27.12.06

Προσκυνούμεν Σου τα Πάθη Χριστέ.
Αλλά....
Τα Πάθη της Παναγίας της Τεγέας είναι πολλά και ανομολόγητα. Το τι έπαθε το υλικό της σώμα, η Εκκλησία της Τεγέας, από κάποιους κρυφομασόνους του ΤΕΓΕΑΤΙΚΟΎ ΣΥΝΔΈΣΜΟΥ καθώς προσπαθούσαν μάταια να την κάνουν ιδιωτικό μαγαζί είναι θέμα μιας άλλης ανάλυσης και ανάπτυξης. Αναφέρω προληπτικά σήμερα μόνο πως η φωτογραφία της Παναγίας της Τεγέας που υπάρχει στην ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΓΕΑΣ που έγραψε με συνεργάτες του ο μασόνος, κακοήθης και ιστορικά αναξιόπιστος Πιαλίώτης Ν. Μωραϊτης, είναι πλαστή. Εξαπάτησε ο αθεόφοβος, φιλόλογος και γυμνασιάρχης, ακόμα και τον ακαδημαϊκό Α. Ορλάνδο, που την ανατυπώνει στο γνωστό έργο του που αναφέρεται στα Βυζαντινά Μνημεία της Τεγέας(ΑΡΧΕΙΟΝ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑ:ΔΟΣ, Τόμος ΙΒ, ΑΘΗΝΑ, 1973). Φυσικά και έχω σκοπό και χρέος να αποκαταστήσω την ιστορική αλήθεια για το Πανελλήνιο Προσκύνημα της Παναγίας της Τεγέας, της πολύπαθης (Μεγάλη η Χάρη Της).
Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια ανώδυνη σχετικά διόρθωση στο βιβλίο των σεισμολόγων της οικογένειας Παπαζάζων, που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα. Το πρόβλημά μου ήταν το γιατί σταμάτησε η λειτουργία της θαυμάσιας αυτής εκκλησίας για τριάντα πέντε σχεδόν χρόνια. Υπήρχε θέμα ασφάλειας: Τι ρόλο έπαιξε η σεισμικότητα αυτής της περιόδου: Παθαθέτω όμως την παρέμβαση, και συνεχίζουμε τα υπόλοιπα μια άλλη φορά. Παναγιώτης Δαλαμάγκας.
-------------------------------------------
Αθήνα, 18 Μαϊου 2003.
Βασίλη και Κατερίνα Παπαζάχου.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΗΤΗ,
Θεσσαλονίκη.
Αγαπητοί μου.
Είμαι παλιός φοιτητής του Πανεπιστημίου Θεσ/κης. Φιλόλογος ιστορικός-αρχαιολόγος αλλά, πριν από χρόνια και από άλλα ενδιαφέροντα, γνώρισα το βιβλίο σας «Σεισμοί της Ελλάδας».Το πρωτοβρήκα τυπωμένο με πολύγραφο.
Χθες, με την πρώτη κυκλοφορία του, πήρα και το νέο ομότιτλο βιβλίο σας με την καινούργια του δομή. Καλή δουλειά, άριστη οργάνωση και εμφάνιση. Συγχαρητήρια.
Θα χαρώ πολύ να μου στείλετε μια καινούργια ανατύπωση με την παρακάτω διόρθωση. Ο σεισμός του1886 συνέβη το βράδυ της 15 Αυγούστου 1886, λίγο μετά τις 11.30΄ Τη μέρα εκείνη λειτούργησε για πρώτη φορά το «Μεγάλο Πανηγύρι της Τεγέας». Υπήρξαν βλάβες στο κτίριο Εθνικής Τραπέζης Τριπόλεως, στο Δημαρχείο και σε δυο-τρία άλλα επώνυμα σπίτια.Δευτερεύουσες μπροστά στις φοβερές καταστροφές της δυτικής Πελοποννήσου
Ώστε η ταυτότητα του μεγάλου αυτού καταστροφικού σεισμού προσδιορίζεται με τα κάτωθι στοιχεία: Παρασκευή, 15 Αυγούστου 1886, ώρα 23.32΄, 37.0ο Ν, 21.4ο Ε, h=n, M=7.3, Φιλιατρά (Χ).
Το σημαντικό για την έρευνά μου ήταν η καταστροφή (κατέρρευσε) του τρούλου ενός περίφημου βυζαντινού μνημείου, της «Παναγίας της Τεγέας». Πεντάτρουλης βασιλικής του 10ου αιώνος, που είναι χτισμένη επάνω και από αρχιτεκτονικά μέλη του Θεάτρου της Αρχαίας Τεγέας, ώστε μαζί να συναποτελούν ένα μοναδικό αρχιεκτονικό σύμπλεγμα-σύνταγμα.
Οι τρούλλοι αποκαταστάθηκαν από τον Τήνιο τεχνίτη και μαρμαρογλύπτη Ι. Περράκη πανω σε σχέδια του γνωστού Ε. Τσίλλερ.
Πάντως επιβεβαιωμένα ο κεντρικός τρούλος έπεσε γύρω στα 1848. Συνέβη ισχυρός σεισμός το 1846. Οι βλάβες του 1886, συνέχεια παλαιοτέρων, δεν εντυπωσίασαν Ο Τεγεατικός χρησιμοποίησε το σεισμό του 1886 για να πετύχει χρηματοδότηση από τα χρήματα του σχετικού εράνου. Ο Μιχ. Κατσίμπαλης, μέλος της Επιτροπής και διαχειριστής των χρημάτων, ήταν και μέλος του Τεγεατικού Συνδέσμου από το Δεκέμβριο του 1886. Εξ ου και η ευνοϊκή μεταχείριση του Τ. Σ. Οι βλάβες του 1886 δεν ήταν ιδιαίτερα εμφανείς.
Σας στέλνω και ανάτυπο χάρτη καταστροφών του σεισμού της 15ης Αυγούστου 1886 από το φύλλο 244/1-9-1886 της «ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ».

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας
Φυλής 161-11251-ΑΘΗΝΑ.
ΤΗΛ-ΦΑΞ:210-8618749
e-mail: dalapan@otenet.gr

ΣΕΙΣΜΟΣ, «ΑΡΚΑΔΙΑ».
Την παρελθούσαν Παρασκευήν περί την 11ην Μ. Μ. ώραν σεισμός ισχυρότατος κατετρόμαξε τους κατοίκους, διήρκεσε περί το εν τέταρτον της ώρας. Ο κλονισμός των κτιρίων και του εδάφους ήτο τοιούτος, ώστε πλείστοι των κατοίκων εξήλθον εις τας οδούς.
Επανελήφθη δε περί την πρωίαν, αλλά λίαν ασθενής. Και εν Τριπόλει μεν ελάχισται επήλθον ζημίαι, ήτοι διερράγησαν δύο μάρμαρα της εμπροσθίας θύρας του νέου δημοτικού καταστήματος και ολίγον η μεσημβρινή αυτού πλευρά. Διερράγη πολλαχού η νέα και ωραία οικία του Γ. Ιερέως Μαστοράκου, ως και η του ποτέ Γ. Λαγοπάτη, κατέπεσε δε η μία πλευρά της οικίας του ποτέ Ιω. Ζαφειροπούλου. Το δε κατάστημα της Εθνικής Τραπέζης έπαθε τοιαύτας διαρρήξεις και εν γένει βλάβας, ώστε μηχανικός εγνωμοδότησεν ότι μετά βροχήν και μόνην μεγάλην, δύναται να καταρρεύσει.
Μεγάλαι καταστροφαί εγένοντο κατά τας Μεσσηνιακάς και της Κυπαρισσίας ακτάς. Δεινότερον έπαθον η Κορώνη, η Μάραθος και τα Φιλιατρά, ένθα τα θύματα αριθμούνται άνω των 100.
(Λ΄ ΑΡΚΑΔΙΑ 29 Αυγούστου 1886 Αριθ. 953)
ΣΕΙΣΜΟΣ 15-8-1886.
Ν. ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Φ.235/23-8-1886, Σάββατον.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ.
Πρόεδρος: Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Αθηνών ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ.

Η Επιτροπή υπέρ των θυμάτων συνελθούσα και χθες εν τη οικία του Προέδρου αυτής σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Αθηνών κ. Προκοπίου εξελέξατο οριστικώς αντιπρόεδρον και ταμίαν του τον κ. Μιχ.Μελάν και Γραμματέα τον κ. Παντιάν Ράλλην.

-------- Ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Αθηνών κ. Προκόπιος δι’ εγκυκλίου του εντονοτάτης προς απάσας τας μονάς του κράτους καλεί όπως συνέλθωσι τα ηγουμενοσυμβούλια και ψηφίσωσιν ανάλογα ποσά υπέρ των αυτών θυμάτων του σεισμού.

NEA ΕΦΗΜΕΡΙΣ Αρ. Φ. 235/ 23 Αυγούστου 1886.
ΕΚΚΛΗΣΙΣ
Προς τους απανταχού φιλανθρώπους
Ο συνταράξας το έδαφος της Ελλάδος σεισμός την νύκτα της 15 λήγοντος μηνός μεγίστας επήνεγκεν καταστροφάς. Ο νομός ιδίως της Μεσσηνίας υπέστη πανολεθρίαν. Πόλεις ακμάζουσαι, κωμοπόλεις και χωρία εν ριπή οφθαλμού μετετράπησαν εις σωρόν ερειπίων, υφ’ ά ετάφησαν πλείσται ανθρώπιναι εισπράξεις και περιουσίαι δι’ ατρύτων αγώνων και μόχθων προσκτηθείσαι. Εις χιλιάδας όλας αριθμούνται αι κατακρημνησθείσαι οικίαι, εις δεκάδας δε εκατομμυρίων δραχμών υπολογίζονται αι επισυμβάσαι ζημίαι. Πλείστοι εισίν οι φονευθέντες, πλείονες οι τραυματίαι, αναρίθμητοι οι άστεγοι και οι λιμώττοντες.
Εν τη δεινή ταύτη συμφορά η Κυβέρνησις του τόπου έσπευσε να εκτελέσει το εαυτής καθήκον μέμψασα αμελητεί τα της πρώτης ανάγκης χρειώδη. Αλλ’ εις τοιούτων διαστάσεων καταστροφάς η κυβερνητική αρωγή μόνη όσον πρόθυμος και λελογισμένη και αν υποτεθεί, είναι πάντοτε ανεπαρκής. Δέον όπως η κοινωνία σύμπασα προσέλθει επίκουρος.
Οι υπογεγραμμένοι αποτελούντες την Κεντρικήν επιτροπήν προς συλλογήν εράνων υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων, αποτεινόμενοι προς την κοσμοπολίτιδα φιλανθρωπίαν επικαλούμεθα την συνδρομήν πάντων υπέρ του αγαθοεργού τούτου σκοπού. Μη δε τις αποκνήσει να προσέλθει αρωγός, υπείκων εις την σκέψιν, ότι ελάχιστα δύναται εκ του υστερήματος αυτού να προσενέγκει, διότι επίσης ευπρόσδεκτον έσται του πλουσίου το τάλαντον και του πένητος ο οβολός.
Οι έρανοι κατατίθενται εν Αθήναις μεν παρά τη Εθνική Τραπέζη απ’ αυθείας, ή διά τινος των μελών της επιτροπείας, και εν τη αλλοδαπή παρά τοις εκπροσωπούσι την Ελληνικήν Κυβέρνησιν.
Οι κατάλογοι των εράνων δημοσιευθήσονται.
Εν Αθήναις τη 22 Αυγούστου 1886.
Ο Αθηνών Προκόπιος
Η. Παπαηλιόπουλος, Γ. Βασιλείου, Α. Συγγρός,Δημ. Ορφανίδης, Περ. Σούτσος,
Αλ. Κοντόσταυλος, Μιχ. Μελάς,Μ. Κατσίμπαλης, Δ. Σ. Σούτσος, Φ. Νέγρης,
Παντιάς Ράλλης, Ν. Δεικτάκης,Τρ. Μουτσόπουλος, Α. Ομηρίδης, Θ. Ρετσίνας.

Η Επιτροπή στη συνεδρίασή της της 22-8-1886 ορίζει οριστικό Αντιπρόεδρο και Ταμία τον Μιχ. Μελά και Γραμματέα τον Παντιά Ράλλη.
Ας παρουμε ένα δείγμα των εισφορών υπέρ των εκ του σεισμου 1886 παθόντων.
Ν. ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Φ.235/23-8-1886, Σάββατον.
ΕΙΣΦΟΡΑΙ, διά τους παθόντας εκ του σεισμού.
. Ο εν Τριπόλει τηλεγραφητής κ. Ηλίας Ι. Λαμπρόπουλος, διά συγκινητικής επιστολής του απέστειλεν ημίν δρ. 14 ως έρανον αυτού και των συναδέλφων του υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων. Εύγε!
Καραβίδας, επαίτης, ως πρώτη αυτού εισφορά δραχμήν μίαν....1.
Δροσίνης: 25, Π. Μανέτας, Υπουργός Παιδείας, 150,......
Ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Αθηνών κ. Προκόπιος δι’ εγκυκλίου του εντονοτάτης προς απάσας τας μονάς του κράτους καλεί όπως συνέλθωσι τα ηγουμενοσυμβούλια και ψηφίσωσιν ανάλογα ποσά υπέρ των αυτών θυμάτων του σεισμού.
ΣΕΙΣΜΟΣ 1886
ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ Φ.236, 23-8-1886
ΕΙΣ ΤΟ ΦΑΛΗΡΟΝ
Σήμερον παρά ην ιεράν εκείνην ακτήν, εφ’ ής λάμπει του Καραϊσκου το ανέσπερον βλέμμα, καλούνται οι συμπολίται ημών ίνα προσφέρωσιν από κοινού τον οβολόν των υέρ των αδελφών των συντριβέντων υπό την ιδίαν αυτών στλεγην, υπέρ των αδελφών των οποίων την φωλεάν κατέρριψε δεινόν υποχθόνιον κύμα και ών έθαψε τους νεοσσούς παρά την εστίαν ήτις προ μικρού έθαλπε και εφώτιζε.
Παρά την ιεράν του Φαλήρου ακτήν αναμένουσιν υμάς, συμπολίται τα ορφανά των δύο πόλεων, τα ορφανά του Χατζη-Κώστα και Ζάνη, τα οποία ευρόντα αυτά γλυκείαν φωλεάν θα νύξωσιν διά των αυλών των την καρδίαν σας αιτούμενα το έλεος υμών υπέρ ετέρων ορφανών, υπέρ ετέρων ατυχών πλασμάτων.
Θέαμα ουράνιον! Εάν το ύψος του θεάματος δυνηθώμεν να εννοήσωμεν και αι παρά τα ερείπιά των κατακείνενοι και οι βοηθούντες αυτούς, θέλομεν εύρει ευτυχίαν αληθή εν αυτή τη δεινή συμφορά υφ’ ής επλήγημεν, θέλομεν ζητήσει υπό τα περί ημάς ερείπια τα προ χρόνου μακρού ταφέντα και κατακοπέντα νήματα του συντρτριμμένου εθνικού ημών βίου, θέλομεν συγκλώσει αυτά και εξυφάνει τον ιερόν της αρετής και δικαιοσύνης πέπλον, ακολουθούντες τα απολεσθέντα ίχνη πατέρων χριστιανών και μη καταφρονούντες τα πάτρια υπό τα οποία η δούλη Ελλάς έχη ελευθέρα και ανίστατο δεδοξασμένη.
Φ.Παρασκευαϊδης.
-----------------------
ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΑΘΟΝΤΩΝ: Εν Φαλήρω σήμερον γενήσεται η υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων ευεργετική εορτή του σιδηροδρόμου Αθηνών Πειραιώς, ού άπασαι αι εισπράξεις θέλουσι διατεθεί υπέρ των ατυχών θυμάτων. Κατεβλήθη πάσα προσπάθεια όπως η εορτή γένηται ανταξία του φιλανθρωπικού σκοπού της, πεποίθαμεν δε ότι ουδείς θα μείνει, όστις δεν θα επωφεληθεί της περιστάσεως να συνδράμει τους παθόντας εκ της δεινής καταστροφής αδελφούς, συνδυάζων την φιλανθρωπίαν μετά της τέρψεως διά της κα;θόδου σήμερον εις Φάληρον όπου οι μεν μουσικοί θίασοι των ορφανών Χατζή Κώστα και Πειραιώς πλην της στρατιωτικής μουσικής θα ανακρούωσιν εκλεκτάμέλη, την εσπέραν δε θα καώσι πυροτεχνήματα και ηλεκτρικόν φως θα καταυγάσει την φαληρικήν ακτήν.Επι πλέον το υποβρύχιον του κ. Γρυπάρη, μετά την επιτυχίαν, ήτις έστεψε τα γενόμενα δις ήδη πειράματά του, θα τελέσει και σήμερον άλλας δοκιμάς και θα πλεύσει υποβρυχίως εις απόστασιν, εγκεκλεισμένος εις το σκαφίδιόν του μετά των δύο υιών του. Τοιουτοτρόπως ό,τι έχει και αυτός προσφέρει υπέρ της εορτής, το θέαμα της κατάδυσής του.
-----------Μεταξύ άλλων η του Ορφανοτροφείου Χατζή Κώστα μουσική θα παιανίσει εκεί και το ωραίον εμβατήριον του κ. Λαμπίρη «Στα σύνορα», όπερ έγραψε διά στρατιωτικήν μουσικήν ο κ. Γ. Γάιδεμ βέργερ.
ΣΕΙΣΜΟΣ 15-8-1886.
Ν. ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Φ.235/23-8-1886, Σάββατον.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ.
Πρόεδρος: Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Αθηνών ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ.

Η Επιτροπή υπέρ των θυμάτων συνελθούσα και χθες εν τη οικία του Προέδρου αυτής σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Αθηνών κ. Προκοπίου εξελέξατο οριστικώς αντιπρόεδρον και ταμίαν του τον κ. Μιχ.Μελάν και Γραμματέα τον κ. Παντιάν Ράλλην.

-------- Ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Αθηνών κ. Προκόπιος δι’ εγκυκλίου του εντονοτάτης προς απάσας τας μονάς του κράτους καλεί όπως συνέλθωσι τα ηγουμενοσυμβούλια και ψηφίσωσιν ανάλογα ποσά υπέρ των αυτών θυμάτων του σεισμού.

NEA ΕΦΗΜΕΡΙΣ Αρ. Φ. 235/ 23 Αυγούστου 1886.

18-8- 1886 NEA EΦHMEΡIΔA Φ. 230
Ο της Παρασκευής και ενταύθα επαισθητός γενόμενος σεισμός ήτον ο διαρκέστερος εξ όσων συνέβησαν από πλειόνων ετών, διαρκέσας 12 δευτερόλεπτα, κυρίως συγκείμενος εκ τριών αλληλοδιαδόχων δονήσεων εκ των ΝΔ προς ΒΔ. Αι δονήσεις αυτού ήσαν διά τας Αθήνας όλως κανονικαί κατά την αυτήν παντοτε διέυθυνσιν και δεν είχον ουδένα περιστροφικόν χαρακτήρα. Αξιοσημείωτον είναι ότι την ημέραν εκείνην εν Ελλάδι ήτο η ελαχίστη βαρομετρική θλίψις παρά πάσαν την Ευρώπην, εξ ού πιστούται και εν τη περιστάσει ταύτη το φαινόμενον ότι συνηθέστερον οι σεισμοί συμβαίνουσι με μικράν θλίψιν της ατμοσφαίρας.

Λ΄ ΑΡΚΑΔΙΑ 19 Αυγούστου 1886 Αριθ. 953.
ΣΕΙΣΜΟΣ
Την παρελθούσαν Πρασκευήν περί την 11ην Μ.Μ. ώραν σεισμός ισχυρότατος κατετρόμαξε τους κατοίκους, δίήρκεσε περί το έν λεπτόν της ώρας. Ο κλωνισμός των κτιρίων και του εδάφους ήτο τοιούτος, ώστε πλείστοι των κατοίκων εξήλθον εις τας οδούς.
Επανελήφθη δε περί την πωϊαν, αλλά λίαν ασθενής.
Και εν Τριπόλει μεν ελάχισται επήλθον ζημίαι, ήτοι διαρράγησαν δύο μάρμαρα της εμπροσθίας θύρας του νέου δημοτικού καταστήματος και ολίγον η μεσημβρινή αυτού πλευρά. Διερράγη πολλαχού η νέα και ωραία οικία του Γ. Ιερέως Μαστοράκου, ως και η του ποτέ Ιω. Ζαφειροπούλου. Το δε κατάστημα της Εθνικής Τραπέζης έπαθε τοιαύτας διαρρήξεις και εν γένει βλάβας, ώστε μηχανικός εγνωμοδότησεν ότι μετά βροχήν και μόνην μεγάλην, δύναται να καταρρεύσει.
Μεγάλαι καταστροφαί εγένοντο κατά τας Μεσσηνιακάς και της Κυπαρισσίας ακτάς. Δεινότερον έπαθον η Κορώνη, η Μάραθος και τα Φιλιατρά, ένθα τα θύματα αριθμούνται άνω των 100.
Σεισμός¨24 νεκροί, 179 τραυματίαι.
ΔΗΜΟΣ Ανδριτσαίνης : Τρούλος Ναού και οικία.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ: Ζημίαι δυσεπανόρθωτοι πολλαί. Σπεύσατε. Έχομε χρείαν των πάντων.
ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Νεκροί =300, Τραυματίαι=600
Νύκτα Παρασκευής συμφορά.


NEA ΕΦΗΜΕΡΙΣ Αρ. Φ. 235/ 23 Αυγούστου 1886.
ΕΚΚΛΗΣΙΣ
Προς τους απανταχού φιλανθρώπους
Ο συνταράξας το έδαφος της Ελλάδος σεισμός την νύκτα της 15 λήγοντος μηνός μεγίστας επήνεγκεν καταστροφάς. Ο νομός ιδίως της Μεσσηνίας υπέστη πανολεθρίαν. Πόλεις ακμάζουσαι, κωμοπόλεις και χωρία εν ριπή οφθαλμού μετετράπησαν εις σωρόν ερειπίων, υφ’ ά ετάφησαν πλείσται ανθρώπιναι εισπράξεις και περιουσίαι δι’ ατρύτων αγώνων και μόχθων προσκτηθείσαι. Εις χιλιάδας όλας αριθμούνται αι κατακρημνησθείσαι οικίαι, εις δεκάδας δε εκατομμυρίων δραχμών υπολογίζονται αι επισυμβάσαι ζημίαι. Πλείστοι εισίν οι φονευθέντες, πλείονες οι τραυματίαι, αναρίθμητοι οι άστεγοι και οι λιμώττοντες.
Εν τη δεινή ταύτη συμφορά η Κυβέρνησις του τόπου έσπευσε να εκτελέσει το εαυτής καθήκον μέμψασα αμελητεί τα της πρώτης ανάγκης χρειώδη. Αλλ’ εις τοιούτων διαστάσεων καταστροφάς η κυβερνητική αρωγή μόνη όσον πρόθυμος και λελογισμένη και αν υποτεθεί, είναι πάντοτε ανεπαρκής. Δέον όπως η κοινωνία σύμπασα προσέλθει επίκουρος.
Οι υπογεγραμμένοι αποτελούντες την Κεντρικήν επιτροπήν προς συλλογήν εράνων υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων, αποτεινόμενοι προς την κοσμοπολίτιδα φιλανθρωπίαν επικαλούμεθα την συνδρομήν πάντων υπέρ του αγαθοεργού τούτου σκοπού. Μη δε τις αποκνήσει να προσέλθει αρωγός, υπείκων εις την σκέψιν, ότι ελάχιστα δύναται εκ του υστερήματος αυτού να προσενέγκει, διότι επίσης ευπρόσδεκτον έσται του πλουσίου το τάλαντον και του πένητος ο οβολός.
Οι έρανοι κατατίθενται εν Αθήναις μεν παρά τη Εθνική Τραπέζη απ’ αυθείας, ή διά τινος των μελών της επιτροπείας, και εν τη αλλοδαπή παρά τοις εκπροσωπούσι την Ελληνικήν Κυβέρνησιν.
Οι κατάλογοι των εράνων δημοσιευθήσονται.
Εν Αθήναις τη 22 Αυγούστου 1886.
Ο Αθηνών Προκόπιος
Η. Παπαηλιόπουλος, Γ. Βασιλείου, Α. Συγγρός,
Δημ. Ορφανίδης, Περ. Σούτσος,
Αλ. Κοντόσταυλος, Μιχ. Μελάς,
Μ. Κατσίμπαλης, Δ. Σ. Σούτσος, Φ. Νέγρης,
Παντιάς Ράλλης, Ν. Δεικτάκης,
Τρ. Μουτσόπουλος, Α. Ομηρίδης, Θ. Ρετσίνας.

Προσωρινός Αντιπρόεδρος ορίζεται ο Μιχ. Μελάς.
Η Επιτροπή στη συνεδρίασή της της 22-8-1886 ορίζει οριστικό Αντιπρόεδρο και Ταμία τον Μιχ. Μελά και Γραμματέα τον Παντιά Ράλλη.
Ο Φ. Νέγρης είναι Διευθυντής των μεταλλουργείων Λαυρείου ( όπου πρωτοστατεί σε εράνους).

ΣΕΙΣΜΟΣ:
241 Ν.ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Ν. Καρζής: 5 δρχ., Δ. Βασιλόπουλος:200,

245, ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ. 2 Σεπτ. 1886,Τρίτη.
Κύριε συντάκτα της Νέας Εφημερίδος.
ΕΙΣΦΟΡΑΙ, διά τους παθόντας εκ του σεισμού.
Καραβίδας, επαίτης, ως πρώτη αυτού εισφορά δραχμήν μίαν....1.
Δροσίνης 25, Π. Μανέτας, Υπουργός Παιδείας, 150,

Α.Φ.248,ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ. 5 Σεπτ.1886,Παρασκευή.
Η Κεντρική Επιτροπή ονόμασε συμπολίτας μέλη αυτής, ..και ως μέλη Τμηματικών Επιτροπών θα περιέλθωσι..δι’ εράνους.
Γ΄ τμήματος υπό των κ.κ. Μ. Οριγώνη, Μ. Κατσίμπαλη, και Στ. Μούση.
Ε΄Τμήματος υπό των κ.κ. Ν. Δεικτάκη, Ηρ. Γέροντα, Ζήνωνος Χ. Λουκά, Γ. Ξύδη και Τιμ. Αδαμοπούλου.
Τα χρήματα συμποσούνται εις 361.214.

ΕΦΗΜΕΡΙΣ: 189/ 4-7-1883: Εν μανσούρα εκτός των θνησκόντων εκ της χολέρας, πολλοί θνήσκουσι και εκ της πείνης..



Εκ Σπάρτης 25 Αυγούστου. «Σύνταξιν Νέας Εφημερίδος»
Τρίτην πρωϊας σεισμός ισχυρός συνεκλόνισε την πόλιν και τα περίχωρα. Βλάβαι μέτριαι. Επανελήφθη δε ασθενέστερος περί την ενδεκάτην.
Φόβω επαναλήψεως κατεσκηνώσαμεν εν υπαίθρω.

Κυπαρισσία. ( ισχυρός σεισμός ). Σεισμός και μετασεισμοί: επενεγκόντες νέας μεγάλας ζημίας.

239/ 2 ;-8-86 (3) Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΝ ΚΑΛΑΜΑΙΣ (Εκ Καλαμών, 22 Αυγούστου).
Τους μετά φόβου υποκλέπτοντας τον ύπνον καλαμίους.
... προς καταστροφήν της βασιλίσσης των νομών του Κράτους, της περικαλλούς Μεσσηνίας.

241/25-8-86/ Παρασκευή. Επίσης χθες την 11.55΄ μ.μ. εγένετο σεισμός εν Πάτραις, Τριπόλει, και αλλαχού της Πελοποννήσου ( χθες: Πέμπτη, 24-8-86).

«Αρκαδία» Εφημερίς 1886.
Επί πολλάς ημέρας, μετά την αποφράδα 15 Αυγούστου, και εν Τριπόλει ησθάνθημεν δονήσεις ελαφράς, ικανάς όμως, λέγει έκτακτον παράρτημα της Αρκαδίας, ώστε πλείστοι των συμπολιτών μας, και ιδία το γυναικείον φύλον, να περιφέρονται δι’ όλης σχεδόν της νυκτός ανά τας οδούς και τους περιπάτους.

Εν Τριπόλει εισεπράχθησαν άχρι τούδε υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων δρ. 3.086 και 55/οο κατατεθείσαι εν τω αυτόθι υποκαταστήματι της Εθνικής Τραπέζης.

Αριθμόν αντάμιδων (ατζαμίδες).

Ναύπλιο, 17 Σεπτεμβρίου 1886.
Εκ των προσβληθέντων υπό της επιδημίας είς έτι αναπνέει, των λοιπών αποδημησάντων κατά την παρελθούσαν εβδομάδα.

«ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ».ΤΡΙΠΟΛΙΣ, 23 Αυγούστου 1886. Σάββατον.
Αι εκ του σεισμού καταστροφαί.
Και εν Τριπόλει ο σεισμός του μεσονυκτίου της Παρασκευής ήν ισχυρότατος, επαναληφθείς και την πρωίαν του Σαββάτου, αλλά λίαν ασθενής.
Αι υπ’ αυτού προκληθείσαι ζημίαι είναι ελάχιστοι, διότι διερράγη μόνον μία οικία, κατέπεσε μία πλευρά ετέρας και κατέστη ετοιμόρροπον το κατάστημα της Εθνικής Τραπέζης.

Ο εν Τριπόλει τηλεγραφητής κ. Ηλίας Ι. Λαμπρόπουλος, διά συγκινητικής επιστολής του απέστειλεν ημίν δρ. 14 ως έρανον αυτού και των συναδέλφων του υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων. Εύγε!

Β μετασεισμός εν Σπάρτη, Πύλω,…..

ΚΕΡΚΥΡΑ. Φοβερός σεισμός κατετρόμαξε. Θόρυβος 35΄΄
Από πολλών δεκαετηρίδων εν Κερκύρα δεν ενθυμούνται τοιούτον φοβερόν σεισμόν.
Δύο διερράγησαν , κατέπεσαν.

Τριφυλία:Πανωλεθρία.
Φιλιατρά: Άπασαι αι οικίαι της πόλεως και αι εξοχικαί κατεστράφησαν εκ του σεισμού.
Μαραθούπολις: Είναι πλήρης ερειπίων.
Γαργαλιάνοι: Ο πλοίαρχος εύρε την πόλιν κατεστραμένην.
Λιγουδίτσα: Καταστροφή μεγάλη, Πρωτεύουσα Δήμου Φλεσιάδος.
Πύλος: Ζημίαι μικραί.
Μεθώνη-Κορώνη: Κατέπεσαν πολλαί οικίαι.
Καλάμαι: Χωρίς ζημιές.
Νησίον: Μεγάλαι ζημίαι.
Αρεόπολις: 7 παλαιαί οικίαι κατέρρευσαν
Μελιγαλάς; Καταστροφαί μεγάλαι.
Μεγαλόπολις:
Χωρέμι: Μεγάλη καταστροφή.
Πύργος: Κατέπεσε μητροπολιτικός ναός .οικίαι τινές διερράγησαν.
Καρύταινα: Σχεδόν ολική καταστροφή.
Κυπαρίσσιον: Κατστροφή κατά το πλείστον.
Ύδρα: Κατέρρευσε η Ανατ. Πλευρά του Ξενοδοχείου Καλαματάκι.
Κόρινθος: Η οικία του Ιω. Αλμπάνη.
Βέλλον: Ιερός Ναός.
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Εκ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, 16 Αυγούστου.
Ενταύθα ώρα 11.20΄ σεισμός σφοδρότατος πλέον ή επί λεπτόν διαρκέσας. Τοίχοι ερράγησαν και στέγη στρατιωτικού νοσοκομείου κετέπεσε, διάφορα κατέπεσαν, γυναίκες εξεφώνησαν, κόσμος ανεταράχθη, κώδωνες εσήμαναν και ζημίαι ολίγαι.
Δόξα θεώ εσταμάτησε κακόν και βαθμηδόν επανήλθεν ευθυμία λαού καταπτοηθέντος,
Προ 46 ετών όμοιον κλύδωνα σεισμού δεν ενθυμούνται Ζακυνθινοί σπουργίται.
Ζάκυνθος, 16 Αυγούστου.
Κέρκυρα, Ισχυρός σεισμός άνευ ζημιών.
Άμφισσα.
Υπάτη.
Λάρισσα.
Μελίτη
Κρήτη.
Χαροκοπιό ερημώθησαν
Λογνά,
Βαυαροκάστελλα.
Ανδρίτσαινα-Γορτυνία= ελάχισται ζημίαι.
ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Πόλεις ανθούσαι εκεί μετεβλήθησαν εις ερείπια και χιλιάδες δυστυχώς διατελούσι άστεγοι και εστερημενοι των πάντων.
Διακοπή τηλεγραφικής επικοινωνίας με Τρίπολιν.
ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 16 Αυγούστου 1886. Σάββατον.
Σεισμόν μάλλον διαρκή και ισχυρόν ησθάνθημεν χθές την νύκτα περί ώραν 11.35΄΄
Γύθειον. Κατέπεσε οικία.
Πάτρα, 40΄΄ . Διερράγησαν οικίαι πάμπολλαι.
Ρωμανόν: 35 οικίαι.
Όσμαγα: 90 οικίαι
Ίκληνα: 45 οικίαι.
Πλαπούλια-Πλάτανον: 35 οικίαι.
Σγράπαις: Πάσαι αι οικίαι, (35).
Χωρίον Πύλα: 55+Ναός.
Κουκουνάρα: 40.
Γιάλοβα: 7 μεγάλαι αποθήκαι.
Άγιος Ηλίας 105 οικίαι, Σώθηκαν 4.
Καραμανώλι: 34 οικίαι.
Λέζαγα: 26.
Δήμος Πυλίων : Μόνο Παλαινερόν, Κυνηγού, Αβαρινίτσα, Κάνδα, λισκέρι=με μικρές ζημιές.
ΟΛΥΜΠΙΑ
Ανδρίτσαινα. Δ. Ανδρίτσαινα, Δ. Φιγαλία. Δ. Αλιφείρα= Μεγάλαι ζημίαι.

Δήμοι
Σκυλούντος,
Βώλακος,
Αρήνης: Ζημίαι σημαντικαί και Θύματα.
Ζαχάρω,
Ξηροχώρι.
Μπούζι,
Αγιαννάκι
Μπουρνάζι,
Μούντριζα- Γκρέκα
Κρέσταινα.
Μακρύσιο
Βρύνα
Ρίσοβον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: