Αποχαιρετισμός.
-------------------------
Αξιζε τον κόπο.
Όταν συλλαβίζεις με τα μάτια σου
τους τέσσερις τοίχους του Γραφείου...
Τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια.
Να θυμάσαι πάντα πως
κάποιος άλλος ταξιδεύει
με τους χτύπους της καρδιάς σου.
Ίσως κάπου να συναντηθείτε.
Αλλά όμως μην ξεχνάς ποτέ
να υφαίνεις και να ξυφαίνεις
τον πέπλο των αναμνήσεων.
Ο κόσμος είναι και μικρός και μέγας,
όπως ήταν και τον καιρό
του μεγάλου Οδυσσέα.
Για τη Σχεδία της Επιστροφής
χρειάζεται μόνο
το μικρό δάσος
των ευγενών αισθημάτων.
Στη ρίζα του καθενός
μην ξεχάσεις να βάλεις
το δάκρυ της χαράς και του πόνου.
Και να θυμάσαι πάντα.
Άξιζε τον κόπο να γνωριστούμε.
(Αποχαιρετισμός)
Τρίπολη, 8-4-1993
Παναγιώτης Δαλαμάγκας.
-----------------
Δημοσιεύουμε την τελευταία αυτή επιστολή στα σχολεία του Νομού Αρκαδίας, γραμμένη από τον Σχολικό Σύμβουλο Παναγιώτη Δαλαμάγκα. Σήμερα που τη δημοσιεύουμε ο κ. Δαλαμάγκας βρίσκεται στη διάθεση του Υπουργείου Παιδείας.
Για μας προσωπικά και την εφημερίδα μας δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία συνεργασία μας. Υπάρχουν στη διάθεσή μας στοιχεία που αφορούν το πρόσωπο και το προσωπικό των σχολείων του Ν. Αρκαδίας. Όπως και στοιχεία που αναφέρονται σε προσωπικές εμπειρίες του Σχολικού Συμβούλου.
Δύο αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας για τη διενέργεια διοικητικής εξέτασης έχουν παραγάγει αξιόπιστο υλικό για τη μελέτη εκπαιδευτικών προβλημάτων, αλλά και της παθολογίας της Διοίκησης, μηδέ και του Υπουργείου Παιδείας εξαιρουμένου.
Είχαμε την ευτυχία να γνωρίσουμε ως μαθητές της Α Γυμνασίου Τρίπολης το φιλόλογο Καθηγητή Παναγιώτη Δαλαμάγκα.
Και τον ξαναγνωρίσαμε σε άλλη διάσταση μετά από είκοσι χρόνια ως εκδότης εφημερίδων, χωρίς να σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα δεν διατηρήσαμε την επαφή και συνεργασία μας.
Από το 1968, που εγκατέλειψε για πρώτη φορά στα χρόνια της διδακτορίας την Τρίπολη, και για είκοσι χρόνια υπηρέτησε στο 19ο Γυμνάσιο-Λύκειο Αθηνών και στο Βαρβάκειο. Στο ίδιο διάστημα πέντε χρόνια μελέτης, σπουδών και έρευνας (δυο χρόνια στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης και τρία χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου) και πέντε χρόνια στο Νομό Κέρκυρας με την ιδιότητα του Σχολικού Συμβούλου.
Και πριν από όλα αυτά ήταν φορέας παιδαγωγικής αντίληψης (με δυο χρόνια σπουδών στην Παιδαγωγική Ακαδημία Τρίπολης) και του επιστημονικού λόγου (με τέσσερα χρόνια σπουδών στην προοδευτική Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κοντά σε μεγάλους και γνωστούς διδασκάλους).
Ο κ. Δαλαμάγκας είναι ερευνητής και μελετητής του πολιτικού επαναστατικού λόγου. Και φορέας μιας επαναστατικής παιδαγωγικής αντίληψης.
Με αυτή την ιδιότητα τον γνωρίσαμε τα τελευταία αυτά πέντε χρόνια, που υπηρέτησε (από το 1988) στην Αρκαδία. Ελπίζοντας στη συνέχεια της συνεργασίας μας οφείλουμε να ομολογήσουμε και εμείς με τη σειρά μας.
Αξιζε τον κόπο να γνωριστούμε.
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ, 18-5-1993)
6.1.08
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου