13.3.14


H ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΓΕΑΤΙΚΟΥ. Επιστροφή στις ρίζες.


Η Νέα Διοίκηση του Τεγεατικού

Επιστροφή στις ρίζες.

Την Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014, 6.30 μμ. στα Γραφεία του Τεγεατικού Συνδέσμου, Αριστοτέλους 89, θα γίνει η εγκατάσταση της Νέας Διοίκησης. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουμε το νέο Πρόεδρο, παλιό στέλεχος και εργάτη του Τεγεατικού Συνδέσμου. Τον πρωτεργάτη της «Διαρκούς Εκθέσεως Λαϊκού Πολιτισμού και Παράδοσης», του ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΕΓΕΑΣ.

Αλλά ξεχωρίζουμε και τη δέσμη με τα πέντε «άνθη της Διοίκησης» που εκλέγονται υποχρεωτικά από το καταστατικό, ώστε να εξασφαλίζεται η διαρκής ανανέωσή της. 1. Το Δεδούση Αλέξανδρο, Λογιστή-Φοροτεχνικό, από την Αλέα. 2. Τη Λαμπροπούλου Κυριακή Ηλεκτρολόγο Μηχανικό από τις Ρίζες. 3, Τη Νάτση Γεωργία, Ιδιωτικό Υπάλληλο από Επισκοπή, 3. Την Πανούση Βασιλική, Συμβολαιογράφο, από τη Μαγούλα και 5. Το Σούντρη Δημήτρη, Καθηγητή Ε.Μ.Π. από Ψ. Βρύση.

Αναφερόμαστε ειδικά σήμερα στον παλιό μας γνώριμο από την εμφάνιση του Λαογραφικού Μουσείου Τεγέας και την οργανωτική του παρουσία στις δραστηριότητες της παραγωγικής διετίας του Συνδέσμου,1998-2000, και όχι μόνο, τον Κώστα Αθανασόπουλο. Γιατί είναι ο διπλά Πρόεδρος, της Διοικητικής Επιτροπής (Ομάς Συντονισμού και Ταχείας Επέμβασης) και Διοικητικού Συμβουλίου, των 21 μελών που από μόνα τους συγκροτούν το νόμιμο αριθμό μελών για τη σύσταση σωματείου. Γι’ αυτό στις συνήθεις παρουσίες μελών των Γενικών Συνελεύσεων δεν γίνεται υπέρβαση του  αριθμού 40, εκτός των περιπτώσεων «Δημοψηφίσματος» (αρχαιρεσιών).          

Ο Νέος Πρόεδρος του Τεγεατικού Συνδέσμου δεν είναι απλά ένας χημικός μηχανικός  με μεταπτυχιακές σπουδές και εμπειρία στις ΗΠΑ. Είναι ο Τεγεάτης που παρουσιάζει έντονη κοινωνική συνείδηση από τότε που σαν μαθητής του Γυμνασίου Τεγέας διαμοιραζόταν ανάμεσα σε Τεγέα και Αστρος, χωρίς να διχοτομείται.

Ο Κώστας  από τα πρώτα βήματα της ζωής του ήταν ένας ταξιδευτής. Το τελευταίο του μεγάλο ταξίδι, παραμονές αρχαιρεσιών, ήταν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Βορείου Ιράκ ( του ημιαυτόνομου Κουρδιστάν) συμβουλευτικού χαρακτήρα. Σχηματοποιώντας τις παρατηρήσεις μας θα αναφέραμε πως και  η ζωή του ήταν ένας τέλειος κύκλος,  αδελφωμένος με τον Τεγεατικό που βρήκε τον εαυτό του. Καθώς ο νέος Πρόεδρος, καλλιεργητής 1111 δενδρυλλίων ελιάς και συλλέκτης των πρώτων 100 κιλών καρπών, αποτελεί εγγύηση πως ασφαλώς θα μπορέσει να φροντίσει και το υπεραιωνόβιο δέντρο του Συνδέσμου.  

Και όταν βρέθηκε στην Αμερική  ζήτησε από τη συμμαθήτριά του τη Μαίρη να παρατήσει τις σπουδές και την Ελλάδα και να γίνει σύντροφος στη ζωή του. Θα ξαναγύριζαν όμως στην πατρίδα για να κάνουν μια Ελληνική Οικογένεια. Έτσι από τότε εμφάνισε το βασικό χαρακτηριστικό ενός ηγήτορα, που είναι προγραμματισμός και  συνέπεια.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1974 και θα εργαστεί ως μηχανικός έως το 1979 στην Πετρελαϊκή Ένωση Καλιφόρνιας (Διυλιστήρια Σικάγου) ενώ για μια τετραετία(1971-74) απασχολήθηκε ως τεχνικός με αντικείμενο πυρασφάλεια κτιρίων στο Σικάγο συνδυάζοντας σπουδές και εργασία. Για να επιστρέψει προγραμματισμένα στην Ελλάδα το 1979, ενώ είχαν προστεθεί στα μέλη της οικογένειας τα νεώτερα, Γιάννης και Φώτης, που σήμερα με ολοκληρωμένες σπουδές εργάζονται ως μηχανικοί.

            Η Motor Oil Hellas (Διυλιστήρια Κορίνθου) τον δέχτηκε ως ανώτερο μηχανικό και Επικεφαλής των ειδικών μελετών (1979-1981) για να ακολουθήσει η σταδιοδρομία του στη Βόρεια Ελλάδα. Εκεί η Πετρελαϊκή Εταιρία Βορείου Αιγαίου με έδρα την Καβάλα θα τον απασχολήσει μια ολόκληρη 12ετία (1981-1993) ως διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών, εφαρμοσμένης μηχανικής και διευθυντή παραγωγής

            Στη δωδεκαετία αυτή της δημιουργικότητας παρουσίασε πολυσχιδή δράση. Τότε συμμετείχε στη δημιουργία του Συλλόγου Πελοποννησίων Καβάλας (όπου και διετέλεσε πρόεδρος για τρεις διετίες, 1985-1991) με ακτινοβολία σε όλη τη Μακεδονία, και όχι μόνο. Και έκανε την Καβάλα δεύτερη πατρίδα του Κολοκοτρώνη. Τα μνημεία από το πέρασμά του είναι εμφανή και ο ίδιος συνεχίζει να έχει μια ουσιαστική και αρκετά συχνή παρουσία στη ζωή της πόλεως.

            Από το Φεβρουάριο του 1993 θα ενταχθεί ως Γενικός Τεχνικός  Διευθυντής στα διυλιστήρια της Πετρόλα Ελλάς (Ελευσίνας) με κύρια καθήκοντα τον σχεδιασμό, την καθοδήγηση, τον συντονισμό και την επίβλεψη όλων των δραστηριοτήτων των επιμέρους Διευθύνσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η κανονική, ασφαλής και αποτελεσματική λειτουργία του διυλιστηρίου και το υπόλοιπο των εγκαταστάσεων σε ένα βέλτιστο κόστος, κάτω από τη στρατηγική της εταιρίας και της πολιτικής και των υφιστάμενων εθνικών και ευρωπαϊκών κοινοτικών νομοθεσιών.

            Μετά τη συγχώνευση της Πετρόλα και Ελ.ΠΕ Α.Ε. τον Οκτώβρη του 2003 διορίστηκε «συντονιστής των διυλιστηρίων και  Διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης», με στόχο να διερευνήσει, αναλύει και εξετάζει τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις αναζητώντας συνεργασίες και συνεργούς.

            Τον Ιούνιο του 2005 βρίσκεται στο Μαυροβούνιο της Σερβίας ως Διευθύνων Σύμβουλος της Jugopetrol AD Kotor, της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρίας αποθήκευσης και διανομής στο Μαυροβούνιο με δίκτυο λιανικής, σε υπηρεσίες, θαλάσσιο εφοδιασμό και βιομηχανία.

Τον Μάιο του 2008 επιστρέφει και διορίζεται Διευθύνων Σύμβουλος της EAKAA (Εταιρεία Αγωγού Καυσίμου Αεροδρομίου Αθηνών Α.Ε.).Η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας είναι η ασφαλής και αδιάκοπτη προμήθεια (μέσω αγωγού) Jet καυσίμων στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών. Σε αυτή την υπηρεσία το 2012 τελειώνει τη σταδιοδρομία του που οριοθετείται με το πλάτος δύο Ηπείρων, το πλήθος εκατοντάδων υπηρεσιών και χιλιάδων ανθρώπων, ως πρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου διαφόρων ενώσεων. Εκεί δημιουργείται το ενδιαφέρον του για τη Λαογραφία. Αν ο Τεγεατικός είναι μια παράξενη λαογραφία, τότε βρήκε τον Πρόεδρό του. Ένας παράξενος προορισμός με μειωμένα έσοδα φαντάζει σαν τη φτωχή Ιθάκη του Καβάφη.

Ευχόμαστε να επιτύχει το καλύτερο ο ίδιος και οι 20 έμπειροι συνεργάτες του Δ.Σ. για την Τεγέα και την Αρκαδία.

Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας