13.3.10

Στο Χορό των Κυκλάδων η «ΑΡΚΑΔΙΑ»
ΤΕΓΕΑ-ΠΑΡΟΣ
--------------------------------------
Η κατάμεστη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών είχε την τιμητική της. Με παρόντες πληθος προσώπων, προσωπικοτήτων και φορέων της Αρκαδίας και της Πάρου. Κύριος συντονιστής της οργάνωσης η Αρκαδική Ακαδημία. Μαζί της ξεχωρίζουμε το Δήμο Τεγέας, το Δήμο Πάρου, την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, τον Τεγεατικό Σύνδεσμο.
Ο Μεγάλος Παρών όμως ήταν η Ιστορική Ιερά Μονή Λογγοβάρδας Πάρου με το Ιερό της Πλήρωμα των 9 μοναχών που συνεχίζουν και σήμερα σεμνά και αθόρυβα το πνευματικό και κοινωνικό τους έργο. Γιατί ο σκοπός της συνάντησης ήταν η απόδοση οφειλόμενου φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης στο πλήθος των Αρκάδων (κυρίως Τεγεατών) μοναχών ανακαινιστών της Ιεράς Μονής.
Από το πλήθος εισηγήσεων και χαιρετισμών ξεχωρίζουμε το χαιρετισμό του Δημάρχου Τεγέας, που δίνει και το στίγμα της μελλοντικής πορείας των σχέσεων Τεγέας-Πάρου. Είχαν προηγηθεί επαφές του Συνδέσμου Επιστημόνων Τεγέας με την Πάρο και φορείς του νησιού. Και η αλλαγή της διοίκησης στον Τεγεατικό Σύνδεσμο το 1996 έδωσε κάποιες αναλαμπές ελπίδας, που εσβησαν γρήγορα.
Σήμερα όμως διαμορφώνεται μια καινούργια κατάσταση που θα πρέπει να την πάρουν στα χέρια τους οι Αρκάδες, και κυρίως οι Δήμαρχοι Τεγέας και Πάρου, με τη δημιουργία ενός άξονα κοινωνικής, πολιτιστικής και τουριστικής επαφής και συνεργασίας. Ώστε η χθεσινή και αυριανή (του επόμενου έτους) συναντήσεις να μη μείνουν στις συνηθισμένες τιμητικές ταφόπλακες (πλακέτες) και δώρα αμοιβαίας εκτίμησης και αγάπης.
Ας δούμε όμως την ομολογία του Δημάρχου Τεγέας από τον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του στη συνάντηση αυτή.
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΛΟΓΓΟΒΑΡΔΑΣ, ΠΑΡΟΥ.
------------------------------------------
Τιμή μνήμης Τεγεατών και άλλων Αρκάδων ανακαινιστών της ιστορικής Μονής Λογγοβάρδας Πάρου.
«Ο Δήμος Τεγέας, χαιρετίζει με απέραντη χαρά και ικανοποίηση τη σημερινή
εκδήλωση Μνήμης και τιμής προς τους Αρκάδες και ιδιαίτερα το πλήθος των Τεγεατών που συνέδεσαν ένα έργο ζωής ή και την ίδια την ύπαρξή τους, με την ιστορική Μονής Λογγοβάρδας Πάρου.
Συμμετέχοντας στην οργάνωση της εκδήλωσης δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε και την ευγνωμοσύνη μας σ’ όλους αυτούς, με κυρίαρχη την Αρκαδική Ακαδημία, που είχαν την πρωτογενή ιδέα σχεδιασμού της. Αλλά και κοπίασαν ιδιαίτερα για να φτάσουμε στο σημερινό γεγονός.
Γνωρίζοντας τα αισθήματα των Τεγεατών, αλλά και όσων διάβασαν τις
ιστορικές αναφορές στη Μονή Λογγοβάρδας μέσα από τις σελίδες της ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΓΕΑΣ , μπορώ να καταθέσω το ιδιαίτερο νόημα που έχει και παίρνει για όλους εμάς η σημερινή μέρα., μια μέρα με περιεχόμενο και ουσία. Η οποία συγχρόνως παίρνει μια δυναμική διάσταση με εξελικτική μορφή. Γιατί έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα στήσουμε τα θεμέλια ενός οικοδομήματος στενών και αποτελεσματικών σχέσεων του Δήμου μας με το Δήμου Πάρου και όλους τους συνεργαζόμενους φορείς που υπηρετούν πολιτισμό και παιδεία.
Με ιδιαίτερη αναφορά στα Δημοτικά Διαμερίσματα που έχουν στενή αναφορά
στην Τεγέα και την Αρκαδία. Όπως είναι η Μαραθιά και οι Λεύκες με τους πολλούς «Αρκάδες», και κατά το όνομα Ακόμα και η «ΜΑΡΠΗΣΑ», που για μας παραπέμπει στην Τεγεάτισσα ηρωίδα «Μάρπησα», που υπερασπίστηκε αποτελεσματικά με τις γυναίκες της Τεγέας την ελευθερία της Πόλης τους. Και σήμερα το μνημείο της βρίσκεται στην Ακρόπολη της Αρχαίας Τεγέας.
Ο καθημερινός περίπατος στον Περίφημο Ναό της ΑΛΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ μας
ταξιδεύει στο νησί της Πάρου, με ξεναγό το μεγάλο αρχιτέκτονα και γλύπτη ΣΚΟΠΑ. Η ίδια μορφή μαζί με το καλοδουλεμένο παριανό μάρμαρο διαχέεται και στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας, που στεγάζει με συγκίνηση και αγάπη τα σπαράγματα του Μεγάλου Ναού της Αλέας Αθηνάς.
Η Πάρος με την περίφημη ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ της βρίσκεται στο μέσο
ενός άξονα που συνδέει την Παναγία της Τήνου με την Παναγία της Τεγέας (του 10ου αιώνος) που τα οικοδομικά υλικά της, οι δόμοι του Αρχαίου Θεάτρου Τεγέας, δένουν σαν αρχιτεκτονική ιδέα με τη Μεγάλη Εκκλησία της Πάρου. Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΓΕΑΣ είναι η άλλη άκρη του μέτρου, ένα μικρό αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα με την πλαστικότητα της εξωτερικής μορφής.
Ελπίζουμε, και νομίζω ότι εκφράζω τα αισθήματα όλων μας, η Ιερά Μονή της
Λογγοβάρδας Πάρου να αποτελέσει την αρχή και τον πνευματικό πυρήνα μιας σύνθετης και προηγμένης μορφής σχέσεων της Μονής με την Τεγέα και την Αρκαδία, και του Δήμου Πάρου με το Δήμο Τεγέας, τους Τεγεάτες και τους Αρκάδες γενικότερα. Για τους οποίους η Τεγέα αποτελεί και εκφράζεται ως Ιστορική Πολιτιστική Μητρόπολη.
Τελειώνοντας εύχομαι ευόδωση των εργασιών της συνάντησης και μια
προωθημένη και αποδοτική συνεργασία όλων μας για τα θέματα που θίξαμε και θα προβάλουν οι εισηγητές και οι συμμέτοχοι σημερινοί ακροατές».
------------------------------
Η ευκαρία που δίνεται από το ΔΗΜΟ ΤΕΓΕΑΣ και η σύγχρονη ομολογία του ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΡΟΥ για μια συνέχεια της εκδήλωσης, αποτελούν πραγματοποιήσιμους στόχους του «Μαθήματος της Παρασκευής» στο Πολεμικό Μουσείο των Αθηνών. Δεν είναι αρκετό να τονίζουμε εμείς και οι Παριανοί πως ο αρχηγός των Αρκάδων αποίκων της νήσου ΠΑΡΟΣ έδωσε το όνομά του στο όμορφο και πλούσιο αυτό νησί των Κυκλάδων. Μια απλή αναφορά στην Αρκαδία δε λέει και πολλά πράγματα.
Επιτακτικό χρέος του Δημάρχου Τεγέας και του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί η προαγωγή πολιτιστικών σχέσεων με την προώθηση του Πολιτιστικού Εθελοντισμού. Ας πάρουμε και κάτι χρήσιμο από τον Ολυμπισμό και το Ολυμπιακό Κίνημα.
Καλό το θέμα των Γύφτων και των Τσιγγάνων στα «Προπύλαια» της Τεγέας. Αλλά ο ΔΗΜΟΣ ΤΕΓΕΑΣ να μη βρίσκει ή να μη θέλει να βρει ένα «Κομμάτι Γραφείου» (τσαντήρι) για το «ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»! Αυτό είναι, που λένε, από τα άγγραφα. Και στο κάτω κάτω ο Σύνδεσμος Περιβάλλοντος υπηρετεί σκοπούς, καθήκοντα και υποχρεώσεις της Δημοτικής Αρχής.
Ξέρω (είναι έτοιμο από καιρό το κείμενο) πώς θα σχολίαζε το γεγονός ο μεγάλος λυρικός ποιητής Αρχίλοχος από την Πάρο. Αλλά ας το αφήσουμε για το προσεχές μέλλον, για να μην αλλάξουμε τον πανηγυρικό χαρακτήρα του σημερινού σημειώματος.
Γιατί, ομολογουμένως, ήταν μια καλή και παραγωγική συνάντηση. Και αρκετά νόστιμη, σαν την ταχινόσουπα; που προσέφερε σε λίγους τυχερούς ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής. Βλέπετε η εκδήλωση έπεφτε Παρασκευή. Και έπρεπε να κρατηθούν οι μοναχικοί κανόνες της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας. .
Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: