Επιστρέφουν οι Μούσες στην Αρκαδία
«ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΓΕΑΣ»
--------------------------------
Με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού Πέτρου Τατούλη (8.11.2004) υπογράφεται η Έγκριση Προμελέτης «Επισκευής και Εκσυγχρονισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας». Μετά από τρεις μήνες (21-2-2005) ο ίδιος Υφυπουργός υπογράφει την Οριστική Μελέτη «Επισκευής και Εκσυγχρονισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας» με προβλεπόμενη δαπάνη 600.000 ευρώ.
Στις 25 Ιουνίου 2005, στην Προσυνεδριακή Ημερίδα Πολιτισμού (ΤΕΓΕΑ: Αρχαιότητες και Ανάπτυξη) στην οποία ήταν παρών αυτοπροσώπως και δια των Διευθυντών των Υπηρεσιών του ο Πέτρος Τατούλης, παρουσιάστηκε το προγραμματιζόμενο έργο μιας πράξεως «Σπουδαίας και τελείας» (κατά τον Αριστοτελικό ορισμό). «Εξάγγελος» αυτής της πράξεως ήταν η γνωστή Δρ Αρχαιολόγος Αννα Καραπαναγιώτου, δυναμικό στέλεχος της Ε΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων(και τώρα ΛΘ΄). Και σχεδόν 100 τυχεροί είχαν την ευκαιρία να μάθουν από πρώτο χέρι τις γενικές γραμμές της μελέτης.
Σήμερα η Αρκαδία έχει ένα νέο στοιχείο ταυτότητας του πολιτισμού της. Την ίδρυση και βαθμιαία στελέχωση της ΛΘ΄ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΪΣΤ. & ΚΛΑΣ. ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ, με Προϊστάμενο τον Αρχαιολόγο Μιχάλη Πετρόπουλο. Αναγνώριση και δικαίωση της Αρκαδίας, της πρωτοπορίας και της παράδοσης.
Τα γεγονότα ακολούθησαν το γνωστό δρόμο τους με τη Διακήρυξη Δημοπρασίας από τη «Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων» στις 7-9-2006. Το έργο κατακυρώθηκε στον τελευταίο μειοδότη με έκπτωση 5.88 % . Τελικά την Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2006, υπεγράφη η επικύρωση ανάθεσης του έργου στην εργοληπτική Κοινοπραξία ΑΤΡΕΑΣ ΑΤΕ-ΤΣΑΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, με έδρα το Ναύπλιο.
Προγραμματίζεται η βαθμιαία και καθολική εκκένωση των Μουσειακών χώρων. Υπάρχουν βέβαια και εργασίες που δεν μπορούν να γίνουν χειμώνα. Σύμφωνα με την προκήρυξη το έργο πρέπει να τελειώσει σε 230 Ημερ. Ημέρες.
Αλλά ας δούμε τις προγραμματισμένες εργασίες και την ταυτότητα του έργου.
Τα επιμέρους στοιχεία της μελέτης προβλέπουν ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΕΓΕΑΣ με ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ και Η/Μ ΕΡΓΑΣΙΕΣ..
Α. ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ: Εξυγίανση του δαπέδου, θερμομόνωση, υγρομόνωση, καθαίρεση και κατασκευή της σκεπής, κατασκευή ψευδοροφής από γυψοσανίδα με χωνευτό φωτισμό, καθαίρεση και ανακατασκευή επιχρισμάτων, αντικατάσταση παραθύρων με νέα, ιδίου τύπου, χρωματισμοί και τοπική επισκευή της εξωτερικής εμφανούς λιθοδομής και αδιαβροχοποίησή της.
Β. Ηλεκτρο-Μηχανολογικές ΕΡΓΑΣΙΕΣ: Εγκατάσταση κλιματισμού σε όλο το Μουσείο, εγκατάσταση συστημάτων για την ασφαλή λειτουργία του Μουσείου (πυρανίχνευση, πυρόσβεση κ.λ.π.).
Γ. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΥΛΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ: Νέοι χώροι υγιεινής, χώροι υγιεινής για ΑΜΕΑ, νέα βοηθητική είσοδος που συνδυάζεται με κατασκευή πωλητηρίου του ΤΑΠΑ και διάδρομο-ράμπα για την προώθηση των επισκεπτών στους εκθεσιακούς χώρους.
Δ. ΕΠΑΝΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΕΓΕΑΣ (Πρόσθετες βελτιωτικές προτάσεις και σταδιακή εργασία από τους Αρχαιολόγους της Νέας Εφορείας Αρχαιοτήτων).
Η νέα έκθεση θα αντιπροσωπεύεται από πολιτιστικές – τοπογραφικές ενότητες της Τεγέας από την προϊστορική έως την ύστερη αρχαιότητα.
Νέα παρουσίαση του μοναδικού γλυπτού διακόσμου του σκοπάδειου ναού της Αλέας Αθηνάς στην Τεγέα.
Εμπλουτισμός της έκθεσης με αρχαίο υλικό από τις αποθήκες (νομίσματα κλπ).
Συντήρηση όλων των αντικειμένων που θα εκτεθούν στη νέα έκθεση.
Προμήθεια νέων προθηκών.
Εποπτικό υλικό το οποίο θα συνίσταται σε επεξηγηματικά κείμενα, σχέδια, χάρτες, διαγράμματα και φωτογραφίες.
Διαμόρφωση κέντρου πληροφόρησης σε χώρο 30 τ. μ. του αύλειου χώρου που θα περιλαμβάνει και τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού με τη χρήση πολυμέσων.
Έκθεση καταλόγων και οδηγιών της μόνιμης έκθεσης.
Μιλάμε σχεδόν για επανίδρυση του «Ιερού των Μουσών» της Τεγέας. Ενός ωραίου αρχιτεκτονικού μνημείου των αρχών του 2ου αιώνα, που έγινε για τις ανάγκες της εποχής εκείνης και με κυρίαρχο γνώρισμα τη διαφύλαξη των μνημείων της αρχαιότητας.
Μια νέα αντίληψη όμως διαμορφώνεται ήδη από τα μέσα του αιώνα και τα μουσεία αποκτούν μια σύνθετη λειτουργικότητα. Και το ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΓΕΑΣ μετασχηματίζεται σήμερα σε σχολείο «Πολλαπλής χρήσης», σε ένα χώρο έρευνας, πολιτισμού και παιδείας.
Ένα γνώρισμα που ενισχύει και τον λογότυπο του Συνδέσμου Επιστημόνων Τεγέας: «Η ΑΡΚΑΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ».Γι’ αυτό και αξίζει ο έπαινος αρετής σε όλους αυτούς που το πιστεύουν και το επιβεβαιώνουν με το μόχθο του νου και της καρδιάς τους.
Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας
5.11.06
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου