ΟΙΝΟΣ ΣΑΜΙΩΝ
--------------------------
Τη στάμνα που κλώτσησες φεύγοντας
θυμάμαι.
Θυμάμαι το νερό που χύθηκε
και πότισε την πράσινη τριανταφυλλιά
για να κάνει τα δυο κόκκινα τριαντάφυλλα
που τα χάρισα στο πιο αγαπημένο πρόσωπο
και μου χάρισε το πιο όμορφο χαμόγελο
του κόσμου.
Πετώ τα όστρακα στον αγέρα και
ταξιδεύω μαζί τους στον ουρανό.
Αν δεις κάποτε να’ ναι
γεμάτος ο διάδρομος με
αιγινίτικα κανάτια, μην παραξενευτείς.
Σκέψου τι θα’ χε συμβεί,
αν φεύγοντας είχες σπάσει
εκείνο το πολύτιμο βάζο
που έγραφε « Ο Ι Ν Ο Σ Σ Α Μ Ι Ω Ν ».
Θα’ χε γεμίσει ο ουρανός
από το τραγούδι των αγγέλων.
_______________
Τρίπολη, Σεπτέμβρης 1991.
27.12.06
Ο πεζός Αϊ-Γιώργης.
Στις οθόνες που φρικιούσαν
εκείνο το αποτρόπαιο απόγευμα
άπλωναν αβέβαια τα δάχτυλά τους οι άνθρωποι.
Ήταν αλήθεια!
Μια σκιά ανθρώπου και ένα άδειο λευκό πουκάμισο.
Είχε μοιράσει το αίμα και το σώμα του
στο δισκοπότηρο των λαών.
Και μπροστά του ακίνητο
το κόκκινο τέρας της ΤΙΕΝ ΑΝ ΜΕΝ.
Και από τότε
οι καταπιεσμένοι όλου του κόσμου
είδαν κατάπληκτοι πως το τέρας που φοβόντουσαν
ήταν ένα μεγάλο σιδερένιο βαρέλι
γεμάτο τρύπες.
Και όταν άρχισαν να το χτυπούν
αυτό έβγαζε έναν παράξενο ήχο
που μετασχηματιζόταν σε τραγούδι ελευθερίας.
Αρκαδία, Σεμινάριο Νεοδιόριστων 1991.
Στις οθόνες που φρικιούσαν
εκείνο το αποτρόπαιο απόγευμα
άπλωναν αβέβαια τα δάχτυλά τους οι άνθρωποι.
Ήταν αλήθεια!
Μια σκιά ανθρώπου και ένα άδειο λευκό πουκάμισο.
Είχε μοιράσει το αίμα και το σώμα του
στο δισκοπότηρο των λαών.
Και μπροστά του ακίνητο
το κόκκινο τέρας της ΤΙΕΝ ΑΝ ΜΕΝ.
Και από τότε
οι καταπιεσμένοι όλου του κόσμου
είδαν κατάπληκτοι πως το τέρας που φοβόντουσαν
ήταν ένα μεγάλο σιδερένιο βαρέλι
γεμάτο τρύπες.
Και όταν άρχισαν να το χτυπούν
αυτό έβγαζε έναν παράξενο ήχο
που μετασχηματιζόταν σε τραγούδι ελευθερίας.
Αρκαδία, Σεμινάριο Νεοδιόριστων 1991.
Ο Μεταξάς του «ΟΧΙ»
Σήμερα ο Καθηγητής μας
Είναι περίληψη μαθήματος.
Όλο τα ίδια επαναλαμβάνει.
Ο Μεταξάς του «ΟΧΙ».
Ο Μεταξάς του «ΟΧΙ».
Ο Μεταξάς του «ΟΧΙ».
Ώσπου, μπερδεύοντας
τον Εσταυρωμένο της Τάξεως
με το Σταυρωτή της Δημοκρατίας,
είπε και κείνο το ανεπανάληπτο.
« Ο Μεταξάς είπε το «ΟΧΙ»
στις 28 φορές του Οκτώβρη».
Τελικά το μάθημα σταμάτησε
στο τέταρτο θρανίο.
«Ιστορία Ελλάδος; Απούσα!».
Σήμερα ο Καθηγητής μας
Είναι περίληψη μαθήματος.
Όλο τα ίδια επαναλαμβάνει.
Ο Μεταξάς του «ΟΧΙ».
Ο Μεταξάς του «ΟΧΙ».
Ο Μεταξάς του «ΟΧΙ».
Ώσπου, μπερδεύοντας
τον Εσταυρωμένο της Τάξεως
με το Σταυρωτή της Δημοκρατίας,
είπε και κείνο το ανεπανάληπτο.
« Ο Μεταξάς είπε το «ΟΧΙ»
στις 28 φορές του Οκτώβρη».
Τελικά το μάθημα σταμάτησε
στο τέταρτο θρανίο.
«Ιστορία Ελλάδος; Απούσα!».
Προσκυνούμεν Σου τα Πάθη Χριστέ.
Αλλά....
Τα Πάθη της Παναγίας της Τεγέας είναι πολλά και ανομολόγητα. Το τι έπαθε το υλικό της σώμα, η Εκκλησία της Τεγέας, από κάποιους κρυφομασόνους του ΤΕΓΕΑΤΙΚΟΎ ΣΥΝΔΈΣΜΟΥ καθώς προσπαθούσαν μάταια να την κάνουν ιδιωτικό μαγαζί είναι θέμα μιας άλλης ανάλυσης και ανάπτυξης. Αναφέρω προληπτικά σήμερα μόνο πως η φωτογραφία της Παναγίας της Τεγέας που υπάρχει στην ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΓΕΑΣ που έγραψε με συνεργάτες του ο μασόνος, κακοήθης και ιστορικά αναξιόπιστος Πιαλίώτης Ν. Μωραϊτης, είναι πλαστή. Εξαπάτησε ο αθεόφοβος, φιλόλογος και γυμνασιάρχης, ακόμα και τον ακαδημαϊκό Α. Ορλάνδο, που την ανατυπώνει στο γνωστό έργο του που αναφέρεται στα Βυζαντινά Μνημεία της Τεγέας(ΑΡΧΕΙΟΝ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑ:ΔΟΣ, Τόμος ΙΒ, ΑΘΗΝΑ, 1973). Φυσικά και έχω σκοπό και χρέος να αποκαταστήσω την ιστορική αλήθεια για το Πανελλήνιο Προσκύνημα της Παναγίας της Τεγέας, της πολύπαθης (Μεγάλη η Χάρη Της).
Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια ανώδυνη σχετικά διόρθωση στο βιβλίο των σεισμολόγων της οικογένειας Παπαζάζων, που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα. Το πρόβλημά μου ήταν το γιατί σταμάτησε η λειτουργία της θαυμάσιας αυτής εκκλησίας για τριάντα πέντε σχεδόν χρόνια. Υπήρχε θέμα ασφάλειας: Τι ρόλο έπαιξε η σεισμικότητα αυτής της περιόδου: Παθαθέτω όμως την παρέμβαση, και συνεχίζουμε τα υπόλοιπα μια άλλη φορά. Παναγιώτης Δαλαμάγκας.
-------------------------------------------
Αθήνα, 18 Μαϊου 2003.
Βασίλη και Κατερίνα Παπαζάχου.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΗΤΗ,
Θεσσαλονίκη.
Αγαπητοί μου.
Είμαι παλιός φοιτητής του Πανεπιστημίου Θεσ/κης. Φιλόλογος ιστορικός-αρχαιολόγος αλλά, πριν από χρόνια και από άλλα ενδιαφέροντα, γνώρισα το βιβλίο σας «Σεισμοί της Ελλάδας».Το πρωτοβρήκα τυπωμένο με πολύγραφο.
Χθες, με την πρώτη κυκλοφορία του, πήρα και το νέο ομότιτλο βιβλίο σας με την καινούργια του δομή. Καλή δουλειά, άριστη οργάνωση και εμφάνιση. Συγχαρητήρια.
Θα χαρώ πολύ να μου στείλετε μια καινούργια ανατύπωση με την παρακάτω διόρθωση. Ο σεισμός του1886 συνέβη το βράδυ της 15 Αυγούστου 1886, λίγο μετά τις 11.30΄ Τη μέρα εκείνη λειτούργησε για πρώτη φορά το «Μεγάλο Πανηγύρι της Τεγέας». Υπήρξαν βλάβες στο κτίριο Εθνικής Τραπέζης Τριπόλεως, στο Δημαρχείο και σε δυο-τρία άλλα επώνυμα σπίτια.Δευτερεύουσες μπροστά στις φοβερές καταστροφές της δυτικής Πελοποννήσου
Ώστε η ταυτότητα του μεγάλου αυτού καταστροφικού σεισμού προσδιορίζεται με τα κάτωθι στοιχεία: Παρασκευή, 15 Αυγούστου 1886, ώρα 23.32΄, 37.0ο Ν, 21.4ο Ε, h=n, M=7.3, Φιλιατρά (Χ).
Το σημαντικό για την έρευνά μου ήταν η καταστροφή (κατέρρευσε) του τρούλου ενός περίφημου βυζαντινού μνημείου, της «Παναγίας της Τεγέας». Πεντάτρουλης βασιλικής του 10ου αιώνος, που είναι χτισμένη επάνω και από αρχιτεκτονικά μέλη του Θεάτρου της Αρχαίας Τεγέας, ώστε μαζί να συναποτελούν ένα μοναδικό αρχιεκτονικό σύμπλεγμα-σύνταγμα.
Οι τρούλλοι αποκαταστάθηκαν από τον Τήνιο τεχνίτη και μαρμαρογλύπτη Ι. Περράκη πανω σε σχέδια του γνωστού Ε. Τσίλλερ.
Πάντως επιβεβαιωμένα ο κεντρικός τρούλος έπεσε γύρω στα 1848. Συνέβη ισχυρός σεισμός το 1846. Οι βλάβες του 1886, συνέχεια παλαιοτέρων, δεν εντυπωσίασαν Ο Τεγεατικός χρησιμοποίησε το σεισμό του 1886 για να πετύχει χρηματοδότηση από τα χρήματα του σχετικού εράνου. Ο Μιχ. Κατσίμπαλης, μέλος της Επιτροπής και διαχειριστής των χρημάτων, ήταν και μέλος του Τεγεατικού Συνδέσμου από το Δεκέμβριο του 1886. Εξ ου και η ευνοϊκή μεταχείριση του Τ. Σ. Οι βλάβες του 1886 δεν ήταν ιδιαίτερα εμφανείς.
Σας στέλνω και ανάτυπο χάρτη καταστροφών του σεισμού της 15ης Αυγούστου 1886 από το φύλλο 244/1-9-1886 της «ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ».
Με εκτίμηση
Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας
Φυλής 161-11251-ΑΘΗΝΑ.
ΤΗΛ-ΦΑΞ:210-8618749
e-mail: dalapan@otenet.gr
ΣΕΙΣΜΟΣ, «ΑΡΚΑΔΙΑ».
Την παρελθούσαν Παρασκευήν περί την 11ην Μ. Μ. ώραν σεισμός ισχυρότατος κατετρόμαξε τους κατοίκους, διήρκεσε περί το εν τέταρτον της ώρας. Ο κλονισμός των κτιρίων και του εδάφους ήτο τοιούτος, ώστε πλείστοι των κατοίκων εξήλθον εις τας οδούς.
Επανελήφθη δε περί την πρωίαν, αλλά λίαν ασθενής. Και εν Τριπόλει μεν ελάχισται επήλθον ζημίαι, ήτοι διερράγησαν δύο μάρμαρα της εμπροσθίας θύρας του νέου δημοτικού καταστήματος και ολίγον η μεσημβρινή αυτού πλευρά. Διερράγη πολλαχού η νέα και ωραία οικία του Γ. Ιερέως Μαστοράκου, ως και η του ποτέ Γ. Λαγοπάτη, κατέπεσε δε η μία πλευρά της οικίας του ποτέ Ιω. Ζαφειροπούλου. Το δε κατάστημα της Εθνικής Τραπέζης έπαθε τοιαύτας διαρρήξεις και εν γένει βλάβας, ώστε μηχανικός εγνωμοδότησεν ότι μετά βροχήν και μόνην μεγάλην, δύναται να καταρρεύσει.
Μεγάλαι καταστροφαί εγένοντο κατά τας Μεσσηνιακάς και της Κυπαρισσίας ακτάς. Δεινότερον έπαθον η Κορώνη, η Μάραθος και τα Φιλιατρά, ένθα τα θύματα αριθμούνται άνω των 100.
(Λ΄ ΑΡΚΑΔΙΑ 29 Αυγούστου 1886 Αριθ. 953)
ΣΕΙΣΜΟΣ 15-8-1886.
Ν. ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Φ.235/23-8-1886, Σάββατον.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ.
Πρόεδρος: Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Αθηνών ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ.
Η Επιτροπή υπέρ των θυμάτων συνελθούσα και χθες εν τη οικία του Προέδρου αυτής σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Αθηνών κ. Προκοπίου εξελέξατο οριστικώς αντιπρόεδρον και ταμίαν του τον κ. Μιχ.Μελάν και Γραμματέα τον κ. Παντιάν Ράλλην.
-------- Ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Αθηνών κ. Προκόπιος δι’ εγκυκλίου του εντονοτάτης προς απάσας τας μονάς του κράτους καλεί όπως συνέλθωσι τα ηγουμενοσυμβούλια και ψηφίσωσιν ανάλογα ποσά υπέρ των αυτών θυμάτων του σεισμού.
NEA ΕΦΗΜΕΡΙΣ Αρ. Φ. 235/ 23 Αυγούστου 1886.
ΕΚΚΛΗΣΙΣ
Προς τους απανταχού φιλανθρώπους
Ο συνταράξας το έδαφος της Ελλάδος σεισμός την νύκτα της 15 λήγοντος μηνός μεγίστας επήνεγκεν καταστροφάς. Ο νομός ιδίως της Μεσσηνίας υπέστη πανολεθρίαν. Πόλεις ακμάζουσαι, κωμοπόλεις και χωρία εν ριπή οφθαλμού μετετράπησαν εις σωρόν ερειπίων, υφ’ ά ετάφησαν πλείσται ανθρώπιναι εισπράξεις και περιουσίαι δι’ ατρύτων αγώνων και μόχθων προσκτηθείσαι. Εις χιλιάδας όλας αριθμούνται αι κατακρημνησθείσαι οικίαι, εις δεκάδας δε εκατομμυρίων δραχμών υπολογίζονται αι επισυμβάσαι ζημίαι. Πλείστοι εισίν οι φονευθέντες, πλείονες οι τραυματίαι, αναρίθμητοι οι άστεγοι και οι λιμώττοντες.
Εν τη δεινή ταύτη συμφορά η Κυβέρνησις του τόπου έσπευσε να εκτελέσει το εαυτής καθήκον μέμψασα αμελητεί τα της πρώτης ανάγκης χρειώδη. Αλλ’ εις τοιούτων διαστάσεων καταστροφάς η κυβερνητική αρωγή μόνη όσον πρόθυμος και λελογισμένη και αν υποτεθεί, είναι πάντοτε ανεπαρκής. Δέον όπως η κοινωνία σύμπασα προσέλθει επίκουρος.
Οι υπογεγραμμένοι αποτελούντες την Κεντρικήν επιτροπήν προς συλλογήν εράνων υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων, αποτεινόμενοι προς την κοσμοπολίτιδα φιλανθρωπίαν επικαλούμεθα την συνδρομήν πάντων υπέρ του αγαθοεργού τούτου σκοπού. Μη δε τις αποκνήσει να προσέλθει αρωγός, υπείκων εις την σκέψιν, ότι ελάχιστα δύναται εκ του υστερήματος αυτού να προσενέγκει, διότι επίσης ευπρόσδεκτον έσται του πλουσίου το τάλαντον και του πένητος ο οβολός.
Οι έρανοι κατατίθενται εν Αθήναις μεν παρά τη Εθνική Τραπέζη απ’ αυθείας, ή διά τινος των μελών της επιτροπείας, και εν τη αλλοδαπή παρά τοις εκπροσωπούσι την Ελληνικήν Κυβέρνησιν.
Οι κατάλογοι των εράνων δημοσιευθήσονται.
Εν Αθήναις τη 22 Αυγούστου 1886.
Ο Αθηνών Προκόπιος
Η. Παπαηλιόπουλος, Γ. Βασιλείου, Α. Συγγρός,Δημ. Ορφανίδης, Περ. Σούτσος,
Αλ. Κοντόσταυλος, Μιχ. Μελάς,Μ. Κατσίμπαλης, Δ. Σ. Σούτσος, Φ. Νέγρης,
Παντιάς Ράλλης, Ν. Δεικτάκης,Τρ. Μουτσόπουλος, Α. Ομηρίδης, Θ. Ρετσίνας.
Η Επιτροπή στη συνεδρίασή της της 22-8-1886 ορίζει οριστικό Αντιπρόεδρο και Ταμία τον Μιχ. Μελά και Γραμματέα τον Παντιά Ράλλη.
Ας παρουμε ένα δείγμα των εισφορών υπέρ των εκ του σεισμου 1886 παθόντων.
Ν. ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Φ.235/23-8-1886, Σάββατον.
ΕΙΣΦΟΡΑΙ, διά τους παθόντας εκ του σεισμού.
. Ο εν Τριπόλει τηλεγραφητής κ. Ηλίας Ι. Λαμπρόπουλος, διά συγκινητικής επιστολής του απέστειλεν ημίν δρ. 14 ως έρανον αυτού και των συναδέλφων του υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων. Εύγε!
Καραβίδας, επαίτης, ως πρώτη αυτού εισφορά δραχμήν μίαν....1.
Δροσίνης: 25, Π. Μανέτας, Υπουργός Παιδείας, 150,......
Ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Αθηνών κ. Προκόπιος δι’ εγκυκλίου του εντονοτάτης προς απάσας τας μονάς του κράτους καλεί όπως συνέλθωσι τα ηγουμενοσυμβούλια και ψηφίσωσιν ανάλογα ποσά υπέρ των αυτών θυμάτων του σεισμού.
ΣΕΙΣΜΟΣ 1886
ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ Φ.236, 23-8-1886
ΕΙΣ ΤΟ ΦΑΛΗΡΟΝ
Σήμερον παρά ην ιεράν εκείνην ακτήν, εφ’ ής λάμπει του Καραϊσκου το ανέσπερον βλέμμα, καλούνται οι συμπολίται ημών ίνα προσφέρωσιν από κοινού τον οβολόν των υέρ των αδελφών των συντριβέντων υπό την ιδίαν αυτών στλεγην, υπέρ των αδελφών των οποίων την φωλεάν κατέρριψε δεινόν υποχθόνιον κύμα και ών έθαψε τους νεοσσούς παρά την εστίαν ήτις προ μικρού έθαλπε και εφώτιζε.
Παρά την ιεράν του Φαλήρου ακτήν αναμένουσιν υμάς, συμπολίται τα ορφανά των δύο πόλεων, τα ορφανά του Χατζη-Κώστα και Ζάνη, τα οποία ευρόντα αυτά γλυκείαν φωλεάν θα νύξωσιν διά των αυλών των την καρδίαν σας αιτούμενα το έλεος υμών υπέρ ετέρων ορφανών, υπέρ ετέρων ατυχών πλασμάτων.
Θέαμα ουράνιον! Εάν το ύψος του θεάματος δυνηθώμεν να εννοήσωμεν και αι παρά τα ερείπιά των κατακείνενοι και οι βοηθούντες αυτούς, θέλομεν εύρει ευτυχίαν αληθή εν αυτή τη δεινή συμφορά υφ’ ής επλήγημεν, θέλομεν ζητήσει υπό τα περί ημάς ερείπια τα προ χρόνου μακρού ταφέντα και κατακοπέντα νήματα του συντρτριμμένου εθνικού ημών βίου, θέλομεν συγκλώσει αυτά και εξυφάνει τον ιερόν της αρετής και δικαιοσύνης πέπλον, ακολουθούντες τα απολεσθέντα ίχνη πατέρων χριστιανών και μη καταφρονούντες τα πάτρια υπό τα οποία η δούλη Ελλάς έχη ελευθέρα και ανίστατο δεδοξασμένη.
Φ.Παρασκευαϊδης.
-----------------------
ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΑΘΟΝΤΩΝ: Εν Φαλήρω σήμερον γενήσεται η υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων ευεργετική εορτή του σιδηροδρόμου Αθηνών Πειραιώς, ού άπασαι αι εισπράξεις θέλουσι διατεθεί υπέρ των ατυχών θυμάτων. Κατεβλήθη πάσα προσπάθεια όπως η εορτή γένηται ανταξία του φιλανθρωπικού σκοπού της, πεποίθαμεν δε ότι ουδείς θα μείνει, όστις δεν θα επωφεληθεί της περιστάσεως να συνδράμει τους παθόντας εκ της δεινής καταστροφής αδελφούς, συνδυάζων την φιλανθρωπίαν μετά της τέρψεως διά της κα;θόδου σήμερον εις Φάληρον όπου οι μεν μουσικοί θίασοι των ορφανών Χατζή Κώστα και Πειραιώς πλην της στρατιωτικής μουσικής θα ανακρούωσιν εκλεκτάμέλη, την εσπέραν δε θα καώσι πυροτεχνήματα και ηλεκτρικόν φως θα καταυγάσει την φαληρικήν ακτήν.Επι πλέον το υποβρύχιον του κ. Γρυπάρη, μετά την επιτυχίαν, ήτις έστεψε τα γενόμενα δις ήδη πειράματά του, θα τελέσει και σήμερον άλλας δοκιμάς και θα πλεύσει υποβρυχίως εις απόστασιν, εγκεκλεισμένος εις το σκαφίδιόν του μετά των δύο υιών του. Τοιουτοτρόπως ό,τι έχει και αυτός προσφέρει υπέρ της εορτής, το θέαμα της κατάδυσής του.
-----------Μεταξύ άλλων η του Ορφανοτροφείου Χατζή Κώστα μουσική θα παιανίσει εκεί και το ωραίον εμβατήριον του κ. Λαμπίρη «Στα σύνορα», όπερ έγραψε διά στρατιωτικήν μουσικήν ο κ. Γ. Γάιδεμ βέργερ.
ΣΕΙΣΜΟΣ 15-8-1886.
Ν. ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Φ.235/23-8-1886, Σάββατον.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ.
Πρόεδρος: Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Αθηνών ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ.
Η Επιτροπή υπέρ των θυμάτων συνελθούσα και χθες εν τη οικία του Προέδρου αυτής σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Αθηνών κ. Προκοπίου εξελέξατο οριστικώς αντιπρόεδρον και ταμίαν του τον κ. Μιχ.Μελάν και Γραμματέα τον κ. Παντιάν Ράλλην.
-------- Ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Αθηνών κ. Προκόπιος δι’ εγκυκλίου του εντονοτάτης προς απάσας τας μονάς του κράτους καλεί όπως συνέλθωσι τα ηγουμενοσυμβούλια και ψηφίσωσιν ανάλογα ποσά υπέρ των αυτών θυμάτων του σεισμού.
NEA ΕΦΗΜΕΡΙΣ Αρ. Φ. 235/ 23 Αυγούστου 1886.
18-8- 1886 NEA EΦHMEΡIΔA Φ. 230
Ο της Παρασκευής και ενταύθα επαισθητός γενόμενος σεισμός ήτον ο διαρκέστερος εξ όσων συνέβησαν από πλειόνων ετών, διαρκέσας 12 δευτερόλεπτα, κυρίως συγκείμενος εκ τριών αλληλοδιαδόχων δονήσεων εκ των ΝΔ προς ΒΔ. Αι δονήσεις αυτού ήσαν διά τας Αθήνας όλως κανονικαί κατά την αυτήν παντοτε διέυθυνσιν και δεν είχον ουδένα περιστροφικόν χαρακτήρα. Αξιοσημείωτον είναι ότι την ημέραν εκείνην εν Ελλάδι ήτο η ελαχίστη βαρομετρική θλίψις παρά πάσαν την Ευρώπην, εξ ού πιστούται και εν τη περιστάσει ταύτη το φαινόμενον ότι συνηθέστερον οι σεισμοί συμβαίνουσι με μικράν θλίψιν της ατμοσφαίρας.
Λ΄ ΑΡΚΑΔΙΑ 19 Αυγούστου 1886 Αριθ. 953.
ΣΕΙΣΜΟΣ
Την παρελθούσαν Πρασκευήν περί την 11ην Μ.Μ. ώραν σεισμός ισχυρότατος κατετρόμαξε τους κατοίκους, δίήρκεσε περί το έν λεπτόν της ώρας. Ο κλωνισμός των κτιρίων και του εδάφους ήτο τοιούτος, ώστε πλείστοι των κατοίκων εξήλθον εις τας οδούς.
Επανελήφθη δε περί την πωϊαν, αλλά λίαν ασθενής.
Και εν Τριπόλει μεν ελάχισται επήλθον ζημίαι, ήτοι διαρράγησαν δύο μάρμαρα της εμπροσθίας θύρας του νέου δημοτικού καταστήματος και ολίγον η μεσημβρινή αυτού πλευρά. Διερράγη πολλαχού η νέα και ωραία οικία του Γ. Ιερέως Μαστοράκου, ως και η του ποτέ Ιω. Ζαφειροπούλου. Το δε κατάστημα της Εθνικής Τραπέζης έπαθε τοιαύτας διαρρήξεις και εν γένει βλάβας, ώστε μηχανικός εγνωμοδότησεν ότι μετά βροχήν και μόνην μεγάλην, δύναται να καταρρεύσει.
Μεγάλαι καταστροφαί εγένοντο κατά τας Μεσσηνιακάς και της Κυπαρισσίας ακτάς. Δεινότερον έπαθον η Κορώνη, η Μάραθος και τα Φιλιατρά, ένθα τα θύματα αριθμούνται άνω των 100.
Σεισμός¨24 νεκροί, 179 τραυματίαι.
ΔΗΜΟΣ Ανδριτσαίνης : Τρούλος Ναού και οικία.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ: Ζημίαι δυσεπανόρθωτοι πολλαί. Σπεύσατε. Έχομε χρείαν των πάντων.
ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Νεκροί =300, Τραυματίαι=600
Νύκτα Παρασκευής συμφορά.
NEA ΕΦΗΜΕΡΙΣ Αρ. Φ. 235/ 23 Αυγούστου 1886.
ΕΚΚΛΗΣΙΣ
Προς τους απανταχού φιλανθρώπους
Ο συνταράξας το έδαφος της Ελλάδος σεισμός την νύκτα της 15 λήγοντος μηνός μεγίστας επήνεγκεν καταστροφάς. Ο νομός ιδίως της Μεσσηνίας υπέστη πανολεθρίαν. Πόλεις ακμάζουσαι, κωμοπόλεις και χωρία εν ριπή οφθαλμού μετετράπησαν εις σωρόν ερειπίων, υφ’ ά ετάφησαν πλείσται ανθρώπιναι εισπράξεις και περιουσίαι δι’ ατρύτων αγώνων και μόχθων προσκτηθείσαι. Εις χιλιάδας όλας αριθμούνται αι κατακρημνησθείσαι οικίαι, εις δεκάδας δε εκατομμυρίων δραχμών υπολογίζονται αι επισυμβάσαι ζημίαι. Πλείστοι εισίν οι φονευθέντες, πλείονες οι τραυματίαι, αναρίθμητοι οι άστεγοι και οι λιμώττοντες.
Εν τη δεινή ταύτη συμφορά η Κυβέρνησις του τόπου έσπευσε να εκτελέσει το εαυτής καθήκον μέμψασα αμελητεί τα της πρώτης ανάγκης χρειώδη. Αλλ’ εις τοιούτων διαστάσεων καταστροφάς η κυβερνητική αρωγή μόνη όσον πρόθυμος και λελογισμένη και αν υποτεθεί, είναι πάντοτε ανεπαρκής. Δέον όπως η κοινωνία σύμπασα προσέλθει επίκουρος.
Οι υπογεγραμμένοι αποτελούντες την Κεντρικήν επιτροπήν προς συλλογήν εράνων υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων, αποτεινόμενοι προς την κοσμοπολίτιδα φιλανθρωπίαν επικαλούμεθα την συνδρομήν πάντων υπέρ του αγαθοεργού τούτου σκοπού. Μη δε τις αποκνήσει να προσέλθει αρωγός, υπείκων εις την σκέψιν, ότι ελάχιστα δύναται εκ του υστερήματος αυτού να προσενέγκει, διότι επίσης ευπρόσδεκτον έσται του πλουσίου το τάλαντον και του πένητος ο οβολός.
Οι έρανοι κατατίθενται εν Αθήναις μεν παρά τη Εθνική Τραπέζη απ’ αυθείας, ή διά τινος των μελών της επιτροπείας, και εν τη αλλοδαπή παρά τοις εκπροσωπούσι την Ελληνικήν Κυβέρνησιν.
Οι κατάλογοι των εράνων δημοσιευθήσονται.
Εν Αθήναις τη 22 Αυγούστου 1886.
Ο Αθηνών Προκόπιος
Η. Παπαηλιόπουλος, Γ. Βασιλείου, Α. Συγγρός,
Δημ. Ορφανίδης, Περ. Σούτσος,
Αλ. Κοντόσταυλος, Μιχ. Μελάς,
Μ. Κατσίμπαλης, Δ. Σ. Σούτσος, Φ. Νέγρης,
Παντιάς Ράλλης, Ν. Δεικτάκης,
Τρ. Μουτσόπουλος, Α. Ομηρίδης, Θ. Ρετσίνας.
Προσωρινός Αντιπρόεδρος ορίζεται ο Μιχ. Μελάς.
Η Επιτροπή στη συνεδρίασή της της 22-8-1886 ορίζει οριστικό Αντιπρόεδρο και Ταμία τον Μιχ. Μελά και Γραμματέα τον Παντιά Ράλλη.
Ο Φ. Νέγρης είναι Διευθυντής των μεταλλουργείων Λαυρείου ( όπου πρωτοστατεί σε εράνους).
ΣΕΙΣΜΟΣ:
241 Ν.ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Ν. Καρζής: 5 δρχ., Δ. Βασιλόπουλος:200,
245, ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ. 2 Σεπτ. 1886,Τρίτη.
Κύριε συντάκτα της Νέας Εφημερίδος.
ΕΙΣΦΟΡΑΙ, διά τους παθόντας εκ του σεισμού.
Καραβίδας, επαίτης, ως πρώτη αυτού εισφορά δραχμήν μίαν....1.
Δροσίνης 25, Π. Μανέτας, Υπουργός Παιδείας, 150,
Α.Φ.248,ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ. 5 Σεπτ.1886,Παρασκευή.
Η Κεντρική Επιτροπή ονόμασε συμπολίτας μέλη αυτής, ..και ως μέλη Τμηματικών Επιτροπών θα περιέλθωσι..δι’ εράνους.
Γ΄ τμήματος υπό των κ.κ. Μ. Οριγώνη, Μ. Κατσίμπαλη, και Στ. Μούση.
Ε΄Τμήματος υπό των κ.κ. Ν. Δεικτάκη, Ηρ. Γέροντα, Ζήνωνος Χ. Λουκά, Γ. Ξύδη και Τιμ. Αδαμοπούλου.
Τα χρήματα συμποσούνται εις 361.214.
ΕΦΗΜΕΡΙΣ: 189/ 4-7-1883: Εν μανσούρα εκτός των θνησκόντων εκ της χολέρας, πολλοί θνήσκουσι και εκ της πείνης..
Εκ Σπάρτης 25 Αυγούστου. «Σύνταξιν Νέας Εφημερίδος»
Τρίτην πρωϊας σεισμός ισχυρός συνεκλόνισε την πόλιν και τα περίχωρα. Βλάβαι μέτριαι. Επανελήφθη δε ασθενέστερος περί την ενδεκάτην.
Φόβω επαναλήψεως κατεσκηνώσαμεν εν υπαίθρω.
Κυπαρισσία. ( ισχυρός σεισμός ). Σεισμός και μετασεισμοί: επενεγκόντες νέας μεγάλας ζημίας.
239/ 2 ;-8-86 (3) Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΝ ΚΑΛΑΜΑΙΣ (Εκ Καλαμών, 22 Αυγούστου).
Τους μετά φόβου υποκλέπτοντας τον ύπνον καλαμίους.
... προς καταστροφήν της βασιλίσσης των νομών του Κράτους, της περικαλλούς Μεσσηνίας.
241/25-8-86/ Παρασκευή. Επίσης χθες την 11.55΄ μ.μ. εγένετο σεισμός εν Πάτραις, Τριπόλει, και αλλαχού της Πελοποννήσου ( χθες: Πέμπτη, 24-8-86).
«Αρκαδία» Εφημερίς 1886.
Επί πολλάς ημέρας, μετά την αποφράδα 15 Αυγούστου, και εν Τριπόλει ησθάνθημεν δονήσεις ελαφράς, ικανάς όμως, λέγει έκτακτον παράρτημα της Αρκαδίας, ώστε πλείστοι των συμπολιτών μας, και ιδία το γυναικείον φύλον, να περιφέρονται δι’ όλης σχεδόν της νυκτός ανά τας οδούς και τους περιπάτους.
Εν Τριπόλει εισεπράχθησαν άχρι τούδε υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων δρ. 3.086 και 55/οο κατατεθείσαι εν τω αυτόθι υποκαταστήματι της Εθνικής Τραπέζης.
Αριθμόν αντάμιδων (ατζαμίδες).
Ναύπλιο, 17 Σεπτεμβρίου 1886.
Εκ των προσβληθέντων υπό της επιδημίας είς έτι αναπνέει, των λοιπών αποδημησάντων κατά την παρελθούσαν εβδομάδα.
«ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ».ΤΡΙΠΟΛΙΣ, 23 Αυγούστου 1886. Σάββατον.
Αι εκ του σεισμού καταστροφαί.
Και εν Τριπόλει ο σεισμός του μεσονυκτίου της Παρασκευής ήν ισχυρότατος, επαναληφθείς και την πρωίαν του Σαββάτου, αλλά λίαν ασθενής.
Αι υπ’ αυτού προκληθείσαι ζημίαι είναι ελάχιστοι, διότι διερράγη μόνον μία οικία, κατέπεσε μία πλευρά ετέρας και κατέστη ετοιμόρροπον το κατάστημα της Εθνικής Τραπέζης.
Ο εν Τριπόλει τηλεγραφητής κ. Ηλίας Ι. Λαμπρόπουλος, διά συγκινητικής επιστολής του απέστειλεν ημίν δρ. 14 ως έρανον αυτού και των συναδέλφων του υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων. Εύγε!
Β μετασεισμός εν Σπάρτη, Πύλω,…..
ΚΕΡΚΥΡΑ. Φοβερός σεισμός κατετρόμαξε. Θόρυβος 35΄΄
Από πολλών δεκαετηρίδων εν Κερκύρα δεν ενθυμούνται τοιούτον φοβερόν σεισμόν.
Δύο διερράγησαν , κατέπεσαν.
Τριφυλία:Πανωλεθρία.
Φιλιατρά: Άπασαι αι οικίαι της πόλεως και αι εξοχικαί κατεστράφησαν εκ του σεισμού.
Μαραθούπολις: Είναι πλήρης ερειπίων.
Γαργαλιάνοι: Ο πλοίαρχος εύρε την πόλιν κατεστραμένην.
Λιγουδίτσα: Καταστροφή μεγάλη, Πρωτεύουσα Δήμου Φλεσιάδος.
Πύλος: Ζημίαι μικραί.
Μεθώνη-Κορώνη: Κατέπεσαν πολλαί οικίαι.
Καλάμαι: Χωρίς ζημιές.
Νησίον: Μεγάλαι ζημίαι.
Αρεόπολις: 7 παλαιαί οικίαι κατέρρευσαν
Μελιγαλάς; Καταστροφαί μεγάλαι.
Μεγαλόπολις:
Χωρέμι: Μεγάλη καταστροφή.
Πύργος: Κατέπεσε μητροπολιτικός ναός .οικίαι τινές διερράγησαν.
Καρύταινα: Σχεδόν ολική καταστροφή.
Κυπαρίσσιον: Κατστροφή κατά το πλείστον.
Ύδρα: Κατέρρευσε η Ανατ. Πλευρά του Ξενοδοχείου Καλαματάκι.
Κόρινθος: Η οικία του Ιω. Αλμπάνη.
Βέλλον: Ιερός Ναός.
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Εκ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, 16 Αυγούστου.
Ενταύθα ώρα 11.20΄ σεισμός σφοδρότατος πλέον ή επί λεπτόν διαρκέσας. Τοίχοι ερράγησαν και στέγη στρατιωτικού νοσοκομείου κετέπεσε, διάφορα κατέπεσαν, γυναίκες εξεφώνησαν, κόσμος ανεταράχθη, κώδωνες εσήμαναν και ζημίαι ολίγαι.
Δόξα θεώ εσταμάτησε κακόν και βαθμηδόν επανήλθεν ευθυμία λαού καταπτοηθέντος,
Προ 46 ετών όμοιον κλύδωνα σεισμού δεν ενθυμούνται Ζακυνθινοί σπουργίται.
Ζάκυνθος, 16 Αυγούστου.
Κέρκυρα, Ισχυρός σεισμός άνευ ζημιών.
Άμφισσα.
Υπάτη.
Λάρισσα.
Μελίτη
Κρήτη.
Χαροκοπιό ερημώθησαν
Λογνά,
Βαυαροκάστελλα.
Ανδρίτσαινα-Γορτυνία= ελάχισται ζημίαι.
ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Πόλεις ανθούσαι εκεί μετεβλήθησαν εις ερείπια και χιλιάδες δυστυχώς διατελούσι άστεγοι και εστερημενοι των πάντων.
Διακοπή τηλεγραφικής επικοινωνίας με Τρίπολιν.
ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 16 Αυγούστου 1886. Σάββατον.
Σεισμόν μάλλον διαρκή και ισχυρόν ησθάνθημεν χθές την νύκτα περί ώραν 11.35΄΄
Γύθειον. Κατέπεσε οικία.
Πάτρα, 40΄΄ . Διερράγησαν οικίαι πάμπολλαι.
Ρωμανόν: 35 οικίαι.
Όσμαγα: 90 οικίαι
Ίκληνα: 45 οικίαι.
Πλαπούλια-Πλάτανον: 35 οικίαι.
Σγράπαις: Πάσαι αι οικίαι, (35).
Χωρίον Πύλα: 55+Ναός.
Κουκουνάρα: 40.
Γιάλοβα: 7 μεγάλαι αποθήκαι.
Άγιος Ηλίας 105 οικίαι, Σώθηκαν 4.
Καραμανώλι: 34 οικίαι.
Λέζαγα: 26.
Δήμος Πυλίων : Μόνο Παλαινερόν, Κυνηγού, Αβαρινίτσα, Κάνδα, λισκέρι=με μικρές ζημιές.
ΟΛΥΜΠΙΑ
Ανδρίτσαινα. Δ. Ανδρίτσαινα, Δ. Φιγαλία. Δ. Αλιφείρα= Μεγάλαι ζημίαι.
Δήμοι
Σκυλούντος,
Βώλακος,
Αρήνης: Ζημίαι σημαντικαί και Θύματα.
Ζαχάρω,
Ξηροχώρι.
Μπούζι,
Αγιαννάκι
Μπουρνάζι,
Μούντριζα- Γκρέκα
Κρέσταινα.
Μακρύσιο
Βρύνα
Ρίσοβον.
Αλλά....
Τα Πάθη της Παναγίας της Τεγέας είναι πολλά και ανομολόγητα. Το τι έπαθε το υλικό της σώμα, η Εκκλησία της Τεγέας, από κάποιους κρυφομασόνους του ΤΕΓΕΑΤΙΚΟΎ ΣΥΝΔΈΣΜΟΥ καθώς προσπαθούσαν μάταια να την κάνουν ιδιωτικό μαγαζί είναι θέμα μιας άλλης ανάλυσης και ανάπτυξης. Αναφέρω προληπτικά σήμερα μόνο πως η φωτογραφία της Παναγίας της Τεγέας που υπάρχει στην ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΓΕΑΣ που έγραψε με συνεργάτες του ο μασόνος, κακοήθης και ιστορικά αναξιόπιστος Πιαλίώτης Ν. Μωραϊτης, είναι πλαστή. Εξαπάτησε ο αθεόφοβος, φιλόλογος και γυμνασιάρχης, ακόμα και τον ακαδημαϊκό Α. Ορλάνδο, που την ανατυπώνει στο γνωστό έργο του που αναφέρεται στα Βυζαντινά Μνημεία της Τεγέας(ΑΡΧΕΙΟΝ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑ:ΔΟΣ, Τόμος ΙΒ, ΑΘΗΝΑ, 1973). Φυσικά και έχω σκοπό και χρέος να αποκαταστήσω την ιστορική αλήθεια για το Πανελλήνιο Προσκύνημα της Παναγίας της Τεγέας, της πολύπαθης (Μεγάλη η Χάρη Της).
Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια ανώδυνη σχετικά διόρθωση στο βιβλίο των σεισμολόγων της οικογένειας Παπαζάζων, που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα. Το πρόβλημά μου ήταν το γιατί σταμάτησε η λειτουργία της θαυμάσιας αυτής εκκλησίας για τριάντα πέντε σχεδόν χρόνια. Υπήρχε θέμα ασφάλειας: Τι ρόλο έπαιξε η σεισμικότητα αυτής της περιόδου: Παθαθέτω όμως την παρέμβαση, και συνεχίζουμε τα υπόλοιπα μια άλλη φορά. Παναγιώτης Δαλαμάγκας.
-------------------------------------------
Αθήνα, 18 Μαϊου 2003.
Βασίλη και Κατερίνα Παπαζάχου.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΗΤΗ,
Θεσσαλονίκη.
Αγαπητοί μου.
Είμαι παλιός φοιτητής του Πανεπιστημίου Θεσ/κης. Φιλόλογος ιστορικός-αρχαιολόγος αλλά, πριν από χρόνια και από άλλα ενδιαφέροντα, γνώρισα το βιβλίο σας «Σεισμοί της Ελλάδας».Το πρωτοβρήκα τυπωμένο με πολύγραφο.
Χθες, με την πρώτη κυκλοφορία του, πήρα και το νέο ομότιτλο βιβλίο σας με την καινούργια του δομή. Καλή δουλειά, άριστη οργάνωση και εμφάνιση. Συγχαρητήρια.
Θα χαρώ πολύ να μου στείλετε μια καινούργια ανατύπωση με την παρακάτω διόρθωση. Ο σεισμός του1886 συνέβη το βράδυ της 15 Αυγούστου 1886, λίγο μετά τις 11.30΄ Τη μέρα εκείνη λειτούργησε για πρώτη φορά το «Μεγάλο Πανηγύρι της Τεγέας». Υπήρξαν βλάβες στο κτίριο Εθνικής Τραπέζης Τριπόλεως, στο Δημαρχείο και σε δυο-τρία άλλα επώνυμα σπίτια.Δευτερεύουσες μπροστά στις φοβερές καταστροφές της δυτικής Πελοποννήσου
Ώστε η ταυτότητα του μεγάλου αυτού καταστροφικού σεισμού προσδιορίζεται με τα κάτωθι στοιχεία: Παρασκευή, 15 Αυγούστου 1886, ώρα 23.32΄, 37.0ο Ν, 21.4ο Ε, h=n, M=7.3, Φιλιατρά (Χ).
Το σημαντικό για την έρευνά μου ήταν η καταστροφή (κατέρρευσε) του τρούλου ενός περίφημου βυζαντινού μνημείου, της «Παναγίας της Τεγέας». Πεντάτρουλης βασιλικής του 10ου αιώνος, που είναι χτισμένη επάνω και από αρχιτεκτονικά μέλη του Θεάτρου της Αρχαίας Τεγέας, ώστε μαζί να συναποτελούν ένα μοναδικό αρχιεκτονικό σύμπλεγμα-σύνταγμα.
Οι τρούλλοι αποκαταστάθηκαν από τον Τήνιο τεχνίτη και μαρμαρογλύπτη Ι. Περράκη πανω σε σχέδια του γνωστού Ε. Τσίλλερ.
Πάντως επιβεβαιωμένα ο κεντρικός τρούλος έπεσε γύρω στα 1848. Συνέβη ισχυρός σεισμός το 1846. Οι βλάβες του 1886, συνέχεια παλαιοτέρων, δεν εντυπωσίασαν Ο Τεγεατικός χρησιμοποίησε το σεισμό του 1886 για να πετύχει χρηματοδότηση από τα χρήματα του σχετικού εράνου. Ο Μιχ. Κατσίμπαλης, μέλος της Επιτροπής και διαχειριστής των χρημάτων, ήταν και μέλος του Τεγεατικού Συνδέσμου από το Δεκέμβριο του 1886. Εξ ου και η ευνοϊκή μεταχείριση του Τ. Σ. Οι βλάβες του 1886 δεν ήταν ιδιαίτερα εμφανείς.
Σας στέλνω και ανάτυπο χάρτη καταστροφών του σεισμού της 15ης Αυγούστου 1886 από το φύλλο 244/1-9-1886 της «ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ».
Με εκτίμηση
Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας
Φυλής 161-11251-ΑΘΗΝΑ.
ΤΗΛ-ΦΑΞ:210-8618749
e-mail: dalapan@otenet.gr
ΣΕΙΣΜΟΣ, «ΑΡΚΑΔΙΑ».
Την παρελθούσαν Παρασκευήν περί την 11ην Μ. Μ. ώραν σεισμός ισχυρότατος κατετρόμαξε τους κατοίκους, διήρκεσε περί το εν τέταρτον της ώρας. Ο κλονισμός των κτιρίων και του εδάφους ήτο τοιούτος, ώστε πλείστοι των κατοίκων εξήλθον εις τας οδούς.
Επανελήφθη δε περί την πρωίαν, αλλά λίαν ασθενής. Και εν Τριπόλει μεν ελάχισται επήλθον ζημίαι, ήτοι διερράγησαν δύο μάρμαρα της εμπροσθίας θύρας του νέου δημοτικού καταστήματος και ολίγον η μεσημβρινή αυτού πλευρά. Διερράγη πολλαχού η νέα και ωραία οικία του Γ. Ιερέως Μαστοράκου, ως και η του ποτέ Γ. Λαγοπάτη, κατέπεσε δε η μία πλευρά της οικίας του ποτέ Ιω. Ζαφειροπούλου. Το δε κατάστημα της Εθνικής Τραπέζης έπαθε τοιαύτας διαρρήξεις και εν γένει βλάβας, ώστε μηχανικός εγνωμοδότησεν ότι μετά βροχήν και μόνην μεγάλην, δύναται να καταρρεύσει.
Μεγάλαι καταστροφαί εγένοντο κατά τας Μεσσηνιακάς και της Κυπαρισσίας ακτάς. Δεινότερον έπαθον η Κορώνη, η Μάραθος και τα Φιλιατρά, ένθα τα θύματα αριθμούνται άνω των 100.
(Λ΄ ΑΡΚΑΔΙΑ 29 Αυγούστου 1886 Αριθ. 953)
ΣΕΙΣΜΟΣ 15-8-1886.
Ν. ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Φ.235/23-8-1886, Σάββατον.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ.
Πρόεδρος: Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Αθηνών ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ.
Η Επιτροπή υπέρ των θυμάτων συνελθούσα και χθες εν τη οικία του Προέδρου αυτής σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Αθηνών κ. Προκοπίου εξελέξατο οριστικώς αντιπρόεδρον και ταμίαν του τον κ. Μιχ.Μελάν και Γραμματέα τον κ. Παντιάν Ράλλην.
-------- Ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Αθηνών κ. Προκόπιος δι’ εγκυκλίου του εντονοτάτης προς απάσας τας μονάς του κράτους καλεί όπως συνέλθωσι τα ηγουμενοσυμβούλια και ψηφίσωσιν ανάλογα ποσά υπέρ των αυτών θυμάτων του σεισμού.
NEA ΕΦΗΜΕΡΙΣ Αρ. Φ. 235/ 23 Αυγούστου 1886.
ΕΚΚΛΗΣΙΣ
Προς τους απανταχού φιλανθρώπους
Ο συνταράξας το έδαφος της Ελλάδος σεισμός την νύκτα της 15 λήγοντος μηνός μεγίστας επήνεγκεν καταστροφάς. Ο νομός ιδίως της Μεσσηνίας υπέστη πανολεθρίαν. Πόλεις ακμάζουσαι, κωμοπόλεις και χωρία εν ριπή οφθαλμού μετετράπησαν εις σωρόν ερειπίων, υφ’ ά ετάφησαν πλείσται ανθρώπιναι εισπράξεις και περιουσίαι δι’ ατρύτων αγώνων και μόχθων προσκτηθείσαι. Εις χιλιάδας όλας αριθμούνται αι κατακρημνησθείσαι οικίαι, εις δεκάδας δε εκατομμυρίων δραχμών υπολογίζονται αι επισυμβάσαι ζημίαι. Πλείστοι εισίν οι φονευθέντες, πλείονες οι τραυματίαι, αναρίθμητοι οι άστεγοι και οι λιμώττοντες.
Εν τη δεινή ταύτη συμφορά η Κυβέρνησις του τόπου έσπευσε να εκτελέσει το εαυτής καθήκον μέμψασα αμελητεί τα της πρώτης ανάγκης χρειώδη. Αλλ’ εις τοιούτων διαστάσεων καταστροφάς η κυβερνητική αρωγή μόνη όσον πρόθυμος και λελογισμένη και αν υποτεθεί, είναι πάντοτε ανεπαρκής. Δέον όπως η κοινωνία σύμπασα προσέλθει επίκουρος.
Οι υπογεγραμμένοι αποτελούντες την Κεντρικήν επιτροπήν προς συλλογήν εράνων υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων, αποτεινόμενοι προς την κοσμοπολίτιδα φιλανθρωπίαν επικαλούμεθα την συνδρομήν πάντων υπέρ του αγαθοεργού τούτου σκοπού. Μη δε τις αποκνήσει να προσέλθει αρωγός, υπείκων εις την σκέψιν, ότι ελάχιστα δύναται εκ του υστερήματος αυτού να προσενέγκει, διότι επίσης ευπρόσδεκτον έσται του πλουσίου το τάλαντον και του πένητος ο οβολός.
Οι έρανοι κατατίθενται εν Αθήναις μεν παρά τη Εθνική Τραπέζη απ’ αυθείας, ή διά τινος των μελών της επιτροπείας, και εν τη αλλοδαπή παρά τοις εκπροσωπούσι την Ελληνικήν Κυβέρνησιν.
Οι κατάλογοι των εράνων δημοσιευθήσονται.
Εν Αθήναις τη 22 Αυγούστου 1886.
Ο Αθηνών Προκόπιος
Η. Παπαηλιόπουλος, Γ. Βασιλείου, Α. Συγγρός,Δημ. Ορφανίδης, Περ. Σούτσος,
Αλ. Κοντόσταυλος, Μιχ. Μελάς,Μ. Κατσίμπαλης, Δ. Σ. Σούτσος, Φ. Νέγρης,
Παντιάς Ράλλης, Ν. Δεικτάκης,Τρ. Μουτσόπουλος, Α. Ομηρίδης, Θ. Ρετσίνας.
Η Επιτροπή στη συνεδρίασή της της 22-8-1886 ορίζει οριστικό Αντιπρόεδρο και Ταμία τον Μιχ. Μελά και Γραμματέα τον Παντιά Ράλλη.
Ας παρουμε ένα δείγμα των εισφορών υπέρ των εκ του σεισμου 1886 παθόντων.
Ν. ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Φ.235/23-8-1886, Σάββατον.
ΕΙΣΦΟΡΑΙ, διά τους παθόντας εκ του σεισμού.
. Ο εν Τριπόλει τηλεγραφητής κ. Ηλίας Ι. Λαμπρόπουλος, διά συγκινητικής επιστολής του απέστειλεν ημίν δρ. 14 ως έρανον αυτού και των συναδέλφων του υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων. Εύγε!
Καραβίδας, επαίτης, ως πρώτη αυτού εισφορά δραχμήν μίαν....1.
Δροσίνης: 25, Π. Μανέτας, Υπουργός Παιδείας, 150,......
Ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Αθηνών κ. Προκόπιος δι’ εγκυκλίου του εντονοτάτης προς απάσας τας μονάς του κράτους καλεί όπως συνέλθωσι τα ηγουμενοσυμβούλια και ψηφίσωσιν ανάλογα ποσά υπέρ των αυτών θυμάτων του σεισμού.
ΣΕΙΣΜΟΣ 1886
ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ Φ.236, 23-8-1886
ΕΙΣ ΤΟ ΦΑΛΗΡΟΝ
Σήμερον παρά ην ιεράν εκείνην ακτήν, εφ’ ής λάμπει του Καραϊσκου το ανέσπερον βλέμμα, καλούνται οι συμπολίται ημών ίνα προσφέρωσιν από κοινού τον οβολόν των υέρ των αδελφών των συντριβέντων υπό την ιδίαν αυτών στλεγην, υπέρ των αδελφών των οποίων την φωλεάν κατέρριψε δεινόν υποχθόνιον κύμα και ών έθαψε τους νεοσσούς παρά την εστίαν ήτις προ μικρού έθαλπε και εφώτιζε.
Παρά την ιεράν του Φαλήρου ακτήν αναμένουσιν υμάς, συμπολίται τα ορφανά των δύο πόλεων, τα ορφανά του Χατζη-Κώστα και Ζάνη, τα οποία ευρόντα αυτά γλυκείαν φωλεάν θα νύξωσιν διά των αυλών των την καρδίαν σας αιτούμενα το έλεος υμών υπέρ ετέρων ορφανών, υπέρ ετέρων ατυχών πλασμάτων.
Θέαμα ουράνιον! Εάν το ύψος του θεάματος δυνηθώμεν να εννοήσωμεν και αι παρά τα ερείπιά των κατακείνενοι και οι βοηθούντες αυτούς, θέλομεν εύρει ευτυχίαν αληθή εν αυτή τη δεινή συμφορά υφ’ ής επλήγημεν, θέλομεν ζητήσει υπό τα περί ημάς ερείπια τα προ χρόνου μακρού ταφέντα και κατακοπέντα νήματα του συντρτριμμένου εθνικού ημών βίου, θέλομεν συγκλώσει αυτά και εξυφάνει τον ιερόν της αρετής και δικαιοσύνης πέπλον, ακολουθούντες τα απολεσθέντα ίχνη πατέρων χριστιανών και μη καταφρονούντες τα πάτρια υπό τα οποία η δούλη Ελλάς έχη ελευθέρα και ανίστατο δεδοξασμένη.
Φ.Παρασκευαϊδης.
-----------------------
ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΑΘΟΝΤΩΝ: Εν Φαλήρω σήμερον γενήσεται η υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων ευεργετική εορτή του σιδηροδρόμου Αθηνών Πειραιώς, ού άπασαι αι εισπράξεις θέλουσι διατεθεί υπέρ των ατυχών θυμάτων. Κατεβλήθη πάσα προσπάθεια όπως η εορτή γένηται ανταξία του φιλανθρωπικού σκοπού της, πεποίθαμεν δε ότι ουδείς θα μείνει, όστις δεν θα επωφεληθεί της περιστάσεως να συνδράμει τους παθόντας εκ της δεινής καταστροφής αδελφούς, συνδυάζων την φιλανθρωπίαν μετά της τέρψεως διά της κα;θόδου σήμερον εις Φάληρον όπου οι μεν μουσικοί θίασοι των ορφανών Χατζή Κώστα και Πειραιώς πλην της στρατιωτικής μουσικής θα ανακρούωσιν εκλεκτάμέλη, την εσπέραν δε θα καώσι πυροτεχνήματα και ηλεκτρικόν φως θα καταυγάσει την φαληρικήν ακτήν.Επι πλέον το υποβρύχιον του κ. Γρυπάρη, μετά την επιτυχίαν, ήτις έστεψε τα γενόμενα δις ήδη πειράματά του, θα τελέσει και σήμερον άλλας δοκιμάς και θα πλεύσει υποβρυχίως εις απόστασιν, εγκεκλεισμένος εις το σκαφίδιόν του μετά των δύο υιών του. Τοιουτοτρόπως ό,τι έχει και αυτός προσφέρει υπέρ της εορτής, το θέαμα της κατάδυσής του.
-----------Μεταξύ άλλων η του Ορφανοτροφείου Χατζή Κώστα μουσική θα παιανίσει εκεί και το ωραίον εμβατήριον του κ. Λαμπίρη «Στα σύνορα», όπερ έγραψε διά στρατιωτικήν μουσικήν ο κ. Γ. Γάιδεμ βέργερ.
ΣΕΙΣΜΟΣ 15-8-1886.
Ν. ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Φ.235/23-8-1886, Σάββατον.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ.
Πρόεδρος: Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Αθηνών ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ.
Η Επιτροπή υπέρ των θυμάτων συνελθούσα και χθες εν τη οικία του Προέδρου αυτής σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Αθηνών κ. Προκοπίου εξελέξατο οριστικώς αντιπρόεδρον και ταμίαν του τον κ. Μιχ.Μελάν και Γραμματέα τον κ. Παντιάν Ράλλην.
-------- Ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Αθηνών κ. Προκόπιος δι’ εγκυκλίου του εντονοτάτης προς απάσας τας μονάς του κράτους καλεί όπως συνέλθωσι τα ηγουμενοσυμβούλια και ψηφίσωσιν ανάλογα ποσά υπέρ των αυτών θυμάτων του σεισμού.
NEA ΕΦΗΜΕΡΙΣ Αρ. Φ. 235/ 23 Αυγούστου 1886.
18-8- 1886 NEA EΦHMEΡIΔA Φ. 230
Ο της Παρασκευής και ενταύθα επαισθητός γενόμενος σεισμός ήτον ο διαρκέστερος εξ όσων συνέβησαν από πλειόνων ετών, διαρκέσας 12 δευτερόλεπτα, κυρίως συγκείμενος εκ τριών αλληλοδιαδόχων δονήσεων εκ των ΝΔ προς ΒΔ. Αι δονήσεις αυτού ήσαν διά τας Αθήνας όλως κανονικαί κατά την αυτήν παντοτε διέυθυνσιν και δεν είχον ουδένα περιστροφικόν χαρακτήρα. Αξιοσημείωτον είναι ότι την ημέραν εκείνην εν Ελλάδι ήτο η ελαχίστη βαρομετρική θλίψις παρά πάσαν την Ευρώπην, εξ ού πιστούται και εν τη περιστάσει ταύτη το φαινόμενον ότι συνηθέστερον οι σεισμοί συμβαίνουσι με μικράν θλίψιν της ατμοσφαίρας.
Λ΄ ΑΡΚΑΔΙΑ 19 Αυγούστου 1886 Αριθ. 953.
ΣΕΙΣΜΟΣ
Την παρελθούσαν Πρασκευήν περί την 11ην Μ.Μ. ώραν σεισμός ισχυρότατος κατετρόμαξε τους κατοίκους, δίήρκεσε περί το έν λεπτόν της ώρας. Ο κλωνισμός των κτιρίων και του εδάφους ήτο τοιούτος, ώστε πλείστοι των κατοίκων εξήλθον εις τας οδούς.
Επανελήφθη δε περί την πωϊαν, αλλά λίαν ασθενής.
Και εν Τριπόλει μεν ελάχισται επήλθον ζημίαι, ήτοι διαρράγησαν δύο μάρμαρα της εμπροσθίας θύρας του νέου δημοτικού καταστήματος και ολίγον η μεσημβρινή αυτού πλευρά. Διερράγη πολλαχού η νέα και ωραία οικία του Γ. Ιερέως Μαστοράκου, ως και η του ποτέ Ιω. Ζαφειροπούλου. Το δε κατάστημα της Εθνικής Τραπέζης έπαθε τοιαύτας διαρρήξεις και εν γένει βλάβας, ώστε μηχανικός εγνωμοδότησεν ότι μετά βροχήν και μόνην μεγάλην, δύναται να καταρρεύσει.
Μεγάλαι καταστροφαί εγένοντο κατά τας Μεσσηνιακάς και της Κυπαρισσίας ακτάς. Δεινότερον έπαθον η Κορώνη, η Μάραθος και τα Φιλιατρά, ένθα τα θύματα αριθμούνται άνω των 100.
Σεισμός¨24 νεκροί, 179 τραυματίαι.
ΔΗΜΟΣ Ανδριτσαίνης : Τρούλος Ναού και οικία.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ: Ζημίαι δυσεπανόρθωτοι πολλαί. Σπεύσατε. Έχομε χρείαν των πάντων.
ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Νεκροί =300, Τραυματίαι=600
Νύκτα Παρασκευής συμφορά.
NEA ΕΦΗΜΕΡΙΣ Αρ. Φ. 235/ 23 Αυγούστου 1886.
ΕΚΚΛΗΣΙΣ
Προς τους απανταχού φιλανθρώπους
Ο συνταράξας το έδαφος της Ελλάδος σεισμός την νύκτα της 15 λήγοντος μηνός μεγίστας επήνεγκεν καταστροφάς. Ο νομός ιδίως της Μεσσηνίας υπέστη πανολεθρίαν. Πόλεις ακμάζουσαι, κωμοπόλεις και χωρία εν ριπή οφθαλμού μετετράπησαν εις σωρόν ερειπίων, υφ’ ά ετάφησαν πλείσται ανθρώπιναι εισπράξεις και περιουσίαι δι’ ατρύτων αγώνων και μόχθων προσκτηθείσαι. Εις χιλιάδας όλας αριθμούνται αι κατακρημνησθείσαι οικίαι, εις δεκάδας δε εκατομμυρίων δραχμών υπολογίζονται αι επισυμβάσαι ζημίαι. Πλείστοι εισίν οι φονευθέντες, πλείονες οι τραυματίαι, αναρίθμητοι οι άστεγοι και οι λιμώττοντες.
Εν τη δεινή ταύτη συμφορά η Κυβέρνησις του τόπου έσπευσε να εκτελέσει το εαυτής καθήκον μέμψασα αμελητεί τα της πρώτης ανάγκης χρειώδη. Αλλ’ εις τοιούτων διαστάσεων καταστροφάς η κυβερνητική αρωγή μόνη όσον πρόθυμος και λελογισμένη και αν υποτεθεί, είναι πάντοτε ανεπαρκής. Δέον όπως η κοινωνία σύμπασα προσέλθει επίκουρος.
Οι υπογεγραμμένοι αποτελούντες την Κεντρικήν επιτροπήν προς συλλογήν εράνων υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων, αποτεινόμενοι προς την κοσμοπολίτιδα φιλανθρωπίαν επικαλούμεθα την συνδρομήν πάντων υπέρ του αγαθοεργού τούτου σκοπού. Μη δε τις αποκνήσει να προσέλθει αρωγός, υπείκων εις την σκέψιν, ότι ελάχιστα δύναται εκ του υστερήματος αυτού να προσενέγκει, διότι επίσης ευπρόσδεκτον έσται του πλουσίου το τάλαντον και του πένητος ο οβολός.
Οι έρανοι κατατίθενται εν Αθήναις μεν παρά τη Εθνική Τραπέζη απ’ αυθείας, ή διά τινος των μελών της επιτροπείας, και εν τη αλλοδαπή παρά τοις εκπροσωπούσι την Ελληνικήν Κυβέρνησιν.
Οι κατάλογοι των εράνων δημοσιευθήσονται.
Εν Αθήναις τη 22 Αυγούστου 1886.
Ο Αθηνών Προκόπιος
Η. Παπαηλιόπουλος, Γ. Βασιλείου, Α. Συγγρός,
Δημ. Ορφανίδης, Περ. Σούτσος,
Αλ. Κοντόσταυλος, Μιχ. Μελάς,
Μ. Κατσίμπαλης, Δ. Σ. Σούτσος, Φ. Νέγρης,
Παντιάς Ράλλης, Ν. Δεικτάκης,
Τρ. Μουτσόπουλος, Α. Ομηρίδης, Θ. Ρετσίνας.
Προσωρινός Αντιπρόεδρος ορίζεται ο Μιχ. Μελάς.
Η Επιτροπή στη συνεδρίασή της της 22-8-1886 ορίζει οριστικό Αντιπρόεδρο και Ταμία τον Μιχ. Μελά και Γραμματέα τον Παντιά Ράλλη.
Ο Φ. Νέγρης είναι Διευθυντής των μεταλλουργείων Λαυρείου ( όπου πρωτοστατεί σε εράνους).
ΣΕΙΣΜΟΣ:
241 Ν.ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Ν. Καρζής: 5 δρχ., Δ. Βασιλόπουλος:200,
245, ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ. 2 Σεπτ. 1886,Τρίτη.
Κύριε συντάκτα της Νέας Εφημερίδος.
ΕΙΣΦΟΡΑΙ, διά τους παθόντας εκ του σεισμού.
Καραβίδας, επαίτης, ως πρώτη αυτού εισφορά δραχμήν μίαν....1.
Δροσίνης 25, Π. Μανέτας, Υπουργός Παιδείας, 150,
Α.Φ.248,ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ. 5 Σεπτ.1886,Παρασκευή.
Η Κεντρική Επιτροπή ονόμασε συμπολίτας μέλη αυτής, ..και ως μέλη Τμηματικών Επιτροπών θα περιέλθωσι..δι’ εράνους.
Γ΄ τμήματος υπό των κ.κ. Μ. Οριγώνη, Μ. Κατσίμπαλη, και Στ. Μούση.
Ε΄Τμήματος υπό των κ.κ. Ν. Δεικτάκη, Ηρ. Γέροντα, Ζήνωνος Χ. Λουκά, Γ. Ξύδη και Τιμ. Αδαμοπούλου.
Τα χρήματα συμποσούνται εις 361.214.
ΕΦΗΜΕΡΙΣ: 189/ 4-7-1883: Εν μανσούρα εκτός των θνησκόντων εκ της χολέρας, πολλοί θνήσκουσι και εκ της πείνης..
Εκ Σπάρτης 25 Αυγούστου. «Σύνταξιν Νέας Εφημερίδος»
Τρίτην πρωϊας σεισμός ισχυρός συνεκλόνισε την πόλιν και τα περίχωρα. Βλάβαι μέτριαι. Επανελήφθη δε ασθενέστερος περί την ενδεκάτην.
Φόβω επαναλήψεως κατεσκηνώσαμεν εν υπαίθρω.
Κυπαρισσία. ( ισχυρός σεισμός ). Σεισμός και μετασεισμοί: επενεγκόντες νέας μεγάλας ζημίας.
239/ 2 ;-8-86 (3) Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΝ ΚΑΛΑΜΑΙΣ (Εκ Καλαμών, 22 Αυγούστου).
Τους μετά φόβου υποκλέπτοντας τον ύπνον καλαμίους.
... προς καταστροφήν της βασιλίσσης των νομών του Κράτους, της περικαλλούς Μεσσηνίας.
241/25-8-86/ Παρασκευή. Επίσης χθες την 11.55΄ μ.μ. εγένετο σεισμός εν Πάτραις, Τριπόλει, και αλλαχού της Πελοποννήσου ( χθες: Πέμπτη, 24-8-86).
«Αρκαδία» Εφημερίς 1886.
Επί πολλάς ημέρας, μετά την αποφράδα 15 Αυγούστου, και εν Τριπόλει ησθάνθημεν δονήσεις ελαφράς, ικανάς όμως, λέγει έκτακτον παράρτημα της Αρκαδίας, ώστε πλείστοι των συμπολιτών μας, και ιδία το γυναικείον φύλον, να περιφέρονται δι’ όλης σχεδόν της νυκτός ανά τας οδούς και τους περιπάτους.
Εν Τριπόλει εισεπράχθησαν άχρι τούδε υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων δρ. 3.086 και 55/οο κατατεθείσαι εν τω αυτόθι υποκαταστήματι της Εθνικής Τραπέζης.
Αριθμόν αντάμιδων (ατζαμίδες).
Ναύπλιο, 17 Σεπτεμβρίου 1886.
Εκ των προσβληθέντων υπό της επιδημίας είς έτι αναπνέει, των λοιπών αποδημησάντων κατά την παρελθούσαν εβδομάδα.
«ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ».ΤΡΙΠΟΛΙΣ, 23 Αυγούστου 1886. Σάββατον.
Αι εκ του σεισμού καταστροφαί.
Και εν Τριπόλει ο σεισμός του μεσονυκτίου της Παρασκευής ήν ισχυρότατος, επαναληφθείς και την πρωίαν του Σαββάτου, αλλά λίαν ασθενής.
Αι υπ’ αυτού προκληθείσαι ζημίαι είναι ελάχιστοι, διότι διερράγη μόνον μία οικία, κατέπεσε μία πλευρά ετέρας και κατέστη ετοιμόρροπον το κατάστημα της Εθνικής Τραπέζης.
Ο εν Τριπόλει τηλεγραφητής κ. Ηλίας Ι. Λαμπρόπουλος, διά συγκινητικής επιστολής του απέστειλεν ημίν δρ. 14 ως έρανον αυτού και των συναδέλφων του υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων. Εύγε!
Β μετασεισμός εν Σπάρτη, Πύλω,…..
ΚΕΡΚΥΡΑ. Φοβερός σεισμός κατετρόμαξε. Θόρυβος 35΄΄
Από πολλών δεκαετηρίδων εν Κερκύρα δεν ενθυμούνται τοιούτον φοβερόν σεισμόν.
Δύο διερράγησαν , κατέπεσαν.
Τριφυλία:Πανωλεθρία.
Φιλιατρά: Άπασαι αι οικίαι της πόλεως και αι εξοχικαί κατεστράφησαν εκ του σεισμού.
Μαραθούπολις: Είναι πλήρης ερειπίων.
Γαργαλιάνοι: Ο πλοίαρχος εύρε την πόλιν κατεστραμένην.
Λιγουδίτσα: Καταστροφή μεγάλη, Πρωτεύουσα Δήμου Φλεσιάδος.
Πύλος: Ζημίαι μικραί.
Μεθώνη-Κορώνη: Κατέπεσαν πολλαί οικίαι.
Καλάμαι: Χωρίς ζημιές.
Νησίον: Μεγάλαι ζημίαι.
Αρεόπολις: 7 παλαιαί οικίαι κατέρρευσαν
Μελιγαλάς; Καταστροφαί μεγάλαι.
Μεγαλόπολις:
Χωρέμι: Μεγάλη καταστροφή.
Πύργος: Κατέπεσε μητροπολιτικός ναός .οικίαι τινές διερράγησαν.
Καρύταινα: Σχεδόν ολική καταστροφή.
Κυπαρίσσιον: Κατστροφή κατά το πλείστον.
Ύδρα: Κατέρρευσε η Ανατ. Πλευρά του Ξενοδοχείου Καλαματάκι.
Κόρινθος: Η οικία του Ιω. Αλμπάνη.
Βέλλον: Ιερός Ναός.
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Εκ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, 16 Αυγούστου.
Ενταύθα ώρα 11.20΄ σεισμός σφοδρότατος πλέον ή επί λεπτόν διαρκέσας. Τοίχοι ερράγησαν και στέγη στρατιωτικού νοσοκομείου κετέπεσε, διάφορα κατέπεσαν, γυναίκες εξεφώνησαν, κόσμος ανεταράχθη, κώδωνες εσήμαναν και ζημίαι ολίγαι.
Δόξα θεώ εσταμάτησε κακόν και βαθμηδόν επανήλθεν ευθυμία λαού καταπτοηθέντος,
Προ 46 ετών όμοιον κλύδωνα σεισμού δεν ενθυμούνται Ζακυνθινοί σπουργίται.
Ζάκυνθος, 16 Αυγούστου.
Κέρκυρα, Ισχυρός σεισμός άνευ ζημιών.
Άμφισσα.
Υπάτη.
Λάρισσα.
Μελίτη
Κρήτη.
Χαροκοπιό ερημώθησαν
Λογνά,
Βαυαροκάστελλα.
Ανδρίτσαινα-Γορτυνία= ελάχισται ζημίαι.
ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Πόλεις ανθούσαι εκεί μετεβλήθησαν εις ερείπια και χιλιάδες δυστυχώς διατελούσι άστεγοι και εστερημενοι των πάντων.
Διακοπή τηλεγραφικής επικοινωνίας με Τρίπολιν.
ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 16 Αυγούστου 1886. Σάββατον.
Σεισμόν μάλλον διαρκή και ισχυρόν ησθάνθημεν χθές την νύκτα περί ώραν 11.35΄΄
Γύθειον. Κατέπεσε οικία.
Πάτρα, 40΄΄ . Διερράγησαν οικίαι πάμπολλαι.
Ρωμανόν: 35 οικίαι.
Όσμαγα: 90 οικίαι
Ίκληνα: 45 οικίαι.
Πλαπούλια-Πλάτανον: 35 οικίαι.
Σγράπαις: Πάσαι αι οικίαι, (35).
Χωρίον Πύλα: 55+Ναός.
Κουκουνάρα: 40.
Γιάλοβα: 7 μεγάλαι αποθήκαι.
Άγιος Ηλίας 105 οικίαι, Σώθηκαν 4.
Καραμανώλι: 34 οικίαι.
Λέζαγα: 26.
Δήμος Πυλίων : Μόνο Παλαινερόν, Κυνηγού, Αβαρινίτσα, Κάνδα, λισκέρι=με μικρές ζημιές.
ΟΛΥΜΠΙΑ
Ανδρίτσαινα. Δ. Ανδρίτσαινα, Δ. Φιγαλία. Δ. Αλιφείρα= Μεγάλαι ζημίαι.
Δήμοι
Σκυλούντος,
Βώλακος,
Αρήνης: Ζημίαι σημαντικαί και Θύματα.
Ζαχάρω,
Ξηροχώρι.
Μπούζι,
Αγιαννάκι
Μπουρνάζι,
Μούντριζα- Γκρέκα
Κρέσταινα.
Μακρύσιο
Βρύνα
Ρίσοβον.
Προσκυνούμεν Σου τα Πάθη Χριστέ.
Αλλά....
Τα Πάθη της Παναγίας της Τεγέας είναι πολλά και ανομολόγητα. Το τι έπαθε το υλικό της σώμα, η Εκκλησία της Τεγέας, από κάποιους κρυφομασόνους του ΤΕΓΕΑΤΙΚΟΎ ΣΥΝΔΈΣΜΟΥ καθώς προσπαθούσαν μάταια να την κάνουν ιδιωτικό μαγαζί είναι θέμα μιας άλλης ανάλυσης και ανάπτυξης. Αναφέρω προληπτικά σήμερα μόνο πως η φωτογραφία της Παναγίας της Τεγέας που υπάρχει στην ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΓΕΑΣ που έγραψε με συνεργάτες του ο μασόνος, κακοήθης και ιστορικά αναξιόπιστος Πιαλίώτης Ν. Μωραϊτης, είναι πλαστή. Εξαπάτησε ο αθεόφοβος, φιλόλογος και γυμνασιάρχης, ακόμα και τον ακαδημαϊκό Α. Ορλάνδο, που την ανατυπώνει στο γνωστό έργο του που αναφέρεται στα Βυζαντινά Μνημεία της Τεγέας(ΑΡΧΕΙΟΝ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑ:ΔΟΣ, Τόμος ΙΒ, ΑΘΗΝΑ, 1973). Φυσικά και έχω σκοπό και χρέος να αποκαταστήσω την ιστορική αλήθεια για το Πανελλήνιο Προσκύνημα της Παναγίας της Τεγέας, της πολύπαθης (Μεγάλη η Χάρη Της).
Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια ανώδυνη σχετικά διόρθωση στο βιβλίο των σεισμολόγων της οικογένειας Παπαζάζων, που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα. Το πρόβλημά μου ήταν το γιατί σταμάτησε η λειτουργία της θαυμάσιας αυτής εκκλησίας για τριάντα πέντε σχεδόν χρόνια. Υπήρχε θέμα ασφάλειας: Τι ρόλο έπαιξε η σεισμικότητα αυτής της περιόδου: Παθαθέτω όμως την παρέμβαση, και συνεχίζουμε τα υπόλοιπα μια άλλη φορά. Παναγιώτης Δαλαμάγκας.
-------------------------------------------
Αθήνα, 18 Μαϊου 2003.
Βασίλη και Κατερίνα Παπαζάχου.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΗΤΗ,
Θεσσαλονίκη.
Αγαπητοί μου.
Είμαι παλιός φοιτητής του Πανεπιστημίου Θεσ/κης. Φιλόλογος ιστορικός-αρχαιολόγος αλλά, πριν από χρόνια και από άλλα ενδιαφέροντα, γνώρισα το βιβλίο σας «Σεισμοί της Ελλάδας».Το πρωτοβρήκα τυπωμένο με πολύγραφο.
Χθες, με την πρώτη κυκλοφορία του, πήρα και το νέο ομότιτλο βιβλίο σας με την καινούργια του δομή. Καλή δουλειά, άριστη οργάνωση και εμφάνιση. Συγχαρητήρια.
Θα χαρώ πολύ να μου στείλετε μια καινούργια ανατύπωση με την παρακάτω διόρθωση. Ο σεισμός του1886 συνέβη το βράδυ της 15 Αυγούστου 1886, λίγο μετά τις 11.30΄ Τη μέρα εκείνη λειτούργησε για πρώτη φορά το «Μεγάλο Πανηγύρι της Τεγέας». Υπήρξαν βλάβες στο κτίριο Εθνικής Τραπέζης Τριπόλεως, στο Δημαρχείο και σε δυο-τρία άλλα επώνυμα σπίτια.Δευτερεύουσες μπροστά στις φοβερές καταστροφές της δυτικής Πελοποννήσου
Ώστε η ταυτότητα του μεγάλου αυτού καταστροφικού σεισμού προσδιορίζεται με τα κάτωθι στοιχεία: Παρασκευή, 15 Αυγούστου 1886, ώρα 23.32΄, 37.0ο Ν, 21.4ο Ε, h=n, M=7.3, Φιλιατρά (Χ).
Το σημαντικό για την έρευνά μου ήταν η καταστροφή (κατέρρευσε) του τρούλου ενός περίφημου βυζαντινού μνημείου, της «Παναγίας της Τεγέας». Πεντάτρουλης βασιλικής του 10ου αιώνος, που είναι χτισμένη επάνω και από αρχιτεκτονικά μέλη του Θεάτρου της Αρχαίας Τεγέας, ώστε μαζί να συναποτελούν ένα μοναδικό αρχιεκτονικό σύμπλεγμα-σύνταγμα.
Οι τρούλλοι αποκαταστάθηκαν από τον Τήνιο τεχνίτη και μαρμαρογλύπτη Ι. Περράκη πανω σε σχέδια του γνωστού Ε. Τσίλλερ.
Πάντως επιβεβαιωμένα ο κεντρικός τρούλος έπεσε γύρω στα 1848. Συνέβη ισχυρός σεισμός το 1846. Οι βλάβες του 1886, συνέχεια παλαιοτέρων, δεν εντυπωσίασαν Ο Τεγεατικός χρησιμοποίησε το σεισμό του 1886 για να πετύχει χρηματοδότηση από τα χρήματα του σχετικού εράνου. Ο Μιχ. Κατσίμπαλης, μέλος της Επιτροπής και διαχειριστής των χρημάτων, ήταν και μέλος του Τεγεατικού Συνδέσμου από το Δεκέμβριο του 1886. Εξ ου και η ευνοϊκή μεταχείριση του Τ. Σ. Οι βλάβες του 1886 δεν ήταν ιδιαίτερα εμφανείς.
Σας στέλνω και ανάτυπο χάρτη καταστροφών του σεισμού της 15ης Αυγούστου 1886 από το φύλλο 244/1-9-1886 της «ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ».
Με εκτίμηση
Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας
Φυλής 161-11251-ΑΘΗΝΑ.
ΤΗΛ-ΦΑΞ:210-8618749
e-mail: dalapan@otenet.gr
ΣΕΙΣΜΟΣ, «ΑΡΚΑΔΙΑ».
Την παρελθούσαν Παρασκευήν περί την 11ην Μ. Μ. ώραν σεισμός ισχυρότατος κατετρόμαξε τους κατοίκους, διήρκεσε περί το εν τέταρτον της ώρας. Ο κλονισμός των κτιρίων και του εδάφους ήτο τοιούτος, ώστε πλείστοι των κατοίκων εξήλθον εις τας οδούς.
Επανελήφθη δε περί την πρωίαν, αλλά λίαν ασθενής. Και εν Τριπόλει μεν ελάχισται επήλθον ζημίαι, ήτοι διερράγησαν δύο μάρμαρα της εμπροσθίας θύρας του νέου δημοτικού καταστήματος και ολίγον η μεσημβρινή αυτού πλευρά. Διερράγη πολλαχού η νέα και ωραία οικία του Γ. Ιερέως Μαστοράκου, ως και η του ποτέ Γ. Λαγοπάτη, κατέπεσε δε η μία πλευρά της οικίας του ποτέ Ιω. Ζαφειροπούλου. Το δε κατάστημα της Εθνικής Τραπέζης έπαθε τοιαύτας διαρρήξεις και εν γένει βλάβας, ώστε μηχανικός εγνωμοδότησεν ότι μετά βροχήν και μόνην μεγάλην, δύναται να καταρρεύσει.
Μεγάλαι καταστροφαί εγένοντο κατά τας Μεσσηνιακάς και της Κυπαρισσίας ακτάς. Δεινότερον έπαθον η Κορώνη, η Μάραθος και τα Φιλιατρά, ένθα τα θύματα αριθμούνται άνω των 100.
(Λ΄ ΑΡΚΑΔΙΑ 29 Αυγούστου 1886 Αριθ. 953)
ΣΕΙΣΜΟΣ 15-8-1886.
Ν. ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Φ.235/23-8-1886, Σάββατον.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ.
Πρόεδρος: Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Αθηνών ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ.
Η Επιτροπή υπέρ των θυμάτων συνελθούσα και χθες εν τη οικία του Προέδρου αυτής σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Αθηνών κ. Προκοπίου εξελέξατο οριστικώς αντιπρόεδρον και ταμίαν του τον κ. Μιχ.Μελάν και Γραμματέα τον κ. Παντιάν Ράλλην.
-------- Ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Αθηνών κ. Προκόπιος δι’ εγκυκλίου του εντονοτάτης προς απάσας τας μονάς του κράτους καλεί όπως συνέλθωσι τα ηγουμενοσυμβούλια και ψηφίσωσιν ανάλογα ποσά υπέρ των αυτών θυμάτων του σεισμού.
NEA ΕΦΗΜΕΡΙΣ Αρ. Φ. 235/ 23 Αυγούστου 1886.
ΕΚΚΛΗΣΙΣ
Προς τους απανταχού φιλανθρώπους
Ο συνταράξας το έδαφος της Ελλάδος σεισμός την νύκτα της 15 λήγοντος μηνός μεγίστας επήνεγκεν καταστροφάς. Ο νομός ιδίως της Μεσσηνίας υπέστη πανολεθρίαν. Πόλεις ακμάζουσαι, κωμοπόλεις και χωρία εν ριπή οφθαλμού μετετράπησαν εις σωρόν ερειπίων, υφ’ ά ετάφησαν πλείσται ανθρώπιναι εισπράξεις και περιουσίαι δι’ ατρύτων αγώνων και μόχθων προσκτηθείσαι. Εις χιλιάδας όλας αριθμούνται αι κατακρημνησθείσαι οικίαι, εις δεκάδας δε εκατομμυρίων δραχμών υπολογίζονται αι επισυμβάσαι ζημίαι. Πλείστοι εισίν οι φονευθέντες, πλείονες οι τραυματίαι, αναρίθμητοι οι άστεγοι και οι λιμώττοντες.
Εν τη δεινή ταύτη συμφορά η Κυβέρνησις του τόπου έσπευσε να εκτελέσει το εαυτής καθήκον μέμψασα αμελητεί τα της πρώτης ανάγκης χρειώδη. Αλλ’ εις τοιούτων διαστάσεων καταστροφάς η κυβερνητική αρωγή μόνη όσον πρόθυμος και λελογισμένη και αν υποτεθεί, είναι πάντοτε ανεπαρκής. Δέον όπως η κοινωνία σύμπασα προσέλθει επίκουρος.
Οι υπογεγραμμένοι αποτελούντες την Κεντρικήν επιτροπήν προς συλλογήν εράνων υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων, αποτεινόμενοι προς την κοσμοπολίτιδα φιλανθρωπίαν επικαλούμεθα την συνδρομήν πάντων υπέρ του αγαθοεργού τούτου σκοπού. Μη δε τις αποκνήσει να προσέλθει αρωγός, υπείκων εις την σκέψιν, ότι ελάχιστα δύναται εκ του υστερήματος αυτού να προσενέγκει, διότι επίσης ευπρόσδεκτον έσται του πλουσίου το τάλαντον και του πένητος ο οβολός.
Οι έρανοι κατατίθενται εν Αθήναις μεν παρά τη Εθνική Τραπέζη απ’ αυθείας, ή διά τινος των μελών της επιτροπείας, και εν τη αλλοδαπή παρά τοις εκπροσωπούσι την Ελληνικήν Κυβέρνησιν.
Οι κατάλογοι των εράνων δημοσιευθήσονται.
Εν Αθήναις τη 22 Αυγούστου 1886.
Ο Αθηνών Προκόπιος
Η. Παπαηλιόπουλος, Γ. Βασιλείου, Α. Συγγρός,Δημ. Ορφανίδης, Περ. Σούτσος,
Αλ. Κοντόσταυλος, Μιχ. Μελάς,Μ. Κατσίμπαλης, Δ. Σ. Σούτσος, Φ. Νέγρης,
Παντιάς Ράλλης, Ν. Δεικτάκης,Τρ. Μουτσόπουλος, Α. Ομηρίδης, Θ. Ρετσίνας.
Η Επιτροπή στη συνεδρίασή της της 22-8-1886 ορίζει οριστικό Αντιπρόεδρο και Ταμία τον Μιχ. Μελά και Γραμματέα τον Παντιά Ράλλη.
Ας παρουμε ένα δείγμα των εισφορών υπέρ των εκ του σεισμου 1886 παθόντων.
Ν. ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Φ.235/23-8-1886, Σάββατον.
ΕΙΣΦΟΡΑΙ, διά τους παθόντας εκ του σεισμού.
. Ο εν Τριπόλει τηλεγραφητής κ. Ηλίας Ι. Λαμπρόπουλος, διά συγκινητικής επιστολής του απέστειλεν ημίν δρ. 14 ως έρανον αυτού και των συναδέλφων του υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων. Εύγε!
Καραβίδας, επαίτης, ως πρώτη αυτού εισφορά δραχμήν μίαν....1.
Δροσίνης: 25, Π. Μανέτας, Υπουργός Παιδείας, 150,......
Ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Αθηνών κ. Προκόπιος δι’ εγκυκλίου του εντονοτάτης προς απάσας τας μονάς του κράτους καλεί όπως συνέλθωσι τα ηγουμενοσυμβούλια και ψηφίσωσιν ανάλογα ποσά υπέρ των αυτών θυμάτων του σεισμού.
ΣΕΙΣΜΟΣ 1886
ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ Φ.236, 23-8-1886
ΕΙΣ ΤΟ ΦΑΛΗΡΟΝ
Σήμερον παρά ην ιεράν εκείνην ακτήν, εφ’ ής λάμπει του Καραϊσκου το ανέσπερον βλέμμα, καλούνται οι συμπολίται ημών ίνα προσφέρωσιν από κοινού τον οβολόν των υέρ των αδελφών των συντριβέντων υπό την ιδίαν αυτών στλεγην, υπέρ των αδελφών των οποίων την φωλεάν κατέρριψε δεινόν υποχθόνιον κύμα και ών έθαψε τους νεοσσούς παρά την εστίαν ήτις προ μικρού έθαλπε και εφώτιζε.
Παρά την ιεράν του Φαλήρου ακτήν αναμένουσιν υμάς, συμπολίται τα ορφανά των δύο πόλεων, τα ορφανά του Χατζη-Κώστα και Ζάνη, τα οποία ευρόντα αυτά γλυκείαν φωλεάν θα νύξωσιν διά των αυλών των την καρδίαν σας αιτούμενα το έλεος υμών υπέρ ετέρων ορφανών, υπέρ ετέρων ατυχών πλασμάτων.
Θέαμα ουράνιον! Εάν το ύψος του θεάματος δυνηθώμεν να εννοήσωμεν και αι παρά τα ερείπιά των κατακείνενοι και οι βοηθούντες αυτούς, θέλομεν εύρει ευτυχίαν αληθή εν αυτή τη δεινή συμφορά υφ’ ής επλήγημεν, θέλομεν ζητήσει υπό τα περί ημάς ερείπια τα προ χρόνου μακρού ταφέντα και κατακοπέντα νήματα του συντρτριμμένου εθνικού ημών βίου, θέλομεν συγκλώσει αυτά και εξυφάνει τον ιερόν της αρετής και δικαιοσύνης πέπλον, ακολουθούντες τα απολεσθέντα ίχνη πατέρων χριστιανών και μη καταφρονούντες τα πάτρια υπό τα οποία η δούλη Ελλάς έχη ελευθέρα και ανίστατο δεδοξασμένη.
Φ.Παρασκευαϊδης.
-----------------------
ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΑΘΟΝΤΩΝ: Εν Φαλήρω σήμερον γενήσεται η υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων ευεργετική εορτή του σιδηροδρόμου Αθηνών Πειραιώς, ού άπασαι αι εισπράξεις θέλουσι διατεθεί υπέρ των ατυχών θυμάτων. Κατεβλήθη πάσα προσπάθεια όπως η εορτή γένηται ανταξία του φιλανθρωπικού σκοπού της, πεποίθαμεν δε ότι ουδείς θα μείνει, όστις δεν θα επωφεληθεί της περιστάσεως να συνδράμει τους παθόντας εκ της δεινής καταστροφής αδελφούς, συνδυάζων την φιλανθρωπίαν μετά της τέρψεως διά της κα;θόδου σήμερον εις Φάληρον όπου οι μεν μουσικοί θίασοι των ορφανών Χατζή Κώστα και Πειραιώς πλην της στρατιωτικής μουσικής θα ανακρούωσιν εκλεκτάμέλη, την εσπέραν δε θα καώσι πυροτεχνήματα και ηλεκτρικόν φως θα καταυγάσει την φαληρικήν ακτήν.Επι πλέον το υποβρύχιον του κ. Γρυπάρη, μετά την επιτυχίαν, ήτις έστεψε τα γενόμενα δις ήδη πειράματά του, θα τελέσει και σήμερον άλλας δοκιμάς και θα πλεύσει υποβρυχίως εις απόστασιν, εγκεκλεισμένος εις το σκαφίδιόν του μετά των δύο υιών του. Τοιουτοτρόπως ό,τι έχει και αυτός προσφέρει υπέρ της εορτής, το θέαμα της κατάδυσής του.
-----------Μεταξύ άλλων η του Ορφανοτροφείου Χατζή Κώστα μουσική θα παιανίσει εκεί και το ωραίον εμβατήριον του κ. Λαμπίρη «Στα σύνορα», όπερ έγραψε διά στρατιωτικήν μουσικήν ο κ. Γ. Γάιδεμ βέργερ.
ΣΕΙΣΜΟΣ 15-8-1886.
Ν. ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Φ.235/23-8-1886, Σάββατον.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ.
Πρόεδρος: Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Αθηνών ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ.
Η Επιτροπή υπέρ των θυμάτων συνελθούσα και χθες εν τη οικία του Προέδρου αυτής σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Αθηνών κ. Προκοπίου εξελέξατο οριστικώς αντιπρόεδρον και ταμίαν του τον κ. Μιχ.Μελάν και Γραμματέα τον κ. Παντιάν Ράλλην.
-------- Ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Αθηνών κ. Προκόπιος δι’ εγκυκλίου του εντονοτάτης προς απάσας τας μονάς του κράτους καλεί όπως συνέλθωσι τα ηγουμενοσυμβούλια και ψηφίσωσιν ανάλογα ποσά υπέρ των αυτών θυμάτων του σεισμού.
NEA ΕΦΗΜΕΡΙΣ Αρ. Φ. 235/ 23 Αυγούστου 1886.
18-8- 1886 NEA EΦHMEΡIΔA Φ. 230
Ο της Παρασκευής και ενταύθα επαισθητός γενόμενος σεισμός ήτον ο διαρκέστερος εξ όσων συνέβησαν από πλειόνων ετών, διαρκέσας 12 δευτερόλεπτα, κυρίως συγκείμενος εκ τριών αλληλοδιαδόχων δονήσεων εκ των ΝΔ προς ΒΔ. Αι δονήσεις αυτού ήσαν διά τας Αθήνας όλως κανονικαί κατά την αυτήν παντοτε διέυθυνσιν και δεν είχον ουδένα περιστροφικόν χαρακτήρα. Αξιοσημείωτον είναι ότι την ημέραν εκείνην εν Ελλάδι ήτο η ελαχίστη βαρομετρική θλίψις παρά πάσαν την Ευρώπην, εξ ού πιστούται και εν τη περιστάσει ταύτη το φαινόμενον ότι συνηθέστερον οι σεισμοί συμβαίνουσι με μικράν θλίψιν της ατμοσφαίρας.
Λ΄ ΑΡΚΑΔΙΑ 19 Αυγούστου 1886 Αριθ. 953.
ΣΕΙΣΜΟΣ
Την παρελθούσαν Πρασκευήν περί την 11ην Μ.Μ. ώραν σεισμός ισχυρότατος κατετρόμαξε τους κατοίκους, δίήρκεσε περί το έν λεπτόν της ώρας. Ο κλωνισμός των κτιρίων και του εδάφους ήτο τοιούτος, ώστε πλείστοι των κατοίκων εξήλθον εις τας οδούς.
Επανελήφθη δε περί την πωϊαν, αλλά λίαν ασθενής.
Και εν Τριπόλει μεν ελάχισται επήλθον ζημίαι, ήτοι διαρράγησαν δύο μάρμαρα της εμπροσθίας θύρας του νέου δημοτικού καταστήματος και ολίγον η μεσημβρινή αυτού πλευρά. Διερράγη πολλαχού η νέα και ωραία οικία του Γ. Ιερέως Μαστοράκου, ως και η του ποτέ Ιω. Ζαφειροπούλου. Το δε κατάστημα της Εθνικής Τραπέζης έπαθε τοιαύτας διαρρήξεις και εν γένει βλάβας, ώστε μηχανικός εγνωμοδότησεν ότι μετά βροχήν και μόνην μεγάλην, δύναται να καταρρεύσει.
Μεγάλαι καταστροφαί εγένοντο κατά τας Μεσσηνιακάς και της Κυπαρισσίας ακτάς. Δεινότερον έπαθον η Κορώνη, η Μάραθος και τα Φιλιατρά, ένθα τα θύματα αριθμούνται άνω των 100.
Σεισμός¨24 νεκροί, 179 τραυματίαι.
ΔΗΜΟΣ Ανδριτσαίνης : Τρούλος Ναού και οικία.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ: Ζημίαι δυσεπανόρθωτοι πολλαί. Σπεύσατε. Έχομε χρείαν των πάντων.
ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Νεκροί =300, Τραυματίαι=600
Νύκτα Παρασκευής συμφορά.
NEA ΕΦΗΜΕΡΙΣ Αρ. Φ. 235/ 23 Αυγούστου 1886.
ΕΚΚΛΗΣΙΣ
Προς τους απανταχού φιλανθρώπους
Ο συνταράξας το έδαφος της Ελλάδος σεισμός την νύκτα της 15 λήγοντος μηνός μεγίστας επήνεγκεν καταστροφάς. Ο νομός ιδίως της Μεσσηνίας υπέστη πανολεθρίαν. Πόλεις ακμάζουσαι, κωμοπόλεις και χωρία εν ριπή οφθαλμού μετετράπησαν εις σωρόν ερειπίων, υφ’ ά ετάφησαν πλείσται ανθρώπιναι εισπράξεις και περιουσίαι δι’ ατρύτων αγώνων και μόχθων προσκτηθείσαι. Εις χιλιάδας όλας αριθμούνται αι κατακρημνησθείσαι οικίαι, εις δεκάδας δε εκατομμυρίων δραχμών υπολογίζονται αι επισυμβάσαι ζημίαι. Πλείστοι εισίν οι φονευθέντες, πλείονες οι τραυματίαι, αναρίθμητοι οι άστεγοι και οι λιμώττοντες.
Εν τη δεινή ταύτη συμφορά η Κυβέρνησις του τόπου έσπευσε να εκτελέσει το εαυτής καθήκον μέμψασα αμελητεί τα της πρώτης ανάγκης χρειώδη. Αλλ’ εις τοιούτων διαστάσεων καταστροφάς η κυβερνητική αρωγή μόνη όσον πρόθυμος και λελογισμένη και αν υποτεθεί, είναι πάντοτε ανεπαρκής. Δέον όπως η κοινωνία σύμπασα προσέλθει επίκουρος.
Οι υπογεγραμμένοι αποτελούντες την Κεντρικήν επιτροπήν προς συλλογήν εράνων υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων, αποτεινόμενοι προς την κοσμοπολίτιδα φιλανθρωπίαν επικαλούμεθα την συνδρομήν πάντων υπέρ του αγαθοεργού τούτου σκοπού. Μη δε τις αποκνήσει να προσέλθει αρωγός, υπείκων εις την σκέψιν, ότι ελάχιστα δύναται εκ του υστερήματος αυτού να προσενέγκει, διότι επίσης ευπρόσδεκτον έσται του πλουσίου το τάλαντον και του πένητος ο οβολός.
Οι έρανοι κατατίθενται εν Αθήναις μεν παρά τη Εθνική Τραπέζη απ’ αυθείας, ή διά τινος των μελών της επιτροπείας, και εν τη αλλοδαπή παρά τοις εκπροσωπούσι την Ελληνικήν Κυβέρνησιν.
Οι κατάλογοι των εράνων δημοσιευθήσονται.
Εν Αθήναις τη 22 Αυγούστου 1886.
Ο Αθηνών Προκόπιος
Η. Παπαηλιόπουλος, Γ. Βασιλείου, Α. Συγγρός,
Δημ. Ορφανίδης, Περ. Σούτσος,
Αλ. Κοντόσταυλος, Μιχ. Μελάς,
Μ. Κατσίμπαλης, Δ. Σ. Σούτσος, Φ. Νέγρης,
Παντιάς Ράλλης, Ν. Δεικτάκης,
Τρ. Μουτσόπουλος, Α. Ομηρίδης, Θ. Ρετσίνας.
Προσωρινός Αντιπρόεδρος ορίζεται ο Μιχ. Μελάς.
Η Επιτροπή στη συνεδρίασή της της 22-8-1886 ορίζει οριστικό Αντιπρόεδρο και Ταμία τον Μιχ. Μελά και Γραμματέα τον Παντιά Ράλλη.
Ο Φ. Νέγρης είναι Διευθυντής των μεταλλουργείων Λαυρείου ( όπου πρωτοστατεί σε εράνους).
ΣΕΙΣΜΟΣ:
241 Ν.ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Ν. Καρζής: 5 δρχ., Δ. Βασιλόπουλος:200,
245, ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ. 2 Σεπτ. 1886,Τρίτη.
Κύριε συντάκτα της Νέας Εφημερίδος.
ΕΙΣΦΟΡΑΙ, διά τους παθόντας εκ του σεισμού.
Καραβίδας, επαίτης, ως πρώτη αυτού εισφορά δραχμήν μίαν....1.
Δροσίνης 25, Π. Μανέτας, Υπουργός Παιδείας, 150,
Α.Φ.248,ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ. 5 Σεπτ.1886,Παρασκευή.
Η Κεντρική Επιτροπή ονόμασε συμπολίτας μέλη αυτής, ..και ως μέλη Τμηματικών Επιτροπών θα περιέλθωσι..δι’ εράνους.
Γ΄ τμήματος υπό των κ.κ. Μ. Οριγώνη, Μ. Κατσίμπαλη, και Στ. Μούση.
Ε΄Τμήματος υπό των κ.κ. Ν. Δεικτάκη, Ηρ. Γέροντα, Ζήνωνος Χ. Λουκά, Γ. Ξύδη και Τιμ. Αδαμοπούλου.
Τα χρήματα συμποσούνται εις 361.214.
ΕΦΗΜΕΡΙΣ: 189/ 4-7-1883: Εν μανσούρα εκτός των θνησκόντων εκ της χολέρας, πολλοί θνήσκουσι και εκ της πείνης..
Εκ Σπάρτης 25 Αυγούστου. «Σύνταξιν Νέας Εφημερίδος»
Τρίτην πρωϊας σεισμός ισχυρός συνεκλόνισε την πόλιν και τα περίχωρα. Βλάβαι μέτριαι. Επανελήφθη δε ασθενέστερος περί την ενδεκάτην.
Φόβω επαναλήψεως κατεσκηνώσαμεν εν υπαίθρω.
Κυπαρισσία. ( ισχυρός σεισμός ). Σεισμός και μετασεισμοί: επενεγκόντες νέας μεγάλας ζημίας.
239/ 2 ;-8-86 (3) Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΝ ΚΑΛΑΜΑΙΣ (Εκ Καλαμών, 22 Αυγούστου).
Τους μετά φόβου υποκλέπτοντας τον ύπνον καλαμίους.
... προς καταστροφήν της βασιλίσσης των νομών του Κράτους, της περικαλλούς Μεσσηνίας.
241/25-8-86/ Παρασκευή. Επίσης χθες την 11.55΄ μ.μ. εγένετο σεισμός εν Πάτραις, Τριπόλει, και αλλαχού της Πελοποννήσου ( χθες: Πέμπτη, 24-8-86).
«Αρκαδία» Εφημερίς 1886.
Επί πολλάς ημέρας, μετά την αποφράδα 15 Αυγούστου, και εν Τριπόλει ησθάνθημεν δονήσεις ελαφράς, ικανάς όμως, λέγει έκτακτον παράρτημα της Αρκαδίας, ώστε πλείστοι των συμπολιτών μας, και ιδία το γυναικείον φύλον, να περιφέρονται δι’ όλης σχεδόν της νυκτός ανά τας οδούς και τους περιπάτους.
Εν Τριπόλει εισεπράχθησαν άχρι τούδε υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων δρ. 3.086 και 55/οο κατατεθείσαι εν τω αυτόθι υποκαταστήματι της Εθνικής Τραπέζης.
Αριθμόν αντάμιδων (ατζαμίδες).
Ναύπλιο, 17 Σεπτεμβρίου 1886.
Εκ των προσβληθέντων υπό της επιδημίας είς έτι αναπνέει, των λοιπών αποδημησάντων κατά την παρελθούσαν εβδομάδα.
«ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ».ΤΡΙΠΟΛΙΣ, 23 Αυγούστου 1886. Σάββατον.
Αι εκ του σεισμού καταστροφαί.
Και εν Τριπόλει ο σεισμός του μεσονυκτίου της Παρασκευής ήν ισχυρότατος, επαναληφθείς και την πρωίαν του Σαββάτου, αλλά λίαν ασθενής.
Αι υπ’ αυτού προκληθείσαι ζημίαι είναι ελάχιστοι, διότι διερράγη μόνον μία οικία, κατέπεσε μία πλευρά ετέρας και κατέστη ετοιμόρροπον το κατάστημα της Εθνικής Τραπέζης.
Ο εν Τριπόλει τηλεγραφητής κ. Ηλίας Ι. Λαμπρόπουλος, διά συγκινητικής επιστολής του απέστειλεν ημίν δρ. 14 ως έρανον αυτού και των συναδέλφων του υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων. Εύγε!
Β μετασεισμός εν Σπάρτη, Πύλω,…..
ΚΕΡΚΥΡΑ. Φοβερός σεισμός κατετρόμαξε. Θόρυβος 35΄΄
Από πολλών δεκαετηρίδων εν Κερκύρα δεν ενθυμούνται τοιούτον φοβερόν σεισμόν.
Δύο διερράγησαν , κατέπεσαν.
Τριφυλία:Πανωλεθρία.
Φιλιατρά: Άπασαι αι οικίαι της πόλεως και αι εξοχικαί κατεστράφησαν εκ του σεισμού.
Μαραθούπολις: Είναι πλήρης ερειπίων.
Γαργαλιάνοι: Ο πλοίαρχος εύρε την πόλιν κατεστραμένην.
Λιγουδίτσα: Καταστροφή μεγάλη, Πρωτεύουσα Δήμου Φλεσιάδος.
Πύλος: Ζημίαι μικραί.
Μεθώνη-Κορώνη: Κατέπεσαν πολλαί οικίαι.
Καλάμαι: Χωρίς ζημιές.
Νησίον: Μεγάλαι ζημίαι.
Αρεόπολις: 7 παλαιαί οικίαι κατέρρευσαν
Μελιγαλάς; Καταστροφαί μεγάλαι.
Μεγαλόπολις:
Χωρέμι: Μεγάλη καταστροφή.
Πύργος: Κατέπεσε μητροπολιτικός ναός .οικίαι τινές διερράγησαν.
Καρύταινα: Σχεδόν ολική καταστροφή.
Κυπαρίσσιον: Κατστροφή κατά το πλείστον.
Ύδρα: Κατέρρευσε η Ανατ. Πλευρά του Ξενοδοχείου Καλαματάκι.
Κόρινθος: Η οικία του Ιω. Αλμπάνη.
Βέλλον: Ιερός Ναός.
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Εκ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, 16 Αυγούστου.
Ενταύθα ώρα 11.20΄ σεισμός σφοδρότατος πλέον ή επί λεπτόν διαρκέσας. Τοίχοι ερράγησαν και στέγη στρατιωτικού νοσοκομείου κετέπεσε, διάφορα κατέπεσαν, γυναίκες εξεφώνησαν, κόσμος ανεταράχθη, κώδωνες εσήμαναν και ζημίαι ολίγαι.
Δόξα θεώ εσταμάτησε κακόν και βαθμηδόν επανήλθεν ευθυμία λαού καταπτοηθέντος,
Προ 46 ετών όμοιον κλύδωνα σεισμού δεν ενθυμούνται Ζακυνθινοί σπουργίται.
Ζάκυνθος, 16 Αυγούστου.
Κέρκυρα, Ισχυρός σεισμός άνευ ζημιών.
Άμφισσα.
Υπάτη.
Λάρισσα.
Μελίτη
Κρήτη.
Χαροκοπιό ερημώθησαν
Λογνά,
Βαυαροκάστελλα.
Ανδρίτσαινα-Γορτυνία= ελάχισται ζημίαι.
ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Πόλεις ανθούσαι εκεί μετεβλήθησαν εις ερείπια και χιλιάδες δυστυχώς διατελούσι άστεγοι και εστερημενοι των πάντων.
Διακοπή τηλεγραφικής επικοινωνίας με Τρίπολιν.
ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 16 Αυγούστου 1886. Σάββατον.
Σεισμόν μάλλον διαρκή και ισχυρόν ησθάνθημεν χθές την νύκτα περί ώραν 11.35΄΄
Γύθειον. Κατέπεσε οικία.
Πάτρα, 40΄΄ . Διερράγησαν οικίαι πάμπολλαι.
Ρωμανόν: 35 οικίαι.
Όσμαγα: 90 οικίαι
Ίκληνα: 45 οικίαι.
Πλαπούλια-Πλάτανον: 35 οικίαι.
Σγράπαις: Πάσαι αι οικίαι, (35).
Χωρίον Πύλα: 55+Ναός.
Κουκουνάρα: 40.
Γιάλοβα: 7 μεγάλαι αποθήκαι.
Άγιος Ηλίας 105 οικίαι, Σώθηκαν 4.
Καραμανώλι: 34 οικίαι.
Λέζαγα: 26.
Δήμος Πυλίων : Μόνο Παλαινερόν, Κυνηγού, Αβαρινίτσα, Κάνδα, λισκέρι=με μικρές ζημιές.
ΟΛΥΜΠΙΑ
Ανδρίτσαινα. Δ. Ανδρίτσαινα, Δ. Φιγαλία. Δ. Αλιφείρα= Μεγάλαι ζημίαι.
Δήμοι
Σκυλούντος,
Βώλακος,
Αρήνης: Ζημίαι σημαντικαί και Θύματα.
Ζαχάρω,
Ξηροχώρι.
Μπούζι,
Αγιαννάκι
Μπουρνάζι,
Μούντριζα- Γκρέκα
Κρέσταινα.
Μακρύσιο
Βρύνα
Ρίσοβον.
Αλλά....
Τα Πάθη της Παναγίας της Τεγέας είναι πολλά και ανομολόγητα. Το τι έπαθε το υλικό της σώμα, η Εκκλησία της Τεγέας, από κάποιους κρυφομασόνους του ΤΕΓΕΑΤΙΚΟΎ ΣΥΝΔΈΣΜΟΥ καθώς προσπαθούσαν μάταια να την κάνουν ιδιωτικό μαγαζί είναι θέμα μιας άλλης ανάλυσης και ανάπτυξης. Αναφέρω προληπτικά σήμερα μόνο πως η φωτογραφία της Παναγίας της Τεγέας που υπάρχει στην ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΓΕΑΣ που έγραψε με συνεργάτες του ο μασόνος, κακοήθης και ιστορικά αναξιόπιστος Πιαλίώτης Ν. Μωραϊτης, είναι πλαστή. Εξαπάτησε ο αθεόφοβος, φιλόλογος και γυμνασιάρχης, ακόμα και τον ακαδημαϊκό Α. Ορλάνδο, που την ανατυπώνει στο γνωστό έργο του που αναφέρεται στα Βυζαντινά Μνημεία της Τεγέας(ΑΡΧΕΙΟΝ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑ:ΔΟΣ, Τόμος ΙΒ, ΑΘΗΝΑ, 1973). Φυσικά και έχω σκοπό και χρέος να αποκαταστήσω την ιστορική αλήθεια για το Πανελλήνιο Προσκύνημα της Παναγίας της Τεγέας, της πολύπαθης (Μεγάλη η Χάρη Της).
Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια ανώδυνη σχετικά διόρθωση στο βιβλίο των σεισμολόγων της οικογένειας Παπαζάζων, που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα. Το πρόβλημά μου ήταν το γιατί σταμάτησε η λειτουργία της θαυμάσιας αυτής εκκλησίας για τριάντα πέντε σχεδόν χρόνια. Υπήρχε θέμα ασφάλειας: Τι ρόλο έπαιξε η σεισμικότητα αυτής της περιόδου: Παθαθέτω όμως την παρέμβαση, και συνεχίζουμε τα υπόλοιπα μια άλλη φορά. Παναγιώτης Δαλαμάγκας.
-------------------------------------------
Αθήνα, 18 Μαϊου 2003.
Βασίλη και Κατερίνα Παπαζάχου.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΗΤΗ,
Θεσσαλονίκη.
Αγαπητοί μου.
Είμαι παλιός φοιτητής του Πανεπιστημίου Θεσ/κης. Φιλόλογος ιστορικός-αρχαιολόγος αλλά, πριν από χρόνια και από άλλα ενδιαφέροντα, γνώρισα το βιβλίο σας «Σεισμοί της Ελλάδας».Το πρωτοβρήκα τυπωμένο με πολύγραφο.
Χθες, με την πρώτη κυκλοφορία του, πήρα και το νέο ομότιτλο βιβλίο σας με την καινούργια του δομή. Καλή δουλειά, άριστη οργάνωση και εμφάνιση. Συγχαρητήρια.
Θα χαρώ πολύ να μου στείλετε μια καινούργια ανατύπωση με την παρακάτω διόρθωση. Ο σεισμός του1886 συνέβη το βράδυ της 15 Αυγούστου 1886, λίγο μετά τις 11.30΄ Τη μέρα εκείνη λειτούργησε για πρώτη φορά το «Μεγάλο Πανηγύρι της Τεγέας». Υπήρξαν βλάβες στο κτίριο Εθνικής Τραπέζης Τριπόλεως, στο Δημαρχείο και σε δυο-τρία άλλα επώνυμα σπίτια.Δευτερεύουσες μπροστά στις φοβερές καταστροφές της δυτικής Πελοποννήσου
Ώστε η ταυτότητα του μεγάλου αυτού καταστροφικού σεισμού προσδιορίζεται με τα κάτωθι στοιχεία: Παρασκευή, 15 Αυγούστου 1886, ώρα 23.32΄, 37.0ο Ν, 21.4ο Ε, h=n, M=7.3, Φιλιατρά (Χ).
Το σημαντικό για την έρευνά μου ήταν η καταστροφή (κατέρρευσε) του τρούλου ενός περίφημου βυζαντινού μνημείου, της «Παναγίας της Τεγέας». Πεντάτρουλης βασιλικής του 10ου αιώνος, που είναι χτισμένη επάνω και από αρχιτεκτονικά μέλη του Θεάτρου της Αρχαίας Τεγέας, ώστε μαζί να συναποτελούν ένα μοναδικό αρχιεκτονικό σύμπλεγμα-σύνταγμα.
Οι τρούλλοι αποκαταστάθηκαν από τον Τήνιο τεχνίτη και μαρμαρογλύπτη Ι. Περράκη πανω σε σχέδια του γνωστού Ε. Τσίλλερ.
Πάντως επιβεβαιωμένα ο κεντρικός τρούλος έπεσε γύρω στα 1848. Συνέβη ισχυρός σεισμός το 1846. Οι βλάβες του 1886, συνέχεια παλαιοτέρων, δεν εντυπωσίασαν Ο Τεγεατικός χρησιμοποίησε το σεισμό του 1886 για να πετύχει χρηματοδότηση από τα χρήματα του σχετικού εράνου. Ο Μιχ. Κατσίμπαλης, μέλος της Επιτροπής και διαχειριστής των χρημάτων, ήταν και μέλος του Τεγεατικού Συνδέσμου από το Δεκέμβριο του 1886. Εξ ου και η ευνοϊκή μεταχείριση του Τ. Σ. Οι βλάβες του 1886 δεν ήταν ιδιαίτερα εμφανείς.
Σας στέλνω και ανάτυπο χάρτη καταστροφών του σεισμού της 15ης Αυγούστου 1886 από το φύλλο 244/1-9-1886 της «ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ».
Με εκτίμηση
Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας
Φυλής 161-11251-ΑΘΗΝΑ.
ΤΗΛ-ΦΑΞ:210-8618749
e-mail: dalapan@otenet.gr
ΣΕΙΣΜΟΣ, «ΑΡΚΑΔΙΑ».
Την παρελθούσαν Παρασκευήν περί την 11ην Μ. Μ. ώραν σεισμός ισχυρότατος κατετρόμαξε τους κατοίκους, διήρκεσε περί το εν τέταρτον της ώρας. Ο κλονισμός των κτιρίων και του εδάφους ήτο τοιούτος, ώστε πλείστοι των κατοίκων εξήλθον εις τας οδούς.
Επανελήφθη δε περί την πρωίαν, αλλά λίαν ασθενής. Και εν Τριπόλει μεν ελάχισται επήλθον ζημίαι, ήτοι διερράγησαν δύο μάρμαρα της εμπροσθίας θύρας του νέου δημοτικού καταστήματος και ολίγον η μεσημβρινή αυτού πλευρά. Διερράγη πολλαχού η νέα και ωραία οικία του Γ. Ιερέως Μαστοράκου, ως και η του ποτέ Γ. Λαγοπάτη, κατέπεσε δε η μία πλευρά της οικίας του ποτέ Ιω. Ζαφειροπούλου. Το δε κατάστημα της Εθνικής Τραπέζης έπαθε τοιαύτας διαρρήξεις και εν γένει βλάβας, ώστε μηχανικός εγνωμοδότησεν ότι μετά βροχήν και μόνην μεγάλην, δύναται να καταρρεύσει.
Μεγάλαι καταστροφαί εγένοντο κατά τας Μεσσηνιακάς και της Κυπαρισσίας ακτάς. Δεινότερον έπαθον η Κορώνη, η Μάραθος και τα Φιλιατρά, ένθα τα θύματα αριθμούνται άνω των 100.
(Λ΄ ΑΡΚΑΔΙΑ 29 Αυγούστου 1886 Αριθ. 953)
ΣΕΙΣΜΟΣ 15-8-1886.
Ν. ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Φ.235/23-8-1886, Σάββατον.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ.
Πρόεδρος: Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Αθηνών ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ.
Η Επιτροπή υπέρ των θυμάτων συνελθούσα και χθες εν τη οικία του Προέδρου αυτής σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Αθηνών κ. Προκοπίου εξελέξατο οριστικώς αντιπρόεδρον και ταμίαν του τον κ. Μιχ.Μελάν και Γραμματέα τον κ. Παντιάν Ράλλην.
-------- Ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Αθηνών κ. Προκόπιος δι’ εγκυκλίου του εντονοτάτης προς απάσας τας μονάς του κράτους καλεί όπως συνέλθωσι τα ηγουμενοσυμβούλια και ψηφίσωσιν ανάλογα ποσά υπέρ των αυτών θυμάτων του σεισμού.
NEA ΕΦΗΜΕΡΙΣ Αρ. Φ. 235/ 23 Αυγούστου 1886.
ΕΚΚΛΗΣΙΣ
Προς τους απανταχού φιλανθρώπους
Ο συνταράξας το έδαφος της Ελλάδος σεισμός την νύκτα της 15 λήγοντος μηνός μεγίστας επήνεγκεν καταστροφάς. Ο νομός ιδίως της Μεσσηνίας υπέστη πανολεθρίαν. Πόλεις ακμάζουσαι, κωμοπόλεις και χωρία εν ριπή οφθαλμού μετετράπησαν εις σωρόν ερειπίων, υφ’ ά ετάφησαν πλείσται ανθρώπιναι εισπράξεις και περιουσίαι δι’ ατρύτων αγώνων και μόχθων προσκτηθείσαι. Εις χιλιάδας όλας αριθμούνται αι κατακρημνησθείσαι οικίαι, εις δεκάδας δε εκατομμυρίων δραχμών υπολογίζονται αι επισυμβάσαι ζημίαι. Πλείστοι εισίν οι φονευθέντες, πλείονες οι τραυματίαι, αναρίθμητοι οι άστεγοι και οι λιμώττοντες.
Εν τη δεινή ταύτη συμφορά η Κυβέρνησις του τόπου έσπευσε να εκτελέσει το εαυτής καθήκον μέμψασα αμελητεί τα της πρώτης ανάγκης χρειώδη. Αλλ’ εις τοιούτων διαστάσεων καταστροφάς η κυβερνητική αρωγή μόνη όσον πρόθυμος και λελογισμένη και αν υποτεθεί, είναι πάντοτε ανεπαρκής. Δέον όπως η κοινωνία σύμπασα προσέλθει επίκουρος.
Οι υπογεγραμμένοι αποτελούντες την Κεντρικήν επιτροπήν προς συλλογήν εράνων υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων, αποτεινόμενοι προς την κοσμοπολίτιδα φιλανθρωπίαν επικαλούμεθα την συνδρομήν πάντων υπέρ του αγαθοεργού τούτου σκοπού. Μη δε τις αποκνήσει να προσέλθει αρωγός, υπείκων εις την σκέψιν, ότι ελάχιστα δύναται εκ του υστερήματος αυτού να προσενέγκει, διότι επίσης ευπρόσδεκτον έσται του πλουσίου το τάλαντον και του πένητος ο οβολός.
Οι έρανοι κατατίθενται εν Αθήναις μεν παρά τη Εθνική Τραπέζη απ’ αυθείας, ή διά τινος των μελών της επιτροπείας, και εν τη αλλοδαπή παρά τοις εκπροσωπούσι την Ελληνικήν Κυβέρνησιν.
Οι κατάλογοι των εράνων δημοσιευθήσονται.
Εν Αθήναις τη 22 Αυγούστου 1886.
Ο Αθηνών Προκόπιος
Η. Παπαηλιόπουλος, Γ. Βασιλείου, Α. Συγγρός,Δημ. Ορφανίδης, Περ. Σούτσος,
Αλ. Κοντόσταυλος, Μιχ. Μελάς,Μ. Κατσίμπαλης, Δ. Σ. Σούτσος, Φ. Νέγρης,
Παντιάς Ράλλης, Ν. Δεικτάκης,Τρ. Μουτσόπουλος, Α. Ομηρίδης, Θ. Ρετσίνας.
Η Επιτροπή στη συνεδρίασή της της 22-8-1886 ορίζει οριστικό Αντιπρόεδρο και Ταμία τον Μιχ. Μελά και Γραμματέα τον Παντιά Ράλλη.
Ας παρουμε ένα δείγμα των εισφορών υπέρ των εκ του σεισμου 1886 παθόντων.
Ν. ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Φ.235/23-8-1886, Σάββατον.
ΕΙΣΦΟΡΑΙ, διά τους παθόντας εκ του σεισμού.
. Ο εν Τριπόλει τηλεγραφητής κ. Ηλίας Ι. Λαμπρόπουλος, διά συγκινητικής επιστολής του απέστειλεν ημίν δρ. 14 ως έρανον αυτού και των συναδέλφων του υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων. Εύγε!
Καραβίδας, επαίτης, ως πρώτη αυτού εισφορά δραχμήν μίαν....1.
Δροσίνης: 25, Π. Μανέτας, Υπουργός Παιδείας, 150,......
Ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Αθηνών κ. Προκόπιος δι’ εγκυκλίου του εντονοτάτης προς απάσας τας μονάς του κράτους καλεί όπως συνέλθωσι τα ηγουμενοσυμβούλια και ψηφίσωσιν ανάλογα ποσά υπέρ των αυτών θυμάτων του σεισμού.
ΣΕΙΣΜΟΣ 1886
ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ Φ.236, 23-8-1886
ΕΙΣ ΤΟ ΦΑΛΗΡΟΝ
Σήμερον παρά ην ιεράν εκείνην ακτήν, εφ’ ής λάμπει του Καραϊσκου το ανέσπερον βλέμμα, καλούνται οι συμπολίται ημών ίνα προσφέρωσιν από κοινού τον οβολόν των υέρ των αδελφών των συντριβέντων υπό την ιδίαν αυτών στλεγην, υπέρ των αδελφών των οποίων την φωλεάν κατέρριψε δεινόν υποχθόνιον κύμα και ών έθαψε τους νεοσσούς παρά την εστίαν ήτις προ μικρού έθαλπε και εφώτιζε.
Παρά την ιεράν του Φαλήρου ακτήν αναμένουσιν υμάς, συμπολίται τα ορφανά των δύο πόλεων, τα ορφανά του Χατζη-Κώστα και Ζάνη, τα οποία ευρόντα αυτά γλυκείαν φωλεάν θα νύξωσιν διά των αυλών των την καρδίαν σας αιτούμενα το έλεος υμών υπέρ ετέρων ορφανών, υπέρ ετέρων ατυχών πλασμάτων.
Θέαμα ουράνιον! Εάν το ύψος του θεάματος δυνηθώμεν να εννοήσωμεν και αι παρά τα ερείπιά των κατακείνενοι και οι βοηθούντες αυτούς, θέλομεν εύρει ευτυχίαν αληθή εν αυτή τη δεινή συμφορά υφ’ ής επλήγημεν, θέλομεν ζητήσει υπό τα περί ημάς ερείπια τα προ χρόνου μακρού ταφέντα και κατακοπέντα νήματα του συντρτριμμένου εθνικού ημών βίου, θέλομεν συγκλώσει αυτά και εξυφάνει τον ιερόν της αρετής και δικαιοσύνης πέπλον, ακολουθούντες τα απολεσθέντα ίχνη πατέρων χριστιανών και μη καταφρονούντες τα πάτρια υπό τα οποία η δούλη Ελλάς έχη ελευθέρα και ανίστατο δεδοξασμένη.
Φ.Παρασκευαϊδης.
-----------------------
ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΑΘΟΝΤΩΝ: Εν Φαλήρω σήμερον γενήσεται η υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων ευεργετική εορτή του σιδηροδρόμου Αθηνών Πειραιώς, ού άπασαι αι εισπράξεις θέλουσι διατεθεί υπέρ των ατυχών θυμάτων. Κατεβλήθη πάσα προσπάθεια όπως η εορτή γένηται ανταξία του φιλανθρωπικού σκοπού της, πεποίθαμεν δε ότι ουδείς θα μείνει, όστις δεν θα επωφεληθεί της περιστάσεως να συνδράμει τους παθόντας εκ της δεινής καταστροφής αδελφούς, συνδυάζων την φιλανθρωπίαν μετά της τέρψεως διά της κα;θόδου σήμερον εις Φάληρον όπου οι μεν μουσικοί θίασοι των ορφανών Χατζή Κώστα και Πειραιώς πλην της στρατιωτικής μουσικής θα ανακρούωσιν εκλεκτάμέλη, την εσπέραν δε θα καώσι πυροτεχνήματα και ηλεκτρικόν φως θα καταυγάσει την φαληρικήν ακτήν.Επι πλέον το υποβρύχιον του κ. Γρυπάρη, μετά την επιτυχίαν, ήτις έστεψε τα γενόμενα δις ήδη πειράματά του, θα τελέσει και σήμερον άλλας δοκιμάς και θα πλεύσει υποβρυχίως εις απόστασιν, εγκεκλεισμένος εις το σκαφίδιόν του μετά των δύο υιών του. Τοιουτοτρόπως ό,τι έχει και αυτός προσφέρει υπέρ της εορτής, το θέαμα της κατάδυσής του.
-----------Μεταξύ άλλων η του Ορφανοτροφείου Χατζή Κώστα μουσική θα παιανίσει εκεί και το ωραίον εμβατήριον του κ. Λαμπίρη «Στα σύνορα», όπερ έγραψε διά στρατιωτικήν μουσικήν ο κ. Γ. Γάιδεμ βέργερ.
ΣΕΙΣΜΟΣ 15-8-1886.
Ν. ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Φ.235/23-8-1886, Σάββατον.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ.
Πρόεδρος: Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Αθηνών ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ.
Η Επιτροπή υπέρ των θυμάτων συνελθούσα και χθες εν τη οικία του Προέδρου αυτής σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Αθηνών κ. Προκοπίου εξελέξατο οριστικώς αντιπρόεδρον και ταμίαν του τον κ. Μιχ.Μελάν και Γραμματέα τον κ. Παντιάν Ράλλην.
-------- Ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Αθηνών κ. Προκόπιος δι’ εγκυκλίου του εντονοτάτης προς απάσας τας μονάς του κράτους καλεί όπως συνέλθωσι τα ηγουμενοσυμβούλια και ψηφίσωσιν ανάλογα ποσά υπέρ των αυτών θυμάτων του σεισμού.
NEA ΕΦΗΜΕΡΙΣ Αρ. Φ. 235/ 23 Αυγούστου 1886.
18-8- 1886 NEA EΦHMEΡIΔA Φ. 230
Ο της Παρασκευής και ενταύθα επαισθητός γενόμενος σεισμός ήτον ο διαρκέστερος εξ όσων συνέβησαν από πλειόνων ετών, διαρκέσας 12 δευτερόλεπτα, κυρίως συγκείμενος εκ τριών αλληλοδιαδόχων δονήσεων εκ των ΝΔ προς ΒΔ. Αι δονήσεις αυτού ήσαν διά τας Αθήνας όλως κανονικαί κατά την αυτήν παντοτε διέυθυνσιν και δεν είχον ουδένα περιστροφικόν χαρακτήρα. Αξιοσημείωτον είναι ότι την ημέραν εκείνην εν Ελλάδι ήτο η ελαχίστη βαρομετρική θλίψις παρά πάσαν την Ευρώπην, εξ ού πιστούται και εν τη περιστάσει ταύτη το φαινόμενον ότι συνηθέστερον οι σεισμοί συμβαίνουσι με μικράν θλίψιν της ατμοσφαίρας.
Λ΄ ΑΡΚΑΔΙΑ 19 Αυγούστου 1886 Αριθ. 953.
ΣΕΙΣΜΟΣ
Την παρελθούσαν Πρασκευήν περί την 11ην Μ.Μ. ώραν σεισμός ισχυρότατος κατετρόμαξε τους κατοίκους, δίήρκεσε περί το έν λεπτόν της ώρας. Ο κλωνισμός των κτιρίων και του εδάφους ήτο τοιούτος, ώστε πλείστοι των κατοίκων εξήλθον εις τας οδούς.
Επανελήφθη δε περί την πωϊαν, αλλά λίαν ασθενής.
Και εν Τριπόλει μεν ελάχισται επήλθον ζημίαι, ήτοι διαρράγησαν δύο μάρμαρα της εμπροσθίας θύρας του νέου δημοτικού καταστήματος και ολίγον η μεσημβρινή αυτού πλευρά. Διερράγη πολλαχού η νέα και ωραία οικία του Γ. Ιερέως Μαστοράκου, ως και η του ποτέ Ιω. Ζαφειροπούλου. Το δε κατάστημα της Εθνικής Τραπέζης έπαθε τοιαύτας διαρρήξεις και εν γένει βλάβας, ώστε μηχανικός εγνωμοδότησεν ότι μετά βροχήν και μόνην μεγάλην, δύναται να καταρρεύσει.
Μεγάλαι καταστροφαί εγένοντο κατά τας Μεσσηνιακάς και της Κυπαρισσίας ακτάς. Δεινότερον έπαθον η Κορώνη, η Μάραθος και τα Φιλιατρά, ένθα τα θύματα αριθμούνται άνω των 100.
Σεισμός¨24 νεκροί, 179 τραυματίαι.
ΔΗΜΟΣ Ανδριτσαίνης : Τρούλος Ναού και οικία.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ: Ζημίαι δυσεπανόρθωτοι πολλαί. Σπεύσατε. Έχομε χρείαν των πάντων.
ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Νεκροί =300, Τραυματίαι=600
Νύκτα Παρασκευής συμφορά.
NEA ΕΦΗΜΕΡΙΣ Αρ. Φ. 235/ 23 Αυγούστου 1886.
ΕΚΚΛΗΣΙΣ
Προς τους απανταχού φιλανθρώπους
Ο συνταράξας το έδαφος της Ελλάδος σεισμός την νύκτα της 15 λήγοντος μηνός μεγίστας επήνεγκεν καταστροφάς. Ο νομός ιδίως της Μεσσηνίας υπέστη πανολεθρίαν. Πόλεις ακμάζουσαι, κωμοπόλεις και χωρία εν ριπή οφθαλμού μετετράπησαν εις σωρόν ερειπίων, υφ’ ά ετάφησαν πλείσται ανθρώπιναι εισπράξεις και περιουσίαι δι’ ατρύτων αγώνων και μόχθων προσκτηθείσαι. Εις χιλιάδας όλας αριθμούνται αι κατακρημνησθείσαι οικίαι, εις δεκάδας δε εκατομμυρίων δραχμών υπολογίζονται αι επισυμβάσαι ζημίαι. Πλείστοι εισίν οι φονευθέντες, πλείονες οι τραυματίαι, αναρίθμητοι οι άστεγοι και οι λιμώττοντες.
Εν τη δεινή ταύτη συμφορά η Κυβέρνησις του τόπου έσπευσε να εκτελέσει το εαυτής καθήκον μέμψασα αμελητεί τα της πρώτης ανάγκης χρειώδη. Αλλ’ εις τοιούτων διαστάσεων καταστροφάς η κυβερνητική αρωγή μόνη όσον πρόθυμος και λελογισμένη και αν υποτεθεί, είναι πάντοτε ανεπαρκής. Δέον όπως η κοινωνία σύμπασα προσέλθει επίκουρος.
Οι υπογεγραμμένοι αποτελούντες την Κεντρικήν επιτροπήν προς συλλογήν εράνων υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων, αποτεινόμενοι προς την κοσμοπολίτιδα φιλανθρωπίαν επικαλούμεθα την συνδρομήν πάντων υπέρ του αγαθοεργού τούτου σκοπού. Μη δε τις αποκνήσει να προσέλθει αρωγός, υπείκων εις την σκέψιν, ότι ελάχιστα δύναται εκ του υστερήματος αυτού να προσενέγκει, διότι επίσης ευπρόσδεκτον έσται του πλουσίου το τάλαντον και του πένητος ο οβολός.
Οι έρανοι κατατίθενται εν Αθήναις μεν παρά τη Εθνική Τραπέζη απ’ αυθείας, ή διά τινος των μελών της επιτροπείας, και εν τη αλλοδαπή παρά τοις εκπροσωπούσι την Ελληνικήν Κυβέρνησιν.
Οι κατάλογοι των εράνων δημοσιευθήσονται.
Εν Αθήναις τη 22 Αυγούστου 1886.
Ο Αθηνών Προκόπιος
Η. Παπαηλιόπουλος, Γ. Βασιλείου, Α. Συγγρός,
Δημ. Ορφανίδης, Περ. Σούτσος,
Αλ. Κοντόσταυλος, Μιχ. Μελάς,
Μ. Κατσίμπαλης, Δ. Σ. Σούτσος, Φ. Νέγρης,
Παντιάς Ράλλης, Ν. Δεικτάκης,
Τρ. Μουτσόπουλος, Α. Ομηρίδης, Θ. Ρετσίνας.
Προσωρινός Αντιπρόεδρος ορίζεται ο Μιχ. Μελάς.
Η Επιτροπή στη συνεδρίασή της της 22-8-1886 ορίζει οριστικό Αντιπρόεδρο και Ταμία τον Μιχ. Μελά και Γραμματέα τον Παντιά Ράλλη.
Ο Φ. Νέγρης είναι Διευθυντής των μεταλλουργείων Λαυρείου ( όπου πρωτοστατεί σε εράνους).
ΣΕΙΣΜΟΣ:
241 Ν.ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Ν. Καρζής: 5 δρχ., Δ. Βασιλόπουλος:200,
245, ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ. 2 Σεπτ. 1886,Τρίτη.
Κύριε συντάκτα της Νέας Εφημερίδος.
ΕΙΣΦΟΡΑΙ, διά τους παθόντας εκ του σεισμού.
Καραβίδας, επαίτης, ως πρώτη αυτού εισφορά δραχμήν μίαν....1.
Δροσίνης 25, Π. Μανέτας, Υπουργός Παιδείας, 150,
Α.Φ.248,ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ. 5 Σεπτ.1886,Παρασκευή.
Η Κεντρική Επιτροπή ονόμασε συμπολίτας μέλη αυτής, ..και ως μέλη Τμηματικών Επιτροπών θα περιέλθωσι..δι’ εράνους.
Γ΄ τμήματος υπό των κ.κ. Μ. Οριγώνη, Μ. Κατσίμπαλη, και Στ. Μούση.
Ε΄Τμήματος υπό των κ.κ. Ν. Δεικτάκη, Ηρ. Γέροντα, Ζήνωνος Χ. Λουκά, Γ. Ξύδη και Τιμ. Αδαμοπούλου.
Τα χρήματα συμποσούνται εις 361.214.
ΕΦΗΜΕΡΙΣ: 189/ 4-7-1883: Εν μανσούρα εκτός των θνησκόντων εκ της χολέρας, πολλοί θνήσκουσι και εκ της πείνης..
Εκ Σπάρτης 25 Αυγούστου. «Σύνταξιν Νέας Εφημερίδος»
Τρίτην πρωϊας σεισμός ισχυρός συνεκλόνισε την πόλιν και τα περίχωρα. Βλάβαι μέτριαι. Επανελήφθη δε ασθενέστερος περί την ενδεκάτην.
Φόβω επαναλήψεως κατεσκηνώσαμεν εν υπαίθρω.
Κυπαρισσία. ( ισχυρός σεισμός ). Σεισμός και μετασεισμοί: επενεγκόντες νέας μεγάλας ζημίας.
239/ 2 ;-8-86 (3) Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΝ ΚΑΛΑΜΑΙΣ (Εκ Καλαμών, 22 Αυγούστου).
Τους μετά φόβου υποκλέπτοντας τον ύπνον καλαμίους.
... προς καταστροφήν της βασιλίσσης των νομών του Κράτους, της περικαλλούς Μεσσηνίας.
241/25-8-86/ Παρασκευή. Επίσης χθες την 11.55΄ μ.μ. εγένετο σεισμός εν Πάτραις, Τριπόλει, και αλλαχού της Πελοποννήσου ( χθες: Πέμπτη, 24-8-86).
«Αρκαδία» Εφημερίς 1886.
Επί πολλάς ημέρας, μετά την αποφράδα 15 Αυγούστου, και εν Τριπόλει ησθάνθημεν δονήσεις ελαφράς, ικανάς όμως, λέγει έκτακτον παράρτημα της Αρκαδίας, ώστε πλείστοι των συμπολιτών μας, και ιδία το γυναικείον φύλον, να περιφέρονται δι’ όλης σχεδόν της νυκτός ανά τας οδούς και τους περιπάτους.
Εν Τριπόλει εισεπράχθησαν άχρι τούδε υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων δρ. 3.086 και 55/οο κατατεθείσαι εν τω αυτόθι υποκαταστήματι της Εθνικής Τραπέζης.
Αριθμόν αντάμιδων (ατζαμίδες).
Ναύπλιο, 17 Σεπτεμβρίου 1886.
Εκ των προσβληθέντων υπό της επιδημίας είς έτι αναπνέει, των λοιπών αποδημησάντων κατά την παρελθούσαν εβδομάδα.
«ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ».ΤΡΙΠΟΛΙΣ, 23 Αυγούστου 1886. Σάββατον.
Αι εκ του σεισμού καταστροφαί.
Και εν Τριπόλει ο σεισμός του μεσονυκτίου της Παρασκευής ήν ισχυρότατος, επαναληφθείς και την πρωίαν του Σαββάτου, αλλά λίαν ασθενής.
Αι υπ’ αυτού προκληθείσαι ζημίαι είναι ελάχιστοι, διότι διερράγη μόνον μία οικία, κατέπεσε μία πλευρά ετέρας και κατέστη ετοιμόρροπον το κατάστημα της Εθνικής Τραπέζης.
Ο εν Τριπόλει τηλεγραφητής κ. Ηλίας Ι. Λαμπρόπουλος, διά συγκινητικής επιστολής του απέστειλεν ημίν δρ. 14 ως έρανον αυτού και των συναδέλφων του υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων. Εύγε!
Β μετασεισμός εν Σπάρτη, Πύλω,…..
ΚΕΡΚΥΡΑ. Φοβερός σεισμός κατετρόμαξε. Θόρυβος 35΄΄
Από πολλών δεκαετηρίδων εν Κερκύρα δεν ενθυμούνται τοιούτον φοβερόν σεισμόν.
Δύο διερράγησαν , κατέπεσαν.
Τριφυλία:Πανωλεθρία.
Φιλιατρά: Άπασαι αι οικίαι της πόλεως και αι εξοχικαί κατεστράφησαν εκ του σεισμού.
Μαραθούπολις: Είναι πλήρης ερειπίων.
Γαργαλιάνοι: Ο πλοίαρχος εύρε την πόλιν κατεστραμένην.
Λιγουδίτσα: Καταστροφή μεγάλη, Πρωτεύουσα Δήμου Φλεσιάδος.
Πύλος: Ζημίαι μικραί.
Μεθώνη-Κορώνη: Κατέπεσαν πολλαί οικίαι.
Καλάμαι: Χωρίς ζημιές.
Νησίον: Μεγάλαι ζημίαι.
Αρεόπολις: 7 παλαιαί οικίαι κατέρρευσαν
Μελιγαλάς; Καταστροφαί μεγάλαι.
Μεγαλόπολις:
Χωρέμι: Μεγάλη καταστροφή.
Πύργος: Κατέπεσε μητροπολιτικός ναός .οικίαι τινές διερράγησαν.
Καρύταινα: Σχεδόν ολική καταστροφή.
Κυπαρίσσιον: Κατστροφή κατά το πλείστον.
Ύδρα: Κατέρρευσε η Ανατ. Πλευρά του Ξενοδοχείου Καλαματάκι.
Κόρινθος: Η οικία του Ιω. Αλμπάνη.
Βέλλον: Ιερός Ναός.
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Εκ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, 16 Αυγούστου.
Ενταύθα ώρα 11.20΄ σεισμός σφοδρότατος πλέον ή επί λεπτόν διαρκέσας. Τοίχοι ερράγησαν και στέγη στρατιωτικού νοσοκομείου κετέπεσε, διάφορα κατέπεσαν, γυναίκες εξεφώνησαν, κόσμος ανεταράχθη, κώδωνες εσήμαναν και ζημίαι ολίγαι.
Δόξα θεώ εσταμάτησε κακόν και βαθμηδόν επανήλθεν ευθυμία λαού καταπτοηθέντος,
Προ 46 ετών όμοιον κλύδωνα σεισμού δεν ενθυμούνται Ζακυνθινοί σπουργίται.
Ζάκυνθος, 16 Αυγούστου.
Κέρκυρα, Ισχυρός σεισμός άνευ ζημιών.
Άμφισσα.
Υπάτη.
Λάρισσα.
Μελίτη
Κρήτη.
Χαροκοπιό ερημώθησαν
Λογνά,
Βαυαροκάστελλα.
Ανδρίτσαινα-Γορτυνία= ελάχισται ζημίαι.
ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Πόλεις ανθούσαι εκεί μετεβλήθησαν εις ερείπια και χιλιάδες δυστυχώς διατελούσι άστεγοι και εστερημενοι των πάντων.
Διακοπή τηλεγραφικής επικοινωνίας με Τρίπολιν.
ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 16 Αυγούστου 1886. Σάββατον.
Σεισμόν μάλλον διαρκή και ισχυρόν ησθάνθημεν χθές την νύκτα περί ώραν 11.35΄΄
Γύθειον. Κατέπεσε οικία.
Πάτρα, 40΄΄ . Διερράγησαν οικίαι πάμπολλαι.
Ρωμανόν: 35 οικίαι.
Όσμαγα: 90 οικίαι
Ίκληνα: 45 οικίαι.
Πλαπούλια-Πλάτανον: 35 οικίαι.
Σγράπαις: Πάσαι αι οικίαι, (35).
Χωρίον Πύλα: 55+Ναός.
Κουκουνάρα: 40.
Γιάλοβα: 7 μεγάλαι αποθήκαι.
Άγιος Ηλίας 105 οικίαι, Σώθηκαν 4.
Καραμανώλι: 34 οικίαι.
Λέζαγα: 26.
Δήμος Πυλίων : Μόνο Παλαινερόν, Κυνηγού, Αβαρινίτσα, Κάνδα, λισκέρι=με μικρές ζημιές.
ΟΛΥΜΠΙΑ
Ανδρίτσαινα. Δ. Ανδρίτσαινα, Δ. Φιγαλία. Δ. Αλιφείρα= Μεγάλαι ζημίαι.
Δήμοι
Σκυλούντος,
Βώλακος,
Αρήνης: Ζημίαι σημαντικαί και Θύματα.
Ζαχάρω,
Ξηροχώρι.
Μπούζι,
Αγιαννάκι
Μπουρνάζι,
Μούντριζα- Γκρέκα
Κρέσταινα.
Μακρύσιο
Βρύνα
Ρίσοβον.
Προσκυνούμεν Σου τα Πάθη Χριστέ.
Αλλά....
Τα Πάθη της Παναγίας της Τεγέας είναι πολλά και ανομολόγητα. Το τι έπαθε το υλικό της σώμα, η Εκκλησία της Τεγέας, από κάποιους κρυφομασόνους του ΤΕΓΕΑΤΙΚΟΎ ΣΥΝΔΈΣΜΟΥ καθώς προσπαθούσαν μάταια να την κάνουν ιδιωτικό μαγαζί είναι θέμα μιας άλλης ανάλυσης και ανάπτυξης. Αναφέρω προληπτικά σήμερα μόνο πως η φωτογραφία της Παναγίας της Τεγέας που υπάρχει στην ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΓΕΑΣ που έγραψε με συνεργάτες του ο μασόνος, κακοήθης και ιστορικά αναξιόπιστος Πιαλίώτης Ν. Μωραϊτης, είναι πλαστή. Εξαπάτησε ο αθεόφοβος, φιλόλογος και γυμνασιάρχης, ακόμα και τον ακαδημαϊκό Α. Ορλάνδο, που την ανατυπώνει στο γνωστό έργο του που αναφέρεται στα Βυζαντινά Μνημεία της Τεγέας(ΑΡΧΕΙΟΝ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑ:ΔΟΣ, Τόμος ΙΒ, ΑΘΗΝΑ, 1973). Φυσικά και έχω σκοπό και χρέος να αποκαταστήσω την ιστορική αλήθεια για το Πανελλήνιο Προσκύνημα της Παναγίας της Τεγέας, της πολύπαθης (Μεγάλη η Χάρη Της).
Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια ανώδυνη σχετικά διόρθωση στο βιβλίο των σεισμολόγων της οικογένειας Παπαζάζων, που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα. Το πρόβλημά μου ήταν το γιατί σταμάτησε η λειτουργία της θαυμάσιας αυτής εκκλησίας για τριάντα πέντε σχεδόν χρόνια. Υπήρχε θέμα ασφάλειας: Τι ρόλο έπαιξε η σεισμικότητα αυτής της περιόδου: Παθαθέτω όμως την παρέμβαση, και συνεχίζουμε τα υπόλοιπα μια άλλη φορά. Παναγιώτης Δαλαμάγκας.
-------------------------------------------
Αθήνα, 18 Μαϊου 2003.
Βασίλη και Κατερίνα Παπαζάχου.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΗΤΗ,
Θεσσαλονίκη.
Αγαπητοί μου.
Είμαι παλιός φοιτητής του Πανεπιστημίου Θεσ/κης. Φιλόλογος ιστορικός-αρχαιολόγος αλλά, πριν από χρόνια και από άλλα ενδιαφέροντα, γνώρισα το βιβλίο σας «Σεισμοί της Ελλάδας».Το πρωτοβρήκα τυπωμένο με πολύγραφο.
Χθες, με την πρώτη κυκλοφορία του, πήρα και το νέο ομότιτλο βιβλίο σας με την καινούργια του δομή. Καλή δουλειά, άριστη οργάνωση και εμφάνιση. Συγχαρητήρια.
Θα χαρώ πολύ να μου στείλετε μια καινούργια ανατύπωση με την παρακάτω διόρθωση. Ο σεισμός του1886 συνέβη το βράδυ της 15 Αυγούστου 1886, λίγο μετά τις 11.30΄ Τη μέρα εκείνη λειτούργησε για πρώτη φορά το «Μεγάλο Πανηγύρι της Τεγέας». Υπήρξαν βλάβες στο κτίριο Εθνικής Τραπέζης Τριπόλεως, στο Δημαρχείο και σε δυο-τρία άλλα επώνυμα σπίτια.Δευτερεύουσες μπροστά στις φοβερές καταστροφές της δυτικής Πελοποννήσου
Ώστε η ταυτότητα του μεγάλου αυτού καταστροφικού σεισμού προσδιορίζεται με τα κάτωθι στοιχεία: Παρασκευή, 15 Αυγούστου 1886, ώρα 23.32΄, 37.0ο Ν, 21.4ο Ε, h=n, M=7.3, Φιλιατρά (Χ).
Το σημαντικό για την έρευνά μου ήταν η καταστροφή (κατέρρευσε) του τρούλου ενός περίφημου βυζαντινού μνημείου, της «Παναγίας της Τεγέας». Πεντάτρουλης βασιλικής του 10ου αιώνος, που είναι χτισμένη επάνω και από αρχιτεκτονικά μέλη του Θεάτρου της Αρχαίας Τεγέας, ώστε μαζί να συναποτελούν ένα μοναδικό αρχιεκτονικό σύμπλεγμα-σύνταγμα.
Οι τρούλλοι αποκαταστάθηκαν από τον Τήνιο τεχνίτη και μαρμαρογλύπτη Ι. Περράκη πανω σε σχέδια του γνωστού Ε. Τσίλλερ.
Πάντως επιβεβαιωμένα ο κεντρικός τρούλος έπεσε γύρω στα 1848. Συνέβη ισχυρός σεισμός το 1846. Οι βλάβες του 1886, συνέχεια παλαιοτέρων, δεν εντυπωσίασαν Ο Τεγεατικός χρησιμοποίησε το σεισμό του 1886 για να πετύχει χρηματοδότηση από τα χρήματα του σχετικού εράνου. Ο Μιχ. Κατσίμπαλης, μέλος της Επιτροπής και διαχειριστής των χρημάτων, ήταν και μέλος του Τεγεατικού Συνδέσμου από το Δεκέμβριο του 1886. Εξ ου και η ευνοϊκή μεταχείριση του Τ. Σ. Οι βλάβες του 1886 δεν ήταν ιδιαίτερα εμφανείς.
Σας στέλνω και ανάτυπο χάρτη καταστροφών του σεισμού της 15ης Αυγούστου 1886 από το φύλλο 244/1-9-1886 της «ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ».
Με εκτίμηση
Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας
Φυλής 161-11251-ΑΘΗΝΑ.
ΤΗΛ-ΦΑΞ:210-8618749
e-mail: dalapan@otenet.gr
ΣΕΙΣΜΟΣ, «ΑΡΚΑΔΙΑ».
Την παρελθούσαν Παρασκευήν περί την 11ην Μ. Μ. ώραν σεισμός ισχυρότατος κατετρόμαξε τους κατοίκους, διήρκεσε περί το εν τέταρτον της ώρας. Ο κλονισμός των κτιρίων και του εδάφους ήτο τοιούτος, ώστε πλείστοι των κατοίκων εξήλθον εις τας οδούς.
Επανελήφθη δε περί την πρωίαν, αλλά λίαν ασθενής. Και εν Τριπόλει μεν ελάχισται επήλθον ζημίαι, ήτοι διερράγησαν δύο μάρμαρα της εμπροσθίας θύρας του νέου δημοτικού καταστήματος και ολίγον η μεσημβρινή αυτού πλευρά. Διερράγη πολλαχού η νέα και ωραία οικία του Γ. Ιερέως Μαστοράκου, ως και η του ποτέ Γ. Λαγοπάτη, κατέπεσε δε η μία πλευρά της οικίας του ποτέ Ιω. Ζαφειροπούλου. Το δε κατάστημα της Εθνικής Τραπέζης έπαθε τοιαύτας διαρρήξεις και εν γένει βλάβας, ώστε μηχανικός εγνωμοδότησεν ότι μετά βροχήν και μόνην μεγάλην, δύναται να καταρρεύσει.
Μεγάλαι καταστροφαί εγένοντο κατά τας Μεσσηνιακάς και της Κυπαρισσίας ακτάς. Δεινότερον έπαθον η Κορώνη, η Μάραθος και τα Φιλιατρά, ένθα τα θύματα αριθμούνται άνω των 100.
(Λ΄ ΑΡΚΑΔΙΑ 29 Αυγούστου 1886 Αριθ. 953)
ΣΕΙΣΜΟΣ 15-8-1886.
Ν. ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Φ.235/23-8-1886, Σάββατον.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ.
Πρόεδρος: Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Αθηνών ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ.
Η Επιτροπή υπέρ των θυμάτων συνελθούσα και χθες εν τη οικία του Προέδρου αυτής σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Αθηνών κ. Προκοπίου εξελέξατο οριστικώς αντιπρόεδρον και ταμίαν του τον κ. Μιχ.Μελάν και Γραμματέα τον κ. Παντιάν Ράλλην.
-------- Ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Αθηνών κ. Προκόπιος δι’ εγκυκλίου του εντονοτάτης προς απάσας τας μονάς του κράτους καλεί όπως συνέλθωσι τα ηγουμενοσυμβούλια και ψηφίσωσιν ανάλογα ποσά υπέρ των αυτών θυμάτων του σεισμού.
NEA ΕΦΗΜΕΡΙΣ Αρ. Φ. 235/ 23 Αυγούστου 1886.
ΕΚΚΛΗΣΙΣ
Προς τους απανταχού φιλανθρώπους
Ο συνταράξας το έδαφος της Ελλάδος σεισμός την νύκτα της 15 λήγοντος μηνός μεγίστας επήνεγκεν καταστροφάς. Ο νομός ιδίως της Μεσσηνίας υπέστη πανολεθρίαν. Πόλεις ακμάζουσαι, κωμοπόλεις και χωρία εν ριπή οφθαλμού μετετράπησαν εις σωρόν ερειπίων, υφ’ ά ετάφησαν πλείσται ανθρώπιναι εισπράξεις και περιουσίαι δι’ ατρύτων αγώνων και μόχθων προσκτηθείσαι. Εις χιλιάδας όλας αριθμούνται αι κατακρημνησθείσαι οικίαι, εις δεκάδας δε εκατομμυρίων δραχμών υπολογίζονται αι επισυμβάσαι ζημίαι. Πλείστοι εισίν οι φονευθέντες, πλείονες οι τραυματίαι, αναρίθμητοι οι άστεγοι και οι λιμώττοντες.
Εν τη δεινή ταύτη συμφορά η Κυβέρνησις του τόπου έσπευσε να εκτελέσει το εαυτής καθήκον μέμψασα αμελητεί τα της πρώτης ανάγκης χρειώδη. Αλλ’ εις τοιούτων διαστάσεων καταστροφάς η κυβερνητική αρωγή μόνη όσον πρόθυμος και λελογισμένη και αν υποτεθεί, είναι πάντοτε ανεπαρκής. Δέον όπως η κοινωνία σύμπασα προσέλθει επίκουρος.
Οι υπογεγραμμένοι αποτελούντες την Κεντρικήν επιτροπήν προς συλλογήν εράνων υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων, αποτεινόμενοι προς την κοσμοπολίτιδα φιλανθρωπίαν επικαλούμεθα την συνδρομήν πάντων υπέρ του αγαθοεργού τούτου σκοπού. Μη δε τις αποκνήσει να προσέλθει αρωγός, υπείκων εις την σκέψιν, ότι ελάχιστα δύναται εκ του υστερήματος αυτού να προσενέγκει, διότι επίσης ευπρόσδεκτον έσται του πλουσίου το τάλαντον και του πένητος ο οβολός.
Οι έρανοι κατατίθενται εν Αθήναις μεν παρά τη Εθνική Τραπέζη απ’ αυθείας, ή διά τινος των μελών της επιτροπείας, και εν τη αλλοδαπή παρά τοις εκπροσωπούσι την Ελληνικήν Κυβέρνησιν.
Οι κατάλογοι των εράνων δημοσιευθήσονται.
Εν Αθήναις τη 22 Αυγούστου 1886.
Ο Αθηνών Προκόπιος
Η. Παπαηλιόπουλος, Γ. Βασιλείου, Α. Συγγρός,Δημ. Ορφανίδης, Περ. Σούτσος,
Αλ. Κοντόσταυλος, Μιχ. Μελάς,Μ. Κατσίμπαλης, Δ. Σ. Σούτσος, Φ. Νέγρης,
Παντιάς Ράλλης, Ν. Δεικτάκης,Τρ. Μουτσόπουλος, Α. Ομηρίδης, Θ. Ρετσίνας.
Η Επιτροπή στη συνεδρίασή της της 22-8-1886 ορίζει οριστικό Αντιπρόεδρο και Ταμία τον Μιχ. Μελά και Γραμματέα τον Παντιά Ράλλη.
Ας παρουμε ένα δείγμα των εισφορών υπέρ των εκ του σεισμου 1886 παθόντων.
Ν. ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Φ.235/23-8-1886, Σάββατον.
ΕΙΣΦΟΡΑΙ, διά τους παθόντας εκ του σεισμού.
. Ο εν Τριπόλει τηλεγραφητής κ. Ηλίας Ι. Λαμπρόπουλος, διά συγκινητικής επιστολής του απέστειλεν ημίν δρ. 14 ως έρανον αυτού και των συναδέλφων του υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων. Εύγε!
Καραβίδας, επαίτης, ως πρώτη αυτού εισφορά δραχμήν μίαν....1.
Δροσίνης: 25, Π. Μανέτας, Υπουργός Παιδείας, 150,......
Ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Αθηνών κ. Προκόπιος δι’ εγκυκλίου του εντονοτάτης προς απάσας τας μονάς του κράτους καλεί όπως συνέλθωσι τα ηγουμενοσυμβούλια και ψηφίσωσιν ανάλογα ποσά υπέρ των αυτών θυμάτων του σεισμού.
ΣΕΙΣΜΟΣ 1886
ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ Φ.236, 23-8-1886
ΕΙΣ ΤΟ ΦΑΛΗΡΟΝ
Σήμερον παρά ην ιεράν εκείνην ακτήν, εφ’ ής λάμπει του Καραϊσκου το ανέσπερον βλέμμα, καλούνται οι συμπολίται ημών ίνα προσφέρωσιν από κοινού τον οβολόν των υέρ των αδελφών των συντριβέντων υπό την ιδίαν αυτών στλεγην, υπέρ των αδελφών των οποίων την φωλεάν κατέρριψε δεινόν υποχθόνιον κύμα και ών έθαψε τους νεοσσούς παρά την εστίαν ήτις προ μικρού έθαλπε και εφώτιζε.
Παρά την ιεράν του Φαλήρου ακτήν αναμένουσιν υμάς, συμπολίται τα ορφανά των δύο πόλεων, τα ορφανά του Χατζη-Κώστα και Ζάνη, τα οποία ευρόντα αυτά γλυκείαν φωλεάν θα νύξωσιν διά των αυλών των την καρδίαν σας αιτούμενα το έλεος υμών υπέρ ετέρων ορφανών, υπέρ ετέρων ατυχών πλασμάτων.
Θέαμα ουράνιον! Εάν το ύψος του θεάματος δυνηθώμεν να εννοήσωμεν και αι παρά τα ερείπιά των κατακείνενοι και οι βοηθούντες αυτούς, θέλομεν εύρει ευτυχίαν αληθή εν αυτή τη δεινή συμφορά υφ’ ής επλήγημεν, θέλομεν ζητήσει υπό τα περί ημάς ερείπια τα προ χρόνου μακρού ταφέντα και κατακοπέντα νήματα του συντρτριμμένου εθνικού ημών βίου, θέλομεν συγκλώσει αυτά και εξυφάνει τον ιερόν της αρετής και δικαιοσύνης πέπλον, ακολουθούντες τα απολεσθέντα ίχνη πατέρων χριστιανών και μη καταφρονούντες τα πάτρια υπό τα οποία η δούλη Ελλάς έχη ελευθέρα και ανίστατο δεδοξασμένη.
Φ.Παρασκευαϊδης.
-----------------------
ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΑΘΟΝΤΩΝ: Εν Φαλήρω σήμερον γενήσεται η υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων ευεργετική εορτή του σιδηροδρόμου Αθηνών Πειραιώς, ού άπασαι αι εισπράξεις θέλουσι διατεθεί υπέρ των ατυχών θυμάτων. Κατεβλήθη πάσα προσπάθεια όπως η εορτή γένηται ανταξία του φιλανθρωπικού σκοπού της, πεποίθαμεν δε ότι ουδείς θα μείνει, όστις δεν θα επωφεληθεί της περιστάσεως να συνδράμει τους παθόντας εκ της δεινής καταστροφής αδελφούς, συνδυάζων την φιλανθρωπίαν μετά της τέρψεως διά της κα;θόδου σήμερον εις Φάληρον όπου οι μεν μουσικοί θίασοι των ορφανών Χατζή Κώστα και Πειραιώς πλην της στρατιωτικής μουσικής θα ανακρούωσιν εκλεκτάμέλη, την εσπέραν δε θα καώσι πυροτεχνήματα και ηλεκτρικόν φως θα καταυγάσει την φαληρικήν ακτήν.Επι πλέον το υποβρύχιον του κ. Γρυπάρη, μετά την επιτυχίαν, ήτις έστεψε τα γενόμενα δις ήδη πειράματά του, θα τελέσει και σήμερον άλλας δοκιμάς και θα πλεύσει υποβρυχίως εις απόστασιν, εγκεκλεισμένος εις το σκαφίδιόν του μετά των δύο υιών του. Τοιουτοτρόπως ό,τι έχει και αυτός προσφέρει υπέρ της εορτής, το θέαμα της κατάδυσής του.
-----------Μεταξύ άλλων η του Ορφανοτροφείου Χατζή Κώστα μουσική θα παιανίσει εκεί και το ωραίον εμβατήριον του κ. Λαμπίρη «Στα σύνορα», όπερ έγραψε διά στρατιωτικήν μουσικήν ο κ. Γ. Γάιδεμ βέργερ.
ΣΕΙΣΜΟΣ 15-8-1886.
Ν. ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Φ.235/23-8-1886, Σάββατον.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ.
Πρόεδρος: Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Αθηνών ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ.
Η Επιτροπή υπέρ των θυμάτων συνελθούσα και χθες εν τη οικία του Προέδρου αυτής σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Αθηνών κ. Προκοπίου εξελέξατο οριστικώς αντιπρόεδρον και ταμίαν του τον κ. Μιχ.Μελάν και Γραμματέα τον κ. Παντιάν Ράλλην.
-------- Ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Αθηνών κ. Προκόπιος δι’ εγκυκλίου του εντονοτάτης προς απάσας τας μονάς του κράτους καλεί όπως συνέλθωσι τα ηγουμενοσυμβούλια και ψηφίσωσιν ανάλογα ποσά υπέρ των αυτών θυμάτων του σεισμού.
NEA ΕΦΗΜΕΡΙΣ Αρ. Φ. 235/ 23 Αυγούστου 1886.
18-8- 1886 NEA EΦHMEΡIΔA Φ. 230
Ο της Παρασκευής και ενταύθα επαισθητός γενόμενος σεισμός ήτον ο διαρκέστερος εξ όσων συνέβησαν από πλειόνων ετών, διαρκέσας 12 δευτερόλεπτα, κυρίως συγκείμενος εκ τριών αλληλοδιαδόχων δονήσεων εκ των ΝΔ προς ΒΔ. Αι δονήσεις αυτού ήσαν διά τας Αθήνας όλως κανονικαί κατά την αυτήν παντοτε διέυθυνσιν και δεν είχον ουδένα περιστροφικόν χαρακτήρα. Αξιοσημείωτον είναι ότι την ημέραν εκείνην εν Ελλάδι ήτο η ελαχίστη βαρομετρική θλίψις παρά πάσαν την Ευρώπην, εξ ού πιστούται και εν τη περιστάσει ταύτη το φαινόμενον ότι συνηθέστερον οι σεισμοί συμβαίνουσι με μικράν θλίψιν της ατμοσφαίρας.
Λ΄ ΑΡΚΑΔΙΑ 19 Αυγούστου 1886 Αριθ. 953.
ΣΕΙΣΜΟΣ
Την παρελθούσαν Πρασκευήν περί την 11ην Μ.Μ. ώραν σεισμός ισχυρότατος κατετρόμαξε τους κατοίκους, δίήρκεσε περί το έν λεπτόν της ώρας. Ο κλωνισμός των κτιρίων και του εδάφους ήτο τοιούτος, ώστε πλείστοι των κατοίκων εξήλθον εις τας οδούς.
Επανελήφθη δε περί την πωϊαν, αλλά λίαν ασθενής.
Και εν Τριπόλει μεν ελάχισται επήλθον ζημίαι, ήτοι διαρράγησαν δύο μάρμαρα της εμπροσθίας θύρας του νέου δημοτικού καταστήματος και ολίγον η μεσημβρινή αυτού πλευρά. Διερράγη πολλαχού η νέα και ωραία οικία του Γ. Ιερέως Μαστοράκου, ως και η του ποτέ Ιω. Ζαφειροπούλου. Το δε κατάστημα της Εθνικής Τραπέζης έπαθε τοιαύτας διαρρήξεις και εν γένει βλάβας, ώστε μηχανικός εγνωμοδότησεν ότι μετά βροχήν και μόνην μεγάλην, δύναται να καταρρεύσει.
Μεγάλαι καταστροφαί εγένοντο κατά τας Μεσσηνιακάς και της Κυπαρισσίας ακτάς. Δεινότερον έπαθον η Κορώνη, η Μάραθος και τα Φιλιατρά, ένθα τα θύματα αριθμούνται άνω των 100.
Σεισμός¨24 νεκροί, 179 τραυματίαι.
ΔΗΜΟΣ Ανδριτσαίνης : Τρούλος Ναού και οικία.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ: Ζημίαι δυσεπανόρθωτοι πολλαί. Σπεύσατε. Έχομε χρείαν των πάντων.
ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Νεκροί =300, Τραυματίαι=600
Νύκτα Παρασκευής συμφορά.
NEA ΕΦΗΜΕΡΙΣ Αρ. Φ. 235/ 23 Αυγούστου 1886.
ΕΚΚΛΗΣΙΣ
Προς τους απανταχού φιλανθρώπους
Ο συνταράξας το έδαφος της Ελλάδος σεισμός την νύκτα της 15 λήγοντος μηνός μεγίστας επήνεγκεν καταστροφάς. Ο νομός ιδίως της Μεσσηνίας υπέστη πανολεθρίαν. Πόλεις ακμάζουσαι, κωμοπόλεις και χωρία εν ριπή οφθαλμού μετετράπησαν εις σωρόν ερειπίων, υφ’ ά ετάφησαν πλείσται ανθρώπιναι εισπράξεις και περιουσίαι δι’ ατρύτων αγώνων και μόχθων προσκτηθείσαι. Εις χιλιάδας όλας αριθμούνται αι κατακρημνησθείσαι οικίαι, εις δεκάδας δε εκατομμυρίων δραχμών υπολογίζονται αι επισυμβάσαι ζημίαι. Πλείστοι εισίν οι φονευθέντες, πλείονες οι τραυματίαι, αναρίθμητοι οι άστεγοι και οι λιμώττοντες.
Εν τη δεινή ταύτη συμφορά η Κυβέρνησις του τόπου έσπευσε να εκτελέσει το εαυτής καθήκον μέμψασα αμελητεί τα της πρώτης ανάγκης χρειώδη. Αλλ’ εις τοιούτων διαστάσεων καταστροφάς η κυβερνητική αρωγή μόνη όσον πρόθυμος και λελογισμένη και αν υποτεθεί, είναι πάντοτε ανεπαρκής. Δέον όπως η κοινωνία σύμπασα προσέλθει επίκουρος.
Οι υπογεγραμμένοι αποτελούντες την Κεντρικήν επιτροπήν προς συλλογήν εράνων υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων, αποτεινόμενοι προς την κοσμοπολίτιδα φιλανθρωπίαν επικαλούμεθα την συνδρομήν πάντων υπέρ του αγαθοεργού τούτου σκοπού. Μη δε τις αποκνήσει να προσέλθει αρωγός, υπείκων εις την σκέψιν, ότι ελάχιστα δύναται εκ του υστερήματος αυτού να προσενέγκει, διότι επίσης ευπρόσδεκτον έσται του πλουσίου το τάλαντον και του πένητος ο οβολός.
Οι έρανοι κατατίθενται εν Αθήναις μεν παρά τη Εθνική Τραπέζη απ’ αυθείας, ή διά τινος των μελών της επιτροπείας, και εν τη αλλοδαπή παρά τοις εκπροσωπούσι την Ελληνικήν Κυβέρνησιν.
Οι κατάλογοι των εράνων δημοσιευθήσονται.
Εν Αθήναις τη 22 Αυγούστου 1886.
Ο Αθηνών Προκόπιος
Η. Παπαηλιόπουλος, Γ. Βασιλείου, Α. Συγγρός,
Δημ. Ορφανίδης, Περ. Σούτσος,
Αλ. Κοντόσταυλος, Μιχ. Μελάς,
Μ. Κατσίμπαλης, Δ. Σ. Σούτσος, Φ. Νέγρης,
Παντιάς Ράλλης, Ν. Δεικτάκης,
Τρ. Μουτσόπουλος, Α. Ομηρίδης, Θ. Ρετσίνας.
Προσωρινός Αντιπρόεδρος ορίζεται ο Μιχ. Μελάς.
Η Επιτροπή στη συνεδρίασή της της 22-8-1886 ορίζει οριστικό Αντιπρόεδρο και Ταμία τον Μιχ. Μελά και Γραμματέα τον Παντιά Ράλλη.
Ο Φ. Νέγρης είναι Διευθυντής των μεταλλουργείων Λαυρείου ( όπου πρωτοστατεί σε εράνους).
ΣΕΙΣΜΟΣ:
241 Ν.ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Ν. Καρζής: 5 δρχ., Δ. Βασιλόπουλος:200,
245, ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ. 2 Σεπτ. 1886,Τρίτη.
Κύριε συντάκτα της Νέας Εφημερίδος.
ΕΙΣΦΟΡΑΙ, διά τους παθόντας εκ του σεισμού.
Καραβίδας, επαίτης, ως πρώτη αυτού εισφορά δραχμήν μίαν....1.
Δροσίνης 25, Π. Μανέτας, Υπουργός Παιδείας, 150,
Α.Φ.248,ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ. 5 Σεπτ.1886,Παρασκευή.
Η Κεντρική Επιτροπή ονόμασε συμπολίτας μέλη αυτής, ..και ως μέλη Τμηματικών Επιτροπών θα περιέλθωσι..δι’ εράνους.
Γ΄ τμήματος υπό των κ.κ. Μ. Οριγώνη, Μ. Κατσίμπαλη, και Στ. Μούση.
Ε΄Τμήματος υπό των κ.κ. Ν. Δεικτάκη, Ηρ. Γέροντα, Ζήνωνος Χ. Λουκά, Γ. Ξύδη και Τιμ. Αδαμοπούλου.
Τα χρήματα συμποσούνται εις 361.214.
ΕΦΗΜΕΡΙΣ: 189/ 4-7-1883: Εν μανσούρα εκτός των θνησκόντων εκ της χολέρας, πολλοί θνήσκουσι και εκ της πείνης..
Εκ Σπάρτης 25 Αυγούστου. «Σύνταξιν Νέας Εφημερίδος»
Τρίτην πρωϊας σεισμός ισχυρός συνεκλόνισε την πόλιν και τα περίχωρα. Βλάβαι μέτριαι. Επανελήφθη δε ασθενέστερος περί την ενδεκάτην.
Φόβω επαναλήψεως κατεσκηνώσαμεν εν υπαίθρω.
Κυπαρισσία. ( ισχυρός σεισμός ). Σεισμός και μετασεισμοί: επενεγκόντες νέας μεγάλας ζημίας.
239/ 2 ;-8-86 (3) Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΝ ΚΑΛΑΜΑΙΣ (Εκ Καλαμών, 22 Αυγούστου).
Τους μετά φόβου υποκλέπτοντας τον ύπνον καλαμίους.
... προς καταστροφήν της βασιλίσσης των νομών του Κράτους, της περικαλλούς Μεσσηνίας.
241/25-8-86/ Παρασκευή. Επίσης χθες την 11.55΄ μ.μ. εγένετο σεισμός εν Πάτραις, Τριπόλει, και αλλαχού της Πελοποννήσου ( χθες: Πέμπτη, 24-8-86).
«Αρκαδία» Εφημερίς 1886.
Επί πολλάς ημέρας, μετά την αποφράδα 15 Αυγούστου, και εν Τριπόλει ησθάνθημεν δονήσεις ελαφράς, ικανάς όμως, λέγει έκτακτον παράρτημα της Αρκαδίας, ώστε πλείστοι των συμπολιτών μας, και ιδία το γυναικείον φύλον, να περιφέρονται δι’ όλης σχεδόν της νυκτός ανά τας οδούς και τους περιπάτους.
Εν Τριπόλει εισεπράχθησαν άχρι τούδε υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων δρ. 3.086 και 55/οο κατατεθείσαι εν τω αυτόθι υποκαταστήματι της Εθνικής Τραπέζης.
Αριθμόν αντάμιδων (ατζαμίδες).
Ναύπλιο, 17 Σεπτεμβρίου 1886.
Εκ των προσβληθέντων υπό της επιδημίας είς έτι αναπνέει, των λοιπών αποδημησάντων κατά την παρελθούσαν εβδομάδα.
«ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ».ΤΡΙΠΟΛΙΣ, 23 Αυγούστου 1886. Σάββατον.
Αι εκ του σεισμού καταστροφαί.
Και εν Τριπόλει ο σεισμός του μεσονυκτίου της Παρασκευής ήν ισχυρότατος, επαναληφθείς και την πρωίαν του Σαββάτου, αλλά λίαν ασθενής.
Αι υπ’ αυτού προκληθείσαι ζημίαι είναι ελάχιστοι, διότι διερράγη μόνον μία οικία, κατέπεσε μία πλευρά ετέρας και κατέστη ετοιμόρροπον το κατάστημα της Εθνικής Τραπέζης.
Ο εν Τριπόλει τηλεγραφητής κ. Ηλίας Ι. Λαμπρόπουλος, διά συγκινητικής επιστολής του απέστειλεν ημίν δρ. 14 ως έρανον αυτού και των συναδέλφων του υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων. Εύγε!
Β μετασεισμός εν Σπάρτη, Πύλω,…..
ΚΕΡΚΥΡΑ. Φοβερός σεισμός κατετρόμαξε. Θόρυβος 35΄΄
Από πολλών δεκαετηρίδων εν Κερκύρα δεν ενθυμούνται τοιούτον φοβερόν σεισμόν.
Δύο διερράγησαν , κατέπεσαν.
Τριφυλία:Πανωλεθρία.
Φιλιατρά: Άπασαι αι οικίαι της πόλεως και αι εξοχικαί κατεστράφησαν εκ του σεισμού.
Μαραθούπολις: Είναι πλήρης ερειπίων.
Γαργαλιάνοι: Ο πλοίαρχος εύρε την πόλιν κατεστραμένην.
Λιγουδίτσα: Καταστροφή μεγάλη, Πρωτεύουσα Δήμου Φλεσιάδος.
Πύλος: Ζημίαι μικραί.
Μεθώνη-Κορώνη: Κατέπεσαν πολλαί οικίαι.
Καλάμαι: Χωρίς ζημιές.
Νησίον: Μεγάλαι ζημίαι.
Αρεόπολις: 7 παλαιαί οικίαι κατέρρευσαν
Μελιγαλάς; Καταστροφαί μεγάλαι.
Μεγαλόπολις:
Χωρέμι: Μεγάλη καταστροφή.
Πύργος: Κατέπεσε μητροπολιτικός ναός .οικίαι τινές διερράγησαν.
Καρύταινα: Σχεδόν ολική καταστροφή.
Κυπαρίσσιον: Κατστροφή κατά το πλείστον.
Ύδρα: Κατέρρευσε η Ανατ. Πλευρά του Ξενοδοχείου Καλαματάκι.
Κόρινθος: Η οικία του Ιω. Αλμπάνη.
Βέλλον: Ιερός Ναός.
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Εκ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, 16 Αυγούστου.
Ενταύθα ώρα 11.20΄ σεισμός σφοδρότατος πλέον ή επί λεπτόν διαρκέσας. Τοίχοι ερράγησαν και στέγη στρατιωτικού νοσοκομείου κετέπεσε, διάφορα κατέπεσαν, γυναίκες εξεφώνησαν, κόσμος ανεταράχθη, κώδωνες εσήμαναν και ζημίαι ολίγαι.
Δόξα θεώ εσταμάτησε κακόν και βαθμηδόν επανήλθεν ευθυμία λαού καταπτοηθέντος,
Προ 46 ετών όμοιον κλύδωνα σεισμού δεν ενθυμούνται Ζακυνθινοί σπουργίται.
Ζάκυνθος, 16 Αυγούστου.
Κέρκυρα, Ισχυρός σεισμός άνευ ζημιών.
Άμφισσα.
Υπάτη.
Λάρισσα.
Μελίτη
Κρήτη.
Χαροκοπιό ερημώθησαν
Λογνά,
Βαυαροκάστελλα.
Ανδρίτσαινα-Γορτυνία= ελάχισται ζημίαι.
ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Πόλεις ανθούσαι εκεί μετεβλήθησαν εις ερείπια και χιλιάδες δυστυχώς διατελούσι άστεγοι και εστερημενοι των πάντων.
Διακοπή τηλεγραφικής επικοινωνίας με Τρίπολιν.
ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 16 Αυγούστου 1886. Σάββατον.
Σεισμόν μάλλον διαρκή και ισχυρόν ησθάνθημεν χθές την νύκτα περί ώραν 11.35΄΄
Γύθειον. Κατέπεσε οικία.
Πάτρα, 40΄΄ . Διερράγησαν οικίαι πάμπολλαι.
Ρωμανόν: 35 οικίαι.
Όσμαγα: 90 οικίαι
Ίκληνα: 45 οικίαι.
Πλαπούλια-Πλάτανον: 35 οικίαι.
Σγράπαις: Πάσαι αι οικίαι, (35).
Χωρίον Πύλα: 55+Ναός.
Κουκουνάρα: 40.
Γιάλοβα: 7 μεγάλαι αποθήκαι.
Άγιος Ηλίας 105 οικίαι, Σώθηκαν 4.
Καραμανώλι: 34 οικίαι.
Λέζαγα: 26.
Δήμος Πυλίων : Μόνο Παλαινερόν, Κυνηγού, Αβαρινίτσα, Κάνδα, λισκέρι=με μικρές ζημιές.
ΟΛΥΜΠΙΑ
Ανδρίτσαινα. Δ. Ανδρίτσαινα, Δ. Φιγαλία. Δ. Αλιφείρα= Μεγάλαι ζημίαι.
Δήμοι
Σκυλούντος,
Βώλακος,
Αρήνης: Ζημίαι σημαντικαί και Θύματα.
Ζαχάρω,
Ξηροχώρι.
Μπούζι,
Αγιαννάκι
Μπουρνάζι,
Μούντριζα- Γκρέκα
Κρέσταινα.
Μακρύσιο
Βρύνα
Ρίσοβον.
Αλλά....
Τα Πάθη της Παναγίας της Τεγέας είναι πολλά και ανομολόγητα. Το τι έπαθε το υλικό της σώμα, η Εκκλησία της Τεγέας, από κάποιους κρυφομασόνους του ΤΕΓΕΑΤΙΚΟΎ ΣΥΝΔΈΣΜΟΥ καθώς προσπαθούσαν μάταια να την κάνουν ιδιωτικό μαγαζί είναι θέμα μιας άλλης ανάλυσης και ανάπτυξης. Αναφέρω προληπτικά σήμερα μόνο πως η φωτογραφία της Παναγίας της Τεγέας που υπάρχει στην ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΓΕΑΣ που έγραψε με συνεργάτες του ο μασόνος, κακοήθης και ιστορικά αναξιόπιστος Πιαλίώτης Ν. Μωραϊτης, είναι πλαστή. Εξαπάτησε ο αθεόφοβος, φιλόλογος και γυμνασιάρχης, ακόμα και τον ακαδημαϊκό Α. Ορλάνδο, που την ανατυπώνει στο γνωστό έργο του που αναφέρεται στα Βυζαντινά Μνημεία της Τεγέας(ΑΡΧΕΙΟΝ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑ:ΔΟΣ, Τόμος ΙΒ, ΑΘΗΝΑ, 1973). Φυσικά και έχω σκοπό και χρέος να αποκαταστήσω την ιστορική αλήθεια για το Πανελλήνιο Προσκύνημα της Παναγίας της Τεγέας, της πολύπαθης (Μεγάλη η Χάρη Της).
Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια ανώδυνη σχετικά διόρθωση στο βιβλίο των σεισμολόγων της οικογένειας Παπαζάζων, που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα. Το πρόβλημά μου ήταν το γιατί σταμάτησε η λειτουργία της θαυμάσιας αυτής εκκλησίας για τριάντα πέντε σχεδόν χρόνια. Υπήρχε θέμα ασφάλειας: Τι ρόλο έπαιξε η σεισμικότητα αυτής της περιόδου: Παθαθέτω όμως την παρέμβαση, και συνεχίζουμε τα υπόλοιπα μια άλλη φορά. Παναγιώτης Δαλαμάγκας.
-------------------------------------------
Αθήνα, 18 Μαϊου 2003.
Βασίλη και Κατερίνα Παπαζάχου.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΗΤΗ,
Θεσσαλονίκη.
Αγαπητοί μου.
Είμαι παλιός φοιτητής του Πανεπιστημίου Θεσ/κης. Φιλόλογος ιστορικός-αρχαιολόγος αλλά, πριν από χρόνια και από άλλα ενδιαφέροντα, γνώρισα το βιβλίο σας «Σεισμοί της Ελλάδας».Το πρωτοβρήκα τυπωμένο με πολύγραφο.
Χθες, με την πρώτη κυκλοφορία του, πήρα και το νέο ομότιτλο βιβλίο σας με την καινούργια του δομή. Καλή δουλειά, άριστη οργάνωση και εμφάνιση. Συγχαρητήρια.
Θα χαρώ πολύ να μου στείλετε μια καινούργια ανατύπωση με την παρακάτω διόρθωση. Ο σεισμός του1886 συνέβη το βράδυ της 15 Αυγούστου 1886, λίγο μετά τις 11.30΄ Τη μέρα εκείνη λειτούργησε για πρώτη φορά το «Μεγάλο Πανηγύρι της Τεγέας». Υπήρξαν βλάβες στο κτίριο Εθνικής Τραπέζης Τριπόλεως, στο Δημαρχείο και σε δυο-τρία άλλα επώνυμα σπίτια.Δευτερεύουσες μπροστά στις φοβερές καταστροφές της δυτικής Πελοποννήσου
Ώστε η ταυτότητα του μεγάλου αυτού καταστροφικού σεισμού προσδιορίζεται με τα κάτωθι στοιχεία: Παρασκευή, 15 Αυγούστου 1886, ώρα 23.32΄, 37.0ο Ν, 21.4ο Ε, h=n, M=7.3, Φιλιατρά (Χ).
Το σημαντικό για την έρευνά μου ήταν η καταστροφή (κατέρρευσε) του τρούλου ενός περίφημου βυζαντινού μνημείου, της «Παναγίας της Τεγέας». Πεντάτρουλης βασιλικής του 10ου αιώνος, που είναι χτισμένη επάνω και από αρχιτεκτονικά μέλη του Θεάτρου της Αρχαίας Τεγέας, ώστε μαζί να συναποτελούν ένα μοναδικό αρχιεκτονικό σύμπλεγμα-σύνταγμα.
Οι τρούλλοι αποκαταστάθηκαν από τον Τήνιο τεχνίτη και μαρμαρογλύπτη Ι. Περράκη πανω σε σχέδια του γνωστού Ε. Τσίλλερ.
Πάντως επιβεβαιωμένα ο κεντρικός τρούλος έπεσε γύρω στα 1848. Συνέβη ισχυρός σεισμός το 1846. Οι βλάβες του 1886, συνέχεια παλαιοτέρων, δεν εντυπωσίασαν Ο Τεγεατικός χρησιμοποίησε το σεισμό του 1886 για να πετύχει χρηματοδότηση από τα χρήματα του σχετικού εράνου. Ο Μιχ. Κατσίμπαλης, μέλος της Επιτροπής και διαχειριστής των χρημάτων, ήταν και μέλος του Τεγεατικού Συνδέσμου από το Δεκέμβριο του 1886. Εξ ου και η ευνοϊκή μεταχείριση του Τ. Σ. Οι βλάβες του 1886 δεν ήταν ιδιαίτερα εμφανείς.
Σας στέλνω και ανάτυπο χάρτη καταστροφών του σεισμού της 15ης Αυγούστου 1886 από το φύλλο 244/1-9-1886 της «ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ».
Με εκτίμηση
Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας
Φυλής 161-11251-ΑΘΗΝΑ.
ΤΗΛ-ΦΑΞ:210-8618749
e-mail: dalapan@otenet.gr
ΣΕΙΣΜΟΣ, «ΑΡΚΑΔΙΑ».
Την παρελθούσαν Παρασκευήν περί την 11ην Μ. Μ. ώραν σεισμός ισχυρότατος κατετρόμαξε τους κατοίκους, διήρκεσε περί το εν τέταρτον της ώρας. Ο κλονισμός των κτιρίων και του εδάφους ήτο τοιούτος, ώστε πλείστοι των κατοίκων εξήλθον εις τας οδούς.
Επανελήφθη δε περί την πρωίαν, αλλά λίαν ασθενής. Και εν Τριπόλει μεν ελάχισται επήλθον ζημίαι, ήτοι διερράγησαν δύο μάρμαρα της εμπροσθίας θύρας του νέου δημοτικού καταστήματος και ολίγον η μεσημβρινή αυτού πλευρά. Διερράγη πολλαχού η νέα και ωραία οικία του Γ. Ιερέως Μαστοράκου, ως και η του ποτέ Γ. Λαγοπάτη, κατέπεσε δε η μία πλευρά της οικίας του ποτέ Ιω. Ζαφειροπούλου. Το δε κατάστημα της Εθνικής Τραπέζης έπαθε τοιαύτας διαρρήξεις και εν γένει βλάβας, ώστε μηχανικός εγνωμοδότησεν ότι μετά βροχήν και μόνην μεγάλην, δύναται να καταρρεύσει.
Μεγάλαι καταστροφαί εγένοντο κατά τας Μεσσηνιακάς και της Κυπαρισσίας ακτάς. Δεινότερον έπαθον η Κορώνη, η Μάραθος και τα Φιλιατρά, ένθα τα θύματα αριθμούνται άνω των 100.
(Λ΄ ΑΡΚΑΔΙΑ 29 Αυγούστου 1886 Αριθ. 953)
ΣΕΙΣΜΟΣ 15-8-1886.
Ν. ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Φ.235/23-8-1886, Σάββατον.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ.
Πρόεδρος: Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Αθηνών ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ.
Η Επιτροπή υπέρ των θυμάτων συνελθούσα και χθες εν τη οικία του Προέδρου αυτής σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Αθηνών κ. Προκοπίου εξελέξατο οριστικώς αντιπρόεδρον και ταμίαν του τον κ. Μιχ.Μελάν και Γραμματέα τον κ. Παντιάν Ράλλην.
-------- Ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Αθηνών κ. Προκόπιος δι’ εγκυκλίου του εντονοτάτης προς απάσας τας μονάς του κράτους καλεί όπως συνέλθωσι τα ηγουμενοσυμβούλια και ψηφίσωσιν ανάλογα ποσά υπέρ των αυτών θυμάτων του σεισμού.
NEA ΕΦΗΜΕΡΙΣ Αρ. Φ. 235/ 23 Αυγούστου 1886.
ΕΚΚΛΗΣΙΣ
Προς τους απανταχού φιλανθρώπους
Ο συνταράξας το έδαφος της Ελλάδος σεισμός την νύκτα της 15 λήγοντος μηνός μεγίστας επήνεγκεν καταστροφάς. Ο νομός ιδίως της Μεσσηνίας υπέστη πανολεθρίαν. Πόλεις ακμάζουσαι, κωμοπόλεις και χωρία εν ριπή οφθαλμού μετετράπησαν εις σωρόν ερειπίων, υφ’ ά ετάφησαν πλείσται ανθρώπιναι εισπράξεις και περιουσίαι δι’ ατρύτων αγώνων και μόχθων προσκτηθείσαι. Εις χιλιάδας όλας αριθμούνται αι κατακρημνησθείσαι οικίαι, εις δεκάδας δε εκατομμυρίων δραχμών υπολογίζονται αι επισυμβάσαι ζημίαι. Πλείστοι εισίν οι φονευθέντες, πλείονες οι τραυματίαι, αναρίθμητοι οι άστεγοι και οι λιμώττοντες.
Εν τη δεινή ταύτη συμφορά η Κυβέρνησις του τόπου έσπευσε να εκτελέσει το εαυτής καθήκον μέμψασα αμελητεί τα της πρώτης ανάγκης χρειώδη. Αλλ’ εις τοιούτων διαστάσεων καταστροφάς η κυβερνητική αρωγή μόνη όσον πρόθυμος και λελογισμένη και αν υποτεθεί, είναι πάντοτε ανεπαρκής. Δέον όπως η κοινωνία σύμπασα προσέλθει επίκουρος.
Οι υπογεγραμμένοι αποτελούντες την Κεντρικήν επιτροπήν προς συλλογήν εράνων υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων, αποτεινόμενοι προς την κοσμοπολίτιδα φιλανθρωπίαν επικαλούμεθα την συνδρομήν πάντων υπέρ του αγαθοεργού τούτου σκοπού. Μη δε τις αποκνήσει να προσέλθει αρωγός, υπείκων εις την σκέψιν, ότι ελάχιστα δύναται εκ του υστερήματος αυτού να προσενέγκει, διότι επίσης ευπρόσδεκτον έσται του πλουσίου το τάλαντον και του πένητος ο οβολός.
Οι έρανοι κατατίθενται εν Αθήναις μεν παρά τη Εθνική Τραπέζη απ’ αυθείας, ή διά τινος των μελών της επιτροπείας, και εν τη αλλοδαπή παρά τοις εκπροσωπούσι την Ελληνικήν Κυβέρνησιν.
Οι κατάλογοι των εράνων δημοσιευθήσονται.
Εν Αθήναις τη 22 Αυγούστου 1886.
Ο Αθηνών Προκόπιος
Η. Παπαηλιόπουλος, Γ. Βασιλείου, Α. Συγγρός,Δημ. Ορφανίδης, Περ. Σούτσος,
Αλ. Κοντόσταυλος, Μιχ. Μελάς,Μ. Κατσίμπαλης, Δ. Σ. Σούτσος, Φ. Νέγρης,
Παντιάς Ράλλης, Ν. Δεικτάκης,Τρ. Μουτσόπουλος, Α. Ομηρίδης, Θ. Ρετσίνας.
Η Επιτροπή στη συνεδρίασή της της 22-8-1886 ορίζει οριστικό Αντιπρόεδρο και Ταμία τον Μιχ. Μελά και Γραμματέα τον Παντιά Ράλλη.
Ας παρουμε ένα δείγμα των εισφορών υπέρ των εκ του σεισμου 1886 παθόντων.
Ν. ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Φ.235/23-8-1886, Σάββατον.
ΕΙΣΦΟΡΑΙ, διά τους παθόντας εκ του σεισμού.
. Ο εν Τριπόλει τηλεγραφητής κ. Ηλίας Ι. Λαμπρόπουλος, διά συγκινητικής επιστολής του απέστειλεν ημίν δρ. 14 ως έρανον αυτού και των συναδέλφων του υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων. Εύγε!
Καραβίδας, επαίτης, ως πρώτη αυτού εισφορά δραχμήν μίαν....1.
Δροσίνης: 25, Π. Μανέτας, Υπουργός Παιδείας, 150,......
Ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Αθηνών κ. Προκόπιος δι’ εγκυκλίου του εντονοτάτης προς απάσας τας μονάς του κράτους καλεί όπως συνέλθωσι τα ηγουμενοσυμβούλια και ψηφίσωσιν ανάλογα ποσά υπέρ των αυτών θυμάτων του σεισμού.
ΣΕΙΣΜΟΣ 1886
ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ Φ.236, 23-8-1886
ΕΙΣ ΤΟ ΦΑΛΗΡΟΝ
Σήμερον παρά ην ιεράν εκείνην ακτήν, εφ’ ής λάμπει του Καραϊσκου το ανέσπερον βλέμμα, καλούνται οι συμπολίται ημών ίνα προσφέρωσιν από κοινού τον οβολόν των υέρ των αδελφών των συντριβέντων υπό την ιδίαν αυτών στλεγην, υπέρ των αδελφών των οποίων την φωλεάν κατέρριψε δεινόν υποχθόνιον κύμα και ών έθαψε τους νεοσσούς παρά την εστίαν ήτις προ μικρού έθαλπε και εφώτιζε.
Παρά την ιεράν του Φαλήρου ακτήν αναμένουσιν υμάς, συμπολίται τα ορφανά των δύο πόλεων, τα ορφανά του Χατζη-Κώστα και Ζάνη, τα οποία ευρόντα αυτά γλυκείαν φωλεάν θα νύξωσιν διά των αυλών των την καρδίαν σας αιτούμενα το έλεος υμών υπέρ ετέρων ορφανών, υπέρ ετέρων ατυχών πλασμάτων.
Θέαμα ουράνιον! Εάν το ύψος του θεάματος δυνηθώμεν να εννοήσωμεν και αι παρά τα ερείπιά των κατακείνενοι και οι βοηθούντες αυτούς, θέλομεν εύρει ευτυχίαν αληθή εν αυτή τη δεινή συμφορά υφ’ ής επλήγημεν, θέλομεν ζητήσει υπό τα περί ημάς ερείπια τα προ χρόνου μακρού ταφέντα και κατακοπέντα νήματα του συντρτριμμένου εθνικού ημών βίου, θέλομεν συγκλώσει αυτά και εξυφάνει τον ιερόν της αρετής και δικαιοσύνης πέπλον, ακολουθούντες τα απολεσθέντα ίχνη πατέρων χριστιανών και μη καταφρονούντες τα πάτρια υπό τα οποία η δούλη Ελλάς έχη ελευθέρα και ανίστατο δεδοξασμένη.
Φ.Παρασκευαϊδης.
-----------------------
ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΑΘΟΝΤΩΝ: Εν Φαλήρω σήμερον γενήσεται η υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων ευεργετική εορτή του σιδηροδρόμου Αθηνών Πειραιώς, ού άπασαι αι εισπράξεις θέλουσι διατεθεί υπέρ των ατυχών θυμάτων. Κατεβλήθη πάσα προσπάθεια όπως η εορτή γένηται ανταξία του φιλανθρωπικού σκοπού της, πεποίθαμεν δε ότι ουδείς θα μείνει, όστις δεν θα επωφεληθεί της περιστάσεως να συνδράμει τους παθόντας εκ της δεινής καταστροφής αδελφούς, συνδυάζων την φιλανθρωπίαν μετά της τέρψεως διά της κα;θόδου σήμερον εις Φάληρον όπου οι μεν μουσικοί θίασοι των ορφανών Χατζή Κώστα και Πειραιώς πλην της στρατιωτικής μουσικής θα ανακρούωσιν εκλεκτάμέλη, την εσπέραν δε θα καώσι πυροτεχνήματα και ηλεκτρικόν φως θα καταυγάσει την φαληρικήν ακτήν.Επι πλέον το υποβρύχιον του κ. Γρυπάρη, μετά την επιτυχίαν, ήτις έστεψε τα γενόμενα δις ήδη πειράματά του, θα τελέσει και σήμερον άλλας δοκιμάς και θα πλεύσει υποβρυχίως εις απόστασιν, εγκεκλεισμένος εις το σκαφίδιόν του μετά των δύο υιών του. Τοιουτοτρόπως ό,τι έχει και αυτός προσφέρει υπέρ της εορτής, το θέαμα της κατάδυσής του.
-----------Μεταξύ άλλων η του Ορφανοτροφείου Χατζή Κώστα μουσική θα παιανίσει εκεί και το ωραίον εμβατήριον του κ. Λαμπίρη «Στα σύνορα», όπερ έγραψε διά στρατιωτικήν μουσικήν ο κ. Γ. Γάιδεμ βέργερ.
ΣΕΙΣΜΟΣ 15-8-1886.
Ν. ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Φ.235/23-8-1886, Σάββατον.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ.
Πρόεδρος: Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Αθηνών ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ.
Η Επιτροπή υπέρ των θυμάτων συνελθούσα και χθες εν τη οικία του Προέδρου αυτής σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Αθηνών κ. Προκοπίου εξελέξατο οριστικώς αντιπρόεδρον και ταμίαν του τον κ. Μιχ.Μελάν και Γραμματέα τον κ. Παντιάν Ράλλην.
-------- Ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Αθηνών κ. Προκόπιος δι’ εγκυκλίου του εντονοτάτης προς απάσας τας μονάς του κράτους καλεί όπως συνέλθωσι τα ηγουμενοσυμβούλια και ψηφίσωσιν ανάλογα ποσά υπέρ των αυτών θυμάτων του σεισμού.
NEA ΕΦΗΜΕΡΙΣ Αρ. Φ. 235/ 23 Αυγούστου 1886.
18-8- 1886 NEA EΦHMEΡIΔA Φ. 230
Ο της Παρασκευής και ενταύθα επαισθητός γενόμενος σεισμός ήτον ο διαρκέστερος εξ όσων συνέβησαν από πλειόνων ετών, διαρκέσας 12 δευτερόλεπτα, κυρίως συγκείμενος εκ τριών αλληλοδιαδόχων δονήσεων εκ των ΝΔ προς ΒΔ. Αι δονήσεις αυτού ήσαν διά τας Αθήνας όλως κανονικαί κατά την αυτήν παντοτε διέυθυνσιν και δεν είχον ουδένα περιστροφικόν χαρακτήρα. Αξιοσημείωτον είναι ότι την ημέραν εκείνην εν Ελλάδι ήτο η ελαχίστη βαρομετρική θλίψις παρά πάσαν την Ευρώπην, εξ ού πιστούται και εν τη περιστάσει ταύτη το φαινόμενον ότι συνηθέστερον οι σεισμοί συμβαίνουσι με μικράν θλίψιν της ατμοσφαίρας.
Λ΄ ΑΡΚΑΔΙΑ 19 Αυγούστου 1886 Αριθ. 953.
ΣΕΙΣΜΟΣ
Την παρελθούσαν Πρασκευήν περί την 11ην Μ.Μ. ώραν σεισμός ισχυρότατος κατετρόμαξε τους κατοίκους, δίήρκεσε περί το έν λεπτόν της ώρας. Ο κλωνισμός των κτιρίων και του εδάφους ήτο τοιούτος, ώστε πλείστοι των κατοίκων εξήλθον εις τας οδούς.
Επανελήφθη δε περί την πωϊαν, αλλά λίαν ασθενής.
Και εν Τριπόλει μεν ελάχισται επήλθον ζημίαι, ήτοι διαρράγησαν δύο μάρμαρα της εμπροσθίας θύρας του νέου δημοτικού καταστήματος και ολίγον η μεσημβρινή αυτού πλευρά. Διερράγη πολλαχού η νέα και ωραία οικία του Γ. Ιερέως Μαστοράκου, ως και η του ποτέ Ιω. Ζαφειροπούλου. Το δε κατάστημα της Εθνικής Τραπέζης έπαθε τοιαύτας διαρρήξεις και εν γένει βλάβας, ώστε μηχανικός εγνωμοδότησεν ότι μετά βροχήν και μόνην μεγάλην, δύναται να καταρρεύσει.
Μεγάλαι καταστροφαί εγένοντο κατά τας Μεσσηνιακάς και της Κυπαρισσίας ακτάς. Δεινότερον έπαθον η Κορώνη, η Μάραθος και τα Φιλιατρά, ένθα τα θύματα αριθμούνται άνω των 100.
Σεισμός¨24 νεκροί, 179 τραυματίαι.
ΔΗΜΟΣ Ανδριτσαίνης : Τρούλος Ναού και οικία.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ: Ζημίαι δυσεπανόρθωτοι πολλαί. Σπεύσατε. Έχομε χρείαν των πάντων.
ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Νεκροί =300, Τραυματίαι=600
Νύκτα Παρασκευής συμφορά.
NEA ΕΦΗΜΕΡΙΣ Αρ. Φ. 235/ 23 Αυγούστου 1886.
ΕΚΚΛΗΣΙΣ
Προς τους απανταχού φιλανθρώπους
Ο συνταράξας το έδαφος της Ελλάδος σεισμός την νύκτα της 15 λήγοντος μηνός μεγίστας επήνεγκεν καταστροφάς. Ο νομός ιδίως της Μεσσηνίας υπέστη πανολεθρίαν. Πόλεις ακμάζουσαι, κωμοπόλεις και χωρία εν ριπή οφθαλμού μετετράπησαν εις σωρόν ερειπίων, υφ’ ά ετάφησαν πλείσται ανθρώπιναι εισπράξεις και περιουσίαι δι’ ατρύτων αγώνων και μόχθων προσκτηθείσαι. Εις χιλιάδας όλας αριθμούνται αι κατακρημνησθείσαι οικίαι, εις δεκάδας δε εκατομμυρίων δραχμών υπολογίζονται αι επισυμβάσαι ζημίαι. Πλείστοι εισίν οι φονευθέντες, πλείονες οι τραυματίαι, αναρίθμητοι οι άστεγοι και οι λιμώττοντες.
Εν τη δεινή ταύτη συμφορά η Κυβέρνησις του τόπου έσπευσε να εκτελέσει το εαυτής καθήκον μέμψασα αμελητεί τα της πρώτης ανάγκης χρειώδη. Αλλ’ εις τοιούτων διαστάσεων καταστροφάς η κυβερνητική αρωγή μόνη όσον πρόθυμος και λελογισμένη και αν υποτεθεί, είναι πάντοτε ανεπαρκής. Δέον όπως η κοινωνία σύμπασα προσέλθει επίκουρος.
Οι υπογεγραμμένοι αποτελούντες την Κεντρικήν επιτροπήν προς συλλογήν εράνων υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων, αποτεινόμενοι προς την κοσμοπολίτιδα φιλανθρωπίαν επικαλούμεθα την συνδρομήν πάντων υπέρ του αγαθοεργού τούτου σκοπού. Μη δε τις αποκνήσει να προσέλθει αρωγός, υπείκων εις την σκέψιν, ότι ελάχιστα δύναται εκ του υστερήματος αυτού να προσενέγκει, διότι επίσης ευπρόσδεκτον έσται του πλουσίου το τάλαντον και του πένητος ο οβολός.
Οι έρανοι κατατίθενται εν Αθήναις μεν παρά τη Εθνική Τραπέζη απ’ αυθείας, ή διά τινος των μελών της επιτροπείας, και εν τη αλλοδαπή παρά τοις εκπροσωπούσι την Ελληνικήν Κυβέρνησιν.
Οι κατάλογοι των εράνων δημοσιευθήσονται.
Εν Αθήναις τη 22 Αυγούστου 1886.
Ο Αθηνών Προκόπιος
Η. Παπαηλιόπουλος, Γ. Βασιλείου, Α. Συγγρός,
Δημ. Ορφανίδης, Περ. Σούτσος,
Αλ. Κοντόσταυλος, Μιχ. Μελάς,
Μ. Κατσίμπαλης, Δ. Σ. Σούτσος, Φ. Νέγρης,
Παντιάς Ράλλης, Ν. Δεικτάκης,
Τρ. Μουτσόπουλος, Α. Ομηρίδης, Θ. Ρετσίνας.
Προσωρινός Αντιπρόεδρος ορίζεται ο Μιχ. Μελάς.
Η Επιτροπή στη συνεδρίασή της της 22-8-1886 ορίζει οριστικό Αντιπρόεδρο και Ταμία τον Μιχ. Μελά και Γραμματέα τον Παντιά Ράλλη.
Ο Φ. Νέγρης είναι Διευθυντής των μεταλλουργείων Λαυρείου ( όπου πρωτοστατεί σε εράνους).
ΣΕΙΣΜΟΣ:
241 Ν.ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Ν. Καρζής: 5 δρχ., Δ. Βασιλόπουλος:200,
245, ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ. 2 Σεπτ. 1886,Τρίτη.
Κύριε συντάκτα της Νέας Εφημερίδος.
ΕΙΣΦΟΡΑΙ, διά τους παθόντας εκ του σεισμού.
Καραβίδας, επαίτης, ως πρώτη αυτού εισφορά δραχμήν μίαν....1.
Δροσίνης 25, Π. Μανέτας, Υπουργός Παιδείας, 150,
Α.Φ.248,ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ. 5 Σεπτ.1886,Παρασκευή.
Η Κεντρική Επιτροπή ονόμασε συμπολίτας μέλη αυτής, ..και ως μέλη Τμηματικών Επιτροπών θα περιέλθωσι..δι’ εράνους.
Γ΄ τμήματος υπό των κ.κ. Μ. Οριγώνη, Μ. Κατσίμπαλη, και Στ. Μούση.
Ε΄Τμήματος υπό των κ.κ. Ν. Δεικτάκη, Ηρ. Γέροντα, Ζήνωνος Χ. Λουκά, Γ. Ξύδη και Τιμ. Αδαμοπούλου.
Τα χρήματα συμποσούνται εις 361.214.
ΕΦΗΜΕΡΙΣ: 189/ 4-7-1883: Εν μανσούρα εκτός των θνησκόντων εκ της χολέρας, πολλοί θνήσκουσι και εκ της πείνης..
Εκ Σπάρτης 25 Αυγούστου. «Σύνταξιν Νέας Εφημερίδος»
Τρίτην πρωϊας σεισμός ισχυρός συνεκλόνισε την πόλιν και τα περίχωρα. Βλάβαι μέτριαι. Επανελήφθη δε ασθενέστερος περί την ενδεκάτην.
Φόβω επαναλήψεως κατεσκηνώσαμεν εν υπαίθρω.
Κυπαρισσία. ( ισχυρός σεισμός ). Σεισμός και μετασεισμοί: επενεγκόντες νέας μεγάλας ζημίας.
239/ 2 ;-8-86 (3) Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΝ ΚΑΛΑΜΑΙΣ (Εκ Καλαμών, 22 Αυγούστου).
Τους μετά φόβου υποκλέπτοντας τον ύπνον καλαμίους.
... προς καταστροφήν της βασιλίσσης των νομών του Κράτους, της περικαλλούς Μεσσηνίας.
241/25-8-86/ Παρασκευή. Επίσης χθες την 11.55΄ μ.μ. εγένετο σεισμός εν Πάτραις, Τριπόλει, και αλλαχού της Πελοποννήσου ( χθες: Πέμπτη, 24-8-86).
«Αρκαδία» Εφημερίς 1886.
Επί πολλάς ημέρας, μετά την αποφράδα 15 Αυγούστου, και εν Τριπόλει ησθάνθημεν δονήσεις ελαφράς, ικανάς όμως, λέγει έκτακτον παράρτημα της Αρκαδίας, ώστε πλείστοι των συμπολιτών μας, και ιδία το γυναικείον φύλον, να περιφέρονται δι’ όλης σχεδόν της νυκτός ανά τας οδούς και τους περιπάτους.
Εν Τριπόλει εισεπράχθησαν άχρι τούδε υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων δρ. 3.086 και 55/οο κατατεθείσαι εν τω αυτόθι υποκαταστήματι της Εθνικής Τραπέζης.
Αριθμόν αντάμιδων (ατζαμίδες).
Ναύπλιο, 17 Σεπτεμβρίου 1886.
Εκ των προσβληθέντων υπό της επιδημίας είς έτι αναπνέει, των λοιπών αποδημησάντων κατά την παρελθούσαν εβδομάδα.
«ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ».ΤΡΙΠΟΛΙΣ, 23 Αυγούστου 1886. Σάββατον.
Αι εκ του σεισμού καταστροφαί.
Και εν Τριπόλει ο σεισμός του μεσονυκτίου της Παρασκευής ήν ισχυρότατος, επαναληφθείς και την πρωίαν του Σαββάτου, αλλά λίαν ασθενής.
Αι υπ’ αυτού προκληθείσαι ζημίαι είναι ελάχιστοι, διότι διερράγη μόνον μία οικία, κατέπεσε μία πλευρά ετέρας και κατέστη ετοιμόρροπον το κατάστημα της Εθνικής Τραπέζης.
Ο εν Τριπόλει τηλεγραφητής κ. Ηλίας Ι. Λαμπρόπουλος, διά συγκινητικής επιστολής του απέστειλεν ημίν δρ. 14 ως έρανον αυτού και των συναδέλφων του υπέρ των εκ του σεισμού παθόντων. Εύγε!
Β μετασεισμός εν Σπάρτη, Πύλω,…..
ΚΕΡΚΥΡΑ. Φοβερός σεισμός κατετρόμαξε. Θόρυβος 35΄΄
Από πολλών δεκαετηρίδων εν Κερκύρα δεν ενθυμούνται τοιούτον φοβερόν σεισμόν.
Δύο διερράγησαν , κατέπεσαν.
Τριφυλία:Πανωλεθρία.
Φιλιατρά: Άπασαι αι οικίαι της πόλεως και αι εξοχικαί κατεστράφησαν εκ του σεισμού.
Μαραθούπολις: Είναι πλήρης ερειπίων.
Γαργαλιάνοι: Ο πλοίαρχος εύρε την πόλιν κατεστραμένην.
Λιγουδίτσα: Καταστροφή μεγάλη, Πρωτεύουσα Δήμου Φλεσιάδος.
Πύλος: Ζημίαι μικραί.
Μεθώνη-Κορώνη: Κατέπεσαν πολλαί οικίαι.
Καλάμαι: Χωρίς ζημιές.
Νησίον: Μεγάλαι ζημίαι.
Αρεόπολις: 7 παλαιαί οικίαι κατέρρευσαν
Μελιγαλάς; Καταστροφαί μεγάλαι.
Μεγαλόπολις:
Χωρέμι: Μεγάλη καταστροφή.
Πύργος: Κατέπεσε μητροπολιτικός ναός .οικίαι τινές διερράγησαν.
Καρύταινα: Σχεδόν ολική καταστροφή.
Κυπαρίσσιον: Κατστροφή κατά το πλείστον.
Ύδρα: Κατέρρευσε η Ανατ. Πλευρά του Ξενοδοχείου Καλαματάκι.
Κόρινθος: Η οικία του Ιω. Αλμπάνη.
Βέλλον: Ιερός Ναός.
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Εκ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, 16 Αυγούστου.
Ενταύθα ώρα 11.20΄ σεισμός σφοδρότατος πλέον ή επί λεπτόν διαρκέσας. Τοίχοι ερράγησαν και στέγη στρατιωτικού νοσοκομείου κετέπεσε, διάφορα κατέπεσαν, γυναίκες εξεφώνησαν, κόσμος ανεταράχθη, κώδωνες εσήμαναν και ζημίαι ολίγαι.
Δόξα θεώ εσταμάτησε κακόν και βαθμηδόν επανήλθεν ευθυμία λαού καταπτοηθέντος,
Προ 46 ετών όμοιον κλύδωνα σεισμού δεν ενθυμούνται Ζακυνθινοί σπουργίται.
Ζάκυνθος, 16 Αυγούστου.
Κέρκυρα, Ισχυρός σεισμός άνευ ζημιών.
Άμφισσα.
Υπάτη.
Λάρισσα.
Μελίτη
Κρήτη.
Χαροκοπιό ερημώθησαν
Λογνά,
Βαυαροκάστελλα.
Ανδρίτσαινα-Γορτυνία= ελάχισται ζημίαι.
ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Πόλεις ανθούσαι εκεί μετεβλήθησαν εις ερείπια και χιλιάδες δυστυχώς διατελούσι άστεγοι και εστερημενοι των πάντων.
Διακοπή τηλεγραφικής επικοινωνίας με Τρίπολιν.
ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 16 Αυγούστου 1886. Σάββατον.
Σεισμόν μάλλον διαρκή και ισχυρόν ησθάνθημεν χθές την νύκτα περί ώραν 11.35΄΄
Γύθειον. Κατέπεσε οικία.
Πάτρα, 40΄΄ . Διερράγησαν οικίαι πάμπολλαι.
Ρωμανόν: 35 οικίαι.
Όσμαγα: 90 οικίαι
Ίκληνα: 45 οικίαι.
Πλαπούλια-Πλάτανον: 35 οικίαι.
Σγράπαις: Πάσαι αι οικίαι, (35).
Χωρίον Πύλα: 55+Ναός.
Κουκουνάρα: 40.
Γιάλοβα: 7 μεγάλαι αποθήκαι.
Άγιος Ηλίας 105 οικίαι, Σώθηκαν 4.
Καραμανώλι: 34 οικίαι.
Λέζαγα: 26.
Δήμος Πυλίων : Μόνο Παλαινερόν, Κυνηγού, Αβαρινίτσα, Κάνδα, λισκέρι=με μικρές ζημιές.
ΟΛΥΜΠΙΑ
Ανδρίτσαινα. Δ. Ανδρίτσαινα, Δ. Φιγαλία. Δ. Αλιφείρα= Μεγάλαι ζημίαι.
Δήμοι
Σκυλούντος,
Βώλακος,
Αρήνης: Ζημίαι σημαντικαί και Θύματα.
Ζαχάρω,
Ξηροχώρι.
Μπούζι,
Αγιαννάκι
Μπουρνάζι,
Μούντριζα- Γκρέκα
Κρέσταινα.
Μακρύσιο
Βρύνα
Ρίσοβον.
«ΠΑΝΤΡΟΛΟΓΗΜΑΤΑ» της Παναγίας στο Κ. Α. Σ.
Τα «πανωπροίκια»: 1.500.000 Ευρώ
---------------------------------------
Αλλο η Παρθένος των Ευαγγελιστών και άλλο οι κατά τόπους Παναγίες των πιστών, των εργολάβων και των απίστων. Αυτές τίθενται εις την υπηρεσίαν του Λαού. Και σπανιότατα αμισθί.
Ο μόνος θεός που ξέραμε ότι προσέφερε τις υπηρεσίες του εθελοντικά είναι ο δικός μας, ο Μεγάλος Θεός των Αρκάδων ποιμένων, ο ΠΑΝΑΣ. Δήλωσε το Σεπτέμβρη του 490 π.Χ. στον ημεροδρόμο Φειδιππίδη (μαρτυρία Ηροδότου) ότι θα πάει εθελοντής στη μάχη του Μαραθώνα παρά το ότι οι Αθηναίοι δεν τον τιμούσαν όπως του άξιζε. Το είπε και το έκανε. Και από τότε και αυτός αστικοποιήθηκε. Εσωτερικός μετανάστης στο «Κλεινόν Αστυ» των Αθηνών. Πάντως σεβάστηκαν την καταγωγή και τις ρίζες του. Τον λάτρευαν «Αρκαδιστί» με λαμπαδηφορίες.
Έτσι πήρε και αυτός το λατρευτικό του μερίδιο και από τότε αρχίζει η μεγάλη ιστορική μέρα της γεννήσεως της Παντολατρείας. Τη λέμε περίοδο Μ. Μ.(Μετά Μαραθώνα). Μπήκε σα να λέμε και η Δημοκρατία στη λατρεία. Ισονομία και Ισότητα, που στα «Απόκρυφα Ευαγγέλια» λέγεται «ΙΣΟΛΑΤΡΕΙΑ».
Με βάση το δημοκρατικό δόγμα της ισολατρείας όλοι οι Αγιοι των ημερών μας έχουν ποιος λίγο ποιος πολύ το κερί και το λιβάνι τους. Αλλά, όπως λέμε και στην πολιτική, όλοι (οι Αγιοι) είναι ίσοι. Μερικοί όμως είναι «πιο ίσοι».
Στην Αρκαδία η λατρεία του Χριστού είναι συνέχεια της λατρείας του Διονύσου. Ο πιστός στη Διονυσιακή λατρεία μεταλαμβάνει του σώματος και του αίματος του θεού Διονύσου με τη μεσολάβηση ενός αγρίου ζώου το οποίο οι Έλληνες και οι Αρκάδες ταύτιζαν με το Διόνυσο. Ωμοφαγία σώματος και αίματος, ενώ στην Αγία Τράπεζα των Χριστιανών (Θυσιαστήριο στη θέση του Βωμού) έχουμε την αναίμακτη θυσία. Ο παπάς, σε μια δραματοποίηση της πράξης, παίρνει τη θέση του Χριστού και λέει το πολύ γνωστό. «Δεύτε πίετε εξ αυτού πάντες! Τούτο εστί το αίμα μου το υπέρ υμών και πολλών εκχυνόμενον εις άφεσιν αμαρτιών». Λέγει και το «Δεύτε φάγετε.», αλλά δεν το πολυπιστεύουν οι πιστοί. Και τον άρτο της μετάληψης τον καταπίνουν. Παράδειγμα ο Φιλόλογος από τα Καστροχώρια που έγραψε. στα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ» νομίζω, «Δεύτε πώμα πίωμεν καινόν», γιατί το «πώμα» (από το «πίω»,κατα- πίνω) το συγχέει δικαιολογημένα με το «σώμα», και όχι με το «πιω-πόμα». Διάβασα στα Κ. Ν. το σχόλιο κάποιου «που δεν το κατάπιε».
Οι Τεγεάτες ζούσαν ελεύθεροι και αμόλυντοι ώσπου την έπαθαν στα λεγόμενα «Τρωικά». Τότε η «Ωραία» Ελένη τα φόρεσε του Μενέλαου πηγαίνοντας με κάποιον ανατολίτη πρίγκιπα (τον λέγανε Πάρη) και οι αφελείς Τεγεάτες στείλανε το Βασιλιά τους Αγαπήνορα και τα καλύτερα παλικάρια τους να πολεμήσουν για την «τιμή». Τίνος; Και πληρώσανε τα «κερατιάτικα» του Μενέλαου πολύ ακριβά. Βασιλιάς και πρωτοπαλίκαρα χάθηκαν στις άγριες θάλασσες και καταλήξανε στην Πάφο της Κύπρου. Δεν τους ξαναείδε ο τόπος τους.
Μετά από πέντε αιώνες ξαναήρθαν από τη Σπάρτη τα τρισέγγονα του «Κερατά» και ζητάγανε τα χωράφια για τα «Πανωπροίκια» της Ελένης. Τους πήρανε στο κατόπι και οι γυναίκες της Τεγέας. Καπετάνισσα η «Αγία» (ηρωίδα) Μάρπησσα.
Παρά την εξάρτηση και περιφρόνηση των Λακεδαιμονίων (τους ονόμασαν Νικλιώτες από ένα δικό τους Μεγαλοχώρι, τις Αμύκλες-Νίκλι), οι Τεγεάτες έφτιαξαν το 10ο αιώνα μ. Χ. το μικρό Κάστρο της Επισκοπής, ξανασυνδέσανε την Παναγία με το Διόνυσο και στήσανε την Πεντάτρουλη Εκκλησιά της πάνω στα θεμέλια του Διονυσιακού Θεάτρου. Αυτή η «γάμου κοινωνία» κράτησε 1.000 χρόνια. Αλλά όλο και κάτι γινότανε. Πότε η σκεπή, πότε οι τοίχοι, πότε ο τρούλος και η κουβέντα γύριζε στα «πανωπροίκια».
Και η τελευταία εκτίμηση των «συγγενών» εκεί γύρισε. Συντάξανε το Τεχνικό Δελτίο του Ιερού Ναού της Π. Επισκοπής, φάνηκε ο προϋπολογισμός δαπανών. Ενάμισι εκατομμύριο Ευρώ, με την παρακάτω κατανομή. 800 χιλιάδες για αναστηλωτικά. 100 για τα ερευνητικά κλπ κονιαμάτων και 600 χιλιάδες Ευρώ για συντήρηση τοιχογραφιών.
Στις 28 Ιουνίου 2005 προγραμματίζεται συζήτηση-απόφαση των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου(Κ. Α .Σ.). Να κουνήσει και η Παναγία το χέρι και να κάνει το θαύμα Της. Καιρός να δει και τις πληγές στο δικό της κορμί.
Πότε θα πάει το ένδυμα του Διονύσου (αναλημματικός τοίχος του Αρχαίου Θεάτρου) στο «καθαριστήριο»; Ένας Θεός ξέρει. Οι αδιάφοροι μας παραπέμπουν σε Μενέλαο και Ελένη. Ο Μενέλαος όμως έγινε αυτό που λένε τα βιβλία των ιερέων, «οστά τα γεγυμνωμένα».Και η Ωραία Ελένη αποθεωμένη βρίσκεται στον «Αστερισμό του Ύπνου». Για να ξημερώσει κάποτε θα πρέπει να χτυπήσουμε τις καμπάνες της οργής. Πέντε χρόνια απραξίας μας μαράζωσαν.
Και το πράγμα παράγινε. «Ώριμο φρούτο», που έλεγαν και οι Νεοδημοκράτες. Αλλά περίμεναν με την ποδιά 20 ολόκληρα χρόνια. Και η έρμη Εξουσία; Εκεί! Κολλημένη στο κλαδί του ΠΑΣΟΚ. Τα ίδια θα κάνουμε και εμείς; Και χωρίς ποδιά!
Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας.
Τα «πανωπροίκια»: 1.500.000 Ευρώ
---------------------------------------
Αλλο η Παρθένος των Ευαγγελιστών και άλλο οι κατά τόπους Παναγίες των πιστών, των εργολάβων και των απίστων. Αυτές τίθενται εις την υπηρεσίαν του Λαού. Και σπανιότατα αμισθί.
Ο μόνος θεός που ξέραμε ότι προσέφερε τις υπηρεσίες του εθελοντικά είναι ο δικός μας, ο Μεγάλος Θεός των Αρκάδων ποιμένων, ο ΠΑΝΑΣ. Δήλωσε το Σεπτέμβρη του 490 π.Χ. στον ημεροδρόμο Φειδιππίδη (μαρτυρία Ηροδότου) ότι θα πάει εθελοντής στη μάχη του Μαραθώνα παρά το ότι οι Αθηναίοι δεν τον τιμούσαν όπως του άξιζε. Το είπε και το έκανε. Και από τότε και αυτός αστικοποιήθηκε. Εσωτερικός μετανάστης στο «Κλεινόν Αστυ» των Αθηνών. Πάντως σεβάστηκαν την καταγωγή και τις ρίζες του. Τον λάτρευαν «Αρκαδιστί» με λαμπαδηφορίες.
Έτσι πήρε και αυτός το λατρευτικό του μερίδιο και από τότε αρχίζει η μεγάλη ιστορική μέρα της γεννήσεως της Παντολατρείας. Τη λέμε περίοδο Μ. Μ.(Μετά Μαραθώνα). Μπήκε σα να λέμε και η Δημοκρατία στη λατρεία. Ισονομία και Ισότητα, που στα «Απόκρυφα Ευαγγέλια» λέγεται «ΙΣΟΛΑΤΡΕΙΑ».
Με βάση το δημοκρατικό δόγμα της ισολατρείας όλοι οι Αγιοι των ημερών μας έχουν ποιος λίγο ποιος πολύ το κερί και το λιβάνι τους. Αλλά, όπως λέμε και στην πολιτική, όλοι (οι Αγιοι) είναι ίσοι. Μερικοί όμως είναι «πιο ίσοι».
Στην Αρκαδία η λατρεία του Χριστού είναι συνέχεια της λατρείας του Διονύσου. Ο πιστός στη Διονυσιακή λατρεία μεταλαμβάνει του σώματος και του αίματος του θεού Διονύσου με τη μεσολάβηση ενός αγρίου ζώου το οποίο οι Έλληνες και οι Αρκάδες ταύτιζαν με το Διόνυσο. Ωμοφαγία σώματος και αίματος, ενώ στην Αγία Τράπεζα των Χριστιανών (Θυσιαστήριο στη θέση του Βωμού) έχουμε την αναίμακτη θυσία. Ο παπάς, σε μια δραματοποίηση της πράξης, παίρνει τη θέση του Χριστού και λέει το πολύ γνωστό. «Δεύτε πίετε εξ αυτού πάντες! Τούτο εστί το αίμα μου το υπέρ υμών και πολλών εκχυνόμενον εις άφεσιν αμαρτιών». Λέγει και το «Δεύτε φάγετε.», αλλά δεν το πολυπιστεύουν οι πιστοί. Και τον άρτο της μετάληψης τον καταπίνουν. Παράδειγμα ο Φιλόλογος από τα Καστροχώρια που έγραψε. στα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ» νομίζω, «Δεύτε πώμα πίωμεν καινόν», γιατί το «πώμα» (από το «πίω»,κατα- πίνω) το συγχέει δικαιολογημένα με το «σώμα», και όχι με το «πιω-πόμα». Διάβασα στα Κ. Ν. το σχόλιο κάποιου «που δεν το κατάπιε».
Οι Τεγεάτες ζούσαν ελεύθεροι και αμόλυντοι ώσπου την έπαθαν στα λεγόμενα «Τρωικά». Τότε η «Ωραία» Ελένη τα φόρεσε του Μενέλαου πηγαίνοντας με κάποιον ανατολίτη πρίγκιπα (τον λέγανε Πάρη) και οι αφελείς Τεγεάτες στείλανε το Βασιλιά τους Αγαπήνορα και τα καλύτερα παλικάρια τους να πολεμήσουν για την «τιμή». Τίνος; Και πληρώσανε τα «κερατιάτικα» του Μενέλαου πολύ ακριβά. Βασιλιάς και πρωτοπαλίκαρα χάθηκαν στις άγριες θάλασσες και καταλήξανε στην Πάφο της Κύπρου. Δεν τους ξαναείδε ο τόπος τους.
Μετά από πέντε αιώνες ξαναήρθαν από τη Σπάρτη τα τρισέγγονα του «Κερατά» και ζητάγανε τα χωράφια για τα «Πανωπροίκια» της Ελένης. Τους πήρανε στο κατόπι και οι γυναίκες της Τεγέας. Καπετάνισσα η «Αγία» (ηρωίδα) Μάρπησσα.
Παρά την εξάρτηση και περιφρόνηση των Λακεδαιμονίων (τους ονόμασαν Νικλιώτες από ένα δικό τους Μεγαλοχώρι, τις Αμύκλες-Νίκλι), οι Τεγεάτες έφτιαξαν το 10ο αιώνα μ. Χ. το μικρό Κάστρο της Επισκοπής, ξανασυνδέσανε την Παναγία με το Διόνυσο και στήσανε την Πεντάτρουλη Εκκλησιά της πάνω στα θεμέλια του Διονυσιακού Θεάτρου. Αυτή η «γάμου κοινωνία» κράτησε 1.000 χρόνια. Αλλά όλο και κάτι γινότανε. Πότε η σκεπή, πότε οι τοίχοι, πότε ο τρούλος και η κουβέντα γύριζε στα «πανωπροίκια».
Και η τελευταία εκτίμηση των «συγγενών» εκεί γύρισε. Συντάξανε το Τεχνικό Δελτίο του Ιερού Ναού της Π. Επισκοπής, φάνηκε ο προϋπολογισμός δαπανών. Ενάμισι εκατομμύριο Ευρώ, με την παρακάτω κατανομή. 800 χιλιάδες για αναστηλωτικά. 100 για τα ερευνητικά κλπ κονιαμάτων και 600 χιλιάδες Ευρώ για συντήρηση τοιχογραφιών.
Στις 28 Ιουνίου 2005 προγραμματίζεται συζήτηση-απόφαση των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου(Κ. Α .Σ.). Να κουνήσει και η Παναγία το χέρι και να κάνει το θαύμα Της. Καιρός να δει και τις πληγές στο δικό της κορμί.
Πότε θα πάει το ένδυμα του Διονύσου (αναλημματικός τοίχος του Αρχαίου Θεάτρου) στο «καθαριστήριο»; Ένας Θεός ξέρει. Οι αδιάφοροι μας παραπέμπουν σε Μενέλαο και Ελένη. Ο Μενέλαος όμως έγινε αυτό που λένε τα βιβλία των ιερέων, «οστά τα γεγυμνωμένα».Και η Ωραία Ελένη αποθεωμένη βρίσκεται στον «Αστερισμό του Ύπνου». Για να ξημερώσει κάποτε θα πρέπει να χτυπήσουμε τις καμπάνες της οργής. Πέντε χρόνια απραξίας μας μαράζωσαν.
Και το πράγμα παράγινε. «Ώριμο φρούτο», που έλεγαν και οι Νεοδημοκράτες. Αλλά περίμεναν με την ποδιά 20 ολόκληρα χρόνια. Και η έρμη Εξουσία; Εκεί! Κολλημένη στο κλαδί του ΠΑΣΟΚ. Τα ίδια θα κάνουμε και εμείς; Και χωρίς ποδιά!
Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας.
ΜΝΗΜΗ ΔΑΣΚΑΛΟΥ
--------------------------
Η πρωτη μας συνάντηση ήταν με τον «ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ» του Αισχύλου. Με αυτό που λέμε «τραγική αντίληψη της ζωής», που τόσο εμφαντικά προβάλλει από τον μεγάλο τραγικό του Ε΄ αιώνα π.Χ. Και η τελευταία σττο ήρεμο νησί της Ιθάκης, όπου ακούστηκε ο βαθύς συλλαβιστός λόγος του Γιάννη Κακριδή, ομιλητή και Προέδρου του Κέντρου Οδυσσειακών Μελετών της Ιθάκης. Και εξέφραζε για μας αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε «ήρεμο τραγικό μεγαλείο».
Ήταν η επώνυμος έκφραση της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δεν ήταν ο μόνος, αλλά ήταν για μας ο Μεγάλος Δάσκαλος.
Και όταν βρέθηκε να πρωταγωνιστεί στην Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση του 1964, εξέφραζε για μας τους μικρούς δασκάλους και παλαιούς του μαθητές τον πρωτοπόρο της επιστημονικής και παιδαγωγικής σύνεσης.Ήταν μια συνέχεια της πρόσφατης επιστημονικής παρουσίας του. Μια συνέχεια του Μεγάλου Δασκάλου, που σκύβει από πάνω σου την ώρα της μελέτης στο Σπουδαστήριο της Φιλοσοφικής.
Έφερε πάνω του το δέος του αγωνιστή Καθηγητή που διώχτηκε, όχι γιατί είχε άποψη, αλλά γιατί είχε γνώμη. Την πήρε και την έφερε μαζί του στη Φιλοσοφική της Θεσσαλονίκης. Πολύτιμη προίκα ζωής.Γιατί είχε «επιστημονική εντιμότητα». Και δίδασκε εντιμότητα.
Ήταν μια διαλεκτική παρουσία σε αυτό που λέμε επιστήμη και ζωή. Και για έναν απλό φοιτητή ήταν μέτρο ζωής. Και τον θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη καθώς βηματίζουμε τον καθημερινό μόχθο της δουλειάς μας.
-Είσαι από την Αρκαδία, τη μάνα που γέννησε τον Οδυσσέα πριν ταξιδέψει στους στίχους του Ομήρου.
Ήταν από τους τελευταίους λόγους του, που θυμάμαι από τη συνάντηση της Ιθάκης. Και μια επιστολή τεκμήριο και διαβατήριο με τους τελευταίους στοχασμούς του.
Η «μνήμη δασκάλου» είναι πάντα και «μνήμη μαθητή». Είναι το μόνο μέτρο της στιγμής γι’ αυτόν που έφυγε και για αυτόν που θα μένει πάντα κοντά μας. Γιατί έγινε κομμάτι και της δικής μας ύπαρξης. Διανεμόμενος και ουδέποτε αναλούμενος.
Στο ευγενές παράλογο της πνευματικής ζωής, όπου οι άνθρωποι φεύγουν, χωρίς να φεύγουν. Και οι Μεγάλοι, που είναι πάντα μια διααρκής παρουσία.
Ο Δάσκαλος που έφυγε ήταν αληθινά μεγάλος.
Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας
Φιλόλογος
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ, 24-25 Μαρτίου 1992)
--------------------------
Η πρωτη μας συνάντηση ήταν με τον «ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ» του Αισχύλου. Με αυτό που λέμε «τραγική αντίληψη της ζωής», που τόσο εμφαντικά προβάλλει από τον μεγάλο τραγικό του Ε΄ αιώνα π.Χ. Και η τελευταία σττο ήρεμο νησί της Ιθάκης, όπου ακούστηκε ο βαθύς συλλαβιστός λόγος του Γιάννη Κακριδή, ομιλητή και Προέδρου του Κέντρου Οδυσσειακών Μελετών της Ιθάκης. Και εξέφραζε για μας αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε «ήρεμο τραγικό μεγαλείο».
Ήταν η επώνυμος έκφραση της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δεν ήταν ο μόνος, αλλά ήταν για μας ο Μεγάλος Δάσκαλος.
Και όταν βρέθηκε να πρωταγωνιστεί στην Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση του 1964, εξέφραζε για μας τους μικρούς δασκάλους και παλαιούς του μαθητές τον πρωτοπόρο της επιστημονικής και παιδαγωγικής σύνεσης.Ήταν μια συνέχεια της πρόσφατης επιστημονικής παρουσίας του. Μια συνέχεια του Μεγάλου Δασκάλου, που σκύβει από πάνω σου την ώρα της μελέτης στο Σπουδαστήριο της Φιλοσοφικής.
Έφερε πάνω του το δέος του αγωνιστή Καθηγητή που διώχτηκε, όχι γιατί είχε άποψη, αλλά γιατί είχε γνώμη. Την πήρε και την έφερε μαζί του στη Φιλοσοφική της Θεσσαλονίκης. Πολύτιμη προίκα ζωής.Γιατί είχε «επιστημονική εντιμότητα». Και δίδασκε εντιμότητα.
Ήταν μια διαλεκτική παρουσία σε αυτό που λέμε επιστήμη και ζωή. Και για έναν απλό φοιτητή ήταν μέτρο ζωής. Και τον θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη καθώς βηματίζουμε τον καθημερινό μόχθο της δουλειάς μας.
-Είσαι από την Αρκαδία, τη μάνα που γέννησε τον Οδυσσέα πριν ταξιδέψει στους στίχους του Ομήρου.
Ήταν από τους τελευταίους λόγους του, που θυμάμαι από τη συνάντηση της Ιθάκης. Και μια επιστολή τεκμήριο και διαβατήριο με τους τελευταίους στοχασμούς του.
Η «μνήμη δασκάλου» είναι πάντα και «μνήμη μαθητή». Είναι το μόνο μέτρο της στιγμής γι’ αυτόν που έφυγε και για αυτόν που θα μένει πάντα κοντά μας. Γιατί έγινε κομμάτι και της δικής μας ύπαρξης. Διανεμόμενος και ουδέποτε αναλούμενος.
Στο ευγενές παράλογο της πνευματικής ζωής, όπου οι άνθρωποι φεύγουν, χωρίς να φεύγουν. Και οι Μεγάλοι, που είναι πάντα μια διααρκής παρουσία.
Ο Δάσκαλος που έφυγε ήταν αληθινά μεγάλος.
Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας
Φιλόλογος
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ, 24-25 Μαρτίου 1992)
M N H M E I O N T Ρ Ο Π Η Σ
-------------
Η μνήμη μου βρικολάκιασε
στο μαύρο χώμα.
Εμένα,
που ονειρευόμουν μια άλλη πατρίδα
και κάποιους άλλους ανθρώπους.
Και έναν ωραίο γιο
φωτεινό παλικάρι,
σαν Απόλλωνα.
Ο Κ ο ύ ρ ο ς τ η ς Τ ε γ έ α ς !
Και κατάντησε, ντρέπομαι που το λέω,
« Κ ο υ ρ ά δ ι » του Π . . . . . . . . . . . .
Ζω στην ατέλειωτη νύχτα.
Τα βήματά μου χάθηκαν
από τους βρώμικους δρόμους
του χωριού.
Φοβάμαι τους σκύλους
και τα σκατά.
Μην τα πατήσω,
κι ακούσω το κλάμα
του γιου μου.
Ανάθεμα την ώρα και
τη στιγμή. Και σε μένα,
που κατάντησα πατέρας
και Καπετάνιος της Ντροπής
-------------
Αθήνα, 25-2-1995
-------------
Η μνήμη μου βρικολάκιασε
στο μαύρο χώμα.
Εμένα,
που ονειρευόμουν μια άλλη πατρίδα
και κάποιους άλλους ανθρώπους.
Και έναν ωραίο γιο
φωτεινό παλικάρι,
σαν Απόλλωνα.
Ο Κ ο ύ ρ ο ς τ η ς Τ ε γ έ α ς !
Και κατάντησε, ντρέπομαι που το λέω,
« Κ ο υ ρ ά δ ι » του Π . . . . . . . . . . . .
Ζω στην ατέλειωτη νύχτα.
Τα βήματά μου χάθηκαν
από τους βρώμικους δρόμους
του χωριού.
Φοβάμαι τους σκύλους
και τα σκατά.
Μην τα πατήσω,
κι ακούσω το κλάμα
του γιου μου.
Ανάθεμα την ώρα και
τη στιγμή. Και σε μένα,
που κατάντησα πατέρας
και Καπετάνιος της Ντροπής
-------------
Αθήνα, 25-2-1995
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ως παρανοϊκό φαινόμενο.
Κείμενα που σκοτώνουν.
Ξεκινάμε πάλι με έναν αφορισμό. Σημαντικό δεν είναι πόση αλήθεια μπορείς να πεις, αλλά πόση αλήθεια μπορούν να δεχτούν οι άλλοι. Αυτό ισχύει απόλυτα στο πεδίο της μετάδοσης της αλήθειας.και της γνώσης. Παράδειγμα Μαθημετικός Γυμνασίου των Αθηνών πουσε μια ώρα διδασκαλίας παράδωσε τη μισή ύλη του βιβλίου. Τό ίδιο ισχύει και στην πολιτική. Για να δώσεις το καινούργιο γου χρειάξεται η συμπύκνωση της πολιτικής σου σε κάποιο σύνθημα, άμεσα κατανοητό και αποτελεσματικό.
Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε τον Κωνσταντίνο τον Α, η Γεννάρχη, ακολουθεί ο Κωνσταντίνος ο Β, επονομαζόμενος και Μητσοτάκης. Αυτός αποκτήθηκε με μεταγραφή από τον «Ερασιτεχνικό Χανίων». Αυτός είχε παίξει μεσοεπιθετικός το 1965 στο πρωτάθλημα της Αποστασίας. Τότε ο Κωνσταντίνος ο Ανώνυμος (Ντεγκρέτσιας σήμερα) κέρδισε το Χρυσό Κύπελο για τις δεξιώσεις ανά τας αυλάς της Ευρώπης και ο δικός μας το «Μετάλλιο Ανοιχτής Παλάμης» που ακόμα του κρέμεται σαν κατάρα.. Αλλά ο αθεόφοβος το 1990 κέρδισε το Κύπελο της Πρωθυπουργίας και πήγε στη Βουλή να το γιορτάσει. Τότε ήταν που η Μαρίκα πέταξε τη γλώσσα, και εκστόμησε το ανεπανάληπτο επαναστατικό σύνθημα: «Αλήτες!».
Και έγινε της Μαρίκας. Και από τότε ο Μητσοτάκης ανακάλυψε τον εαυτό του και «αποσύρθηκε» ως κύριος επί των τινών, Επίτιμος. Και τα ξηροτήγανα της Μαρίκας ανακάλυψαν το δικό τους προορισμό, δηλαδή το κεφάλι του Μητσοτάκη.
Κείμενα που σκοτώνουν.
Ξεκινάμε πάλι με έναν αφορισμό. Σημαντικό δεν είναι πόση αλήθεια μπορείς να πεις, αλλά πόση αλήθεια μπορούν να δεχτούν οι άλλοι. Αυτό ισχύει απόλυτα στο πεδίο της μετάδοσης της αλήθειας.και της γνώσης. Παράδειγμα Μαθημετικός Γυμνασίου των Αθηνών πουσε μια ώρα διδασκαλίας παράδωσε τη μισή ύλη του βιβλίου. Τό ίδιο ισχύει και στην πολιτική. Για να δώσεις το καινούργιο γου χρειάξεται η συμπύκνωση της πολιτικής σου σε κάποιο σύνθημα, άμεσα κατανοητό και αποτελεσματικό.
Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε τον Κωνσταντίνο τον Α, η Γεννάρχη, ακολουθεί ο Κωνσταντίνος ο Β, επονομαζόμενος και Μητσοτάκης. Αυτός αποκτήθηκε με μεταγραφή από τον «Ερασιτεχνικό Χανίων». Αυτός είχε παίξει μεσοεπιθετικός το 1965 στο πρωτάθλημα της Αποστασίας. Τότε ο Κωνσταντίνος ο Ανώνυμος (Ντεγκρέτσιας σήμερα) κέρδισε το Χρυσό Κύπελο για τις δεξιώσεις ανά τας αυλάς της Ευρώπης και ο δικός μας το «Μετάλλιο Ανοιχτής Παλάμης» που ακόμα του κρέμεται σαν κατάρα.. Αλλά ο αθεόφοβος το 1990 κέρδισε το Κύπελο της Πρωθυπουργίας και πήγε στη Βουλή να το γιορτάσει. Τότε ήταν που η Μαρίκα πέταξε τη γλώσσα, και εκστόμησε το ανεπανάληπτο επαναστατικό σύνθημα: «Αλήτες!».
Και έγινε της Μαρίκας. Και από τότε ο Μητσοτάκης ανακάλυψε τον εαυτό του και «αποσύρθηκε» ως κύριος επί των τινών, Επίτιμος. Και τα ξηροτήγανα της Μαρίκας ανακάλυψαν το δικό τους προορισμό, δηλαδή το κεφάλι του Μητσοτάκη.
Μητροκτόνοι
------------------
«Φαινόμενον κακόν οίκαδ’ άγεσθαι»
Αρχίλοχος.
-----------------
Δεν είναι που πρόδωσαν τους συντρόφους,
ούτε που ξεφάντωσαν
με τ’ αργύρια της προδοσίας.
Είναι που γύρισαν μεθυσμένοι στο πατρικό σπίτι.
Βίασαν και σκότωσαν τη μάνα τους.
Την έθαψαν βιαστικά.
Και κάθισαν τα τέρατα της ανομίας
και μετρούσαν τις μέρες:
«Πώς θα κάνουν σαράντα και τρίχρονα μαζί;».
Να την ξεθάψουν βιαστικά!
Να ξεπουλήσουν και τα κόκαλα!
Και τώρα,
ικετευτικά στο κελί της εξουσίας
περιμένουν μελλοθάνατοι
την ατέλειωτη μέρα της τιμωρίας.
Σαν τη βρωμιά του μεθυσμένου,
καθώς και η κόλαση τους ξέρασε.
Γιατί, για τέτοια τέρατα
δεν είχε τόπο και φωτιά. «Αρχιλόχεια ’ 97»
------------------
«Φαινόμενον κακόν οίκαδ’ άγεσθαι»
Αρχίλοχος.
-----------------
Δεν είναι που πρόδωσαν τους συντρόφους,
ούτε που ξεφάντωσαν
με τ’ αργύρια της προδοσίας.
Είναι που γύρισαν μεθυσμένοι στο πατρικό σπίτι.
Βίασαν και σκότωσαν τη μάνα τους.
Την έθαψαν βιαστικά.
Και κάθισαν τα τέρατα της ανομίας
και μετρούσαν τις μέρες:
«Πώς θα κάνουν σαράντα και τρίχρονα μαζί;».
Να την ξεθάψουν βιαστικά!
Να ξεπουλήσουν και τα κόκαλα!
Και τώρα,
ικετευτικά στο κελί της εξουσίας
περιμένουν μελλοθάνατοι
την ατέλειωτη μέρα της τιμωρίας.
Σαν τη βρωμιά του μεθυσμένου,
καθώς και η κόλαση τους ξέρασε.
Γιατί, για τέτοια τέρατα
δεν είχε τόπο και φωτιά. «Αρχιλόχεια ’ 97»
H ΑΡΚΑΔΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ
«Λούσιος».
* * *
Οι ράχες των βουνών σηκώθηκαν.
Και τα πέτρινα δάχτυλα
έδειξαν τον ουρανό.
Κατέβηκε
ο μικρός θεός της δικαιοσύνης.
Να λουστεί στα νερά του.
Κι όταν πάγωσε ο χρόνος
και μαρμάρωσε ο διάφανος καθρέφτης,
Τότε
το ματωμένο σπαθί της Λευτεριάς
πήρε φωτιά
από τις μυλόπετρες των βράχων.
Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας
«Λούσιος».
* * *
Οι ράχες των βουνών σηκώθηκαν.
Και τα πέτρινα δάχτυλα
έδειξαν τον ουρανό.
Κατέβηκε
ο μικρός θεός της δικαιοσύνης.
Να λουστεί στα νερά του.
Κι όταν πάγωσε ο χρόνος
και μαρμάρωσε ο διάφανος καθρέφτης,
Τότε
το ματωμένο σπαθί της Λευτεριάς
πήρε φωτιά
από τις μυλόπετρες των βράχων.
Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΛΟΓΓΟΒΑΡΔΑΣ, ΠΑΡΟΥ.
------------------------------------------
Τιμή μνήμης Τεγεατών και άλλων Αρκάδων ανακαινιστών της ιστορικής Μονής Λογγοβάρδας Πάρου.
1.
Ο Δήμος Τεγέας, χαιρετίζει με απέραντη χαρά και ικανοποίηση τη σημερινή
εκδήλωση Μνήμης και τιμής προς τους Αρκάδες και ιδιαίτερα το πλήθος των Τεγεατών που συνέδεσαν ένα έργο ζωής ή και την ίδια την ύπαρξή τους, με την ιστορική Μονής Λογγοβάρδας Πάρου.
Συμμετέχοντας στην οργάνωση της εκδήλωσης δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε και την ευγνωμοσύνη μας σ’ όλους αυτούς, με κυρίαρχη την Αρκαδική Ακαδημία, που είχαν την πρωτογενή ιδέα σχεδιασμού της. Αλλά και κοπίασαν ιδιαίτερα για να φτάσουμε στο σημερινό γεγονός.
Γνωρίζοντας τα αισθήματα των Τεγεατών, αλλά και όσων διάβασαν τις
ιστορικές αναφορές στη Μονή Λογγοβάρδας μέσα από τις σελίδες της ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΓΕΑΣ , μπορώ να καταθέσω το ιδιαίτερο νόημα που έχει και παίρνει για όλους εμάς η σημερινή μέρα., μια μέρα με περιεχόμενο και ουσία. Η οποία συγχρόνως παίρνει μια δυναμική διάσταση με εξελικτική μορφή. Γιατί έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα στήσουμε τα θεμέλια ενός οικοδομήματος στενών και αποτελεσματικών σχέσεων του Δήμου μας με το Δήμου Πάρου και όλους τους συνεργαζόμενους φορείς που υπηρετούν πολιτισμό και παιδεία.
Με ιδιαίτερη αναφορά στα Δημοτικά Διαμερίσματα που έχουν στενή αναφορά
στην Τεγέα και την Αρκαδία. Όπως είναι η Μαραθιά και οι Λεύκες με τους πολλούς «Αρκάδες», και κατά το όνομα Ακόμα και η «ΜΑΡΠΗΣΑ», που για μας παραπέμπει στην Τεγεάτισσα ηρωίδα «Μάρπησα», που υπερασπίστηκε αποτελεσματικά με τις γυναίκες της Τεγέας την ελευθερία της Πόλης τους. Και σήμερα το μνημείο της βρίσκεται στην Ακρόπολη της Αρχαίας Τεγέας.
Ο καθημερινός περίπατος στον Περίφημο Ναό της ΑΛΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ μας
ταξιδεύει στο νησί της Πάρου, με ξεναγό το μεγάλο αρχιτέκτονα και γλύπτη ΣΚΟΠΑ. Η ίδια μορφή μαζί με το καλοδουλεμένο παριανό μάρμαρο διαχέεται και στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας, που στεγάζει με συγκίνηση και αγάπη τα σπαράγματα του Μεγάλου Ναού της Αλέας Αθηνάς.
Η Πάρος με την περίφημη ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ της βρίσκεται στο μέσο
ενός άξονα που συνδέει την Παναγία της Τήνου με την Παναγία της Τεγέας (του 10ου αιώνος) που τα οικοδομικά υλικά της, οι δόμοι του Αρχαίου Θεάτρου Τεγέας, δένουν σαν αρχιτεκτονική ιδέα με τη Μεγάλη Εκκλησία της Πάρου. Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΓΕΑΣ είναι η άλλη άκρη του μέτρου, ένα μικρό αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα με την πλαστικότητα της εξωτερικής μορφής.
Ελπίζουμε, και νομίζω ότι εκφράζω τα αισθήματα όλων μας, η Ιερά Μονή της
Λογγοβάρδας Πάρου να αποτελέσει την αρχή και τον πνευματικό πυρήνα μιας σύνθετης και προηγμένης μορφής σχέσεων της Μονής με την Τεγέα και την Αρκαδία, και του Δήμου Πάρου με το Δήμο Τεγέας, τους Τεγεάτες και τους Αρκάδες γενικότερα. Για τους οποίους η Τεγέα αποτελεί και εκφράζεται ως Ιστορική Πολιτιστική Μητρόπολη.
Τελειώνοντας εύχομαι ευόδωση των εργασιών της συνάντησης και μια
προωθημένη και αποδοτική συνεργασία όλων μας για τα θέματα που θίξαμε και θα προβάλουν οι εισηγητές και οι συμμέτοχοι σημερινοί ακροατές.
Χαιρετισμός στην εκδήλωση «ΛΟΓΓΟΒΑΡΔΑ και ΤΕΓΕΑΤΕΣ¨»
------------------------------------------
Τιμή μνήμης Τεγεατών και άλλων Αρκάδων ανακαινιστών της ιστορικής Μονής Λογγοβάρδας Πάρου.
1.
Ο Δήμος Τεγέας, χαιρετίζει με απέραντη χαρά και ικανοποίηση τη σημερινή
εκδήλωση Μνήμης και τιμής προς τους Αρκάδες και ιδιαίτερα το πλήθος των Τεγεατών που συνέδεσαν ένα έργο ζωής ή και την ίδια την ύπαρξή τους, με την ιστορική Μονής Λογγοβάρδας Πάρου.
Συμμετέχοντας στην οργάνωση της εκδήλωσης δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε και την ευγνωμοσύνη μας σ’ όλους αυτούς, με κυρίαρχη την Αρκαδική Ακαδημία, που είχαν την πρωτογενή ιδέα σχεδιασμού της. Αλλά και κοπίασαν ιδιαίτερα για να φτάσουμε στο σημερινό γεγονός.
Γνωρίζοντας τα αισθήματα των Τεγεατών, αλλά και όσων διάβασαν τις
ιστορικές αναφορές στη Μονή Λογγοβάρδας μέσα από τις σελίδες της ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΓΕΑΣ , μπορώ να καταθέσω το ιδιαίτερο νόημα που έχει και παίρνει για όλους εμάς η σημερινή μέρα., μια μέρα με περιεχόμενο και ουσία. Η οποία συγχρόνως παίρνει μια δυναμική διάσταση με εξελικτική μορφή. Γιατί έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα στήσουμε τα θεμέλια ενός οικοδομήματος στενών και αποτελεσματικών σχέσεων του Δήμου μας με το Δήμου Πάρου και όλους τους συνεργαζόμενους φορείς που υπηρετούν πολιτισμό και παιδεία.
Με ιδιαίτερη αναφορά στα Δημοτικά Διαμερίσματα που έχουν στενή αναφορά
στην Τεγέα και την Αρκαδία. Όπως είναι η Μαραθιά και οι Λεύκες με τους πολλούς «Αρκάδες», και κατά το όνομα Ακόμα και η «ΜΑΡΠΗΣΑ», που για μας παραπέμπει στην Τεγεάτισσα ηρωίδα «Μάρπησα», που υπερασπίστηκε αποτελεσματικά με τις γυναίκες της Τεγέας την ελευθερία της Πόλης τους. Και σήμερα το μνημείο της βρίσκεται στην Ακρόπολη της Αρχαίας Τεγέας.
Ο καθημερινός περίπατος στον Περίφημο Ναό της ΑΛΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ μας
ταξιδεύει στο νησί της Πάρου, με ξεναγό το μεγάλο αρχιτέκτονα και γλύπτη ΣΚΟΠΑ. Η ίδια μορφή μαζί με το καλοδουλεμένο παριανό μάρμαρο διαχέεται και στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας, που στεγάζει με συγκίνηση και αγάπη τα σπαράγματα του Μεγάλου Ναού της Αλέας Αθηνάς.
Η Πάρος με την περίφημη ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ της βρίσκεται στο μέσο
ενός άξονα που συνδέει την Παναγία της Τήνου με την Παναγία της Τεγέας (του 10ου αιώνος) που τα οικοδομικά υλικά της, οι δόμοι του Αρχαίου Θεάτρου Τεγέας, δένουν σαν αρχιτεκτονική ιδέα με τη Μεγάλη Εκκλησία της Πάρου. Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΓΕΑΣ είναι η άλλη άκρη του μέτρου, ένα μικρό αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα με την πλαστικότητα της εξωτερικής μορφής.
Ελπίζουμε, και νομίζω ότι εκφράζω τα αισθήματα όλων μας, η Ιερά Μονή της
Λογγοβάρδας Πάρου να αποτελέσει την αρχή και τον πνευματικό πυρήνα μιας σύνθετης και προηγμένης μορφής σχέσεων της Μονής με την Τεγέα και την Αρκαδία, και του Δήμου Πάρου με το Δήμο Τεγέας, τους Τεγεάτες και τους Αρκάδες γενικότερα. Για τους οποίους η Τεγέα αποτελεί και εκφράζεται ως Ιστορική Πολιτιστική Μητρόπολη.
Τελειώνοντας εύχομαι ευόδωση των εργασιών της συνάντησης και μια
προωθημένη και αποδοτική συνεργασία όλων μας για τα θέματα που θίξαμε και θα προβάλουν οι εισηγητές και οι συμμέτοχοι σημερινοί ακροατές.
Χαιρετισμός στην εκδήλωση «ΛΟΓΓΟΒΑΡΔΑ και ΤΕΓΕΑΤΕΣ¨»
ΛΙΜΠΟΒΙΣΙ
(Η αποθέωση ενός θνητού)
Η νύχτα πέρασε αθόρυβα
από πόρτες και παράθυρα.
Ακούστηκαν αργά τα βήματα του Φύλακα
και ο κρότος από το κλείσιμο
της σιδερένιας καγκελόπορτας.
Ήταν το άνοιγμα της ιστορίας.
Ο αργός βηματισμός αραίωνε.
Έγινε καλπασμός αλόγου, που χάθηκε
στις Λαγκαδιές και τ' Αρκουδορέματα.
Ο αντίλαλος πια ήταν καθαρός.
«Βαστάτε! 'Έρχεται ο Κολοκοτρώνης».
Και ’μεις στα ταμπούρια του Βαλτετσιού
αντιμετωπίζουμε τις ορδές του Κεχαγιάμπεη
που επιτίθενται πια σε κάθε κατεύθυνση.
Ο χρόνος αυτού του διήμερου είναι αιώνιος.
Σαν τις Ημέρες της Δημιουργίας.
«Και είπεν ο Θεός...Ημέρα πρώτη.
Είπεν...Ημέρα δεύτερη».
Η ιστορία όμως πλάθεται στα δικά μας χέρια.
Το Λιμποβίσι δεν είναι τραγούδι.
Είναι Χρέος.
{Κυριακή βράδυ,26 Ιουλίου 1992}
Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκ
(Η αποθέωση ενός θνητού)
Η νύχτα πέρασε αθόρυβα
από πόρτες και παράθυρα.
Ακούστηκαν αργά τα βήματα του Φύλακα
και ο κρότος από το κλείσιμο
της σιδερένιας καγκελόπορτας.
Ήταν το άνοιγμα της ιστορίας.
Ο αργός βηματισμός αραίωνε.
Έγινε καλπασμός αλόγου, που χάθηκε
στις Λαγκαδιές και τ' Αρκουδορέματα.
Ο αντίλαλος πια ήταν καθαρός.
«Βαστάτε! 'Έρχεται ο Κολοκοτρώνης».
Και ’μεις στα ταμπούρια του Βαλτετσιού
αντιμετωπίζουμε τις ορδές του Κεχαγιάμπεη
που επιτίθενται πια σε κάθε κατεύθυνση.
Ο χρόνος αυτού του διήμερου είναι αιώνιος.
Σαν τις Ημέρες της Δημιουργίας.
«Και είπεν ο Θεός...Ημέρα πρώτη.
Είπεν...Ημέρα δεύτερη».
Η ιστορία όμως πλάθεται στα δικά μας χέρια.
Το Λιμποβίσι δεν είναι τραγούδι.
Είναι Χρέος.
{Κυριακή βράδυ,26 Ιουλίου 1992}
Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκ
Κ ε ν ό μ α θ ή μ α τ ο ς
Στο τελευταίο θρανίο
κάθεται η Σιωπή.
Με τα όμορφα πράσινα μάτια.
Μόνη στην απέραντη θάλασσα
της τάξης ταξιδεύει στον κόσμο
του ονείρου.
Μόνη και ανυπόδητος.
Της φτάνει και της περισσεύει
ο κόσμος της καρδιάς της.
΄Ηταν ο μόνος τρόπος να
πετάξει την πλήξη από το παράθυρο
και να μην πέσει στο κενό
του μαθήματος.
(Τετάρτη,13-11-1991.2ο Γυμνάσιο Τρίπολης. Τάξη Γ2).
Στο τελευταίο θρανίο
κάθεται η Σιωπή.
Με τα όμορφα πράσινα μάτια.
Μόνη στην απέραντη θάλασσα
της τάξης ταξιδεύει στον κόσμο
του ονείρου.
Μόνη και ανυπόδητος.
Της φτάνει και της περισσεύει
ο κόσμος της καρδιάς της.
΄Ηταν ο μόνος τρόπος να
πετάξει την πλήξη από το παράθυρο
και να μην πέσει στο κενό
του μαθήματος.
(Τετάρτη,13-11-1991.2ο Γυμνάσιο Τρίπολης. Τάξη Γ2).
Kαταγγέλλουμε.
Αλήθεια,
πώς νύχτωσε αυτό το μεσημέρι !
Πώς κόψαν και μοιράσανε το χρόνο
στην κοινωνία των βρικολάκων !
Την κοινωνία των αναλφάβητων της μιάς λέξης:
κ α τ α γ γ έ λ λ ο μ ε ν !
Όταν τελειώνει η εξουσία της μέρας
και βγαίνει από τον τάφο του
το τέρας της διπλανής πόρτας.
Και εμείς
απλώς αγγέλλομεν.
Και καρφώνουμε την ξύλινη αγγελία
στην καρδιά του τέρατος
για να ρεύσει το αίμα της ανομίας.
Αλήθεια,
πως έγινε η νύχτα μέρα!
Και οι καμπάνες της ελευθερίας
καρφώνουν τον ουρανό
με το πρόσταγμα της ζωής:
«Δόξα εν υψίστοις».
Σηκώνουμε τα χέρια
σε ανάταση ελευθερίας
κι αγγίζουμε με τα δάχτυλα την αιωνιότητα
της παντοτινής μέρας.
( Τον καιρό της κομματικής χούντας)
Αλήθεια,
πώς νύχτωσε αυτό το μεσημέρι !
Πώς κόψαν και μοιράσανε το χρόνο
στην κοινωνία των βρικολάκων !
Την κοινωνία των αναλφάβητων της μιάς λέξης:
κ α τ α γ γ έ λ λ ο μ ε ν !
Όταν τελειώνει η εξουσία της μέρας
και βγαίνει από τον τάφο του
το τέρας της διπλανής πόρτας.
Και εμείς
απλώς αγγέλλομεν.
Και καρφώνουμε την ξύλινη αγγελία
στην καρδιά του τέρατος
για να ρεύσει το αίμα της ανομίας.
Αλήθεια,
πως έγινε η νύχτα μέρα!
Και οι καμπάνες της ελευθερίας
καρφώνουν τον ουρανό
με το πρόσταγμα της ζωής:
«Δόξα εν υψίστοις».
Σηκώνουμε τα χέρια
σε ανάταση ελευθερίας
κι αγγίζουμε με τα δάχτυλα την αιωνιότητα
της παντοτινής μέρας.
( Τον καιρό της κομματικής χούντας)
Kαταγγέλλουμε.
Αλήθεια,
πώς νύχτωσε αυτό το μεσημέρι !
Πώς κόψαν και μοιράσανε το χρόνο
στην κοινωνία των βρικολάκων !
Την κοινωνία των αναλφάβητων της μιάς λέξης:
κ α τ α γ γ έ λ λ ο μ ε ν !
Όταν τελειώνει η εξουσία της μέρας
και βγαίνει από τον τάφο του
το τέρας της διπλανής πόρτας.
Και εμείς
απλώς αγγέλλομεν.
Και καρφώνουμε την ξύλινη αγγελία
στην καρδιά του τέρατος
για να ρεύσει το αίμα της ανομίας.
Αλήθεια,
πως έγινε η νύχτα μέρα!
Και οι καμπάνες της ελευθερίας
καρφώνουν τον ουρανό
με το πρόσταγμα της ζωής:
«Δόξα εν υψίστοις».
Σηκώνουμε τα χέρια
σε ανάταση ελευθερίας
κι αγγίζουμε με τα δάχτυλα την αιωνιότητα
της παντοτινής μέρας.
Αλήθεια,
πώς νύχτωσε αυτό το μεσημέρι !
Πώς κόψαν και μοιράσανε το χρόνο
στην κοινωνία των βρικολάκων !
Την κοινωνία των αναλφάβητων της μιάς λέξης:
κ α τ α γ γ έ λ λ ο μ ε ν !
Όταν τελειώνει η εξουσία της μέρας
και βγαίνει από τον τάφο του
το τέρας της διπλανής πόρτας.
Και εμείς
απλώς αγγέλλομεν.
Και καρφώνουμε την ξύλινη αγγελία
στην καρδιά του τέρατος
για να ρεύσει το αίμα της ανομίας.
Αλήθεια,
πως έγινε η νύχτα μέρα!
Και οι καμπάνες της ελευθερίας
καρφώνουν τον ουρανό
με το πρόσταγμα της ζωής:
«Δόξα εν υψίστοις».
Σηκώνουμε τα χέρια
σε ανάταση ελευθερίας
κι αγγίζουμε με τα δάχτυλα την αιωνιότητα
της παντοτινής μέρας.
Κάποτε κι ο γιος σου θα μάθει.
Κάποτε ο γιος σου θα μάθει
Το κρέας που κουβαλούσε η γερμένη σου ράχη
Και τα ματωμένα από το προσκύνημα γόνατα.
Κάποτε ο γιος σου θα μάθει
Πόσο πιο μικρότερος ήσουν απ’ αυτόν
Καθώς έπαιζες πάντα το μικρό αρουραίο.
Κάποτε ο γιος σου θα μάθει
Πως πρόδωσες εταίρους και ιδεολογία
Γιατί ήσουν πολιτικά αναλφάβητος.
Κάποτε ο γιος σου θα μάθει
Πως είχες χάσει το μέτρο ζωής,
Γιατί μπέρδεψες το μικρό σου ανάστημα.
Κάποτε ο γιος σου θα μάθει
Πως ήσουν ξεχασμένο κάλπικο νόμισμα
Στο βρώμικο συρτάρι του γυάλινου αχυρώνα.
Κάποτε κι ο γιος θα μάθει
Πως δεν είχε πατέρα.
Γιατί εμείς…..το ξέρουμε από τώρα.
«Αρχίλοχος»
Κάποτε ο γιος σου θα μάθει
Το κρέας που κουβαλούσε η γερμένη σου ράχη
Και τα ματωμένα από το προσκύνημα γόνατα.
Κάποτε ο γιος σου θα μάθει
Πόσο πιο μικρότερος ήσουν απ’ αυτόν
Καθώς έπαιζες πάντα το μικρό αρουραίο.
Κάποτε ο γιος σου θα μάθει
Πως πρόδωσες εταίρους και ιδεολογία
Γιατί ήσουν πολιτικά αναλφάβητος.
Κάποτε ο γιος σου θα μάθει
Πως είχες χάσει το μέτρο ζωής,
Γιατί μπέρδεψες το μικρό σου ανάστημα.
Κάποτε ο γιος σου θα μάθει
Πως ήσουν ξεχασμένο κάλπικο νόμισμα
Στο βρώμικο συρτάρι του γυάλινου αχυρώνα.
Κάποτε κι ο γιος θα μάθει
Πως δεν είχε πατέρα.
Γιατί εμείς…..το ξέρουμε από τώρα.
«Αρχίλοχος»
ΔΗΜΟΣ ΤΕΓΕΑΤΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΤΕΓΕΑΤΩΝ,
Η μόνη και τελευταία ελπίδα της Τεγέας.
Για,
Οικονομική ανάπτυξη,
Κοινωνική ευημερία,
Εκπαιδευτική αναβάθμιση,
Πολιτισμική αναγέννηση,
Αθλητική παρουσία.
Για,
Να ξαναγίνει η Τεγέα η πρώτη πόλη της Αρκαδίας.
Για,
Να ακουστεί και πάλι η φωνή των Τεγεατών σ’ όλο τον κόσμο.
ΔΗΜΟΣ ΤΕΓΕΑΤΩΝ.
Για,
Την Τεγέα,
Την Αρκαδία,
Την Ελλάδα.
Για τους Τεγεάτες όλου του κόσμου.
ΔΗΜΟΣ ΤΕΓΕΑΤΩΝ,
Τώρα,
Δεν υπάρχουν πια παρατάξεις.
Υπάρχει
Το Μεγάλο Όραμα
Και
Είκοσι χιλιάδες μάτια
Στραμμένα
Με πόνο και αγάπη
Στον τόπο που τους γέννησε,
Την Ιερή Γη της Τεγέας.
Ο μόνος δρόμος,
Για
Να ξαναγυρίσουν τα παιδιά μας στον τόπο τους.
Για
Να μιλάνε με περηφάνια τα εγγόνια για το σπίτι του παππού τους.
Για
Να ξανασμίξουμε όλοι μαζί
Σαν
Έλληνες Αρκάδες Τεγεάτες
Σαν άνθρωποι.
ΔΗΜΟΣ ΤΕΓΕΑΤΩΝ.
Για
να γίνουμε νοικοκυραίοι στον τόπο μας.
H
Mόνη και τελευταία ελπίδα
της ΤΕΓΕΑΣ.
(ΤΕΓΕΑ, 17 Αυγούστου 1986.)
ΔΗΜΟΣ ΤΕΓΕΑΤΩΝ,
Η μόνη και τελευταία ελπίδα της Τεγέας.
Για,
Οικονομική ανάπτυξη,
Κοινωνική ευημερία,
Εκπαιδευτική αναβάθμιση,
Πολιτισμική αναγέννηση,
Αθλητική παρουσία.
Για,
Να ξαναγίνει η Τεγέα η πρώτη πόλη της Αρκαδίας.
Για,
Να ακουστεί και πάλι η φωνή των Τεγεατών σ’ όλο τον κόσμο.
ΔΗΜΟΣ ΤΕΓΕΑΤΩΝ.
Για,
Την Τεγέα,
Την Αρκαδία,
Την Ελλάδα.
Για τους Τεγεάτες όλου του κόσμου.
ΔΗΜΟΣ ΤΕΓΕΑΤΩΝ,
Τώρα,
Δεν υπάρχουν πια παρατάξεις.
Υπάρχει
Το Μεγάλο Όραμα
Και
Είκοσι χιλιάδες μάτια
Στραμμένα
Με πόνο και αγάπη
Στον τόπο που τους γέννησε,
Την Ιερή Γη της Τεγέας.
Ο μόνος δρόμος,
Για
Να ξαναγυρίσουν τα παιδιά μας στον τόπο τους.
Για
Να μιλάνε με περηφάνια τα εγγόνια για το σπίτι του παππού τους.
Για
Να ξανασμίξουμε όλοι μαζί
Σαν
Έλληνες Αρκάδες Τεγεάτες
Σαν άνθρωποι.
ΔΗΜΟΣ ΤΕΓΕΑΤΩΝ.
Για
να γίνουμε νοικοκυραίοι στον τόπο μας.
H
Mόνη και τελευταία ελπίδα
της ΤΕΓΕΑΣ.
(ΤΕΓΕΑ, 17 Αυγούστου 1986.)
Δεν είμαστε μαθητές σημαίνει...
------------------
Δεν είμαστε μαθητές σημαίνει...
απομακρυνόμαστε απ’ τη γνώση,
τη γνώση και τις φιλότιμες προσπάθειες του καθηγητή.
Σημαίνει αποξεχνάμε τις αρχές,
αυτές που είναι στοιχειώδεις για τη συμπεριφορά μας.
Κλειδαμπαρώνουμε τη μόρφωση
πίσω απ’ τα ψηλά, όμορφα κάγκελα της αποξένωσης.
Σημαίνει υψώνουμε ξύλινα τείχη γύρω απ’ τους εαυτούς μας
πιστεύοντας πως θα κυριαρχήσουμε χωρίς μόρφωση.
Σημαίνει είμαστε τρωτοί απ’ τις ριπές των εχθρών μας
και αφήνουμε την τύχη μας στη μοίρα.
Ξένοι, άδειοι απ’ τα εφόδια της γνώσης και της μάθησης
ευάλωτοι στο φύσημα του ανέμου.
Χαμένοι μες τα ψεύτικα μεγαλεία,
που μας προσφέρει η απανθρωπιά.
(Νεοελληνική Λογοτεχνία, Α΄ Λυκείου, 1996-97).
------------------
Δεν είμαστε μαθητές σημαίνει...
απομακρυνόμαστε απ’ τη γνώση,
τη γνώση και τις φιλότιμες προσπάθειες του καθηγητή.
Σημαίνει αποξεχνάμε τις αρχές,
αυτές που είναι στοιχειώδεις για τη συμπεριφορά μας.
Κλειδαμπαρώνουμε τη μόρφωση
πίσω απ’ τα ψηλά, όμορφα κάγκελα της αποξένωσης.
Σημαίνει υψώνουμε ξύλινα τείχη γύρω απ’ τους εαυτούς μας
πιστεύοντας πως θα κυριαρχήσουμε χωρίς μόρφωση.
Σημαίνει είμαστε τρωτοί απ’ τις ριπές των εχθρών μας
και αφήνουμε την τύχη μας στη μοίρα.
Ξένοι, άδειοι απ’ τα εφόδια της γνώσης και της μάθησης
ευάλωτοι στο φύσημα του ανέμου.
Χαμένοι μες τα ψεύτικα μεγαλεία,
που μας προσφέρει η απανθρωπιά.
(Νεοελληνική Λογοτεχνία, Α΄ Λυκείου, 1996-97).
19.12.06
ΓΕΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΗΣ
(Των εν Θερμοπύλαις Τεγεατών)
Το 480 π.Χ. οι Τεγεάτες, επικεφαλής των Αρκάδων, προασπίζονται υπό την ηγεσία του βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα την ελευθερία των Ελλήνων στο στενό των Θερμοπυλών. Από τα ψηλά βουνά της Αρκαδίας αγωνίζονται δίπλα στη θάλασσα για ένα διπλό έπαθλο (ΓΕΡΑΣ), το έπαθλο του θανάτου για τους ίδιους, και της Λευτεριάς για την Ελλάδα.
Ακολουθώντας την Αρκαδική αντίληψη, οι νεκροί ήρωες Τεγεάτες μετασχηματίζονται σε φρουρούς της αρκαδικής γης. Αυτό τελικά είναι το έπαθλο της Ελευθερίας τους, η κατάκτηση της αθανασίας και ο μετασχηματισμός τους σε αιώνιους φρουρούς της Αρκαδίας. Και κατά την ομολογία του νεκρού ποιμένα, «ΑΡΚΑΔΕΣ ΠΟΙΜΕΝΕΣ», του ΠΟΥΣΕΝ. ET IN ARKADIA EGO (SUM). Και εγώ στην Αρκαδία βρίσκομαι.
--------------------------------
ΑΓΧΙΜΑΧΗΤΩΝ ΤΕΓΕΗΤΩΝ ΕΣΜΕΝ ΟΙ ΠΑΡΑ ΘΙΝ’ ΑΛΟΣ ΜΑΡΝΑΜΕΝΟΙ
ΘΑΝΑΤΟΥ ΓΕΡΑΣ ΕΛΑΧΟΝ, ΕΛΛΑΣ Δ’ ΕΛΕΥΘΕΡΙΗΣ.
ΆΓΕ ΔΗ, ΞΕΙΝΕ, ΚΑΤΑ ΧΩΡΗΝ ΤΕΓΕΗΤΩΝ ΠΟΣΣΙΚΡΟΤΟΝ ΟΡΧΗΣΑΣΘΑΙ,
ΕΛΕΥΘΕΡΙΗ Δ’ ΕΞΑΡΧΟΣ ΗΓΕΙΣΘΩ.
ΕΙ ΔΕ ΚΛΕΟΣ ΖΩΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΗ, ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΟΥΚ ΕΣΤΙ ΘΑΝΑΤΟΣ.
ΚΑΓΩ ΓΑΡ ΕΝΘΑΔΕ ΚΕΙΜΕΝΟΣ, ΤΕΙΣΑΣ ΤΕ ΧΡΕΟΣ ΖΩΗΣ, ΑΡΚΑΔΙΗ ΕΙΜΙ
ΠΑΝΙ ΚΑΙ ΣΕΙΛΗΝΟΙΣ ΣΥΝΟΡΧΟΥΜΕΝΟΣ.
ΛΑΟΣ ΓΑΡ ΚΑΤΑ ΛΑΑΝ ΟΡΕΩΝ ΓΙΓΝΕΤΑΙ.
------------------------------------
Αγχιμαχητών Τεγεητών εσμέν οι παρά θίν’ αλός μαρνάμενοι
θανάτου γέρας έλαχον, Ελλάς δ’ Ελευθερίης.
Άγε δη, ξείνε, κατά χώρην Τεγεητών ποσσίκροτον ορχήσασθαι,
Ελευθερίη δ’ έξαρχος ηγείσθω.
Ει δε κλέος ζωής αθανασίη, των ελευθέρων ουκ έστι θάνατος.
Καγώ γαρ ενθάδε κείμενος, τείσας τε χρέος ζωής, Αρκαδίη ειμί
Πανί και Σειληνοίς συνορχούμενος.
Λαός γαρ κατά λάαν ορέων γίγνεται.
ΓΕΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
____________________________
Από τους γενναίους Τεγεάτες είμαστε που μάχονται στήθος με στήθος
και που πολέμησαν δίπλα στη θάλασσα.
Κέρδισαν το βραβείο του θανάτου και η Ελλάδα τη Λευτεριά.
Άντε μπρος, ξένε, πήγαινε στη χώρα των Τεγεατών να χορέψεις
χτυπώντας δυνατά τα πόδια στη γη.
Και πρωτοχορευτής η Λευτεριά να σέρνει το χορό.
Κι αν δόξα της ζωής είναι η αθανασία, για τους ελεύθερους θάνατος δεν υπάρχει.
Αφού κι εγώ εδώ θαμμένος στην Αρκαδία βρίσκομαι
χορεύοντας μαζί με τον Πάνα και με τους Σιληνούς.
Γιατί λαός απ’ τη γενιά του βράχου στα βράχια των βουνών ξαναγυρνά.
--------------
Τελικά «η Τεγέα είναι Αρκαδία» ή «Η ΑΡΚΑΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΓΕΑ;».
Από τα Ερωτήματα και Οράματα του «ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΕΓΕΑΣ», που γεννήθηκε το σωτήριον έτος 1986.
«Αντί μνημοσύνου», για τα 20 χρόνια (1986-2006) Ζωής και Δράσης..
Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας.
(Των εν Θερμοπύλαις Τεγεατών)
Το 480 π.Χ. οι Τεγεάτες, επικεφαλής των Αρκάδων, προασπίζονται υπό την ηγεσία του βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα την ελευθερία των Ελλήνων στο στενό των Θερμοπυλών. Από τα ψηλά βουνά της Αρκαδίας αγωνίζονται δίπλα στη θάλασσα για ένα διπλό έπαθλο (ΓΕΡΑΣ), το έπαθλο του θανάτου για τους ίδιους, και της Λευτεριάς για την Ελλάδα.
Ακολουθώντας την Αρκαδική αντίληψη, οι νεκροί ήρωες Τεγεάτες μετασχηματίζονται σε φρουρούς της αρκαδικής γης. Αυτό τελικά είναι το έπαθλο της Ελευθερίας τους, η κατάκτηση της αθανασίας και ο μετασχηματισμός τους σε αιώνιους φρουρούς της Αρκαδίας. Και κατά την ομολογία του νεκρού ποιμένα, «ΑΡΚΑΔΕΣ ΠΟΙΜΕΝΕΣ», του ΠΟΥΣΕΝ. ET IN ARKADIA EGO (SUM). Και εγώ στην Αρκαδία βρίσκομαι.
--------------------------------
ΑΓΧΙΜΑΧΗΤΩΝ ΤΕΓΕΗΤΩΝ ΕΣΜΕΝ ΟΙ ΠΑΡΑ ΘΙΝ’ ΑΛΟΣ ΜΑΡΝΑΜΕΝΟΙ
ΘΑΝΑΤΟΥ ΓΕΡΑΣ ΕΛΑΧΟΝ, ΕΛΛΑΣ Δ’ ΕΛΕΥΘΕΡΙΗΣ.
ΆΓΕ ΔΗ, ΞΕΙΝΕ, ΚΑΤΑ ΧΩΡΗΝ ΤΕΓΕΗΤΩΝ ΠΟΣΣΙΚΡΟΤΟΝ ΟΡΧΗΣΑΣΘΑΙ,
ΕΛΕΥΘΕΡΙΗ Δ’ ΕΞΑΡΧΟΣ ΗΓΕΙΣΘΩ.
ΕΙ ΔΕ ΚΛΕΟΣ ΖΩΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΗ, ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΟΥΚ ΕΣΤΙ ΘΑΝΑΤΟΣ.
ΚΑΓΩ ΓΑΡ ΕΝΘΑΔΕ ΚΕΙΜΕΝΟΣ, ΤΕΙΣΑΣ ΤΕ ΧΡΕΟΣ ΖΩΗΣ, ΑΡΚΑΔΙΗ ΕΙΜΙ
ΠΑΝΙ ΚΑΙ ΣΕΙΛΗΝΟΙΣ ΣΥΝΟΡΧΟΥΜΕΝΟΣ.
ΛΑΟΣ ΓΑΡ ΚΑΤΑ ΛΑΑΝ ΟΡΕΩΝ ΓΙΓΝΕΤΑΙ.
------------------------------------
Αγχιμαχητών Τεγεητών εσμέν οι παρά θίν’ αλός μαρνάμενοι
θανάτου γέρας έλαχον, Ελλάς δ’ Ελευθερίης.
Άγε δη, ξείνε, κατά χώρην Τεγεητών ποσσίκροτον ορχήσασθαι,
Ελευθερίη δ’ έξαρχος ηγείσθω.
Ει δε κλέος ζωής αθανασίη, των ελευθέρων ουκ έστι θάνατος.
Καγώ γαρ ενθάδε κείμενος, τείσας τε χρέος ζωής, Αρκαδίη ειμί
Πανί και Σειληνοίς συνορχούμενος.
Λαός γαρ κατά λάαν ορέων γίγνεται.
ΓΕΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
____________________________
Από τους γενναίους Τεγεάτες είμαστε που μάχονται στήθος με στήθος
και που πολέμησαν δίπλα στη θάλασσα.
Κέρδισαν το βραβείο του θανάτου και η Ελλάδα τη Λευτεριά.
Άντε μπρος, ξένε, πήγαινε στη χώρα των Τεγεατών να χορέψεις
χτυπώντας δυνατά τα πόδια στη γη.
Και πρωτοχορευτής η Λευτεριά να σέρνει το χορό.
Κι αν δόξα της ζωής είναι η αθανασία, για τους ελεύθερους θάνατος δεν υπάρχει.
Αφού κι εγώ εδώ θαμμένος στην Αρκαδία βρίσκομαι
χορεύοντας μαζί με τον Πάνα και με τους Σιληνούς.
Γιατί λαός απ’ τη γενιά του βράχου στα βράχια των βουνών ξαναγυρνά.
--------------
Τελικά «η Τεγέα είναι Αρκαδία» ή «Η ΑΡΚΑΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΓΕΑ;».
Από τα Ερωτήματα και Οράματα του «ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΕΓΕΑΣ», που γεννήθηκε το σωτήριον έτος 1986.
«Αντί μνημοσύνου», για τα 20 χρόνια (1986-2006) Ζωής και Δράσης..
Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας.
Archaeological Site of Episkopi at Tegea.
Part of the Ancient theatre, remains of the portico of the ancient Agora and two early Christian Basilicas were revealed at excavations conducted by French Archaeologists, in the site of Episkopi at Tegea during the last century. The rest of the monuments were uncovered during recent excavations by Dr. Th. Spyropoulos.
The two early Christian Basilicas revealed by the French Prof. Berard, were destroyed except for a part of the so called Basilica of Thyrsos, which Anastasios Orlandos published in 1953 in the "Bulletin of Byzantine and Christian Monuments of Greece", which preserved mosaic floor with representation of the rivers of Edem and the months of the year. The new excavations, which were sponsored by the foundation "Viohalko-N. Stasinopoulos" were conducted during the years 1982-1995.
The most important monuments of the site are:
The ancient theatre of Hellenistic date.
Parts of the Ancient Agora of Tegea, dated to Hellenistic and Roman period.
Early Christian Basilica (5th-6th century A.D.).
Part of the Ancient theatre, remains of the portico of the ancient Agora and two early Christian Basilicas were revealed at excavations conducted by French Archaeologists, in the site of Episkopi at Tegea during the last century. The rest of the monuments were uncovered during recent excavations by Dr. Th. Spyropoulos.
The two early Christian Basilicas revealed by the French Prof. Berard, were destroyed except for a part of the so called Basilica of Thyrsos, which Anastasios Orlandos published in 1953 in the "Bulletin of Byzantine and Christian Monuments of Greece", which preserved mosaic floor with representation of the rivers of Edem and the months of the year. The new excavations, which were sponsored by the foundation "Viohalko-N. Stasinopoulos" were conducted during the years 1982-1995.
The most important monuments of the site are:
The ancient theatre of Hellenistic date.
Parts of the Ancient Agora of Tegea, dated to Hellenistic and Roman period.
Early Christian Basilica (5th-6th century A.D.).
18.12.06
ΔΕΣΠΟΙΝΑ Π. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΟΥ
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ
-----------
Μια χούφτα θάλασσα
κρατούσα στα δάχτυλα.
Γλύστρησε και έφυγε απαλά.
Όπως έφυγες και συ.
Τα πολύχρωμα βότσαλα που έμειναν
τα έστρωσα στο κρεβάτι
του αιώνιου ύπνου σου.
Για να θυμάσαι τη θάλασσα
των παιδικών σου χρόνων.
Και τον όμορφο κόσμο.
Που μας χάρισες.
Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας
(Πολοβίτσα, 22 Ιουλίου 2001)
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ
-----------
Μια χούφτα θάλασσα
κρατούσα στα δάχτυλα.
Γλύστρησε και έφυγε απαλά.
Όπως έφυγες και συ.
Τα πολύχρωμα βότσαλα που έμειναν
τα έστρωσα στο κρεβάτι
του αιώνιου ύπνου σου.
Για να θυμάσαι τη θάλασσα
των παιδικών σου χρόνων.
Και τον όμορφο κόσμο.
Που μας χάρισες.
Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας
(Πολοβίτσα, 22 Ιουλίου 2001)
«ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ»:
Ίδρυση: 26 Δεκεμβρίου 1865.
Ιδρυταί: Αλέξανδρος Σούτσος,
Χαρίλαος Τρικούπης,
Νικόλαος Δεληγιάννης,
Νικόλαος Μαυροκορδάτος,
Άγγελος Βλάχος,
Ιωάννης Σώχος,
Αλ. Ν. Κωστής,
Μάρκος Δραγούμης
Παν. Ρομπότης και
Ιωάννης Περβανόγλου.
ΣΚΟΠΟΣ: Η ηθική μόρφωση του λαού και η διάδοση ιδίως στις εργατικές τάξεις επιστημονικών γνώσεων, απαραίτητων σε κάθε τεχνίτη,
Με τη διδασκαλία ηθικών και πρακτικών μαθημάτων εις τον εργατικό λαό δωρεάν,
διά της συστάσεως βιβλιοθηκών προς χρήση των εργατικών τάξεων,
και τη δημοσίευση βιβλίων για διάδοση ωφελίμων γνώσεων.
Ίδρυση: 26 Δεκεμβρίου 1865.
Ιδρυταί: Αλέξανδρος Σούτσος,
Χαρίλαος Τρικούπης,
Νικόλαος Δεληγιάννης,
Νικόλαος Μαυροκορδάτος,
Άγγελος Βλάχος,
Ιωάννης Σώχος,
Αλ. Ν. Κωστής,
Μάρκος Δραγούμης
Παν. Ρομπότης και
Ιωάννης Περβανόγλου.
ΣΚΟΠΟΣ: Η ηθική μόρφωση του λαού και η διάδοση ιδίως στις εργατικές τάξεις επιστημονικών γνώσεων, απαραίτητων σε κάθε τεχνίτη,
Με τη διδασκαλία ηθικών και πρακτικών μαθημάτων εις τον εργατικό λαό δωρεάν,
διά της συστάσεως βιβλιοθηκών προς χρήση των εργατικών τάξεων,
και τη δημοσίευση βιβλίων για διάδοση ωφελίμων γνώσεων.
ΕΠΙΚΑΤΑΡΑΤΟΣ
------------------------
Έσκισα τους αιθέρες και
μοίρασα ουρανό
στους σκλαβωμένους Μακεδόνες αδελφούς.
Και όταν η ανάγκη το απαιτούσε
Πρόσφερα και την ίδια μου τη ζωή.
Και με το ίδιο σπαθί
Ο μικρός εγγονός του Διαβόλου
«διενείμετατο τα ιμάτιά μου»
Και γω που δακρύζω, είναι
Γιατί οι ήρωες δεν καταρώνται.
Τον καρτερώ όμως με σιγουριά,
Γιατί ξέρω από πια τρύπα μπαίνουν
Τα μικρά διαβολάκια
Στον Παράδεισο των κολασμένων.
Αθήνα, 1 Μαρτίου 1992.
------------------------
Έσκισα τους αιθέρες και
μοίρασα ουρανό
στους σκλαβωμένους Μακεδόνες αδελφούς.
Και όταν η ανάγκη το απαιτούσε
Πρόσφερα και την ίδια μου τη ζωή.
Και με το ίδιο σπαθί
Ο μικρός εγγονός του Διαβόλου
«διενείμετατο τα ιμάτιά μου»
Και γω που δακρύζω, είναι
Γιατί οι ήρωες δεν καταρώνται.
Τον καρτερώ όμως με σιγουριά,
Γιατί ξέρω από πια τρύπα μπαίνουν
Τα μικρά διαβολάκια
Στον Παράδεισο των κολασμένων.
Αθήνα, 1 Μαρτίου 1992.
Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ ΩΣ «Κείμενο»
«Ελευθερίας Επίσκεψις»
---------------------------------
Παρουσιάστηκε πρόσφατα στο «Πνευματικό κέντρο Τριπόλεως» ένα ιστορικό κείμενο-αφιέρωμα στην Άλωση της Τριπολιτσάς. Και ένα λογοτεχνικό κείμενο προϋποθέτει την έννοια του χώρου. Γι’ αυτό στις αναλύσεις μας μιλάμε για χωρία του κειμένου, που έχουν την Α ή Β σημασία. Συνηθισμένα μιλάμε για «χωρία ιδιαιτέρου κάλλους ενός κειμένου». Το λογοτεχνικά «χωρία» επιβιώνει στην καθημερινή ζωή μας όπου μιλάμε για τα 20 «χωριά της Τεγέας». Η λέξη χωριό είναι υποκοριστικό της λέξεως χώρος (χωρίον-χωριό). Και είναι σημαντικά γιατί σ’ αυτά κατοικούν άνθρωποι, υπάρχουν σημαντικά έργα ανθρώπων κ.λ.π. Απ’ αυτή την έννοια είναι πολύ σημαντική η σύνταξη και η γνώση της τοπικής ιστορίας, ως στοιχείου της ιδιαίτερης ταυτότητας μιας περιοχής και των ανθρώπων της που ταυτίζονται μαζί της. Εμείς από τους πατεράδες μας μάθαμε για τη μεγάλη «Χώρα» της Αρκαδίας, που έχε και μια έννοια αξιολογική. Εμείς μέναμε στα Χωρία, τα χωριά της Αρκαδίας. Η έννοια όμως του «κειμένου»
Η «Άλωση της Τριπολιτσάς» είναι σημαντικό κομμάτι τοπικής και εθνικής Ιστορίας. Θα ήθελα να αρχίσω το σημείωμά μου από το κείμενο «Λιμποβίσι», όπου τονίζεται το δικό μας χρέος απέναντι στην ιστορία του τόπου μας.
Σύμφωνα με τον παραδειγματικό και συνταγματικό άξονα, κατά τους οποίους λειτουργούν γλώσσα και διανόηση, το απόσπασμα γίνεται ιστορική υποθήκη με διδακτικό και παιδευτικό χαρακτήρα. Και οι γιορτές της αλώσεως οφείλουν να έχουν αυτό τα χαρακτήρα.
Άλλο το πανηγύρι της άλωσης και άλλο ο αγώνας και η αγωνία των πολιορκητών
Η ιστορία όμως πλάθεται στα δικά μας χέρια.
Το Λιμποβίσι δεν είναι τραγούδι. Είναι Χρέος.
«Ελευθερίας Επίσκεψις»
---------------------------------
Παρουσιάστηκε πρόσφατα στο «Πνευματικό κέντρο Τριπόλεως» ένα ιστορικό κείμενο-αφιέρωμα στην Άλωση της Τριπολιτσάς. Και ένα λογοτεχνικό κείμενο προϋποθέτει την έννοια του χώρου. Γι’ αυτό στις αναλύσεις μας μιλάμε για χωρία του κειμένου, που έχουν την Α ή Β σημασία. Συνηθισμένα μιλάμε για «χωρία ιδιαιτέρου κάλλους ενός κειμένου». Το λογοτεχνικά «χωρία» επιβιώνει στην καθημερινή ζωή μας όπου μιλάμε για τα 20 «χωριά της Τεγέας». Η λέξη χωριό είναι υποκοριστικό της λέξεως χώρος (χωρίον-χωριό). Και είναι σημαντικά γιατί σ’ αυτά κατοικούν άνθρωποι, υπάρχουν σημαντικά έργα ανθρώπων κ.λ.π. Απ’ αυτή την έννοια είναι πολύ σημαντική η σύνταξη και η γνώση της τοπικής ιστορίας, ως στοιχείου της ιδιαίτερης ταυτότητας μιας περιοχής και των ανθρώπων της που ταυτίζονται μαζί της. Εμείς από τους πατεράδες μας μάθαμε για τη μεγάλη «Χώρα» της Αρκαδίας, που έχε και μια έννοια αξιολογική. Εμείς μέναμε στα Χωρία, τα χωριά της Αρκαδίας. Η έννοια όμως του «κειμένου»
Η «Άλωση της Τριπολιτσάς» είναι σημαντικό κομμάτι τοπικής και εθνικής Ιστορίας. Θα ήθελα να αρχίσω το σημείωμά μου από το κείμενο «Λιμποβίσι», όπου τονίζεται το δικό μας χρέος απέναντι στην ιστορία του τόπου μας.
Σύμφωνα με τον παραδειγματικό και συνταγματικό άξονα, κατά τους οποίους λειτουργούν γλώσσα και διανόηση, το απόσπασμα γίνεται ιστορική υποθήκη με διδακτικό και παιδευτικό χαρακτήρα. Και οι γιορτές της αλώσεως οφείλουν να έχουν αυτό τα χαρακτήρα.
Άλλο το πανηγύρι της άλωσης και άλλο ο αγώνας και η αγωνία των πολιορκητών
Η ιστορία όμως πλάθεται στα δικά μας χέρια.
Το Λιμποβίσι δεν είναι τραγούδι. Είναι Χρέος.
Ε ί μ α σ τ ε κ ά τ ι.
---------------------------
Είμαστε τα πήλινα στρατιωτάκια
της Ευθείας Γραμμής. Ταξιδεύουμε
κάθε μέρα στη Χώρα του Τίποτα.
΄Ενας μικρογράμματος λαός.
΄Ωσπου γίναμε κάτι. Οι μαθητές της Πάτρας.
΄Ενας τέλειος κύκλος Κεφαλαίων Γραμμάτων.
3ο ΛΥΚΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
όπως λέμε : ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΙΩΝ.
Είμαστε το Κεφάλαιο της Κοινωνίας μας.
Χωρίς τη σφραγίδα μας δεν αξίζει τίποτα
κανένα χαρτί, από το Διευθυντή
και τους Καθηγητές μας,
μέχρι και κείνο το Νομάρχη,
που μας επισκέφτεται όταν έχουμε φεστιβάλ
ακολουθούμενος πάντα από τα βουβά
πρόσωπα της τραγωδίας. Το δράμα όμως
παίζεται στην καρδιά μας. Είμαστε
κάτι. ΄Ενας κόσμος γεμάτος λουλούδια, ή
μια χούφτα σπασμένα κεραμίδια,
που περιμένουν κάποιον
«εγγράμματον», που να ξέρει να διαβάζει.
Γιατί είμαστε ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.
Ε ί μ α σ τ ε κ ά τ ι μ ε γ ά λ ο.
----------------------
Τάξη Γ΄, 3ου Λυκείου Τρίπολης.
Τρίπολη, Σεπτέμβρης 1991
(Πριν από την Αλωση).
---------------------------
Είμαστε τα πήλινα στρατιωτάκια
της Ευθείας Γραμμής. Ταξιδεύουμε
κάθε μέρα στη Χώρα του Τίποτα.
΄Ενας μικρογράμματος λαός.
΄Ωσπου γίναμε κάτι. Οι μαθητές της Πάτρας.
΄Ενας τέλειος κύκλος Κεφαλαίων Γραμμάτων.
3ο ΛΥΚΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
όπως λέμε : ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΙΩΝ.
Είμαστε το Κεφάλαιο της Κοινωνίας μας.
Χωρίς τη σφραγίδα μας δεν αξίζει τίποτα
κανένα χαρτί, από το Διευθυντή
και τους Καθηγητές μας,
μέχρι και κείνο το Νομάρχη,
που μας επισκέφτεται όταν έχουμε φεστιβάλ
ακολουθούμενος πάντα από τα βουβά
πρόσωπα της τραγωδίας. Το δράμα όμως
παίζεται στην καρδιά μας. Είμαστε
κάτι. ΄Ενας κόσμος γεμάτος λουλούδια, ή
μια χούφτα σπασμένα κεραμίδια,
που περιμένουν κάποιον
«εγγράμματον», που να ξέρει να διαβάζει.
Γιατί είμαστε ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.
Ε ί μ α σ τ ε κ ά τ ι μ ε γ ά λ ο.
----------------------
Τάξη Γ΄, 3ου Λυκείου Τρίπολης.
Τρίπολη, Σεπτέμβρης 1991
(Πριν από την Αλωση).
Ε ί μ α σ τ ε κ ά τ ι.
---------------------------
Είμαστε τα πήλινα στρατιωτάκια
της Ευθείας Γραμμής. Ταξιδεύουμε
κάθε μέρα στη Χώρα του Τίποτα.
΄Ενας μικρογράμματος λαός.
΄Ωσπου γίναμε κάτι. Οι μαθητές της Πάτρας.
΄Ενας τέλειος κύκλος Κεφαλαίων Γραμμάτων.
3ο ΛΥΚΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
όπως λέμε : ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΙΩΝ.
Είμαστε το Κεφάλαιο της Κοινωνίας μας.
Χωρίς τη σφραγίδα μας δεν αξίζει τίποτα
κανένα χαρτί, από το Διευθυντή
και τους Καθηγητές μας,
μέχρι και κείνο το Νομάρχη,
που μας επισκέφτεται όταν έχουμε φεστιβάλ
ακολουθούμενος πάντα από τα βουβά
πρόσωπα της τραγωδίας. Το δράμα όμως
παίζεται στην καρδιά μας. Είμαστε
κάτι. ΄Ενας κόσμος γεμάτος λουλούδια, ή
μια χούφτα σπασμένα κεραμίδια,
που περιμένουν κάποιον
«εγγράμματον», που να ξέρει να διαβάζει.
Γιατί είμαστε ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.
Ε ί μ α σ τ ε κ ά τ ι μ ε γ ά λ ο.
----------------------
Τάξη Γ΄, 3ου Λυκείου Τρίπολης.
Τρίπολη, Σεπτέμβρης 1991
(Πριν από την Αλωση).
---------------------------
Είμαστε τα πήλινα στρατιωτάκια
της Ευθείας Γραμμής. Ταξιδεύουμε
κάθε μέρα στη Χώρα του Τίποτα.
΄Ενας μικρογράμματος λαός.
΄Ωσπου γίναμε κάτι. Οι μαθητές της Πάτρας.
΄Ενας τέλειος κύκλος Κεφαλαίων Γραμμάτων.
3ο ΛΥΚΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
όπως λέμε : ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΙΩΝ.
Είμαστε το Κεφάλαιο της Κοινωνίας μας.
Χωρίς τη σφραγίδα μας δεν αξίζει τίποτα
κανένα χαρτί, από το Διευθυντή
και τους Καθηγητές μας,
μέχρι και κείνο το Νομάρχη,
που μας επισκέφτεται όταν έχουμε φεστιβάλ
ακολουθούμενος πάντα από τα βουβά
πρόσωπα της τραγωδίας. Το δράμα όμως
παίζεται στην καρδιά μας. Είμαστε
κάτι. ΄Ενας κόσμος γεμάτος λουλούδια, ή
μια χούφτα σπασμένα κεραμίδια,
που περιμένουν κάποιον
«εγγράμματον», που να ξέρει να διαβάζει.
Γιατί είμαστε ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.
Ε ί μ α σ τ ε κ ά τ ι μ ε γ ά λ ο.
----------------------
Τάξη Γ΄, 3ου Λυκείου Τρίπολης.
Τρίπολη, Σεπτέμβρης 1991
(Πριν από την Αλωση).
ΤΕΓΕΑΤΙΚΟΣ:«Διωκόμενος Οφειλέτης»
«Κατάσχω αναγκαστικώς...»
Δεν ξέρουμε αν είναι είδηση το πόσα και σε ποιους χρωστάει ένας Σύλλογος. Αλλά όταν μια «Διοίκηση» ξεκινάει τη θητείας της με ένα αποθεματκό που ξεπερναέι τα 120 εκατομμύρια δραχμές, και στο τέλος αντιμετωπίζει κατάσχεση για 10 εκατομμύρια (για την ακρίβεια 10.586.075 δρχ.), τότε κάτι σοβαρό ή πολύ σοβαρό συμβαίνει.
Γιατί το 17.834/2001 έγγραφο αναγκαστικής κατάσχεσης της Δ.Ο.Υ. Τρίπολης είναι γεγονός. Και επιδόθηκε μεσούντος Δεκεμβρίου. «Καλήν ημέραν άρχοντες...». Τα χρέη είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Τ. Σ. προς το Δήμο Τεγέας.
Προτιμήθηκε η κατάσχεση προς τρίτους (ενοικιαστές του οφειλέτη Τ. Σ.). Αρχισαν φαίνεται να κυνηγάνε τους ανοικιαστές, με πρώτο «θύμα» τον ενοικιαστή του Τουριστικού Περιπτέρου Τεγέας. Και επειδή τα ετήσια μισθώματα του Τουριστικού Περ. μόλις φτάνουν τα δύο(2) εκατομμύρια δρχ., φαίνεται να κινδυνεύουν και τα μισθώματα των Αθηνών. Κάτι σαν γαϊτανάκι.Και τα αδιέξοδα, το ίδιο. Το ένα πάνω στο άλλο. Και κατά τα άλλα, «Ο Πρόεδρος, ...δημοσιογραφεί».
Η φετεινή «ΕΚΘΕΣΗ» ως προς τον αριθμό των εκθετών μόλις ξεπέρασε το 50%, αν και σε επιφάνεια έφτασε το 75%. Και αυτό είναι απαράδεχτο, όταν οι «βελτιώσεις» της ξεπέρασαν το ποσό των 50 εκατομμυρίων δρχ. Και για τη λεγόμενη «ΓΕΩΡΓΙΚΗ», ο όρος «Χέρσος Γη» αποδίδει κυριολεκτικά και μεταφορικά την πραγματικότητα. Ούτε «πατίνι» δεν κυκλοφόρησε.
Δεν ξέρουμε πού θα πάει το πράγμα. Αλλά ο Δήμος Τεγέας αρχίζει να ξυπνάει.Ή απλούστερα, «εγείρεται». Και πρέπει να σώσει και το Πανηγύρι του Δήμου Τεγέας», που ίδρυσε το 1885 ο πρώτος αιρετός Δήμαρχος Τεγέας Αναστ. Βούτσης με απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου και συναπόφαση του Επαρχιακού Συμβουλίου Μαντινείας ( και φυσικά πρόταση Υπουργού Εσωτερικών και έκδοση Β.Δ.).
Εμείς τι να πούμε. Ο «Αγιος Θύρσος» ας τους συγχωρέσει, αν και τον είχανε ξεχάσει αλιβάνιστο στο Ναό του, τα γνωστά «Μωσαϊκά», για 1600 χρόνια. Τουλάχιστον, ας τους «φωτίσει».
«Κατάσχω αναγκαστικώς...»
Δεν ξέρουμε αν είναι είδηση το πόσα και σε ποιους χρωστάει ένας Σύλλογος. Αλλά όταν μια «Διοίκηση» ξεκινάει τη θητείας της με ένα αποθεματκό που ξεπερναέι τα 120 εκατομμύρια δραχμές, και στο τέλος αντιμετωπίζει κατάσχεση για 10 εκατομμύρια (για την ακρίβεια 10.586.075 δρχ.), τότε κάτι σοβαρό ή πολύ σοβαρό συμβαίνει.
Γιατί το 17.834/2001 έγγραφο αναγκαστικής κατάσχεσης της Δ.Ο.Υ. Τρίπολης είναι γεγονός. Και επιδόθηκε μεσούντος Δεκεμβρίου. «Καλήν ημέραν άρχοντες...». Τα χρέη είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Τ. Σ. προς το Δήμο Τεγέας.
Προτιμήθηκε η κατάσχεση προς τρίτους (ενοικιαστές του οφειλέτη Τ. Σ.). Αρχισαν φαίνεται να κυνηγάνε τους ανοικιαστές, με πρώτο «θύμα» τον ενοικιαστή του Τουριστικού Περιπτέρου Τεγέας. Και επειδή τα ετήσια μισθώματα του Τουριστικού Περ. μόλις φτάνουν τα δύο(2) εκατομμύρια δρχ., φαίνεται να κινδυνεύουν και τα μισθώματα των Αθηνών. Κάτι σαν γαϊτανάκι.Και τα αδιέξοδα, το ίδιο. Το ένα πάνω στο άλλο. Και κατά τα άλλα, «Ο Πρόεδρος, ...δημοσιογραφεί».
Η φετεινή «ΕΚΘΕΣΗ» ως προς τον αριθμό των εκθετών μόλις ξεπέρασε το 50%, αν και σε επιφάνεια έφτασε το 75%. Και αυτό είναι απαράδεχτο, όταν οι «βελτιώσεις» της ξεπέρασαν το ποσό των 50 εκατομμυρίων δρχ. Και για τη λεγόμενη «ΓΕΩΡΓΙΚΗ», ο όρος «Χέρσος Γη» αποδίδει κυριολεκτικά και μεταφορικά την πραγματικότητα. Ούτε «πατίνι» δεν κυκλοφόρησε.
Δεν ξέρουμε πού θα πάει το πράγμα. Αλλά ο Δήμος Τεγέας αρχίζει να ξυπνάει.Ή απλούστερα, «εγείρεται». Και πρέπει να σώσει και το Πανηγύρι του Δήμου Τεγέας», που ίδρυσε το 1885 ο πρώτος αιρετός Δήμαρχος Τεγέας Αναστ. Βούτσης με απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου και συναπόφαση του Επαρχιακού Συμβουλίου Μαντινείας ( και φυσικά πρόταση Υπουργού Εσωτερικών και έκδοση Β.Δ.).
Εμείς τι να πούμε. Ο «Αγιος Θύρσος» ας τους συγχωρέσει, αν και τον είχανε ξεχάσει αλιβάνιστο στο Ναό του, τα γνωστά «Μωσαϊκά», για 1600 χρόνια. Τουλάχιστον, ας τους «φωτίσει».
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)