18.12.06

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ και ΔΗΜΑΡΧΩΝ «Εργα και Ημέραι»
ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΤΕΓΕΑΣ
Το Τέρας.
Περί μεταθέσεως της πρωτευούσης του δήμου Τεγέας.(ΦΕΚ. 77/31-3-1900 Τ. Α).
---------------------------
Θεομεσάνοιχτα είχαμε όλοι εμείς, δάσκαλοι και καθηγητές, για τους πολιτικούς θεσμούς και το πώς λειτουργούσαν. Πόσο περισσότερο οι Κοινοτάρχες. Κοινοτ.. Σύμβουλοι και απλοί πολίτες, που τους ζητούσαμε να ψηφίσουν τη δημιουργία του Δήμου Τεγέας από το 1986. Ή και τώρα, που ζητάμε «μια χεσιά τόπο», μια γωνιά Γραφείου για την «ΑΡΕΘΟΥΣΑ».Και όμως, ο ΔΗΜΟΣ είναι υπεύθυνος (μόνο στα χαρτιά;) για την προστασία του Φυσικού και Πολιτιστικού περιβάλλοντος. Και μεις «Εθελοντές» στην «Ολυμπιάδα του Τίποτα».
Για να βγει το Διάταγμα που προαναφέραμε και ακολουθεί, χρειάστηκε μια ολόκληρη περιπέτεια. Και η απόφαση έφτανε σαν ευχή στην Κυβέρνηση. Με συνημμένες τρεις αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και μία του Επαρχιακού Συμβουλίου. Με πίνακα των χωριών της Τεγέας, τον πληθυσμό καθενός και την απόσταση σε ώρες και λεπτά (ποδαρόδρομου) από την παλιά και νέα έδρα του Δήμου. Ακόμα και οι υποδομές που υπήρχαν.
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά πως οι πρωτοσχηματισμένοι στη Μαντινεία Δήμοι μέσα σε πέντε χρόνια (1836-1941) περιορίστηκαν αριθμητικά στους μισούς. Γιατί οι Δήμοι έπρεπε να είναι βιώσιμοι. Σε τι βαθμό σήμερα ο πολίτης γνωρίζει πως ο Δήμος είναι ένας δυναμικός εξελισσόμενος θεσμός: Και πως πρέπει να είναι έτοιμος και για κάποιες αλλαγές, αν οι ανάγκες το απαιτήσουν.
Και για την Τεγέα ρωτάμε και σήμερα: Εχουμε Δημοτικό Συμβούλιο ή «Τέρας», Δήμαρχο ή «Περούκα», δηλαδή Κοινοτάρχη που φοράει την περούκα του Δημάρχου και την τραγιάσκα του μικροπωλητή, του μικροπολίτη μικροπολιτικού. Δεν έφτανε που στην Τεγέα γνωρίσαμε τα χάλια μιας κυριολεκτικά χαμένης τετραετίας, της τετραετίας των «Χαμένων Δημάρχων». Έρχεται και ο τωρινός Δήμαρχος αφού διακήρυξε περήφανα πως παρέλαβε «καμένη γη» που κάπνιζε ακόμη, κάθεται ακόμα σε πυροσβεστήρα σημειώνοντας ΝΑΙ τούτο, ΝΑΙ εκείνο, Ναι το άλλο, ΝΑΙ εδώ, ΝΑΙ εκεί. Και το άθροισμα ένα ΤΕΡΑΣ. Πέντε ΝΑΙ κάνουν απλά ένα ΟΧΙ.
Υπάρχουν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που λειτούργησαν σε προλογικό επίπεδο, στη σφαίρα του παραλόγου. Και γεννάται το ερώτημα (που είναι ερώτημα και για άλλους Δήμους): Δημιούργησε το Δημοτικό Συμβούλιο Τεγέας «Δημοτική» συνείδηση; Εκπαίδευσε δημότες- πολίτες; Δικαιολογείται να ακούγεται η φράση «Τι θες εσύ στο δικό μας χωριό;»
Η Τεγέα που σε όλα πρωτοτυπεί, έβγαλε λένε και μια καινούργια ράτσα τεράτων, τους «ΜΑΝΤΡΑΧΑΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ». Τρεις Δημοτικοί Σύμβουλοι που μπήκανε κανονικά (από πόρτα) στο Μαντρί του Δημάρχου, πηδήξανε βιαστικά τη μάντρα. Τρεις «Μαντράχαλοι», που λέει και ο λαός. Και από πίσω «Δήμαρχος Μαντράχαλος» που έγινε από τη βιασύνη του να τους πιάσει και από τη μάντρα που «χάλασε» στις Ρίζες. Και τον κυνηγάγανε οι «Θηροφύλακες» για παράνομο κυνήγι.
Τέσσερις «μαντράχαλοι» είναι σαν το τέθριππο στην πίσω όψη του νομίσματος της «ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ». Με γυναίκα ηνίοχο που μπορεί να συμβολίζει και την Τεγέα. Από τότε που κυκλοφόρησε το νόμισμα η ηνίοχος είναι ακίνητη, σαν την ΤΕΓΕΑ του Δημάρχου, και την απόφαση που παίρνει και δεν παίρνει.
Το «τέθριππο» όμως του Δήμου Τεγέας, δεν έχει σχέση με άλλα «Δημοτικά Ιπποδρόμια». Είναι ένα τέθριππο ΤΕΡΑΣ. Αλλά στην Τεγέα έχει προϊστορία, όχι σαν το «Τέρας του Λοχ Νες» της Σκωτίας. Σε μας είναι «Τεγ-Νες», και «Τεχ-Νες», ανάλογα με τα τεχνάσματα του Δημοτικού Συμβουλίου και των «Μαντράχαλων». Και ιδού οι αποδείξεις από την αληθινή «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΓΕΑΣ».
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α΄ , ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
Λαβόντες υπ’ όψιν τα άρθρα 8 του περί δήμων νόμου και του από 7 Μαρτίου νόμου ΑΛΙΣΤ΄ Περί τροποποιήσεως διατάξεων του προειρημένου, και τας από 9 Νοεμβρίου 1896 υπ’ αριθ. 13 και από 20 Νοεμβρίου 1899 υπ’ αριθ. 5 γνωμοδοτήσεις του δημοτικού συμβουλίου Τεγέας και την από 18 Μαρτίου 1897 υπ’ αριθ. 2 ομοίαν του επαρχιακού συμβουλίου Μαντινείας, προτάσει του Ημετέρου επί των Εσωτερικών Υπουργού, μετατίθεμεν την πρωτεύουσαν του δήμου τούτου από του χωρίου Πιαλί εις το χωρίον Αχούρια.
Ο αυτός Υπουργός δημοσιεύσει και εκτελέσει το παρόν διάταγμα.
Εν Αθήναις τη 26 Μαρτίου 1900
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ο Υπουργός των Εσωτερικών
Ι. Ν. ΘΕΟΤΟΚΗΣ
Αριθ. 13 : ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΤΕΓΕΑΣ.
Συγκείμενον εξ απάντων των μελών αυτού.
Συνήλθε σήμερον την τρίτην του μηνός Νοεμβρίου 1896 έτους ημέραν Κυριακήν και ώραν 10 π.μ. συνεπεία της υπ’ αριθ. 558 εγγράφου προσκλήσεως του προέδρου Σπυρ. Μπισμπίκη και του από 30 8/βρίου ε. έ. πρακτικού αναβολής της ορισθείσης τότε συνεδριάσεως, δι’ ού ορίσθη η σημερινή συνεδρίασις επί παρουσία του δημάρχου Τεγέας Χρ. Χριστοπούλου, όστις υπέβαλεν ημίν προς ψήφισιν τον προϋπολογισμόν του δήμου διά το έτος 1897, τον απολογισμόν της διαχειρίσεως του έτους 1895 την πρότασιν δύο δημοδιδασκάλων διά τας κενάς θέσεις των δημοτικών σχολείων Κερασίτζας και Μαγούλας κ.λ.π. και επεξεργασθέντες ταύτα πάντα απεφάνθημεν συνταχθεισών των υπ’ αριθ. 10 περί του απολογισμού, 11 περί του προϋπολογισμού, 12 περί διορισμού και μεταθέσεως δημοδιδασκάλων πράξεων σημερινής ημερομηνίας,
περί ώραν 11 π.μ. ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου υπέβαλεν πρότασιν μεταφοράς της πρωτευούσης του δήμου Τεγέας εκ του χωρίου ΠΙΑΛΙ εις το χωρίον ΑΧΟΥΡΙΑ.
και υποστήριξε την πρότασίν του ταύτην λόγω του ότι το χωρίον Αχούρια είναι το κεντρικότερον και υπό πληθυσμόν μεγαλύτερον και υγιέστερον και εις αυτό τούτο το χωρίον ανήκει να έχει την έδραν του ο δήμος Τεγέας., διότι από της συστάσεως του περί δημαιρεσιών νόμου μέχρι του 1880 έτους,(σ.σ. δεν ακριβολογούν, διότι η μετάθεση έγινε με το Β.Δ. 29-11-1873, ΦΕΚ.60/24-12-1873) η Τεγέα είχε έδραν το χωρίον Αχούρια προσέτι δε ήδρευον και ειρηνοδικείον και υποθηκοφυλακείον, αλλ’ έκτοτε διά λόγους πολιτικούς και διότι ο εκλεχθείς τότε δήμαρχος Αναστ. Βούτσης ήτο κάτοικος του χωρίου Πιαλί κατόρθωσε διά της ισχυούσης τότε πολιτικής και μετεφέρθη η πρωτεύουσα του δήμου Τεγέας εκ του χωρίου Αχούρια εις το χωρίον Πιαλί, ένθα μέχρι σήμερον διατηρείται, και εζήτησε ίνα υπερψηφίσωμεν της προτάσεως ταύτης
Ο δε δήμαρχος Τεγέας εις το άκουσμα της προτάσεως εξηγριώθη εναντίον του προέδρου, υβρίσας μάλιστα αυτόν διά της λέξεως ΤΕΡΑΣ και διέταξε τους ακολουθούντας τας γνώμας του δημοτικούς Ν. Κοτσιαρίδην, Αθαν. Καστραντάν, Αλέξ. Αλεξόπουλον, Χρίστον Πετράκον και Χρίστον Πατέραν ίνα αρνηθώσιν την υπογραφήν της παρούσης πράξεως και να μη εκφέρωσιν επ’ αυτής την γνώμην των, οι δε λοιποί επτά σύμβουλοι ήτοι ο πρόεδρος Σπυρ. Μπισμπίκης, Φίλιππος Καραγιάννης, Χρ. Μπούρης, Πέτρος Γιαννόπουλος, Ιωάννης Μουρόνης, Χρ. Παπακωνσταντίνου και Δημ. Παναγόπουλος αποδεχόμενοι την πρότασιν του προέδρου ως στηριζομένην εις τον νόμον και το δίκαιον.
Αποφαινόμεθα
1) Να μεταφερθεί η έδρα της πρωτευούσης του δήμου Τεγέας εκ του χωρίου Πιαλί εις το χωρίον Αχούρια.
2) Επίσης να μεταφερθώσι αμφότερα τα εκλογικά τμήματα του δήμου Τεγέας εκ του χωρίου Πιαλί εις το χωρίον Αχούρια και ως καταστήματα ψηφοφορίας να ορισθώσιν του μεν Α΄ τμήματος το δημοτικόν σχολείον Αχουρίων, του δε Β΄ ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου, αμφότερα έχουσι χώρον και κατάλληλα εισί απέχοντα αλλήλων περί τα 70 μέτρα, έχουσι πλατείας άνω των 3 χιλιάδων μέτρων έκαστον, ενώ τα υπάρχοντα καταστήματα ψηφοφορίας εν Πιαλί μήτε χώρον έχουσι μήτε πλατείας και κατά την ημέραν της εκλογής πάντοτε συμβαίνουν ατοπήματα και νοθείαι της εκλογής.
Εφ’ ω συνετάχθη η παρούσα πράξις επί παρουσία του δημάρχου Τεγέας, ήτις αναγνωσθείσα και βεβαιωθείσα υπογράφεται παρ’ ημών των λοιπών συμβούλων, ήτοι των Ν. Κοτσιαρίδου, Αθ. Καστραντά, Χρ. Πατέρα, Αλεξ. Αλεξοπούλου και Χρ. Πετράκου αρνηθέντων να υπογράψωσι προσκληθέντες, επίσης ηρνήθη και ο δήμαρχος Τεγέας Χρ. Χρηστόπουλος.
Ο πρόεδρος: Σπυρ. Π. Μπισμπίκης Τα μέλη: Δ. Παναγόπουλος Πέτρος Γιαννακόπουλος, Χρ. Γ. Μπούρης, Φίλιππος Γ. Καραγιάννης, Ι. Γ. Μουρόνης, Χρ. Παπακωνσταντίνου.
Όπως βλέπουμε οι Τεγεάτες φαίνεται πως ήταν ανέκαθεν επιρρεπείς ή κοινώς «για τα πανηγύρια». Σαν το Δήμαρχο Τεγέας. Δυο χρόνια του ζητάμε να στήσει σε μια άκρη ενός Γραφείου το Γραμματοκιβώτιο του Συνέσμου Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος «Η ΑΡΕΘΟΥΣΑ», και αυτός κοιτάζει το Τέθριππο του Δήμου και σκέφτεται: Θα πέσει: Δε θα πέσει ο «ΗΝΙΟΧΟΣ»; Και μεις επαναλαμβάνουμε μηχανικά: Θα πέσει; Δε θα πέσει; Και αν πέσει ποιος θα μαζέψει τις πέτρες της μάντρας. Οι «ΜΑΝΤΡΆΧΑΛΟΙ» δεν είναι για τέτοια, αλλά για «τέτοια»
Βλέπετε τερατούργημα τα είδαν και οι εν Αθήναις πριν από 113 χρόνια, γιατί εκτός από αυτή την απόφαση «τέρας», δημοσιεύονται στο ΦΕΚ και όσα μνημονεύονται ώστε το Β.Δ. να ακολουθείται από ουρά που θυμίζει το γνωστό τέρας, τη Χίμαιρα (μπροστά λιοντάρι, στη μέση αγρίμι και στην ουρά φίδι).
Με τι μοιάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Τεγέας, ας το βρουν μόνοι τους οι κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι. Δεν είναι δα και θέμα Μαθηματικών των Πανελληνίων Εξετάσεων.
Περιμένουμε και τρέχουμε σαν τη νύφη «ΑΡΕΘΟΥΣΑ».Που πήρε των ομματιών της, όχι γαιτί την ερωτεύθηκε ο ΑΛΦΕΙΟΣ, αλλά γιατί πήγε να την «πηδήξει». Οι νύφη ήταν παρθένα. Δεν είναι σαν την Τεγέα και σαν την. . . Την Εξουσία, να πούμε. Και σαν . . .(χώστε μόνοι σας ό,τι θέλετε. Ακόμα την ΑΠΟΓΡΑΦΗ της Ν.Δ.. Και εκεί γίνεται της π. . . .ς . . γίνεται)..
Πως μεταφέρουν την «έδρα» τους οι σηνερινοί Υπουργοί και Δήμαρχοι; Σύντομα και από καθ-έδρας. Αλλάζοντας κάθισμα!
Κύριε Δήμαρχε! Να υποβάλω το αίτημα στο Δήμαρχο Συρακουσών; Μήπως θα είχε καλύτερη τύχη!
Για την «ΑΡΕΘΟΥΣΑ»
Π. Δαλαμάγκας, Τεγεάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: