12.6.09

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Η επιστροφή της «ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ»
-------------------------------
«Καλούνται τα μέλη», είναι η τυπική πρόσκληση για την ερχόμενη Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009, ώρα 7 μ.μ. στο παραδοσιακό κτίριο του Γυμνασίου Τεγέας. Απολογισμός έργου, προϋπολογισμός στόχων και εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο θα είναι 9 μελές, διευρυμένο κατά δύο μέλη. Η «Αρέθουσα» είναι το μόνο σωματείο, όσο γνωρίζουμε, που μπορεί να αυξάνει (ή και να μειώνει) τα μέλη του Δ. Σ. με απλή απόφαση της Συνέλευσης, χωρίς αυτό να θεωρείται τροποποίηση του Καταστατικού.
Το Σωματείο ιδρύθηκε τη συμβολική ημέρα της Σύναξης των 12 Αποστόλων, Σάββατο, 30 Ιουνίου 2001. στο «Πάρκο του Τεγεατικού Λειμώνα». Ήταν χαρακτηριστική η «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ». «Και με τη δική σας παρουσία θα ανταμώσουμε πάλι όλοι στο Πάρκο Αγίας Αννας για τον ευαγγελισμό της Τεγέας και την υποδοχή της Αρκαδικής Νύμφης Αρέθουσας. Για να λέμε: Βοηθήσαμε και εμείς στα πρώτα βήματα του Σωματείου και φωνάξαμε: Η Αρκαδία είναι Πολιτισμός και Φυσικό Περιβάλλον». Αυτό διατυπώθηκε και στην ΑΚΡΟΤΕΛΕΥΤΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ του Καταστατικού.
Αρθρο 16ο. Όσοι σήμερα, 30 Ιουνίου 2001, συνήλθαμε στην Εκκλησία (ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ) του Μανθουρικού Πεδίου Τεγέας σε Καταστατική Συνέλευση, ψηφίζοντας τα 15 άρθρα αυτού του Καταστατικού διακηρύσσουμε ότι η Φύση και ο Πολιτισμός αποτελούν το Σύνταγμα της Αρκαδίας, που η προάσπιση και τήρησή του ες αεί συνιστούν δικαίωμα και υποχρέωση των Αρκάδων και Φίλων της Αρκαδίας.
Τα Ιδρυτικά μέλη (ακολουθούν 100 υπογραφές, που θυμίζουν τους 100 Αρκάδες εθελοντές που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Φιγαλίας ). Με την 183/01 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Τριπόλεως το καταστατικό εγκρίθηκε και τοποθετήθηκε στο αρχείο του. Ας δούμε όμως και την αρχή του Καταστατικού.
Αρθρο 1ο. «Ιδρύεται πολιτιστικό και περιβαλλοντικό κοινωφελές σωματείο των «ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΤΕΓΕΑΤΙΚΟΥ ΛΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ», υπό την ιερή σκέπη και προστασία του Αγίου Θύρσου και της Αγίας Αννας με την επωνυμία «ΑΡΕΘΟΥΣΑ» και έδρα το ΔΗΜΟ ΤΕΓΕΑΣ».
Την ιδεολογία του «Αρκαδικού Εθελοντισμού» που συμβολίζουν τα 100 ιδρυτικά μέλη, προβάλλουν και διαδίδουν σε όλο τον κόσμο τα ΑΡΚΑΔΙΚΑ ΝΕΑ με τον παράτιτλο της 1ης σελίδας:
«ΑΡΚΑΔΕΣ ΕΣΜΕΝ»
ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ ΟΡΕΣΘΑΣΙΩΝ ΜΗ ΘΑΥΜΑΖΕ ΞΕΙΝΕ. ΑΡΚΑΔΕΣ ΕΣΜΕΝ.
ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ ΓΑΡ ΘΑΝΑΤΟΝ ΕΛΟΝΤΕΣ ΦΙΓΑΛΕΥΣΙΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΗΝ ΕΔΟΜΕΝ.
Το Πολυάνδριο των Ορεσθασίων μη θαυμάζεις και απορείς, ξένε. Αρκάδες είμαστε.Μόνοι μας διαλέξαμε το θάνατο και στους Φιγαλείς δωρίσαμε τη λευτεριά.
Τον κοινό τάφο των 100 Ορεσθασίων ( πολυάνδριο) οι Φιγαλείς τιμούσαν με ετήσιους εναγισμούς, όπως αρμόζει σε ημίθεους ήρωες. Ο περιηγητής του 2ου μ.Χ. αιώνος Παυσανίας μας βεβαιώνει πως μέχρι τις μέρες του οι Φιγαλείς λάτρευαν και τιμούσαν τους ελευθερωτές ήρωες. Σημειώνουμε πως η εθελοθυσία των Αρκάδων αποτελεί την αντίθεση στο ιδεώδες της τυφλής υποταγής των Σπαρτιατών στη θέληση της πολιτείας. Περίφημη είναι η φράση «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» από το γνωστό επίγραμμα των Θερμοπυλών.
Για σήμερα μένουμε στη γνωστή πρόσκληση της Παρασκευής, 24 Απριλίου 2009, 7 μ.μ. στο Γυμνάσιο Τεγέας. Για τα 100 ιδρυτικά μέλη και όσα μέλη εγγραφούν σύμφωνα με το Αρθρο 4: Μέλη της «ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ» εγγράφονται Τεγεάτες, οι απανταχού του κόσμου Αρκάδες και φίλοι της Αρκαδικής Φύσης και πολιτισμού, αρκεί να αποδέχονται αυτό το καταστατικό. Εμείς απλά στηρίζουμε το «ευαγές έργον». Καλή δύναμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: