6.11.06

Η Δημοπρασία του Ι. Ν. Επισκοπής Τεγέας.
Κατακυρώθηκε και Ολοκληρώνεται
-----------------------
Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ πραγματοποίησε την δημοπρασία «Στερέωσης και Αποκατάστασης Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παλαιά Επισκοπή) Τεγέας».Η Δημοπρασία διεξήχθη κανονικά στις 5 Οκτωβρίου και πήραν μέρος έξι εργοληπτικές εταιρείες. Ανάδοχος αναδείχτηκε η εργοληπτική εταιρεία ΑΦΟΙ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΙ που προσέφερε έκπτωση 5%.
Όπως έχουν δημοσιεύσει τα Καθημερινά Νέα η προβλεπόμενη δαπάνη με αναθεωρήσεις και .Φ.Π.Α. ανέρχεται στο ποσό των 800.000 ευρώ. Την Τετάρτη, 11-10-2006, ήταν η τελευταία ημέρα κατάθεσης ενστάσεων που δεν υποβλήθηκαν. Και έτσι την ίδια μέρα κατακυρώθηκε η Δημοπρασία υπέρ της εργοληπτικής εταιρείας «Αφοι Ηλιόπουλοι», που οι επικεφαλής της είναι αρκαδικής καταγωγής (Βυτίνα).
Η Εταιρεία με πείρα, σωστή στελέχωση και εξοπλισμό, αποτελεί εγγύηση για την πιστή, ποιοτική και ταχεία εκτέλεση του έργου. Γνωστή στην Αρκαδία από την ανάληψη και άλλου σχετικού έργου. Έχει αναλάβει (Δημητσάνα) και τελειώνει την αναστήλωση και ανάπλαση της παραδοσιακής ιστορικής οικίας, το Αρχοντικό του Αντωνόπουλου, με ισόποση περίπου δαπάνη του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στην Αρκαδία έχουμε σε εξέλιξη και ένα άλλο έργο, το Βυζαντινό Ναό Αγίων Αποστόλων Λεονταρίου, με σοβαρά στατικά και άλλα προβλήματα. Η δαπάνη του είναι της τάξεως των 2.000.000 ευρώ. Με «άρωμα» Τατούλη.
Δημοσιοποιώντας τα παραπάνω δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε και τη μεγάλη προσφορά του αγαπητού και συνιδρυτή του «Συνδέσμου Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος» κ. Πέτρου Τατούλη. «Επίτιμου» Υφυπουργού Πολιτισμού, εξαιτίας «ατιμωτικών» πράξεων και παραλείψεων κάποιων άλλων Αρκάδων. Η ανακοίνωση της κατακύρωσης για μας αποτελεί και έκφραση ευγνωμοσύνης.
Για να υπογραφεί από τον Υπουργό Πολιτισμού και δημοσιευθεί η κατακύρωση της δημοπρασίας, απαιτείται μια διαδρομή δύο-τριών εβδομάδων. Θα περάσει από τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων (Καρύτση 12), θα ανέβει στη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Πελοποννήσου (γνωστή η διεύθυνση και η κ Αβούρη) και θα φτάσει στο Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Πολιτισμού κ. Ζαχόπουλο (Μπουμπουλίνας 20). Για να μπει τελικά η «Μεγάλη του Κράτους Σφραγίς».
Αυτή τη φορά δε χρειάστηκε η «Κομπίνα των Τεγεατών» του 1887 για την αναστήλωση Τσίλλερ του 1888 (2ο εξάμηνο). Ήταν αρκετός ο αποτελεσματικός συντονισμός του Υπουργείου Πολιτισμού και των «Ερωτευμένων» με την Παναγία της Τεγέας. Και η «Μεγάλη Πέτρα» του «Αμορφάρετου»(Ηροδότου ΙΧ, 53-7) Πέτρου Τατούλη.
Τυχερός ο Νέος «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» που θα στεφθεί «Αυτοκράτορας της Τεγέας» (Δήμαρχος) κάτω από τη σκέπη Της. Γρήγορα, γιατί η «πολιορκία του Δήμου» άρχισε αντίστροφα.
Πάντως, προς άρσιν παρεξηγήσεων, ο σταυροειδής πεντάτρουλος εγγεγραμμένος, με μεγάλη πλαστικότητα, Ναός της Παναγίας της Τεγέας είναι μνημείο των μέσων του 10ου αιώνος. Μακεδόνες αυτοκράτορες είχαμε και τότε.Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: