12.6.09

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
«Η ΑΡΕΘΟΥΣΑ»
----------------
Τα μέλη της «ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ» συνήλθαν σε τακτική Γενική Συνέλευση στο Γραφείο του Γυμνασίου Τεγέας σήμερα , Σάββατο, 24 Απριλίου 2009, μετά από πρόσκληση του διορισμένου με την 183/2001 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Τριπόλεως προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου. Πριν από την επίσημη έναρξη της Συνελεύσεως ο Πρόεδρος του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου κ Παναγιώτης Δαλαμάγκας χαιρέτησε τα παρόντα μέλη εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και εξήγησε τους λόγους που προκάλεσαν τη βραδύτητα σύγκλησης της Α τακτικής γενικής συνέλευσης. Η αδυναμία της 1ης Δημοτικής Αρχής που απέβλεπε κυρίως στη διοικητική οργάνωση του Δήμου Τεγέας, η συνεχής μη πραγματοποιούμενη υπόσχεση για παραχώρηση Γραφείου, η ανυπαρξία σχεδόν «Τεγεατικής Συνείδησης» και ο πραγματικός φόβος να λειτουργήσει η «Αρέθουσα» σε περιθωριακό επίπεδο επέβαλαν την πολιτική που ασκήθηκε. Εκφράστηκαν διάφορες απόψεις για τον τρόπο που λειτούργησε η «Αρέθουσα» Η λόγοι κρίθηκαν ικανοποιητικοί και τελικά,«Τέλος καλό, όλα καλά», αποφάνθηκε η Συνέλευση.
Στη συνέχεια κάλεσε τους παρόντες να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που
προβλέπει το καταστατικό. Έτσι τα μέλη εξέλεξαν ομόφωνα πρόεδρο της Γενικής Συνελεύσεως την κ. Νέλλη Ιωαννίδου. Η κυρία πρόεδρος κατέλαβε τη θέση της, ευχαρίστησε τη Συνέλευση για την εκλογή της και πρότεινε ως Γραμματέα της Συνελεύσεως την κ. Μαίρη Αθανασοπούλου, την οποία και ενέκρινε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση.
Η πρόεδρος, αφού ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των μελών το Διευθυντή του Γυμνασίου κ. Τάκη Ψυχογιό, έκρινε νόμιμη τη Συνέλευση ως προς την ημέρα, την ώρα και τον τόπο συγκλήσεώς της. Ανέφερε τους τρόπους κοινοποίησης της συγκλήσεως της συνελεύσεως. Διάβασε και την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ, στην οποία είχε δημοσιευθεί η πρόσκληση συνοδευόμενη και από κατατοπιστικό σχολιασμό σχετικά με τους σκοπούς του σωματείου.
Κατόπιν αφού διαπίστωσε την απαρτία της Γενικής Συνελεύσεως, κάλεσε τον πρόεδρο της προσωρινής διοικήσεως κ. Παναγιώτη Δαλαμάγκα να δώσει συμπληρωματικές διευκρινήσεις ως προς τον τρόπο και τα μέσα αντιμετώπισης των θεμάτων που προέκυψαν, και κυρίως της αδυναμίας ευρέσεως αξιοπρεπούς Γραφείου, που είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει εκδοθεί το Α.Φ.Μ. του Συλλόγου. Και με συνακόλουθο την αδυναμία οικονομικής ενίσχυσης του Συλλόγου από Υπουργεία, Δήμο και άλλους φορείς. Κατόπιν ακολούθησε συζήτηση στην οποία πήραν μέρος οι περισσότεροι από τους παρόντες.
Παρά τη διαπίστωση πως η «ΑΡΕΘΟΥΣΑ» κινήθηκε σε προσωπικό επίπεδο, εν τούτοις το έργο της προσωρινής διοίκησης κρίθηκε ικανοποιητικό και εγκρίθηκε ομοφώνως από τη Συνέλευση. Όλες οι δαπάνες ήταν προσωπική προσφορά μελών και φίλων του Συνδέσμου, και τους οποίους, παρά την ανωνυμία τους, ευχαρίστησε η Συνέλευση.
Κατόπιν ο Πρόεδρος του Προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου παρουσίασε στην πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των μελών, την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να εγκριθεί η διεύρυνση των μελών του Νέου Δ. Συμβουλίου από 7 σε 9, για την εξυπηρέτηση των στόχων του σωματείου και για την ικανοποίηση λειτουργικών αναγκών, Βεβαίωσε ότι υπάρχουν πρόθυμα μέλη που θέλουν να πλαισιώσουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Η Γεν. Συνέλευση ενέκρινε ομοφώνως την πρόταση.
Ακολούθως η Γενική Συνέλευση μετά από πρόταση της Προέδρου εξέλεξε τριμελή εφορευτική αποτελούμενη από τους:
1, Ιωαννίδου Νέλλη, Πρόεδρο.
2.Μαίρη Αθανασοπούλου, που ανέλαβε και χρέη γραμματέως.
3.Σβώλου Αντωνία.
Κατόπιν διεξήχθη ομαλά η ψηφοφορία, κατά την οποίαν ψήφισαν 24 και βρέθηκαν 24 έγκυρα ψηφοδέλτια.
Έλαβαν έκαστος των υποψηφίων τους παρακάτω ψήφους.
Α. Για το Διοικητικό Συμβούλιο.
Γιαννιάς Γρηγόριος Ψήφοι 20.
Γούτος Μιχαήλ ψ. 21.
3. Δαλαμάγκας Παναγιώτης ψ. 23.
4. Δρακόπουλος Ηλίας ψ. 22.
5. Καρύδης Ευάγγελος ψ. 21.
6. Καψιμάλη Γεωργία ψ. 21.
7. Καψιμάλης Χρίστος ψ. 20.
8. Τσιντής Νικόλαος ψ. 22.
9. Τσιπιανίτη Ρούλα ψ. 20.
Β. Για την Εξελεγκτική Επιτροπή.
1. Αναγνωστόπουλος Ιωάννης ψ. 22.
2. Μανιάτης Αθανάσιος ψ. 18.
3. Ντουρμπέτας Ιωάννης ψ. 17.
Μετά το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα εκλέγονται κατά σειράν επιτυχίας οι εξής:
Α. Για το Διοικητικό Συμβούλιο.
1. Δαλαμάγκας Παναγιώτης
2 Δρακόπουλος Ηλίας
Τσιντής Νικόλαος
Καρύδης Ευάγγελος
Καψιμάλη Γεωργία
Καψιμάλης Χρίστος
Γιαννιάς Γρηγόριος
Γούτος Μιχαήλ
9. Τσιπιανίτη Ρούλα
Β. Για την Εξελεγκτική Επιτροπή
1. Αναγνωστόπουλος Ιωάννης
2. Μανιάτης Αθανάσιος
3. Ντουρμπέτας Ιωάννης
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος η Γενική Συνέλευση συνεχάρη το νέο 12μελές ουσιαστικά συμβούλιο της «ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ», τους νέους «αυτόκλητους» που προθυμοποιήθηκαν να υπηρετήσουν τους σκοπούς του Σωματείου.
Θέματα Λειτουργικότητας.
Επίσης η Γενική Συνέλευση αποφασίζει:
α)Η ιστοσελίδα http://arethusa.wordpres.com να καλύπτει θέματα επικοινωνίας των μελών και των δραστηριοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου.
β) Καθιερώνει την αρχή της «Τηλεδιάσκεψης» για το Διοικητικό Συμβούλιο, για τη γρήγορη και αποτελεσματική λήψη αποφάσεων. Αποφασίστηκε ακόμη να μελετήσει το Συμβούλιο και τον τρόπο συμμετοχής μελών που βρίσκονται εκτός Ελλάδος.
γ) Το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδοτείται να απονέμει με επαρκώς αιτιολογημένη έκθεση τον τιμητικό τίτλο του «Νυμφαγέτη», σε πρόσωπα ή φορείς που υπηρέτησαν ή υπηρετούν και προβάλλουν αποτελεσματικά τους σκοπούς του σωματείου. Το Διοικητικό Συμβούλιο να περιγράψει τον τίτλο του διπλώματος.
δ) Για πρόσωπα ή φορείς που υπηρέτησαν, υπηρετούν ή προβάλλουν τον πολιτισμό και το ιστορικό πρόσωπο της Τεγέας, απονέμεται ο τιμητικός τίτλος του «Ξεναγού». Τον τίτλο να περιγράψει το Διοικητικό Συμβούλιο.
Μη υπάρχοντος άλλου θέματος η κ. Πρόεδρος ανακοινώνει το πέρας της Συνελεύσεως.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ



Νέλλη Ιωαννίδου Μαίρη Αθανασοπούλου.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Η επιστροφή της «ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ»
-------------------------------
«Καλούνται τα μέλη», είναι η τυπική πρόσκληση για την ερχόμενη Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009, ώρα 7 μ.μ. στο παραδοσιακό κτίριο του Γυμνασίου Τεγέας. Απολογισμός έργου, προϋπολογισμός στόχων και εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο θα είναι 9 μελές, διευρυμένο κατά δύο μέλη. Η «Αρέθουσα» είναι το μόνο σωματείο, όσο γνωρίζουμε, που μπορεί να αυξάνει (ή και να μειώνει) τα μέλη του Δ. Σ. με απλή απόφαση της Συνέλευσης, χωρίς αυτό να θεωρείται τροποποίηση του Καταστατικού.
Το Σωματείο ιδρύθηκε τη συμβολική ημέρα της Σύναξης των 12 Αποστόλων, Σάββατο, 30 Ιουνίου 2001. στο «Πάρκο του Τεγεατικού Λειμώνα». Ήταν χαρακτηριστική η «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ». «Και με τη δική σας παρουσία θα ανταμώσουμε πάλι όλοι στο Πάρκο Αγίας Αννας για τον ευαγγελισμό της Τεγέας και την υποδοχή της Αρκαδικής Νύμφης Αρέθουσας. Για να λέμε: Βοηθήσαμε και εμείς στα πρώτα βήματα του Σωματείου και φωνάξαμε: Η Αρκαδία είναι Πολιτισμός και Φυσικό Περιβάλλον». Αυτό διατυπώθηκε και στην ΑΚΡΟΤΕΛΕΥΤΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ του Καταστατικού.
Αρθρο 16ο. Όσοι σήμερα, 30 Ιουνίου 2001, συνήλθαμε στην Εκκλησία (ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ) του Μανθουρικού Πεδίου Τεγέας σε Καταστατική Συνέλευση, ψηφίζοντας τα 15 άρθρα αυτού του Καταστατικού διακηρύσσουμε ότι η Φύση και ο Πολιτισμός αποτελούν το Σύνταγμα της Αρκαδίας, που η προάσπιση και τήρησή του ες αεί συνιστούν δικαίωμα και υποχρέωση των Αρκάδων και Φίλων της Αρκαδίας.
Τα Ιδρυτικά μέλη (ακολουθούν 100 υπογραφές, που θυμίζουν τους 100 Αρκάδες εθελοντές που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Φιγαλίας ). Με την 183/01 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Τριπόλεως το καταστατικό εγκρίθηκε και τοποθετήθηκε στο αρχείο του. Ας δούμε όμως και την αρχή του Καταστατικού.
Αρθρο 1ο. «Ιδρύεται πολιτιστικό και περιβαλλοντικό κοινωφελές σωματείο των «ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΤΕΓΕΑΤΙΚΟΥ ΛΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ», υπό την ιερή σκέπη και προστασία του Αγίου Θύρσου και της Αγίας Αννας με την επωνυμία «ΑΡΕΘΟΥΣΑ» και έδρα το ΔΗΜΟ ΤΕΓΕΑΣ».
Την ιδεολογία του «Αρκαδικού Εθελοντισμού» που συμβολίζουν τα 100 ιδρυτικά μέλη, προβάλλουν και διαδίδουν σε όλο τον κόσμο τα ΑΡΚΑΔΙΚΑ ΝΕΑ με τον παράτιτλο της 1ης σελίδας:
«ΑΡΚΑΔΕΣ ΕΣΜΕΝ»
ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ ΟΡΕΣΘΑΣΙΩΝ ΜΗ ΘΑΥΜΑΖΕ ΞΕΙΝΕ. ΑΡΚΑΔΕΣ ΕΣΜΕΝ.
ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ ΓΑΡ ΘΑΝΑΤΟΝ ΕΛΟΝΤΕΣ ΦΙΓΑΛΕΥΣΙΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΗΝ ΕΔΟΜΕΝ.
Το Πολυάνδριο των Ορεσθασίων μη θαυμάζεις και απορείς, ξένε. Αρκάδες είμαστε.Μόνοι μας διαλέξαμε το θάνατο και στους Φιγαλείς δωρίσαμε τη λευτεριά.
Τον κοινό τάφο των 100 Ορεσθασίων ( πολυάνδριο) οι Φιγαλείς τιμούσαν με ετήσιους εναγισμούς, όπως αρμόζει σε ημίθεους ήρωες. Ο περιηγητής του 2ου μ.Χ. αιώνος Παυσανίας μας βεβαιώνει πως μέχρι τις μέρες του οι Φιγαλείς λάτρευαν και τιμούσαν τους ελευθερωτές ήρωες. Σημειώνουμε πως η εθελοθυσία των Αρκάδων αποτελεί την αντίθεση στο ιδεώδες της τυφλής υποταγής των Σπαρτιατών στη θέληση της πολιτείας. Περίφημη είναι η φράση «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» από το γνωστό επίγραμμα των Θερμοπυλών.
Για σήμερα μένουμε στη γνωστή πρόσκληση της Παρασκευής, 24 Απριλίου 2009, 7 μ.μ. στο Γυμνάσιο Τεγέας. Για τα 100 ιδρυτικά μέλη και όσα μέλη εγγραφούν σύμφωνα με το Αρθρο 4: Μέλη της «ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ» εγγράφονται Τεγεάτες, οι απανταχού του κόσμου Αρκάδες και φίλοι της Αρκαδικής Φύσης και πολιτισμού, αρκεί να αποδέχονται αυτό το καταστατικό. Εμείς απλά στηρίζουμε το «ευαγές έργον». Καλή δύναμη!
ΝΟΡΒΗΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ. Τα «Χελιδόνια της άνοιξης».
Στηρίζουν και παράγουν πολιτισμό.
---------------------------------

--------------------------
Την περασμένη Παρασκευή,7-5-2009, υποβλήθηκε από την «Αρέθουσα» αίτημα παράστασης σε συνεδρίαση του Κ.Α.Σ., που το παραθέτουμε.
Κύριοι,
Ο Σύνδεσμος Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος «Η ΑΡΕΘΟΥΣΑ» ιδρύθηκε το 2001, έχει έδρα το ΔΗΜΟ ΤΕΓΕΑΣ και δραστηριοποιείται σε θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος και Παιδείας.
Θα ήταν χρήσιμο για την εξυπηρέτηση των σκοπών μας που κινούνται σε σχέση αναφοράς με το Υπουργείο Πολιτισμού, να μας επιτρέψετε να παρακολουθήσουμε την προσεχή συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. κατά την οποία θα συζητηθεί πρόταση της ΛΘ΄ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΪΣΤ.& ΚΛΑΣ. ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ με ΘΕΜΑ: Πρόταση σχετικά με την έναρξη πενταετούς ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Ελληνονορβηγικές ανασκαφές στην Τεγέα» σε συνεργασία της ΛΘ΄ ΕΠΚΑ και του Νορβηγικού Ινστιτούτου».
Η πληροφορία ότι το θέμα θα συζητείτο την Τρίτη, 12 Μαϊου 2009, δεν επαληθεύτηκε. Πάντως είχε υποβληθεί με το χαρακτηρισμό «ΕΞΑΙΡ. ΕΠΕΙΓΟΝ» από το Φεβρουάριο. Ασφαλώς και θα συζητηθεί σε προσεχή συνεδρίαση.
Η Παρασκευή όμως μας επιφύλαξε μια άλλη εμπειρία.
υποβλήθηκε από την «Αρέθουσα» αίτημα παράστασης σε συνεδρίαση του Κ.Α.Σ., που το παραθέτουμε.
Κύριοι,
Ο Σύνδεσμος Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος «Η ΑΡΕΘΟΥΣΑ» ιδρύθηκε το 2001, έχει έδρα το ΔΗΜΟ ΤΕΓΕΑΣ και δραστηριοποιείται σε θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος και Παιδείας.
Θα ήταν χρήσιμο για την εξυπηρέτηση των σκοπών μας που κινούνται σε σχέση αναφοράς με το Υπουργείο Πολιτισμού, να μας επιτρέψετε να παρακολουθήσουμε την προσεχή συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. κατά την οποία θα συζητηθεί πρόταση της ΛΘ΄ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΪΣΤ.& ΚΛΑΣ. ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ με ΘΕΜΑ: Πρόταση σχετικά με την έναρξη πενταετούς ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Ελληνονορβηγικές ανασκαφές στην Τεγέα» σε συνεργασία της ΛΘ΄ ΕΠΚΑ και του Νορβηγικού Ινστιτούτου».
Η πληροφορία ότι το θέμα θα συζητείτο την Τρίτη, 12 Μαϊου 2009, δεν επαληθεύτηκε. Πάντως είχε υποβληθεί με το χαρακτηρισμό «ΕΞΑΙΡ. ΕΠΕΙΓΟΝ» από το Φεβρουάριο. Ασφαλώς και θα συζητηθεί σε προσεχή συνεδρίαση.
Η Παρασκευή όμως μας επιφύλαξε μια άλλη εμπειρία.