, διατήρηση και διάδοση της Αρκαδικής ιστορίας και παράδοσης. Η διατήρηση και προβολή των φυσικών και πολιτιστικών αξιών και της ιερότητας του χώρου της Αρκαδίας και της Αρκαδικής Φύσης ως επιγείου παραδείσου και ως πανανθρώπινου συμβόλου πολιτισμού. και αιωνίου ιερού Ελληνικού και παγκόσμιου προσκυνήματος.
5. Η ανάδειξη της ειδικής σχέσης της Αρκαδίας με τους αγώνες ελευθερίας των Αρκάδων και των Ελλήνων, την προβολή της ως Κοινής Εστίας των Αρκάδων όλου του κόσμου και ως Λίκνου της Αρκαδίας των Ελευθέρων.
6. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Τεγέα και την Αρκαδία, η καλλιέργεια της «Ιδέας του Τεγεατισμού», ως έκφρασης αγωνιστικότητας, προόδου, συνεργασίας, αλληλεγγύης και αγάπης στη φύση, την τέχνη και τον άνθρωπο και του «Αρκαδισμού» ως έκφρασης αυτόκλητης θυσίας των ελευθέρων, και αγάπης στο φυσικό, ανθρώπινο και ανθρωπογενές περιβάλλον.
7. Η προαγωγή της Επιστημονικής Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Έρευνας.
8. Η στήριξη των δραστηριοτήτων των πολιτιστικών και παραγωγικών φορέων του «Δήμου Τεγεατών» και των άλλων Αρκαδικών Δήμων.
9. Η συντήρηση και αναβίωση της «Λεωφόρου των Λακεδαιμονίων».
10. Η καθιέρωση, οργάνωση και πανελλήνια προβολή εκδηλώσεων στην Κοιλάδα του Αλφειού, το Βόρειο Όρος και το Όρος του Πανός, στη Λίμνη και Παραλίμνια Ζώνη, στο οικολογικό και πολιτιστικό Πάρκο της Αγίας Άννας και στο Λόφο του Κλαρίου Διός, στο Όρος των Δρυάδων, το Ναό του Οδυσσέα και αλλαχού.
11. Η καθιέρωση του «ΝΟΣΤΟΥ» και του «Χορού της Αρέθουσας» ως έκφρασης φιλότητας, παντοτινής αγάπης και έρωτος προς την Πατρίδα, την Αρκαδική φύση και τον άνθρωπο.
12. Η καθιέρωση της 1ης Σεπτεμβρίου ως «Ημέρας του Φυσικού Περιβάλλοντος» κατά την «Πατριαρχική Απόδειξη» και απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
13. Η καθιέρωση της «Πορείας των Δισχιλίων» και άλλων συναφών αθλητικών εκδηλώσεων.
14. Η επανίδρυση του «Βωμού-Θρόνου» του Κλαρίου Διός
15. Η δημιουργία του «Μουσείου Φυσικής Ιστορίας ,Ταμιευτήρα και Λίμνης Τάκας» και του «Μνημείου Αερόπης-Αφνειού Άρεως», ως Μνημείου Ειρήνης και συμβόλου της αναγεννημένης Λίμνης Τάκας.
16. Η συμβολή στη δημιουργία του «ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ».
Άρθρο 3ο. Για την πραγματοποίηση των παραπάνω σκοπών το Σωματείο:
1. Συνεργάζεται με πρόσωπα, φορείς, ιδρύματα ή σωματεία της Ελλάδας και του Εξωτερικού, που έχουν σχέση με τους σκοπούς του.
2. Καταρτίζει από μέλη και συνεργάτες του ομάδες εργασίας για την έρευνα και μελέτη των ειδικών τομέων των δραστηριοτήτων του δημιουργώντας και αυτοδιαχειριζόμενους αυτόνομους επώνυμους Ομίλους, όπως:«ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΑΤΩ» (Κανδάλου-Β. Όρους), «ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ»(Γαρουνίου), «ΙΠΠΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ» (Μανθυρέας-Σκιρίτιδας), «ΑΛΦΕΙΟΥ» (Κοιλάδα Σαρανταπόταμου), «ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ» (Καμαρίου), «ΚΝΑΚΕΑΤΙΔΟΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ» (Βερβαίνων- Δολιανών- Μαυρικίου), «ΠΑΝΟΣ» ( Ριζών- Μαγούλας- Λιθοβουνίων), «ΔΡΥΑΔΩΝ» (Βουνού-Ευάνδρου-Παλλαντίου), «ΑΘΗΝΑΣ ΣΩΤΕΙΡΑΣ» (Περιοχή ομωνύμου Ναού).
Κάθε Όμιλος με 20 τουλάχιστον μέλη, οργανώνεται, κατά τη βούληση των μελών του, σύμφωνα με τους στόχους και το λειτουργικό σχήμα αυτού του Καταστατικού.
3. Πραγματοποιεί κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις (πορείες, προσκυνήματα, διαλέξεις, συζητήσεις, προβολές, παρουσιάσεις επιτεύξεων των επιστημονικών και καλλιτεχνικών τμημάτων ή μελών του, εκθέσεις, διαδρομές, εκδρομές, κ.λ.π. ) και αναπτύσσει ποικίλες δραστηριότητες ( εκδίδει διάφορα έντυπα και δημοσιεύει στον ημερήσιο, περιοδικό και ηλεκτρονικό τύπο κ.ά. ).
4. Δημιουργεί εντευκτήρια, βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια και συλλογές παραδοσιακών και φυσικών αντικειμένων αξίων διατήρησης και μελέτης
5. Προστατεύει, συντηρεί και προβάλλει τα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία των οικισμών της αρχαίας, μεσαιωνικής και νεότερης Αρκαδίας.
6. Συλλέγει, κατατάσσει και αξιοποιεί παντός είδους πνευματικά δημιουργήματα των Τεγεατών ή φίλων ερευνητών του Αρκαδικού χώρου δημιουργώντας το «Αρχείο του Κοινού των Αρκάδων» και ιδρύει παντοειδή αθλητικά και καλλιτεχνικά τμήματα.
7. Δημιουργεί από μέλη του σ’ οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδας ή του Εξωτερικού, που συνδέεται κατά την κοινά αποδεκτή παράδοση και ιστορία με την Αρκαδία, τοπικούς αυτόνομους Συνδέσμους σύμφωνους με τους σκοπούς και τη διάρθρωση αυτού του καταστατικού.
8. Αναπτύσσει κάθε δυνατή και νόμιμη δραστηριότητα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΜΕΛΗ.
Άρθρο 4ο. Μέλη της «ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ» εγγράφονται Τεγεάτες, οι απανταχού του κόσμου Αρκάδες και φίλοι της Αρκαδικής Φύσης και Πολιτισμού, αρκεί να αποδέχονται αυτό το καταστατικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: